Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Determinarea cursului bursier

Determinarea cursului bursier


Determinarea cursului bursier

Principala informatie disponibila pe cale empirica este pretul de piata stabilit fie prin cotatie burtsiera, fie prin tranzactii repetate pe piata extra bursiera. Relevanta acestui pret de piata depinde de eficacitatea pietei bursiere si a celei extrabursiere care-l determina. In esenta, este vorba de lichiditate, transparenta si securitatea bursei. Aceste criterii, de apreciere a calitatii activitatii pietii de capital, determina increderea agentilor in serviciile de tranzactionare a titlurilor in Bursa si, in functie de aceasta, pertinenta cursului bursier sau extrabursier. Cu cat acesta va fi rezultatul echilibrului dintre cea mai mare parte a cererii si a ofertei manifestate in orice moment, cu cat el va fi mai relevant, cu atat va construi o referinta demna de luat in considerare pentru anticiparile viitoare.

Cererea totala pentru cumpararea unui titlu se exprima, in mod concret, prin totalitatea ordinelor de cuumparare (OC), adresat Bursei de catre 'dezinvestitorii' financiari, cei care, din motive delichiditate sau de speculatie, vand titlul respectiv din portofoliullor de active financiare.1. Cotatia discontinua (intermitenta)

Intr-o cotatie simpla, cea de fixing, se primesc spre confruntare doua categorii de ordine de bursa (OC si OV), clasificate astfel, in raport cu gradul lor de libertate pentru licitatia pretului lor de echilibru: ordine 'la cursul cel mai bun' si ordine 'la cursul limitat'.

Vanzatorul titlului, cel care dezinvesteste un astfel de activ financiar, porneste, in actul de negociere, cu diferite variante de pret (de curs), toate descrescatoare, dar nu mai jos de o anumitalimita. Aceasta limita minima reprezinta capitalul initial investit intitlu plus o fructificare nominala, in raport cu riscul asociatdetinerii unui astfel de titlu.

Cumparatorul titlului, cel care investeste capital pentru procurarea si detinerea unui astfel de activ financiar propune diferite variantecrescatoare de pret (de cumparare), dar pana la o limita.

Vanzator P1

P2 Pret maxim

P3 marja de negociere P'4

P4 P'3

Pret minim P'2

P'1

Cumparator

Figura 3.3. Negocierea pretului de tranzactie intre vanzator si cumparator.

Aceasta limita maxima reprezinta un pret egal cu suma efectelorviitoare scontate a se obtine din proprietatea acestui titlu(dividende, cresteri de capital etc.). El nu ofera, ca pret decumparare, mai mult decat aceasta suma, de efecte viitoare.

Posibiliatea negocierii unui pret de tranzactie exista atunci si numai atunci cand pretul maxim oferit de cumparator este mai mare sau egal decat pretul minim cerut de vanzator (vezi fig. 3.3). Pe acest interval de negociere, pretul de tranzactie va fi mai mare sau mai mic, inraport cu forta argumentelor vanzatorului sau cumparatorului.

Ordinele 'la cursul cel mai bun' dau specialistului la bursa, responsabil cu cotatia titlului respectiv, libertatea de a-l licita side a-l excuta la cursul bursier de echilibru, indiferent daca acesta vacreste sau va scadea. Emitentul acestui ordin este interesat deexecutarea cumpararii (sau vanzarii) titlului, la orice curs ce varezulta iin momentul cotatiei. Se intelege insa, ca acesta nu se expuneunui risc prea mare, intrucat are ca referinte cursul bursier anterior si o variatie maxima admisa la Bursa (spre exemplu 5%), peste carecotatia se va opri (pentru a fi reluata ulterior, cand conditiile vorfi mai clare).

Ordinele 'la cursul limitat' sunt exprimate sub forma unor plafoane (limite maxime) la cumparare si a unor plansee (limite minime) la vanzare. Ordinele de cumparare, astfel exprimate, dau specialistului la bursa libertatea de a licita si executa cumpararea titlului pana la uncurs maxim (plafon), peste care respectiva operatie nu mai esteposibila. Ordinele de vanzare la curs limitat pot fi licitate si executate nu mai jos de un curs minim (planseu) exprimat.

Cursul bursier va rezulta deci din cumularea tuturor OC si OV 'au mieux' si a celor 'la curs limitat', care vor respecta relatia:

Curs maxim la cumparare Fixing Curs minim la vanzare

 


Celelalte ordine de bursa 'la curs limitat', care nu respecta relatia de mai sus, nu vor fi executate la aceasta sesiune a bursei. Ele vor fie reportate in sesiunea viitoare ramase pana la sfarsitul lunii (daca nuexista alte precizari facute in mod expres).

Spre exemplu, sa ne imaginam ca Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) s-au colectat, pentru cotatia din ziua de maine,urmatoarele OC si OV, exprimate pentru actiuni 'BT', emise de o societate comerciala ce coteaza la aceasta bursa:

OC:

100 actiuni 'BT' la cursul cel mai bun

80 actiuni 'BT' la cursul maxim de 9900 lei/buc.

60 actiuni 'BT' la cursul maxim de 10.000 lei/buc.

40 actiuni 'BT' la cursul maxim de 10.100 lei/buc.

OV:

125 actiuni 'BT' la cursul cel mai bun

75 actiuni 'BT' la cursul minim de 9900 lei/buc.

50 actiuni 'BT' la cursul minim de 10.000 lei/buc.

25 actiuni 'BT' la cursul minim de 10.100 lei/buc.

Toate aceste ordine de bursa sunt colectate de catre societatile si agentii de valori mobiliare de la clientii lor din toata tara (si chiar din strainatate). Tot acestia le transmit apoi, Bursei de Valori pentru a participa la cotatia bursiera din ziua urmatoare.

Specialistii responsabili de cotatia bursiera a actiunilor 'BT' echilibreaza cererea si oferta de astfel de titluri si stabil este cursul bursier pe baza rezultatelor din fisa de cotatie (vezi tab. 3.4).

De o parte si de alta a cursului bursier, ordinele de bursa (OC si OV) se cumuleaza in raport descrescator cu libertatea pe care acestia o dau specialistului la Bursa in actiunea de licitare si executare a lor: in primul rand, ordinele au 'minus' si apoi cele care au plafoanele celemai ridicate (OC) si cele cu plansee cat mai coborate (OV). In final sunt cumulate ordinele de bursa cele mai restrictive din punctul devedere al cursului exprimat (vezi fig. 3.5). Cotatia bursiera a actiunii 'BT'

Tabelul 3.4 Cotatia bursiera a actiunii 'BT'

Cererea

Curs bursier

Oferta ==SOV


MINIM

Efectiva

Cumulata

Cumulata

Efectiva

100 buc

Cel mai bun la cumparare

- buc

10100 lei/buc

10000 lei/buc

9900 lei/buc

Cel mai bun la vanzare

'

Ordine de bursa

 


c. m. b. c.

c. m. b.v.

100 240 280 Nr. titluri

Figura Negocierea pretului de tranzactie intre vanzator si cumparator.

Ultima coloana de minim exprima, la fiecare pozitie a cursului, volumul ordinelor de bursa care au 'castigat licitatia'. Evident ca se va alege cea mai mare marime a ordinelor care se poate executa in acesta structura diferentiata a cererii si a ofertei, conform principiului MAXMIN. In cazul analizat mai sus, la cursul de 10.000 lei/buc. se realizeaza cea mai mare cantitate de OC si de OV, respectiv 240 de bucati. Fixing-ul, pentru aceasta sesiune bursiera, se va stabili deci la 10.000 lei/buc. . La acest curs bursier vor fi executate OC de 100 de bucati, 80 bucati si 60 bucati, pe baza OV de 125 bucati, 75 bucati si numai 40 bucati din cele 50 bucati (la cursul minim de 10.000lei/buc.). Restul ordinelor (OC de 40 buc. si OV de 10 buc. ramase dincele 50 buc. si de 25 buc.) vor fi reportate pentru zilele urmatoare de cotatie, cand se spera licitarea lor in conditii mai favorabile.

2. Cotatia continua in timpi diferiti si in timp real

Inainte de a aborda cotatia continua este necesar sa mai facem cateva precizari cu privire la cotatia discontinua (intermitenta). In primulrand, specificam ca sedintele bursiere pot avea frecvente diferite in functie de lichidare bursei. Ele pot fi saptamanale, de doua ori pe saptamana, zilnice sau de doua ori pe zi. Oricare ar fi frecventa lor, fixing-ul se caracterizeaza prin caracterul discret (ascuns) al situatiei ordinelor de bursa intre doua sedinte consecutive. Emitentii ordinelor si chiar agentii de bursa nu au posibilitatea (tehnica sau organizatorica) de a cunoaste evolutia cererii si ofertei de titluri decat in cadrul sedintei de bursa ( in care se 'hotaraste soarta lor', moment in care nu mai pot interveni). Fixing-ul este deci, insotit de un sentiment de frustrare al clientilor bursei pentru lipsa de transparenta a evolutiei intentiilor cumparatorilor si vanzatorilor si deci, de o lipsa de motivare pentru a apela la serviciile bursei.

