Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Organizarea auditului financiar

Organizarea auditului financiar
Organizarea auditului financiar

Acceptarea mandatului.Inainte de acceptarea mandatului auditorul trebuie sa precizeze posibilitatea de a indeplini aceasta misiune.Acest lucru se face tinand cont de unele reguli deontologice si profesionale atunci cand accepta aceasta misiune.

Orientarea si planificarea misiunii.In aceasta etapa auditorul obtine informatii cu privire la particularitatile intreprinderii,zonele sale de risc,domeniile si sistemele semnificative care sa-i permita orientarea si planificarea controalelor astfel incat sa fie prevenite lucrari inutile sau care nu vor servi realizarii obiectivelor misiunii de audit.Auditorul trebuie sa elaboreze si sa documenteze un plan general de audit prin care sa se descrie sfera de cuprindere si modul de desfasurare a auditului finaciar.Aprecierea auditului sau a controlului intern.In aceasta etapa auditorul va aprecia evaluarea sistemelor de control intern.Cand auditorul estimeaza ca poate sa se sprijine pe fiabilitatea auditului intern pentru a limita intinderea sondajelor sale asupra conturilor el va verifica functionarea acestui control.

Controlul conturilor.Functie de credibilitatea informatiilor obtinute in etapele precedente auditorul stabileste programele de control ale conturilor pe baza carora sa poata obtine elementele probante necesare fundamentarii opiniei.

Examinarea si verificarea situatiilor financiare anuale.

Lucrarile de sfarsit de misiune.In aceasta etapa auditorul face o sinteza a concluziilor si constatarilor rezultate,verifica corespondenta conturilor anuale cu diverse informatii obtinute si se asigura ca dispune de toate elementele de apreciere pentru justificarea deciziilor sale.

Stabilirea opiniei si sintetizarea concluziilor in raport de audit.

Continutul tip al unui plan de misiune in audit

Prezentarea intreprinderii: denumire,sediul social,capital social si actionari sau asociati, numarul de inregistrare,scurt istoric si consideratii succinte privind obiectul de activitate, piata, concureta.

Informatii contabile: bugete sau conturi previzionale,particularitatile sistemului contabil, principii contabile.

Definirea misiunii: date privind natura misiunii(conturi anuale,conturi consolidate sau previziuni) si existenta altor auditori experti sau cenzori cu misiuni in intreprindere.

Sisteme si domenii semnificative: prag de semnificatie,informatii si conturi semnificative, zone de risc identificate sau controale semnificative pe care ne putem sprijinii.

Orientarea programului de lucru: aprecierea controlului intern,confirmari de obtinut, asistenta  de specialitate necesara ( informatica sau fiscala).

Echipa si bugetul.

Planificarea: repartizarea lucrarilor,lista raporturilor,scrisorilor de confirmare si alte documente ce urmeaza a fi emise.Foile de lucru si chestionarele

Foile de lucru. Toate aprecierile si constatarile facute cu ocazia lucrarilor de audit sau a efectuarii verificarii unor situatii de fapt la fel ca si efectuarea unor descrieri,calcule sau comentarii ale unor date si informatii trebuiesc consemnate in foile de lucru.Acestea trebuie sa comporte :

a)   o descriere clara a obiectului controlului efectuat;

b)  identificarea documentelor utilizate;

c)   descrierea lucrarilor efectuate;

d)  o concluzie ce trebuie sa arate ca obiectivul cercetat a fost realizat.

Chestionarele.Atat in faza de orientare si planificare a auditului cat si pe parcursul executarii lucrarilor pentru obtinerea informatiilor necesare pentru stabilirea unor situatii de fapt sau pentru confirmarea unor date se poate utiliza tehnica interviului cu chestionare dinainte stabilite.

Dosarul permanent trebuie sa curprinda si informatii cu caracter permanent precum:

a)   Informatii despre client: informatii generale,detalii despre activitate, organigrama, administrator, conturi bancare,persoane cu drept de semnatura.

b)  Detalii despre angajament: scrisoarea de angajament, numirea ca auditor, scrisoarea de la auditorul precedent,autorizari.

c)   Informatii si contracte sau acte cerute de legislatie: copie a actului constitutiv, copii ale contractelor de imprumut si ale contractelor de leasing, copii ale evaluarilor terenurilor si cladirilor, declaratiile privind impozitul pe profit,detalii despre capitalul social, subscris si varsat.

d)  Sistemul contabil: prezentare a registrelor si a evidentelor, sinteza sistemului contabil, politici contabile semnificative, scrisorile de recomandari catre conducere.

Dosarul exercitiului.Acesta cuprinde toate elementele lucrarilor a carui utilitate nu se intinde in afara exercitiului audiat.El permite colectarea si incasarea lucrarilor, organizarea lor si formularea opiniei raportului.Dosarul exercitiului este indispensabil pentru buna organizare si

controlul misiunii,documentarea lucrarilor efectuate, usurarea muncii in echipa si justificarea opiniei.

Acest dosar trebuie sa cuprinda:

Planificarea misiunii;

Aprecierea controlului intern;

Supervizarea lucrarilor si obtinerea de elemente probante.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiAnaliza activitatii societatii TECH
PROIECT DE COMPETENTA PROFESIONALA Tehnician in activitati economice - MODELE DE PIETE ELECTRONICE
Studierea stilului de viata a consumatorului
CAIET DE PRACTICA ECONOMIE - SC.COMPLEX ALL SRL.
Conceptul de cost mediu ponderat al capitalului
ANALIZA INDICATORILOR DIN CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE
CE ESTE ECONOMIA?
Tipuri de economiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu