Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Eficienta economica - element esential al deciziei de investitii

Eficienta economica - element esential al deciziei de investitii


EFICIENTA ECONOMICA -

ELEMENT ESENTIAL AL DECIZIEI DE INVESTITII

1. Eficienta economica - definitie, forme, conditii, parametri

Analiza gradului de dezvoltare a unui sistem economic, a capacitatii lui de supravietuire , a directiei de dezvoltare finala, presupune definirea si masurarea exacta a eficientei economice.

Din aceasta perspectiva, un rol important revine conceptului de eficienta economica, aceasta realizand legatura dintre resursele alocate pentru desfasurarea unei actiuni si rezultatele obtinute de pe urma acesteia, concept care orienteaza dozarea resurselor spre acele domenii de activitate unde se asigura folosirea cu eficienta maxima a acestora, in conditiile unei dezvoltari rationale, armonioase a economiei nationale.Eficienta economica este o conceptie moderna de evaluare a activitatii si serveste la fundamentarea deciziilor, astfel incat resursele disponibile sa fie consumate in modul cel mai favorabil pentru societate.

Problemele teoretice si practice ale eficientei economice au preocupat si continua sa aiba aceeasi intensitate in preocuparile stiintei economice, vizand diferentiat abordarea conceptului de eficienta economica, a modalitatilor de exprimare si identificare a cailor de sporire a eficientei economice in diferite ramuri si sectoare de activitate.

Lucrarile de specialitate consacra definitii numeroase pentru eficienta economica, acestea fiind diferite doar ca forma de exprimare, in timp ce, ca esenta, majoritatea definitiilor sunt univoce.

Conceptul de eficienta economica reprezinta un concept fundamental si un obiectiv principal atat in teorie cat si in practica economica. Atat la nivel microeconomic cat si la nivel macroeconomic.

Din punct de vedere etimologic, eficienta provine de la verbul limbii latine " eficere" care inseamna a indeplini sau a rezulta. In sens larg, eficienta poate fi privita ca o masura sau gradul in care s-a realizat efectul propus. Aceasta presupune ideea de comparatie a efectelor obtinute, cu cele asteptate sau estimate fara a compara aceste efecte cu efortul facut pentru obtinerea lor.

O definitie care se abate in mod constient de la principiul similaritatii este data de Stefan Matei " eficienta economica a unei activitati este o insusire a acesteia exprimata de relatia de cauzalitate dintre efectele totale, echivalate ca natura si timp si resursele totale echivalate ca natura si timp implicate de aceasta activitate, relatie pozitiva in sine, in comparatie cu alte variante ale activitatii si cu marimile normate ce exprima cerintele economiei nationale de economisire a resurselor"

In dictionarul limbii romane, eficienta este definita drept calitatea de a obtine efectul util asteptat , iar in dictionarul de economie politica este definita ca o expresie a raportului dintre efectul util sau rezultatul obtinut si cheltuiala facuta pentru obtinerea lui. Notiunea de eficienta nu este altceva decat masurarea si comparabilitatea efectelor si a efortului strans legate de folosirea resurselor. Trasatura esentiala este relatia de cauzalitate resurse - efect. Aceasta cauzalitate se exprima in mod concret pentru fiecare fenomen, proces sau activitate economica. In domeniul economic, referiri la eficienta pot fi intalnite la marii ganditori ai secolului trecut, cum sunt Adam Smith sau Karl Marx.

Conceptul de eficienta a cunoscut o larga raspandire in secolul nostru. In prezent, el are o aplicabilitate generala la aplicarea deciziilor, in orice tara. Eficienta economica se contureaza deci in urma compararii efectelor unei actiuni, cu eforturile necesare producerii ei. Se apreciaza ca cea mai cuprinzatoare definitie a eficientei este data de Petre Jica. Acesta atribuie notiunii de eficienta patru sensuri, si anume[2]:

un sens foarte larg in care eficienta este definita ca si calitatea unei activitati, actiuni sau a unei resurse de a produce efecte economice pozitive care se exprima prin compararea efectelor cu eforturile;

un sens larg in cadrul caruia se include efectele directe si cele conexe, respectiv efortul direct si conex. Avem de a face cu eficienta absoluta, care nu presupune comparatia cu alte alternative ale actiunii respective;

un sens restrans care presupune ca raportul efec/efort sau efort / efect sa fie acceptabil in comparatie cu alte raporturi ale activitatii sau cu alte variante sau cu un regim normat de eficienta.

un sens foarte restrans care reprezinta abordarea cea mai sintetica si mai completa a notiunii de eficienta, abordare ce presupune o corelare a eforturilor echivalente ca natura si timp cu efectele obisnuite, de asemenea echivalate ca natura si timp.[3]

Profesorul I. Romanu apreciaza ca termenul de eficienta poate fi definit in doua sensuri:

intr-un prim sens, mai general eficienta se defineste ca fiind atributul unei actiuni, al unei persoane sau al unui lucru de a produce efecte cat mai favorabile pentru societate;

al doilea sens este mai restrictiv se compara rezultatele unei actiuni cu resursele consumate pentru realizarea acesteia.

Conceptul de eficienta economica asociaza si alte elemente , fara de care eficienta ar fi

definita incomplet, iar uneori chiar incomplet :[4]

- structura resurselor consumate si structura rezultatelor obtinute pot da indicii de o importanta esentiala in adoptarea deciziilor cu caracter economic. O actiune considerata ca fiind excelenta prin prisma raportului dintre efecte si eforturi devine inoportuna daca reclama consumul unor resurse neindicate, cum sunt materialele din import, sau daca conduce la rezultate nedorite de societate, cum sunt produsele de care piata este suprasaturata;

- timpul actioneaza asupra eficientei ca un factor ce pune in valoare o varianta cercetata. Este normal ca un procedeu tehnologic sa fie preferat altuia daca procesul de productie se petrece intr-un interval mai scurt, ceea ce inseamna ca societatea va beneficia mai devreme de efectele sale utile;

- cea mai semnificativ element al eficientei este calitatea efectelor. O activitate eficienta se caracterizeaza prin rezultate dintre cele mai bune, produsele obtinute trebuind sa fie de performante ridicate, de o deosebita utilitate pentru societate la momentul considerat.

Din cele prezentate anterior, se poate concluziona ca eficienta economica exprima un ansamblu complex de relatii de cauzalitate intre efectele economice (pozitive si negative) cu care o actiune se soldeaza, obtinute atat de intreprinzatorul actiunii cat si la alte niveluri, efecte aflate intr-o anumita corespondenta cu nevoia sociala si cheltuielile totale presupuse de desfasurarea acestora, efectele si cheltuielile fiind comparabile, relatie ce duce la devansarea cheltuielilor de catre diferenta dintre efectele economice pozitive si cele negative.

In forma sa cea mai generala, eficienta economica se aseamana cu expresia randamentului din fizica si este data de raportul dintre rezultatele obtinute intr-o activitate economica (efectul util) si consumurile efectuate in activitatea respectiva (efortul, reflectat de resursele consumate).

In sistemul concurential al pietei libere activitatea agentilor economici asigura performanta in masura in care are o eficienta inalta. Orice activitate umana este, in acelasi timp, consumatoare de resurse si producatoare de efecte. Natura si caracterul eforturilor si efectelor se reflecta asupra caracterului eficientei. Din punct de vedere al resurselor, acestea trebuie sa fie cat mai riguros structurate ca sa raspunda cerintelor de analiza.

Eficienta economica este o categorie perceputa de toti specialistii drept o relatie intre efectele utile obtinute si eforturile depuse pentru obtinerea lor. Cele mai la indemana efecte sunt veniturile, ca rezultat al activitatii economice, iar cele mai generice eforturi sunt consumurile de resurse.

Deci, eficienta se calculeaza ca un raport intre marimea efectelor si a eforturilor cand se impune obtinerea unui efect maxim la un minim de efort sau raportul invers unde se urmareste obtinerea efectului propus cu eforturi cat mai mici, iar raportul trebuie sa fie mai mic decat 1, dar la nivel cat mai ridicat. In aceste conditii, eficienta economica a investitiilor trebuie sa fie exprimata prin parametrii efect - efort sau efort - efect, pe care le implica activitatea de investitii.

Eficienta economica, prin continutul sau, exprima o relatie de dubla relativitate: pe de o parte presupune obtinerea unor efecte economice maxime cu un consum dat de resurse, iar pe de alta parte cu un consum minim de resurse, presupune obtinerea celor mai bune rezultate. Sugestiv, acest raport poate fi prezentat intr-un sistem de coordonate in modul urmator:

Sursa : Romanu I., Vasilescu I., Cicea C., Investitii, Bucuresti :Ed. Economica, 2000

Figura nr.1 - Evolutii ale efectelor in diferite situatii

unde: E - efectele (rezultatele) obtinute;

є - eforturile depuse (resursele consumate)

In grafic, curbele reprezinta diferite ipostaze posibile in care pentru anumite eforturi, se prevede un alt rezultat. Dupa cum se observa efectele economice ale investitiilor cresc pe masura majorarii eforturilor. La un anumit nivel de eforturi se inregistreaza cateva variante pentru efectul maxim. Se mai poate observa ca la acelasi nivel de efort pot exista mai multe variante eficiente, insa doar una este variana la care eficienta economica ajunge nivelul maxim, aceasta fiind considerata varianta optima.

Eficienta se poate delimita in doua forme [6]: eficienta activitatii si eficienta economica a activitatii. Ceea ce deosebeste cele doua forme este sfera de cuprindere a efortului, respectiv a efectelor.

Eficienta activitatii - reflecta relatia de cauzalitate intre resursele economice si extra

economice utilizate intr-o activitate si efectele economice si extraeconomice rezultate de pe urma activitatii acesteia.

Eficienta economica a activitatii restrange sfera elementelor la cele de natura

economica, respectiv resurse economice si efecte economice. Eficienta economica a activitatii se imparte in: eficienta economica a formelor activitatii si eficienta economica a tipurilor de resurse dintr-o activitate.

In cadrul primei categorii se pot delimita :

- eficienta economica a productiei;

- eficienta economica a repartitiei;

- eficienta economica a schimbului sau a circulatiei marfii;

- eficienta economica a consumului.

In cea de a doua categorie avem de a face cu:

- eficienta economica a utilizarii resurselor naturale (minerale, vegetale, silvice);

- eficienta economica a resurselor avansate sunt acele resurse cheltuieli in prezent dar care vor produce efecte in viitor. Se includ in aceste categorii cheltuielile de investitii, de cercetare stiintifica, cheltuielile cu introducerea progresului ehnic, cheltuieli cu pregatirea fotei de munca si altele.

- eficienta economica a resurselor ocupate (utilizarea fortei de munca, utilizarea mijloacelor fixe);


- eficienta economica a resurselor consumate sunt cele care se regasesc in costurile de productie.

Deci putem vorbi si despre eficienta investitiilor si eficienta economica a investitiilor.

Eficienta investitiilor analizeaza investitiile din prisma efectelor multiple de orice natura pe care le genereaza procesul investitional. Sunt multe investitii care au ca efect imbunatatirea climatului de munca, respectarea legislatiei privind protectia mediului etc. Efectele nu sunt de natura economica, iar in cazul eficientei economice a investitiilor se evalueaza numai efecte economice pe care le genereaza si resursele economice pe care le implica.

Facand o analiza a notiunii de eficienta economica a investitiilor se constata ca aceasta este o suma de factori calitativi, fapt care ii confera acesteia un caracter complex, vizand perfectionarea activitatii in domeniul in care are loc punerea in functiune a investitiei respective, care poate fi de modernizare, retehnologizare, reconstructie sau dezvoltare. Studiul eficientei economice a investitiilor presupune in fond o analiza cauzala a factorilor care determina decizia in mediul de risc aferent.

In practica curenta de realizare a investitiilor se face adesea greseala cand se considera ca notiunea de eficienta economica a investitiilor este una si aceeasi cu rezultatele utile ale acestora. Spre exemplu: vanzarea unor produse de un nivel calitativ superior se apreciaza ca fiind intotdeauna o activitate eficienta. In realitate, obtinerea unei calitati superioare poate fi rezultatul unui consum de munca exagerat care face ca activitatea sa se desfasoare in mod ineficient. Realizarea unor produse de calitate superioara constituie o conditie de baza a unei activitati eficiente, dar realizarea acesteia cu costuri foarte mari este de neadmis.

Parametrii de care depinde eficienta economica a unui obiectiv de investitii sunt:

 • valoarea investitiei;
 • repartitia in timp a investitiei;
 • modul de finantare a investitiei;
 • repartitia in timp a cheltuielilor anuale de exploatare;
 • capacitatea de productie;
 • cuantumul productiei brute sau nete;
 • calitatea productiei;
 • dinamica anuala a productiei;
 • duratele de viata si de functionare ale obiectivului, respectiv ale echipamentelor care compun obiectivul;
 • influenta factorului timp asupra costurilor de investitii si cheltuielilor de productie si asupra veniturilor.

Ca o concluzie, o eficienta economica ridicata se obtine in conditiile unei tehnologii moderne, care valorifica la maximum materiile prime si energia, asigura produse de calitate superioara, la un cost redus. Eficienta productiei si mai ales a utilizarii produselor in economia natioanla sau a valorificarii lor pe piata externa depinde, astazi, nu numai de productivitatea muncii care realizeaza aceste produse, ci si de nivelul lor tehnic si calitativ, de nivelul consumurilor materiale si energetice, care reprezinta un parametru hotarator al calitatii si un factor al competitivitatii pe piata externa.

Analiza conceptului de eficienta

In cele ce au fost expuse mai sus, s-a urmarit conturarea conceptului si principiilor de eficienta economica la modul general, in continuare se va analiza eficienta economica a investitiilor. Eficienta economica reprezinta principiul de baza al teoriei si practicii luarii deciziei privind alocarea investitiilor si reflecta, in modul cel mai cuprinzator, calitatea actiunii de a investi, deci a procesului investitional, de a produce efecte economice pozitive, utile. Tocmai acest fapt permite ca eficienta economica a investitiilor sa capete expresia simbolica a raportului dintre efect - efort sau efort / efec, pe care le implica activitatea de investitii.

Analiza conceptului de eficienta este un proces complex. Studiul corelatiei dintre eforturi si efecte trebuie completat cu o analiza comparativa in raport cu o baza de comparatie prestabilita. Aceasta analiza poate fi de tip " cu si fara proiect" sau comparare cu situatii/ stari similare pe plan intern sau extern, sau cu niveluri normative Grafic, directiile de analiza a eficientei proiectelor sunt prezentate astfel :

Sursa: Stoica, M. Si altii, Gestiunea investitiilor, ASE Bucuresti, 2002

Figura nr. Graficul corelatiilor in analiza eficientei

In care :

P1 = proiectul supus analizei;

P0 = baza de comparatie (proiect similar, stare predeterminata sau existenta);

Ri/0 = resurse aferente proiectului P1, respectiv P0;

Ei/0 = efecte atasate proiectului P1, respectiv P0;

a = analiza corelatiei de tip : efort/efort;

b = analiza corelatiei de tip: efect / efect;

c = analiza corelatiei de tip: efect/efort sau efort/ efect;

d = analiza comparativa a nivelului indicatorilor de eficienta;

Analiza eficientei economice presupune raspunsuri la intrebarile referitoare la modul cum se folosesc resursele intrate in circuitul economic, resurse care se pot gasi intr-una din urmatoarele situatii :

resurse avansate: existente in patrimoniul intreprinderii, chiar daca nu sunt efectiv folosite (investitii in curs, mijloace fixe, mijloace circulante etc);

resurse ocupate: contribuie la producerea efectelor utile (resurse avansate, mai putin

investitiile in curs; mijloacele fixe in conservare; mijloace circulante fara miscare etc);

resurse consumate efectiv : cheltuielile pentru obtinerea efectelor economice (costuri cu

caracter de plati efective, partea depreciata a imobilizarilor).

Eficienta economica se poate referi la fiecare dintre aceste categorii de resurse.

Ca o sinteza, eficienta investitiilor se determina prin analiza raportului care se stabileste intre cantitatea si structura efortului si nivelul rezultatelor economice obtinute in urma desfasurarii procesului investitional.

Referirile din literatura de specialitate, cu privire la continutul efortului si efectului investitional, stabilesc ca efortul economic exprima totalitatea cheltuielilor materiale, financiare si manopere necesare ca proiectul investitional sa demareze, iar efectele investitionale reprezinta rezultatele obtinute in urma realizarii proiectului investitional. In categoria eforturilor se includ:

eforturi investitionale directe;

eforturi investitionale colaterale si conexe;

eforturi suplimentare de investitii, care cuprind cheltuieli privind pregatirea personalului, supravegherea tehnica a lucrarilor, pentru probe tehnologice etc.

Asa cum a fost prezentat, in urma efortului de investitii se obtin diverse efecte economice reflectate de fapt si pe plan financiar. Nivelul acestor efecte, in rapot cu efortul investitional da masura eficientei investitiei.

De regula, efectele economice obtinute, in functie si de caracterul investitiei pot fi:[11]

de reducere a costurilor de functionare a utilajelor, ce se realizeaza pe seama investitiilor de inlocuire a masinilor, utilajelor si instalatiilor;

de diminuare a cheltuielilor cu munca prezenta (forta de munca), ca urmare a promovarii

noilor tehnologii prin lucrari de retehnologizare, reutilare sau modernizare;

de sporire a rentabilitatii agentului economic care de fapt este scopul tuturor lucrarilor de

investitie pentru dezvoltare, modernizare, retehnologizare;

de obtinere a unor efecte pe perioade indepartate, de natura investitiilor strategice sau

cele de interes general, cum ar fi de exemplu cheltuieli facute pentru imbunatatirea microclimatului intr-o sectie de productie. Este cunoscut faptul ca prin realizarea unui obiectiv de investitii se urmareste obtinerea unui efect sau altul, dar efectele au un caracter complementar, influentandu-se unele pe altele, iar determinarea eficientei se face prin cumularea tuturor efectelor.

Ca o activitate sa fie considerata eficienta, ea trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:

- rezultatul activitatii sa se concretizeze in bunuri sau servicii care sa satisfaca o nevoie sociala reala;

- rezultatul sa asigure atat acoperirea integrala a efortului depus, cat si obtinerea unui anumit profit;
- sa se asigure mentinerea echilibrului ecologic.

Efectele investitiilor sunt destul de complexe si au o contributie deosebita la eficienta generala a investitiilor. Acestea pot fi efecte economice, efecte sociale, ecologice, politice etc, care sunt generate de implicatiile pe plan social ale procesului investitional.

De asemenea,efectele economice ale investitiilor pot fi directe, adica identificabile in rezultatele proiectului investitional si indirecte, generate prin propagare, care apar la utilizatorul rezultatelor procesului investitional si pot realiza repercursiuni benefice in alte domenii sau ramuri de activitate decat cea in care s-a efectuat investitia.

Efectele investitioanle, atat ca volum, cat si ca structura, au un rol deosebit de important in aprecierea eficientei economice. Potrivit perioadei de realizare, efectele pot fi anuale sau totale; dupa gradul de cuprindere pot fi efecte brute (valoarea productiei, veniturile anuale) si efecte nete (profitul, venitul net).

Eficienta unei investitii poate fi analizata atat in viziunea clasica (urmarind realizarea unei investitii care maximizeaza castigul investitorului, comparativ cu alte optiuni de investire la un moment dat), fie in viziunea sistematica (adica in raportarea efectelor obtinute la eforturile depuse pentru realizarea investitiei, urmata de compararea intre variante disponibile). Din ce in ce mai mult, metodologiile de analiza a rentabilitatii sau eficientei economice a proiectelor de investitii furnizeaza instrumente specifice abordarii in viziunea sistematica.

Eficienta economica fiind o categorie complexa este influentata de o serie de factori care actioneaza in vederea asigurarii cresterii economice. Se disting factori cu actiune directa , care cuprind:

nivelul de pregatire profesionala si instruire a fortei de munca;

calitatea capitalului fix utilizat in procesul de productie;

structura capitalului utilizat in procesul de productie;

gradul de prelucrabilitate si calitate a resurselor naturale atrase in circuitul economic;

metode de conducere, organizare si programare a productiei utilizate nemijlocit in practica;

nivelul progresului tehnic ;

nivelul calitativ al produselor;

o anumita pozitie ocupata de piata;

perfectionarea structurala a activitatii de comert exterior;

si factori cu actiune indirecta, prin care se disting cei care conduc la perfectionarea activitatilor economice si social - culturale din alte ramuri si domenii de activitate fata de unitatea analizata, care au efecte implicit asupra cresterii economice a acestei unitti economice, si anume:

gradul de modernizare a activitatilor unitatilor ;

calitatea materilor prime;

performante tehnice ale utilajelor realizate de ramurile furnizoare;

structura cererii de produse si servicii pe piata;

asigurarea unui anumit grad de confort si civilizatie al populatiei.

O alta categorie de factori ce influenteaza eficienta economica sunt:[14]

 • factori tehnici si organizatorici, legati de masurile de ordin tehnic si organizatoric

privitoare la introducerea progresului tehnic si perfectionarea metodelor de organizare a productiei muncii (tipul tehnologiilor de productie utilizate, gradul de mecanizare si automatizare a proceselor de productie, sistemul de management utilizat, disciplina fortei de munca, modul de utilizare a fortei de munca , productivitatea muncii, normele de consum etc);

 • factori economici includ cele mai importante parghii economice si constituie cel mai

important element de stimulare a cresterii eficientei economice (costul capitalului imprumutat, modul de asigurare a surselor de finantare, pozitia pe piata, costurile de productie etc);

 • factori social - politici , legati nemijlocit de natura relatiilor de productie si de politica

economico - financiara a statului (relatiile patronat - sindicat, situarea sociala a zonei in care intreprinderea este amplasata, tipuri de revendicari sindicale, subventionarea productiei, existenta unei anumite strategii referitoare la ramura);

 • factori naturali, actioneaza in ramurile primare (agricultura, industria extractiva, forestiera etc), dar si in celelalte.

Cresterea eficientei economice, in conditiile raritatii si limitarii resurselor, reprezinta un proces deosebit de complex si dinamic, de optimizare a rezultatelor, prin minimizarea consumului de resurse si luarea in calcul a influentei factorului timp, a progresului tehnico - stiintific si a legilor economiei de piata.

In analiza eficientei economice a investitiilor, in conditiile economiei contemporane,

evolutia productiei si a costurilor, durata de functionare a obiectivelor nou construite reprezinta elemente de interes major. De exactitatea stabilirii acestora depinde decizia de investitie, deoarece numai printr-o determinare corecta a lor se pot stabili cu precizie marimea eforturilor facute,a efectelor obtinute si a eficientei economice.

