Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Factorii de productie

Factorii de productie


SUB III  ECONOMIE

FACTORII DE PRODUCTIE

Def: Totalitatea elementelor de care firmele au nevoie pt a produce bunuri economice poarta numele de factori de productie.

Acestia sunt de 3 feluri:

-Factorul de productie munca  = reprezinta o activitatea specific umana, constienta si cu o finalitatea (scop) precisa

= factorul activ si determinant al productiei-Factorul de productie natura = subsumeaza pamantul, apa, resursele minerale si cosmice(lumina,caldura) la care omul face apel pt a produce si pe care le influenteaza prin munca.

= munca si natura sunt factori de productie primari sau originari.

-Factorul de productie capital = reprezinta ansamblul bunurilor produse prin munca si utilizate pt obtinerea pt obtinerea altor bunuri / servicii destinate vanzarii.

= acesta este de 2 feluri: fix si circulant.

= factor de productie derivat

Capitalul fix (Kf) = este format din bunuri ce participa la mai multe cicluri de productie, se consuma treptat si se inlocuiesc dupa cativa ani.Din aceasta cauza apare uzura.

Uzura reprezinta deprecierea capitalului fix in functiune, care , sub forma valorica (baneasca), imbraca forma de amortizare.Uzura este de 2 feluri:

-fizica = deprecierea treptata a caracteristicilor functionale

-morala = aparitia unor noi produse mai eficiente decat cel in folosinta.

Amortizarea (Am) = reprezinta procesul de recuperare treptata a cheltuielilor facute cu achizitionarea capitalului fix prin includerea in pretul de vanzare a bunului respectiv la producerea caruia participa a uniei parti din aceste cheltuieli : Am=Kf / nr ani

Capitalul circulant (Kc) = format din bunuri ce participa la un singur ciclu de productie si consumate la acesta.

Noefactori : informatia, managementul, marketingul si bioecotehnologiile

Capitalul utilizat este factor de productie derivat deoatece rezulta din interactiunea factorilor de productie primari munca si natura (v3)

Combinarea factorilor de productie este operatia tehnico-economica de unirea a factorilor de productie in care cantitatea si calitatea fiecaruia sunt in functie de bunurile ce urmeaza a fi produse, de cantitatea acestora si de alti parametrii, astfel incat eficienta lor sa fie maxima.(v2)

Substituirea factorilor de productie inseamna inlocuirea, partiala sau in intregime, a unuia sau mai multor factori de productie cu unul sau mai multi dintre cei deja folositi sau noi, in conditiile obtinerii acelorasi rezultate sau a unora mai bune.

Eficienta substiturii factorilor de productie se bazeaza pe compatibilitatea caracteristicilor de utilitate si de adaptabilitate a partilor care se consuma. In acest sens, calculele de eficienta se refera la productivitatea marginala si rata marginala de substitutie.

1.Productivitatea marginala a unui factor de productie  (Wm) exprima sporul de productie obtinut (∆Q=Q1-Q0) prin cresterea cu o unitate a factorului respectiv,ceilalti ramanad nemodificati. Wm= ∆Q/∆X

2.Rata marginala de substitutie(RmS) reprezinta cantitatea dintr-un factor de productie necesara(∆x) pt a compensa reducerea cu o unitate a unui alt factor(-∆y) astfel incat productia sa ramana aceeasi. Rms= -∆x / ∆y sau Wmgy / Wmgx.

2.PRODUCTIVITATEA FACTORILOR DE PRODUCTIE

Productivitatea (W) = exprima randamentul,eficienta si rodnicia utilizarii factorilor de productie. W=efect/efort = Q / F

Formele productivitatii:

A)Productivitate partiala = este cea a unui factor de productie, considerat a fi la originea productiei si a modificarii acesteia(ceilalti factori fiind constanti):

a) medie = exprima eficacitatea medie obtinuta prin utilizarea fiecarui factor de productie in parte sau a tuturor(luati impreuna):

Productivitatea medie a muncii = raport intre productia obtinuta si cantitatea de munca utilizata(nr ore,zile,nr salariati) Wl = Q / L

Productivitatea medie a pamantului = exprima eficienta medie a utilizarii pamantului in activitatea economica. Wp = Q / P

Productivitatea medie a capitalului = arata eficacitatea medie cu care este utilizat factorul capital. Wk = Q / K

b) marginala = exprima variatia rezultatelor obtinute prin modificarea cu o unitate a unuia, mai multora sau a tuturor factorilor de productie:

Productivitatea marginala a muncii = exprima eficienta ultimei unitati de munca implicate in activitatea economica.WLmg = ∆Q / ∆L

Productivitatea marginala a pamantului = exprima eficienta ultimei unitati de teren atras in activitatea economica.WPmg = ∆Q / ∆P

Productivitate marginala a capitalului =exprima eficienta ultimei unitati din capitalul tehnic atras si utilizat in activitatea economica.WKmg = ∆Q / ∆K

B)Productivitate globala = exprima eficienta agregata a tuturor factrilor de productie implicati in obtinerea unui rezultat:

a)Productivitatea globala medie = arata eficienta agregata a factorilor de productie utilizati Wg = Q / L+M+P

b) Productivitatea globala marginala = exprima eficienta ultimei unitati din toti factorii de productie utilizati in activitatea economica.WGmg = ∆Q / ∆L +∆K+∆P

Factorii care pot influenta productivitaea activitatii economice a producatorului sunt foarte diferiti: factori naturali, factori tehnici , factori sociali , psihologici si intenationali.

3.COSTUL PRODUCTIEI

Costul productiei = reprezinta totalitatea cheltuielilor facute de catre producator pentru producerea, depozitarea si vanzarea bunurilor economice produse de catre el.

Elementele de baza ale costului de productie sunt: cheltuieli materiale,cheltuieli salariale,alte cheltuieli(amenzi,penalizari,chirii).

Consumul tehnologic = reprezinta cantitatea consumata de capital circulant, in expresie fizica, pt obtinerea unui bun economic.

Dupa relatia existenta intre dinamica volumului productiei si dinamica cheltuielilor facute in acest scop se disting urmatoarele categorii de costuri:

1)Costul fix = include cheltuielile de productie corespunzatoare consumului de factori care, pe termen scurt, nu depind de volumul productiei si raman relativ neschimbate(amortizarea capitalului fix,chirii,incalzirea si iluminatul cladirii,dobanzi,salariile personalului administrativ).

2)Costul variabil = include cheltuieli de productie corespunzatoare consumului de factori care,pe termen scurt,evolueaza in acelasi sens cu modificarea productiei(materii prime,materiale, combustibil,energie,salariile lucratorilor).

3)Costul total = este suma costului variabil si a celui fix.

Modul de calcul al costurilor reprezinta alt criteriu pt formarea unor categorii de calcul(per total productie sau pe produs):

a)Costul fix mediu = se calculeaza ca raport intre costul fix si volumul productiei ; pe termen scurt depinde doar de modificarea productiei. CFM = CF / Q

b)Costul variabil mediu = se calculeaza ca raport intre costul variabil si productie ; depinde de modificarea costului variabil si al volumului productiei. CVM = CV / Q

c) Costul total mediu = se calculeaza ca raport intre costul total si volum productiei ; pe termen scurt depinde de modificarea costului variabil si al volumului productiei. CTM = CT / Q

4.SALARIUL

Def:Pentru contributia la realizarea muncii ca factor de productie care concura la desfasurarea unei activitati,posesorul sau,cel ce o depunde,primeste o suma de bani,o renumeratie,denumita salariu.

Salariul reprezinta un cost,o componenta a consumului total de factori de productie pt obtinerea unui anumit bun economic,dar totodata si un venit pt cei ce au contribuit prin munca depusa,la obtinerea rezultatelor(bunuri economice).

Din aceasta situatie,in care salariul este,pe de o parte,cost,iar,pe de alta parte venit,se desprinde concluzia ca el depinde de munca,dar si de rezultatele obtinute.

Salariul este o marime permenent supusa unor procese contradictorii de diferentiere si de apropiere-egalizare, de la o persoana la alta.

Diferentierea are la baza mai intai: calitatile, aptitudinile diferite de la individ la individ,caracterul muncii(grea/usoara ; zi/noapte),rezultatele obtinute,cantitatea de munca,raspunderea etc.

Apropierea - "egalizarea" salariilor poate survenii numai in masura in care elementele de diferentiere dispar sau se restrang.Ridicarea calificarii poate diminua anumite diferente calitative dintre angajati,prin promovarea unor masuri complexe se pot apropia sau chiar egaliza anumite conditii de munca;dar niciodata nu va exista o situatie care sa justifice  egalizarea salariilor.

