Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
MIRACOLUL AGRICOL OLANDEZ

MIRACOLUL AGRICOL OLANDEZ


MIRACOLUL AGRICOL OLANDEZ

Pentru cei care au putine cunostinte despre modelul olandez, configuratia acestuia ar putea parea socanta. Adevarul este ca o agricultura atat de parcelata precum cea olandeza propulseaza aceasta tara printre primele puteri ale lumii in ceea ce priveste exporturile de produse agricole. Explicatiile acestor realizari se afla in priceperea si intelepciunea oamenilor de aici, iar performanta reprezinta un adevarat miracol, daca avem in vedere ca aceasta tara detine o suprafata agricola de numai 2,2 milioane ha.

Dimensiunea fermelor individuale este puternic influentata de densitatea populatiei, circa 90% dintre acestea avand intre 2-2,5 ha si mai mult de jumatate ajungand la 5 ha. In conditiile aratate, rezultatele agriculturii olandeze s-au obtinut datorita cultivarii intensive a terenurilor arabile si a unei specializari foarte accentuate in sectorul cresterii vitelor si a horticulturii.

Fiind o tara mica si foarte dens populata, cu suprafete destinate agriculturii destul de restranse, fermierii nostri au trebuit sa dea dovada de creativitate. Putem spune ca, pe langa educatie, cercetare si extensie, cheia succesului nostru o reprezinta organizarea sectorului agricol. Inca din 1996, Organizatia Comuna a Pietei  din sectorul legume-fructe a fost reformata, concentrandu-se mai mult asupra Organizatiilor de Producatori. Ideea acestei reorganizari a venit pentru a stabiliza preturile produselor si pentru a garanta un standard rezonabil de viata producatorilor. In acest scop, ei au fost stimulati sa imbunatateasca calitatea produselor lor si metoda de comercializare.

1. Modelul de organizare al fermierilor olandezi

In Olanda sunt foarte multe organizatii de producatori si numai anul trecut acestea au primit de la UE peste 80 milioane de euro, lucru care este de dorit si pentru dezvoltarea sectorului horticol in Romania. Exista unele specializate pe un singur produs si in acest caz acestea au rolul sa se ocupe de comercializare; exista si organizatii specializate pe mai multe produse, in acest caz membrii trebuind sa convina asupra unor standarde de calitate si sa elaboreze programe operationale. De asemenea, tot ei stabilesc si ce masuri sunt necesare pentru protectia mediului sau promovarea unor produse ecologice, iar aceste masuri pot fi finatate de UE.

2. Pretul produselorEl este dat de raportul intre cerere si oferta dar exista, bineinteles, si cativa detailisti care au influenta asupra pretului. Tocmai de aceea producatorii se asociaza pentru ca, avand cantitati mari de produse si de calitate buna, ei au puterea de a negocia cu acestia. Dupa ani buni de munca in folosul cooperativelor gestionate de stat, taranii ezita sa renunte la independenta cu greu castigata si sa o ia de la capat in ceea ce, pentru ei, pare a fi un proces de productie planificat. Dar este necesar ca aceasta etapa sa fie depasita, iar fermierii trebuie sa vada avantajele reale ale asocierii.

Nu numai cultivatorii din Romania trebuie sa lucreze impreuna pentru a deveni eficienti si pentru a imbunatati calitatea produselor lor, dar si Romania si Olanda trebuie sa colaboreze. Atat sectorul horticol cat si cel de producere a laptelui si a produselor lactate au la baza structuri cooperatiste si se caracterizeaza printr-un grad inalt de integrare. Fiecare segment, incepand de la productie si pana la distributie, are o structura proprie de organizare prin care isi promoveaza si isi apara interesele.

Producatorii de fructe si legume sunt reprezentati de "Dutch Organisation for Agriculture and Horticulture", producatorii de lapte de "Dutch Dairy Organisation", firmele de distributie a produselor lactate sunt organizate in "Joint Dairy Federation", in timp ce "Dutch Bureau for Provisions Trade" reprezinta interesele comerciantilor cu amanuntul. Toate aceste entitati sunt grupate, prin reprezentantii lor, in "Dutch Dairy Board", singura organizatie cu rol de reglementare in sectorul de lapte si produse din lapte la nivel national, respectiv in "The Product Board for HorticuIture", structura similara cu rol de reprezentare a tuturor segmentelor implicate in sectorul horticol.

Olanda se numara printre cei trei mari exportatori de produse agricole ai lumii, dupa SUA si Franta. Locul I in lume la exportul de flori taiate; locul II la exportul de branzeturi; locul III la produse agricole in general. Suprafata acoperita cu sere intruneste mai bine de 10.000 ha, in timp ce culturile horticole in camp se intind pe 130.000 ha.Valentina SOIMU, REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2007

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.