3. Caracteristici ale eficientei economice a investitiilor

In precizarea continutului eficientei economice a investitiilor impune luarea in considerare a principalelor sale caracteristici, care implica o importanta evidenta la obiectivitatea analizelor efectuate in scopul luarii unor decizii. Acestea sunt enuntate in literatura de specialitate dupa cum urmeaza:

a) Eficienta economica a investitiei este o parte a intregului proces productiv si depinde de actiunea in comun a tuturor factorilor si a fazelor procesului de productie. Ca urmare, eficienta lor trebuie sa reflecte atat modul cum au fost concepute si realizate lucrarile de investitii, cit si elementele (factorii) procesului de productie;

b) Continutul eficientei economice a investitiilor este conturat prin raportarea efectelor obtinute la cheltuielile necesare obtinerii lor, fiind reflectata printr-o gama larga de indicatori;

c) Stabilirea nivelului eficientei economice a investitiilor pe baza previziunilor, avand in considerare ca toate calculele respective se fac intr-o etapa care precede atit executarea obiectivului, cit si functionarea acestuia. Pe baza previziunilor se determina, in ultima analiza, dimensiunea efectelor comerciale si cea a efortului de cheltuieli.

d) Datorita decalajului dintre momentul cheltuirii resurselor de investitii si al obtinerii efectelor economice, raportul dintre efect si efort se afla in stransa legatura cu factorul timp.

e) Determinarea eficientei economice a investitiei sa se bazeze pe o abordare sistematica, datorita interdependentei dintre procesele economice, dintre intreprinderi si ramuri . Un proiect de investitii este cu adevarat eficient, nu numai pentru ca el se incadreaza in criteriile de eficienta, ci si pentru efectele propagate favorabile asupra altor sectoare de activitate cu care se afla in relatie de cooperare economica.

f) Eficienta economica a investitiilor poate fi exprimata atat sub forma unor indicatori absoluti, cat si sub forma unor indicatori relativi.

Analizele pe marginea conceptelor prezentate de specialistii in domeniu, au condus la concluzia ca, eficienta economica a investitiilor este o categorie economica care reflecta obiectivele si interesele investitorului si exprima capacitatea eforturilor investitionale de a rezulta un lant de efecte economice, imediate sau in viitor, luand in calcul implicatiile a mai multor factori (mediu economic, calitate, spatiu si timp), astfel incat efectele realizate sa recupereze in mod justificativ eforturile depuse.

4. Necesitatea calculelor de eficienta economica a investitiilor

Este bine cunoscut faptul ca in activitatea de investitii, mai mult decat in ori care alta activitate economica: cercetare, proiectare, productie, servicii etc, compararea rezultatelor cu eforturile aferente este o conditie esentiala. Se va avea in vedere pentru calculul eficientei, stabilirea atat a cheltuielilor cat si a efectelor aferente proiectului.

Cheltuielile de investitii se stabilesc cu mare atentie, deoarece, pe de o parte, din momentul concretizarii lor in constructii, utilaje etc, ele devin ireversibile si remedierile sunt deosebit de costisitoare, iar pe de alta parte pentru ca majoritatea capitalului investit este imprumutat, pentru ca de plateste o dabanda.

Stabilirea cheltuielilor de investitii precum si a efectelor acestora, rezultate ca urmare a materializarii unui proiect, exprima de fapt calculul de eficienta economica al proiectului de investitii analizat.

Intr-o economie concurentiala, in care cererea si oferta este elementul hotarator in buna desfasurare a activitatii economice, compararea rezultatelor, a efectelor economice cu eforturile depuse, adica cu costurile aferente este o necesitate a unui management eficient, rational. Practica economica a demonstrat faptul ca o evaluare a eficientei economice a unei investitii se poate realiza numai prin analiza si compararea in comun a eforturilor si a efectelor acesteia.

De fapt, efectele economice ale unui proiect pot fi calculate doar pe baza rezultatelor obtinute de la obiective similare realizate in tara sau strainatate, la care se are in vedere posibilitatile de perfectionare aplicabile proiectului, eventualele devalorizari posibile si nu in ultimul rand conditiile socio-politice ale perioadei si perspectivei, luate in calcul pe un orizont de timp suficient de mare, astfel incat sa acopere cel putin previzional, durata normata de viata a obiectivului. Durata de viata economica a produselor ce se vor realiza, precum si durata de functionare eficienta a activelor fixe sunt parametri previzionati.

In domeniul investitiilor se opereaza cu informatii aproape certe privind costurile de investitii, pe de o parte, si valori - marimi, niveluri, intensitati - previzionate referitoare la efectele ce se vor obtine pe seama investitiilor, pe de alta parte. Dat fiind specificul activitatii de investitii si ca urmare a documentatiilor si a proiectelor tehnice elaborate, putem cunoaste cu o anumita anticipatie si cu suficient de mare exactitate marimea eforturilor economice, adica a costurilor de realizare a obiectivului, in schimb marimea efectelor scontate ca urmare a realizarii investitiei, a rentabilitatii acesteia si in general a eficientei si rentabilitatii este rezervat doar viitorului si prezinta un anumit nivel de incertitudine si risc.

Datorita viitorului incert, al rezultatelor obiectivului de investitii, sunt necesare investigatii asupra viitorului,ca astfel sa se poata determina nivelul de risc al investitiei. In acest sens se vor face aprecieri in legatura cu posibilele schimbari ce pot surveni in legatura cu cererea pietei, cu pretul acceptat de ea, cu nivelul de calitate solicitat, cu productivitatea ce se cere - deci implicit cu imbunatatirile tehnologice ce se impun etc, functie de care se incearca o estimare a nivelului rentabilitatii ce se poate obtine. In consecinta, pentru ca o investitie ce se realizeaza pe baza unor calcule de profit si a unei rate a rentabilitatii sa aiba sorti de izbanda este necesar ca acesti indicatori sa fie ajustati cu indicatorii de risc posibili. Numai asa investitorul poate fundamenta deciziile cele mai realiste, evitand surprizele neplacute.

In schimb, in vederea prevenirii sau evitarii unor consecinte nedorite in ce priveste decizia de investire, un manager profesionist va elabora o serie de calcule sau simulari de stari si situatii care sa-i permita o estimare cu un grad mare de exactitate a unor modificari de cereri ale pietei cu privire la cantitate, pret, calitate, durata de viata economica a proiectului sau a produsului etc.

In aceasta conjunctura, ce precede luarea unei decizii de investire, in care elementul dominant este realizarea unui cistig, a unei profitabilitati cit mai mari, este evident necesitatea evaluarii oricui proiect din punct de vedere al eficientei economice.

In vederea obtinerii de profit, promotorul unei investitii este interesat sa studieze conditiile in care va functiona noul produs, apeland la un studiu de marketing, prin care se cerceteaza evolutia cererii si consumului viitoarelor sale produse, situatia preturilor, aprovizionarea cu materii prime.

Analizele si comparatiile ce se fac asupra investitiei scot la iveala eventualele costuri suplimentare, conducand la dezvaluirea unor solutii de imbunatatire a solutiilor tehnice si economice cuprinse in proiect.

De fapt, evaluarea oricarui proiect de investitii urmareste in primul rand costurile si incasarile realizate de agentul economic, iar apoi implicatiile acestora in ansamblul economiei nationale. Intrucat pentru orice investitie viitorul este mai mult sau mai putin incert, calculele de eficienta trebuie sa cuprinda si evaluarea riscului pe care il implica investitia, risc ce urmeaza a fi asumat atat de agentul economic, cat si de banca finantatoare, de furnizorul de utilaje, intr-un cuvant de toti coparticipantii la realizarea obiectivului.

5. Evaluarea eficientei investitiilor la nivel microeconomic si macroeconomic

Eficienta economica trebuie sa reprezinte coordonata majora a desfasurarii tuturor proceselor economice. Resursele, indiferent de caracterul lor, sunt limitate, astfel ca, doar cea mai buna folosire poate asigura o dezvoltare economica si sociala continua. Ca urmare, eficienta economica trebuie urmarita " atat la nivel microeconomic, cat si la nivel macroeconomic".

Pentru a da o evaluare economica unui proiect de investitii este necesar sa se determine eficienta acestuia, urmarindu-se urmatoarele obiective: evaluarea potentialelor oportunitati ale realizarii proiectului ; evaluarea avantajelor proiectului analizat in comparatie cu alte proiecte.

Analiza corespunzatoare si luarea unei decizii optime in problemele de investitii este posibila daca aprecierea eficientei proiectului se conformeaza unor criterii adecvate sistemului economic analizat si strategiei acestuia de dezvoltare sociala si economica, in baza carora se stabilesc cerintele investitorului si sistemul indicatorilor generali de apreciere a eficientei economice.

Cele mai importante criterii de apreciere a eficientei economice sunt:

 • criteriul de baza in conditiile economiei de piata o constituie obtinerea profitului. In practica se realizeaza numai prin maximizarea efectului la o unitate de cheltuieli. Ignorarea aplicarii lui in practica conditioneaza pierderi economice.
 • eficienta economica, pe langa forma absoluta, necesita si o forma relativa;
 • eficienta economica se bazeaza pe urmarirea obtinerii unor raporturi optime dintre eficienta la nivel microeconomic si la nivelul economiei nationale;
 • un alt criteriu este intersectarea obiectivelor economice cu cele sociale, ecologice etc.