Treptat, s-a conturat concluzia ca atat marimea salariului,cat si diferentele dintre salarii trebuie astfel stabilite incat sa pastreze permanent vii incitatia la munca si aspiratia la ridicarea pregatirii,ca determinate pt obtinerea unui salariu mai mare ca urmare a cresterii productivitatii muncii.

Salariul poate fi: individual, colectiv sau social.

A)Salariul individual

Salariul nominal = suma de bani pe care o primeste salariatul pt activitatea depusa.Dupa ce se plateste impozitul pe salariu si alte taxe,ceea ce ramane este salariul nominal net.

Salariul real = cantitatea de bunuri materiele si servicii de consum personal ce se poate cumpara cu salariul nominal net,la nivelul existent al preturilor bunurilor de consum.

Castigul nominal este format din veniturile banesti totale incasate de un salariat pt aportul sau la activitatea economica.

Castigul real = cantitea de bunuri materiale si de servicii de consum ce se poate cumpara cu ajutorul castigului nominal net,intr-o anumita perioada determinata.

Pentru stimularea salariatilor sau pt realizarea de catre unii dintre ei a unui venit minim,considerat rezonabil,pe langa salariul individual s-au mai constituit salariul colectiv si salariul social.

B)Salariul colectiv este atribuit in suma globala tuturor salariatilor unei firme ca participare la rezultatele sale sau prin diferite facilitati.

C)Salariul social este o suma pe care societatea, in ansamblul sau,o acorda pt a spori veniturile unor categorii de salariati, ce se confrunta cu dificultati mari,cum ar fi:accidentele de munca,bolile profesionale,somajul etc.

Factori de care depinde indirect marimea si dinamica salariului:

- gradul de organizare in sindicate

- capacitatea sindicatelor de a obtine castig de cauza pt revendicarile cerute

- capacitatea salariatilor de e dialoga cu:unitatea economica,organizatiile patronale etc.

- legislatia cu privire la micsorarea grevista

-migratia internationala a fortei de munca.(v3)

PROFITUL

Def : Profitul este excedentul incasarilor realizate peste costurilor de productie si distribuire a bunurilor obtinute.Constituie motivatia obiectiva a proprietarilor capitalului.

Diferenta dintre incasarile totale si costurile totale reprezinta profitul brut.Dupa ce firma plateste impozitul si alte taxe pe profit,partea ce ramane este profitul net (profit admis).

Functiile profitului:

Ii motiveaza pe proprieteri

Stimuleaza initiativa

Incita la cresterea eficientei

Aloca resursele pe activitati si firme

Sursa principala de finantare directa sau indirecta.

Gradul de profitabilitate a firmei se exprima cu ajutorul ratei profitului(Rp):Rp   la capitalul tehnic folosit,Rp la cifra de afaceri.

Profitul este format din profit obisnuit sau ordinar, iar uneori si din profit suplimetar sau profit de monopol.

Profitul obisnuit,normal sau ordinar este cel considerat suficient de orice agent economic pe a-si putea continua activitatea.Unii agenti economici obtin si supraprofit sau profit de monopol.

Profitul legitim este suma ce revine celui ce detine firma sau intreprinderea pt serviciul adus in activitatea economica pe aceasta cale.

Profitul nemeritat sau neligitim este suma insusita de poseserol capitalului fara sa fi avut vreo contributie la activitatea economica.

DOBANDA

Def:

Dobanda este suma de bani pe care o plateste debitorul pt a folosi disponibilatile banesti ale creditorului,pana la restituire.

Dobanda este de 2 feluri:

Dobanda simpla = se calculeaza atunci cand creditul este contractat pe max un an.

= se calculeaza cand creditul este contractat pe mai multi ani,dar anual se restituie rata scadenta din imprumut si dobanda aferenta ei.D=c*d' D=c*d'*n (c=credit ; n=nr de ani ; d'=rata dobanzii)

Dobanda compusa = se calculeaza atunci cand creditul este contractat pe o perioada de mai multi ani si la sfarsitul perioadei se achita suma initial imprumutata si dobanda aferenta intregii perioade.(este dobanda la dobanda). D = C(1+d')n - C ; D = Sn - C ; Sn = C(1+d')


Rata dobanzii = se stabileste pe baza raportului dintre cererea si oferta de credite.Ea se calculeaza anual si procentual. Rata dobanzii are o marime nominala (d'n) si una reala (d'r).

d'n = d'r + Ri   d'r = d'n - Ri

Rata dobanzii este influentata si de alti factori in afara de cerere si oferta, si anume de inflatie.

PIATA MONETARA

Banii

Punctul de plecare al aparitiei banilor l-a constituit schimbul,organizat initial sub forma de troc.

Dupa Herodot (sec 7-6 i.Hr) are loc prima batere de moneda,cu ajutorul materialelor pretioase

In sec 16 ,in Olanda, apar primele bacnote (bilete de banca.

Emisiunea de moneda este un atribut exclusiv al Bancii Centrale(banca de emisiune)

Pana la primul razboi mondial, circula in pararel moneda din metale pretioase si cea din metale ordine si bacnotele.

In perioada dintre cele 2 razboie mondiale,unele tari nu au mai putut realiza convertibilitatea banilor din circulatie in aur si argint,iar de aici s-a pierdut orice legatura intre bani si aur.

Evolutia monedei continua cu aparitia si extinderea monedelor scripturale(bani de cont)= inscrisuri in contul bancar al unui agent economic.

Notiunea generica de bani desemneaza:moneda metalica, moneda divizionara(ban-leu), bacnote,moneda scripturala,alte instrumenete recunoscute ca moneda:carti de credit.

Paul Samuelson - premiul Nobel in economie "banii sunt sangele care iriga sistemul economic"

FUNCTIILE BANILOR:

1)Functia de masura - deoarece ei permit aprecierea rezultatelor obtinute si a cheltuielilor care s-au realizat

- pretul reprezinta simbolul masurii realizate prin intermediul banilor

- insoteste toate celelalte functii ale banilor

2) Functia de schimb - prin intermediul banilor se realizeaza orice operatie de vanzare - cumparare

- datorita banilor procesul de schimb s-a scindat(despartit)in 2 tranzactii: a) vanzare

b) cumparare

3) Functia de plata -  orice delegatie economica este evaluata in moneda si se stinge prin achitarea sumei corespunzatoare

- sensul distinctiv al acestei functii este acela ca bunul sau serviciul intra in consum inainte de achitarea lui (plata impozite,salarii,cumparare in rate,Romtelecom)

4) Simbol al avutiei - detinerea banilor confera posesorului forta si putere economica.

5) Mijloc de tezaurizare - banii sunt modalitatea prin care sunt constituite rezervele agentilor economici.

MASA  MONETARA

Def: = suma banilor aflata in circulatie la un moment dat intr-o economie si care apartine diferitilor agenti economici.

Componentele masei monetare (M):

Numerar (N) - are existenta fizica

- este format din: moneda metalica,moneda divizionara si bancnote

- se poate transpune in bani scipturali,

- indeplineste toate functiile banilor si detine din M intre 10 - 25 %

2) Bani scripturali (BS) - au existenta simbolica

- sunt formati din: cecuri, carduri, carti de credit

- se pot transpune in numerar

- indeplinesc toate functiile banilor si detine din M intre 75 - 90 %

M = N + BS

M = p * y / v

Def:

Viteza de rotatie a monedei (v) = nr mediu de operatii vanzare-cumparare si plati pe care o unitate monetara le intermediaza intr-un anumit interval de timp.

Def:

Puterea de cumparare a monedei (Pcb) = cantitatea de bunuri si servicii care se poate cumpara cu o cantitate monetara.

Pcb = 1 / p

Pcb = y / M *v => p = M*v / y

A.    Cauze care determina cresterea masei monetare:

Cresterea volumului valoric al bunurilor si serviciilor supuse vanzarii(P Y)

Scaderea vitezei de rotatie a monedei (v)

Acoperirea deficitului bugetar

Convertibilitatea monedelor straine in moneda nationala

B.     Modalitati de crestere a masei monetare:

Acordarea de credite

Emisiunea monetara

Diminuarea rezervei obligatorii instituite de BNR

Schimbul valutar al monedelor straine convertibile in moneda nationala(v4)