De aceea, si in al doilea rand, cotatia discontinua se poate organiza sub forma de 'matching'. Daca sistemul bursier sau extra bursier permite cunoasterea rapida si usoara a carnetului de ordine inainte de momentul confruntarii cererii si ofertei, atunci este preferabila utilizarea procedeului de matching si renuntarea la fixing. Prin sistemele electronice de comunicatii dintre societatile de valori mobiliare, clientii Bursei sau OTC pot anticipa mai bine evolutia pretului pe piata, iar participarea lor la tranzactiile de titluri vor fi mult mai motivata.

In sfarsit, si foarte important este faptul ca, in prezent, sistemele bursiere si extrabursiere au evoluat foarte mult si, in mod practic, a abandonat procedurile traditionale de cotatie prin fixing si prin matchig. Enuntarea si explicarea lor dobandesc doar un caracter instructiv-formativ pentru intelegerea mecanismului de confruntare dintre cererea si oferta de titluri, precum si a necesitatii de transparenta a evolutiei intentiei de cumparare si a celor de vanzare.

Cum era si firesc, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si sistemul extrabursier (OTC) din Romania au adaptat cotatia continua. In raport cu lichiditatea pietei de capitaluri, cu organizarea sistemelor de tranzactionare si cu dotarea tehnica, cotatia continua se poate face in timpi diferiti sau in timpi reali.

Bursa deValori Bucuresti a adaptat cotatia continua in timpi diferiti, respectiv o cotatie continua in timpi reali intre deschiderea si inchiderea pietei bursiere, si o procedura fixing intre inchiderea pietei si inchiderea sedintei bursiere, si intre predeschiderea sedintei si deschiderea pietei (vezi fig.3.6).

Predeschiderea  Deschiderea automata Deschiderea pietei Inchiderea pietei Inchiderea sedintei


Introducere  Activare STEA *) Cotare continua Introducere ordine Bursa

ordine Bursa

*) STEA - Sitem de Tranzactionare si Executie Automata care aplica algoritmul de FIXING, stabileste pretul de deschidere al pietei bursiere, preturile in cotarea continua si pretul de inchidere al pietei.

Figura 3.6. Principalele momente ale unei sedinte BVB

Sistemul extrabursier din Romania a adaptat cotatia continua in timp real, cu un curs de inchidere al ultimei tranzactii de sedinta bursiera, curs ce va deschide urmatoarea sedinta. Pe toata durata sedintei vor fi stabilite atatea cursuri (preturi) cate tranzactii vor avea loc pentru fiecare valoare mobiliara cotata.

Fiecare tranzactie va avea un pret care va satisface cea mai buna cerere cu cea mai buna oferta propuse in cotatia continua. Deci, nu are loc o centralizare prealabiala a ordinelor de bursa, ci o confruntare instantanee, in fiecare moment al zilei bursiere, intre ordinele de vanzare si cele de cumparare prezentate 'la pretul pietei' (echivalent cu un curs in cadrul fixing-ului) si 'la curs limitat'.

Ordinele 'la curs limitat', cu o limita ce depaseste limitele pietei la momentul intrarii lor in tranzactionare, vor fi executate inaintea ordinelor adresate 'la pretul pietei'. Ordinele 'la pretul pietei' iau limitele pietei la prima confruntare care succede intrarii lor in cotatia continua. Ordinele 'la pretul pietei' nu comporta nici o indicatie de pret. Deci, ele vor fi transformate, de catre sistemul de cotare continua, in ordine la pret (curs) limitat al celei mai bune oferte (pentru cumpararea de titluri) sau al celei mai bune cereri (pentru vanzarea de titluri) a cursurilor de deschidere sau a cursurilor care succed introducerea lor in tranzactionare.

In baza acestor reguli de ordonantare a ordinelor de bursa, tranzactionarea lor se face conform principiului 'primul venit - primul servit' (first input - first output sau FIFO ) . De la introducerea ordinelor in Bursa sau pe OTC, acestea sunt plasate intr-un sir, cele de cumparare, si intr-un alt sir, cele de vanzare. La preturi egale, primul loc il va ocupa ordinul introdus cel mai devreme. Atunci cand pretul celei mai bune oferte ( din sirul ordinelor de cumparare ) atinge pretul celei mai bune cereri ( din sirul ordinelor de vanzare ), se va fixa pretul tranzactiei la acest nivel. Executia ordinelor se face automat in raport cu pozitia lor in sir si cu cantitatea de titluri disponibila, la acelasi pret, in celalalt sir. Ordinele neexecutate raman, in continuare, sa se confrunte cu viitoarea evolutie a pietei titlurilor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.