Fiind o parte esentiala a intregii activitati economice, are o contributie deosebita la evolutia procesului social sub toate aspectele.

Eficienta economica a investitiilor trebuie sa aiba in vedere cerintele actuale, precum si

perspectivele de crestere in viitor. Acest criteriu se impune a fi destul de important datorita duratei de viata economica, mai indelungata, a obiectivelor de investitii si presupune ca agentul economic sa fie in permanenta preocupat de desfasurarea unei activitati eficiente atat in prezent cat si in viitor.

In practica internationala, aprecierea eficientei investitiilor se bazeaza pe urmatoarele criterii:

 • evaluarea utilizarii capitalului investit se efectueaza prin compararea fluxului de mijloace banesti, care se formeaza in procesul realizarii proiectului investitional si investitia initiala;
 • atat capitalul investit, cat si fluxurile de mijloace banesti sunt actualizate pentru anul curent sau pentru anul de calcul, conform unei rate de actualizare determinate in conformitate cu specificul proiectului.

Evaluarea eficientei economice a investitiilor se poate efectua sub doua aspecte: prin

utilizarea metodelor generale mai simple (metode statice) si a metodelor prin care se tine cont de modificarea in timp a valorii fluxurilor de mijloace banesti, de implicarea riscurilor investitionale si a intereselor diferite ale participantilor la proiect (metode dinamice).

Metodele de evaluare a eficientei investitiilor sunt prezentate astfel, inclusiv indicatorii aferenti:

Sursa : Mariana Bunu (Teza de doctorat) - Implicatiile factorului inovational la evaluarea eficientei investitiilor,Chisinau, 2005, pag..99

Figura nr.3. Metode de evaluare a eficientei economice a investitiilor

Evaluarea eficientei economice a investitiilor la nivel macroeconomic se impune si in conditiile economiei de piata, pentru orientarea agentilor economici in directia realizarii acelor investitii care sunt absolut necesare. Se impune cunoasterea rezultatelor economice si a directiilor de dezvoltare si pentru alte tari, in special acelea care reprezinta partenerii efectiv sau potentiali pentru intreprinzatorii din tara noastra. Si la nivel macroeconomic exprimarea eficientei economice se face cu ajutorul raportului efecte si eforturi si invers. Evaluarea eficientei investitiilor la nivel macroeconomic se face prin intermediul unor indicatori , care se refera la evaluarea efectelor economice ale intregii economii nationale, la evaluarea resurselor consumate, la evaluarea eficientei acestora.

La nivel microeconomic, eficienta investitiilor este calculata prin intermediul indicatorilor care se refera la eficienta economica ce caracterizeaza activitatea intreprinderii.Staicu, F., Eficienta economica a investitiilor, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995, pag.29

Romanu I., Eficienta economica a investitiilor si a capitalului fix, Bucuresti, Ed.Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1993

Cistelecan L.M., Economia, eficienta si finantarea investitiilor, Bucuresti, Ed. Economica, 2002

Bunu, M., Implicarea factorului inovational la evaluarea eficientei investitiilor, Teza de doctorat, Chisinau, 2005, pag.15

Bunu M. , Op.Cit., pag.17

Staicu, F., Parvu, D., Eficienta economica a investitiilor, Ed.Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995, pag.17

Despa, R., Eficienta investitiilor, Ed. Universitara, Bucuresti, 2005, pag.19

Staicu , F., Stoian, M. si altii , Eficienta economica a investitiilor, EDP, Bucuresti, 1995,pag.19

Stoian M, "Gestiunea investitiilor", Ed. ASE, Bucuresti, 2002, pag.63

Stoica, M., Op.cit., pag.63

Staicu , F., Stoian, M. si altii , Eficienta economica a investitiilor, Ed.Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995, pag. 54

Vasilescu I, Romanu I., Investitii, Ed. Economica, Bucuresti , 2000, pag.47

Bunu M. , Implicarea factorului inovational la evaluarea eficientei investitiilor, teza de doctorat, Chisinau, 2005, pag.16

Parvu, D., Eficienta investitiilor, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 2003, pag.25

Stoian, M., Practica gestiunii investitiilor, Ed.ASE Bucuresti, 2002, pag.64

Staicu, F., si altii, Eficienta economica a investitiilor, Ed.Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995, pag. 41

Vasilescu I, Romanu I., Investitii, Ed. Economica, Bucuresti , 2000, pag.63

Cristache, S.,E., Metode statistice de calcul si analiza a eficientei economice in comert, ASE Bucuresti, 2005, pag.17

Bunu M. , Implicarea factorului inovational la evaluarea eficientei investitiilor, teza de doctorat, Chisinau, 2005, pag.99

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.