C.     Cauze care determina scaderea masei monetaretatea :

Scaderea volumului valoric al bunurilor si serviciilor supuse vanzarii

Cresterea vitezei de rotatie a monedei

Excedent bugetar

Convertibilitatea monedei nationale in moneda straina

D.    Modalitati de scadere a masei monetare:

Limitarea sau plafonarea creditului - sub forma unei sume maxime care nu poate fi depasita

Cresterea rezervei obligatorii instituita de BNR - se diminueaza baza formarii creditului

Schimbul valutar al monedei nationale pe alte monede convertibile

Def:

Rezerva obligatorie = procent din disponibilitatile banesti ale bancilor care nu poate fi acordat fara indicatia expresa a BNR

PIATA MONETARA

- agentii economici participanti sunt:purtatorii cererii,purtatorii ofertei si intermediarii

- obiectul cererii si ofertei in constituie masa monetara

- pretul ia forma de dobnda

CEREREA SI OFERTA DE MONEDA

Cererea de oferta

provinde de la agentii care se afla in situatie de a cheltui mai mult decat resursele proprii si de aceea ei trebuie sa recurga la imprumuturi.

Acesti agenti pot fi: populatia pt finantarea diferitelor proiecte,banci,societati de asigurare, trezoreria pt finantarea deficitului bugetar

Oferta de moneda

Provine de la agentii economici ale caror resurse financiare raman temporar disponibile,ele putand fi folosite pt credite.

Acesti agenti pot fi: populatia,bancile,socitati de asigurare,intreprinderi,trezoreria daca are excedent bugetar.

Intalnirea dintre cerere si oferta de moneda presupune actiunea pe piata a unor agenti economici cu rol de intermediari,cum ar fi: - banci , - case de pensii , - case de economii. (v2)

Rolul pietei monetare este acela de a compensa excedentul cu deficitul de moneda existente la diferiti ag economici si de a regla cantitatea de moneda din economie.

Operatii pe piata monetara

A)   Dupa modul de implicare a patrimoniului ag economici care solicita creditul:

Operatii fara garantie

Se realizeaza pe baza analizei facute de creditor asupra situtiei economico-financiare a debitorului

Trebuie sa ateste capacitatea debitorului de a restitui creditul

Operatii cu garantie

Se realizeaza in situatii in care debitorul nu prezinta siguranta dpdv al capacitatii de restituire a creditului

Creditorul are o situatie economica incerta si trebuie sa se asigure prin obtinerea de garantii

B)    Dupa complexitatea relatiilor formate intre agentii economici :

1)Operatii de finantare banca sau alta institutie financiara acorda disponibilitatile banesti solicitate de agentul economic pentru desfasurarea activitatii.

2) Operatii de refinantare apar in situatia in care creditorul foloseste disponibilitatile sale banesti pt a finanta diferiti agenti economici, iar la randul sau solicita credit pt a face fata unor imprejurari neprevazute.

Def:

Efectul de substitutie = rationamentul potrivit caruia o persoana inlocuieste o parte din timpul sau liber cu timp de munca suplimentar pentru obtinerea unui venit mai mare.

PIATA CAPITALURILOR

Piata capitalurilor este spatiul economic in care se intalnesc si se confrunta cererea si oferta de active financiare ai caror purtatori sunt emitentii si posesorii de titluri(in calitate de vanzatori) si detinatorii de economii (in calitate de cumparatori). (v4)

Pe piata se efectueaza tranzactii cu titluri de valoare: actiuni si obligatiuni.

Titlurile de valoare pot fi:   - mobiliare

- fiduciare

Actiunea este un titlu de valoare care atesta calitatea de proprietar a detinatorului ei asupra unei fractiuni din capitalul social al firmei.

Actiunea este un titlu de valoare care poarta insemne specifice:

Numele firmei emitente

Data emiterii

Semnatura persoanei autorizate

Elemente de securitate

Valoarea nominala

Seria si numarul

Ele de obicei se afla la purtator, nu au inscris pe ele numele posesorului avantajele posesorului care detine actiunea.

Drepturile posesorului de actiuni:

1) Drepturi sociale:

Dreptul sa fie informat asupra gestiunii si situatiei economico-financiare a firmei accesul la diferite documente ale firmei

Participa prin vot la alegerea consiliului de administratie al firmei si la luarea unor decizii in cadrul AGA

Dreptul de a participa la administrarea firmei si la controlul gestiunii acesteia

2) Drepturi patrimoniale

Obtine o parte din profitul firmei numita dividend actiunea este un titlu de valoare cu venit variabil.

