Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
FLUCTUATIILE ACTIVITATII ECONOMICE

FLUCTUATIILE ACTIVITATII ECONOMICE


FLUCTUATIILE ACTIVITATII ECONOMICE

a) Fluctuatiile sezoniere sunt specifice agriculturii, turismului si constructiilor, fiind generate de conditii climaterice, obiceiuri si traditii. Ele se deruleaza, de regula, in cursul unui an.

b) Fluctuatiile intamplatoare (accidentale) sunt cauzate de cataclisme naturale, de evenimente politice deosebite, neasteptate etc.

c) Fluctuatiile ciclice sunt cauzate de factori interni ai economiei. Ele presupun alternanta perioadelor de expansiune (avant) cu cele de stagnare sau chiar de regres. Incepand cu al treilea deceniu al secolului XIX, fluctuatiile economice cu caracter de criza s-au produs cu o anumita regularitate (cam din 10 in 10 ani), luand forma unor miscari ondulatorii, cunoscute sub denumirea de ciclicitate.

Ciclicitatea reprezinta acea forma de miscare a activitatii economice dintr-o tara, in care fazele de crestere (expansiune) alterneaza cu cele de descrestere sau stagnare. Unitatea de masura pentru aceasta miscare este ciclul economic.

Ciclul economic este ansamblul de fenomene care se realizeaza intr-o ordine determinata, prin alternanta fazelor de dezvoltare si prosperitate cu cele de depresiune. Alteori, prin aceasta notiune se desemneaza fie fluctuatiile recurente ale activitatii economice, fie perioada de timp de la inceputul unei crize pana la inceputul altei crize.

Cauzele ciclicitatii si ale crizelor dupa aprecierea economistului J.M.Keynes sunt multiple (legate de consum, moneda, investitii etc.). Una dintre ele se detaseaza ca insemnatate, fiind determinate pentru explicarea fenomenului. Este vorba de actiunea 'Legii randamentelor descrescande ale utilizarii fondurilor de productie'. Astfel factorii de productie de o anumita structura in cadrul unei companii nationale luati in combinatie si in totalitatea lor, parcurg o perioada cand folosirea lor fiind eficienta, dau un randament mare, conducand la expansiunea economica. Este o perioada de afaceri profitabile, de prosperitate pentru agenti economici. Urmeaza o perioada in care randamentul factorilor de productie scade, activitatea stagneaza, producandu-se declinul economiei si agentilor economici. Se impune inlocuirea si ameliorarea calitativa a factorilor de productie si gasirea de noi combinatii a cestora, pentru a se trece de la o noua faza de expansiune economica.Ciclul economic si fazele sale

a) Faza de expansiune (avant economic) se caracterizeaza prin: cresterea productiei si a preturilor. La baza cresterii productiei se afla cresterea investitiilor, prin sporirea veniturilor si a creditului. Este o perioada de afaceri prospere in care are loc cresterea profiturilor si a salariilor si ridicarea gradului de ocupare a fortei de munca. Creste cursul actiunilor la bursa de valori.

b) Criza (recensiunea) urmeaza dupa punctul maxim de crestere dintr-un ciclu si se exprima printr-o inversare a evolutiei, prin scaderea productiei, a preturilor si a cursului la bursa de schimb. Bancile restrang creditul acordat industriasilor si comerciantilor, se acumuleaza stocuri nevandute, se reduc investitiile, iar cei ce nu fac fata ies de pe piata. Numarul falimentelor si somerilor creste, salariile muncitorilor ocupati scad, apar tendintele inflationiste.

c) Depresiunea este faza ciclului care succede crizei si se caracterizeaza prin lancezirea activitatii economice; productia stagneaza, iar somajul creste. Neincrederea afirmata deja in faza de recesiune se raspandeste, intreprinderile mai slabe dau faliment. Cererea se diminueaza, are loc reducerea ratei profitului, a cursurilor actiunilor si a nivelului de trai.

d) Invioarea este faza ciclului economic caracterizata prin reluarea treptata a procesului de crestere a cererii globale, iar in aceasta baza se realizeaza depasirea punctului cel mai inalt al ciclului precedent. Revigorarea procesului investitional, atat pentru noi capacitati, cat si pentru innoirea celor existente alimenteaza cererea de mijloace de productie si de forta de munca, iar prin ocupare se reduc proportiile somajului. Pe aceasta baza se cresc veniturile si cererea pentru bunuri de consum. Astfel inviorarea se transforma treptat-treptat in expansiune (avant).

Recesiunea este pentru multi specialisti sinonima cu criza economica, considerand-o o criza mai putin profunda si de scurta durata.

Boomul este perioada de avant economic, in care afacerile prospera, concretizata prin cresterea productiei, investitiilor, profiturilor, scaderea somajului etc.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.