Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Paradigma si radacinile istorice ale marxismului

Paradigma si radacinile istorice ale marxismului


Paradigma si radacinile istorice ale marxismului

Marxismul a aparut la mijlocul secolului al XIX-lea, ca o reactie la multiplele fenomene ale timpului, dar si la insuficientele doctrinelor economice formulate anterior. Izvorat din caracterul exploziv al epocii lui, marxismul s-a dezvoltat si s-a impus drept cea de-a doua megatendinta din gandirea economica moderna.

Intr-o atmosfera de crize si tensiuni social-politice (revolutiile burghezo-democratice de la 1848, tentativa proletariatului de a cuceri puterea politica din 1871 - Comuna din Paris, reorganizarea miscarii muncitoresti la scara internationala - Internationala a I-a si a II-a) se impune ca tot mai evidenta nevoia de innoire a gandirii economice.

Karl Marx (1818-1883) este corifeul acestui curent, cel care bazandu-se pe o informatie istorica si faptica foarte bogata, dublata de o eruditie si o inteligenta cu totul remarcabile, incearca si reuseste intr-o anumita masura, un nou salt in stiinta economica. In comparatie cu predecesorii sai, Karl Marx a ridicat stiinta economica pe o treapta superioara, de unii contestata, de altii declarata drept o revolutie in gandirea economica.

Opera sa economica fundamentala, intitulata "Capitalul", cu subtitlul "Critica economiei politice", a fost impartita in patru volume dintre care numai primul a fost publicat in timpul vietii sale.

Pe baza acestei opere de o valoare inestimabila, impreuna cu prietenul si colaboratorul sau Fr. Engels, a sintetizat si elaborat "Manifestul partidului comunist" (1848).

In procesul dublei critici pe care o face atat capitalismului cat si stiintei economice de pana la el, Marx a elaborat o noua paradigma pentru investigarea realitatii denumita materialismul dialectic si istoric.

Esenta paradigmei marxiste consta in ideea ca in productia materiala, oamenii intra independent de vointa lor, in relatii unii cu altii, dar a caror natura depinde de nivelul de dezvoltare a fortelor de productie din vremea respectiva. Principalele caracteristici ale paradigmei marxiste, denumita de autor "dialectica materialista si materialismul istoric" sunt:abordarea sistemica si istorica a economiei;

folosirea unor criterii complexe pentru a explica miscarea societatii in ansamblu;

cautarea resortului dezvoltarii in contradictiile interne ale economiei;

urmarirea fazelor dezvoltarii si a legilor obiective care guverneaza dezvoltarea si a factorilor conjuncturali care o insotesc si o nuanteaza.

TEST DE AUTOEVALUARE

  1. Care este corifeul curentului marxist de gandire economica si opera sa fundamentala?  ( 2 puncte)
  1. Care este esenta paradigmei marxiste? ( 4 punct)
  1. Care sunt caracteristicile paradigmei merxiste? ( 4 puncte)

Total puncte posibile 10/ realizate.

Timp de lucru: 12 min.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.