Obtine o parte din capitalul firmei in cazul lichidarii acesteia

Suporta o parte din pierderi in cazul in care firma are rezultate economico-financiare necorespunzatoare

Toate drepturile si toate riscurile sunt proportionale cu numarul de actiuni detinute.

Ele se pot instraina prin: vanzare, mostenire si donatie.

Obligatiunea este un titlu de valoare care atesta contractarea unui imprumut pe termen mediu sau lung, emitentul obligandu-se sa il ramburseze intr-un timp determinat si sa plateasca detinatorului, pe toata durata, un venit ferm, indiferent de evolutia situatiei sale economico-financiare.

Obligatiunea este un inscris ce contine:

Numele emitentului

Rata cuponului

Scadenta( momentul expirarii imprumutului si al retragerii obligatiunii)

Valoarea nominala

Semnatura persoanei autorizate de emitent

Imprimari speciale.

Obligatiunile si actiunile pot fi nominale sau la purtator.(v1)

Obligatiunea este un titlu de valoare cu venit fix.

A.    Emitentul de obligatiuni poate fi:
- statul

- intrerinderile si bancile private

- intreprinderile si bancile publice

B. Detinatorii de obligatiuni se numesc obligatari si au calitate de creditori fata de emitent.

Formele pietei financiare:

Piata financiara primara cuprinde emisiunea si plasarea de titluri noi (vanzatorii sunt emitenti de titluri si cumparatorii sunt posesori de economii), cumpararea titlurilor se face la un pret numit curs (pret ferm reprezentat de valoarea nominala a titlului).

Operatiunile pe piata financiara primara sunt realizate prin intermediul bancilor in schimbul unui comision.

Piata financiara secundara cuprinde ansamblul tranzactiilor cu titlurile de valoare emise anterior realizate prin intermediul unor agenti de schimb(brokeri).

Pe piata financiara secundara un rol important il are bursa de valori.

Bursa

Bursa de valori  este un barometru extrem de sensibil al starii economiei, volumul tranzactiilor si evolutia cursurilor reactionand brusc, uneori cu anticipatie, la modificarea conjuncturii economice si a altor fenomene social-politice. Adeseori, scaderea brusca a cursurilor este semnalul unei crize dupa cum cresterea lor este anticiparea unui reviriment.(v1)

Bursa de valori constituie unul dintre circuitele de finantare a activitatilor economice joaca un rol important alaturi de bancile comerciale si de bugetul public fiind fiind o modalitate de a atrage economiile si de a le orienta catre solicitantii de capitaluri pentru investitii. (v2)

Bursa de valori este o Institutie publica cu personalitate juridica ce asigura conditii pentru efectuarea tranzactiilor de valori mobiliare (actiuni, obligatiuni, optiuni, contracte).

Operatii realizate la bursa de valori:

1. operatii la vedere - schimbul titlurilor pe bani este realizat in momentul tranzactiei la cursul existent( sau cel mult 2 zile lucratoare de la data inchieiarii tranzactiei)

2.operatii la termen - in momentul inchieiarii tranzactiei sunt stabilite componentele acesteia: numarul de titluri si cursul, acestea sunt operatii speculative pentru ca o parte pierde iar cealalta castiga.(v4)

A.    Vanzatorul - mizeaza pe faptul ca pana la termen cursul va scadea iar el va achizitiona in ziua scadentei la cursul existent(mai mic) si le va ceda cumparatorului la cursul stabilit prin contract(mai mare).

El este un speculator "a la baisse" .

B.    Cumparatorul - mizeaza pe faptul ca pana la termen cursul va creste, iar el le va primi de la vanzator la cursul stabilit prin contract(mai mic) dar la poate vinde pe piata la cursul existent(mai mare)

El este un speculator "a la hausee"

Rolul bursei de valori:

Asigura transformarea operativa a capitalului real in capital banesc si invers.

Mobilizeaza resurse importantee pentru activitatea de investitii.

Transforma capitaluri individuale dintr-o tara in alta sau dintr-o intreprindere in alta.

Favorizeaza procesul de concentrare al puterii economice prin detinerea pachetului actiunilor de control.

Este un barometru sensibil al starii economiei , astfel scaderea brusca a cursurilor este semnalul unei crize, iar ridicarea lor anticipeaza un reviriment.

PIATA MUNCII

Piata muncii = ansamblul actelor de vanzare-cumparare a fortei de munca ce au loc intr-un spatiu economic bazat pe intalnirea dintre cererea si oferta de munca.

Cererea de munca = exprima nevoia de munca salariata care se formeaza la iun moment dat intr-o economie de piata. Ea nu include muncile care pot fi realizate de: femei casnice, elevi/studenti, militari in termen sau alti nesalariati.

Aceasta se exprima prin numar de locuri de munca. Orice activitate care se initiaza in societate presupune nevoia de munca. Cererea de munca este cererea derivata ce rezulta dintr-o cerere de bunuri sau servicii.

Oferta de munca = este formata din munca pe care o pot depune membrii societatii in conditii salariale. Ea nu include muncile care pot fi realizate de: femei casnice, elevi/studenti, militari in termen sau alti nesalariati.

Se exprima prin numarul celor apti de munca, sursa ei fiind populatia.

Caracteristicile cererii si ofertei : Pe termen scurt cererea de forta de munca este invariabila si presupune o anumita perioada de timp.

Oferta de munca se formeaza in timp indelungat.

Posesorii fortei de munca au o mobilitate relativ redusa, ei raman atasati unui anumit mediu economico-social chiar daca nu au avantaje economice. Oferta de munca depinde de varsta, sex, starea sanatatii, psihologie, factori ce nu sunt neaparat de natura economica.

Oferta de forta de munca este eminamete perisabila si are un caracter relativ rigid. Oferta de forta de munca nu se formeaza exclusiv pe principiile economiei de piata. Paul Samuelson afirma: " Omul este mai mult decat o marfa".

Fazele pietei muncii:

Prima faza a pietei muncii se manifesta pe ansamblul economiei si pe segmente mari de cerere si oferta; si presupune formarea conditiilor asigurate de angajare a salariatilor si formarea tendintei de stabilire a salariului la nivel inalt sau scazut.

A doua faza a pietei muncii presupune intalnirea dintre cererea si foerta de munca in functie de conditiile curente ale unei firme si consta in:

- dimensionarea cererii ca volum si structura

- delimitarea ofertei ca: program de munca, nr de ore suplimentare, pe care salariatii accepta sau nu sa le realizeze in functie de: nevoi, aspiratii, situatia economica si sociala.

- Stabilirea marimii si dimensiunii reale a salariului.

UNIUNEA EUROPEANA

Integrarea economica

Avand in vedere modul de manifestare si intensitatea participarii, actiunile firmelor , dar si ale economiilor tarilor in procesul internationalizarii, se pot structura pe 2 tendinte fundamentale:

a)     De integrare economica = ansamblul proceselor prin care 2 sau mai multe tari realizeaza un spatiu economic comun mai eficient sub anumite aspecte sau in ansamblul sau.

b)     De globalizare a economiei = procesul prin care actele economice, economia devinde expresia participarii la un sistem de relatii care au loc la scara mondiala(globala).

Dupa gradul de integrare, integrare economica dintre state poate lua diferite forme:

Zonele de comert liber, in care taxele vamale si restrictiile cantitative in cadrul schimburilor dintre tarile membre ale zonei sunt suprimate, dar politicile externe ale fiecarui stat fata de celelalte tari, raman libere.

Uniunile vamale = zone de comert liber ce si-au armonizat legislatiile vamale internationale si au adoptat un tarif vamal comun fata de tarile terte (Comunitatea Economica Europeana a fost o uniune vamala)

Pietele comune = care sunt, de fapt, uniuni vamale care asigura in interior libera circulatie a marfurilor, a fortei de munca si a capitalurilor.

Uniunile economice = care sunt piete comune ce realizeaza in plus armonizarea politicilor economice nationale atat pe ansamblu, cat si sectoriale (energetic, monetar, agrar, industrial,social) (ex: Noua Politica Agricola a U.E.)

Integrarea economica totala

Integrarea politica sociala.

Conditii de integrare a Romaniei in U.E.

Asigurarea stabilitatii institutiilor care garanteaza buna functionare a democratiei,asigurarea suprematieii legii,drepturilor omului si respectului fata de minoritati.

Incorporarea in propria legislatie si aplicarea sistemului de norme comunitare - decizii, directive si regulamente - adoptate pana la momentul aderarii

Recunoasterea obiectivelor stabilite pt realizarea uniunii economice si monetare si promovarea actiunilor necesare in directia indeplinirii lor.

Existenta unei economii de piata functionale, capabile sa faca presiuni concurentiale din cadrul pietei interne unice, fapt ce implica apropierea de nivelul dezvoltarii tarilor membre ale U.E.

UNIUNEA EUROPEANA

Cea mai avansata forma de integrare,

Isi are originea intr-o idee lansata dupa primul Razboi Mondial

A capatat contur dupa al 2-lea Razboi Mondial

Constituirea a avut loc prin Tratul de la Roma intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958

La constituire principalul obiectiv prevazut in Tratatul de la Roma a fost crearea pana la sfarsitul anului 1992,a unei piete comune in cadrul carei sa se realizeze libera circulatie a bunurilor si serviciilor,capitalurilor si persoanelor.

Dupa 1997 Uniunea europeana evolueaza mai evident si in directia integrarii sociale prin plasarea in prim plan a preocuparilor privind rezolvarea problemei locurilor de munca,promovarea drepturilor cetatenilor tarilor membre,asigurarea libertatii de miscare si securitatii lor.

Acordul cu Romania a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1995 si care prevede eliminarea restrictiilor cantitative si tarifare la fluxurile de marfuri dintre tara noastra si Uniunea Europeana(in ambele sensuri) potrivit unui calendar convenit, liberalizarea graduala a circulatiei serviciilor,capitalului si persoanelor,armonizarea legislatiei romanesti cu cea comunitara.

PROPRIETETEA

Proprietatea privata sau particulara, ai carei proprietari pot fi persoane fizice sau juridice. Totodata aceasta poate fi si proprietate individuala si asociativa, iar ca dimensiune mica, mijlocie, mare si foarte mare.

Libera initiativa este Libertatea agentilor economici de a actiona pentru realizarea propriilor interese, asa cum considera fiecare ca e mai bine.

Fundamentul libertatii de actiune in economie il reprezinta proprietatea , pentru ca aceasta este sursa determinata pentru interesele agentilor economici , si asigura totodata, mijloacele infaptuirii lor. De aceea, libertatea de actiune exprima, in primul rand, exercitarea dreptului de a poseda bunuri, de a le utiliza, de a dispune de ele si uzufructul lor.(v1)

Coexistenta formelor de proprietate, ca mod de a fi al economiei de piata, este expresia fireasca a liberei initiative, a dreptului pe care il au membrii societatii de a alege, de a prefera orice forma de proprietate care corespunde cel mai bine intereselor pe care le area fiecare.(v2)

Proprietatea repzinta o relatie intre oameni,un contract social cu privire la bunurile materiale, spirituale si de alta natura existente in societate sau obtinute prin activitatea economica.(v3)

Dreptul de uzufruct = dreptul proprietarului de a-si insusi si utiliza rodul unui bun,venitul unei mosteniri,dobanda unui imprumut.

Obiectul proprietatii il constituie bunurile, ceea ce este comun vietii economico sociale.

Subiectul proprietetii il formeaza agentii vietii economice. Astfel de subiecti sunt indivizii ca persoane fizice, familia, sociogrupurile si organizatiile(nationale si internationale).

Proprietatea publica al carui proprietar este statul sau sunt unitatile administratiilor publice, centrale sau locale din structura sa.

Pluralismul formelor de proprietate genereaza competitia dintre ele pt mentinerea si afirmarea tot mai puternica, ceea ce se realizeaza mai ales prin: reducerea cheltuielilor, ridicarea calitatii, promovarea progresului tehnic si marimea volumului productiei de pe urma carora in cele din urma este avantajat consumatorul.

RATA INFLATIEI = indicator de mare importanta economica, sociala si politica, ce masoara si caracterizeaza inflatia intr-o tara, intr-o anumita perioada  ( R.I. = I.G.P. - 100 % sau R.I. = I.P.C. - 100%)

Diferenta dintre dobanzile incasate si cele platite de catre banci se numeste castig bancar.

Prin scaderea din castigul bancar a cheltuielilor (costurilor) ocazionate de activitatea agentilor bancari - grupate in costuri fixe si costuri variabile se obtine profitul bancar.

Exercitiul

Culoarea

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.