Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Tehnician in activitati economice - Personalul - resursa fundamentala a organizatiilor

Tehnician in activitati economice - Personalul - resursa fundamentala a organizatiilor


Liceul Economic "Costin C. Kiritescu"

Tema : Personalul - resursa fundamentala aorganizatiilor ?

SC.TRICO.SRL

ARGUMENT

Fiecare om are o umbra , dar si o stralucire in ochi , care sunt numai ale lui.Fiecare persoana are o marca pe care o poarta adesea fara sa stie , fie o umbra , fie o stralucire in ochi - este nota sa distictiva datorita careia poate fi imediat identificat.Intr-un mod similar si firmele se contureaza prin blazon propriu pe care il poarta , spontan sau elaborat ; este marca ce sintetizeaza tot ceea ce intr-o imagine sau in cateva cuvinte ramane in memoria oamenilor despre acea firma.

Industria confectiilor este foarte dezvoltata in momentul de fata , existand o mare concurenta intre firmele ce urmeza acest profil , pozitia pe piata a oricarei firme fiind conditionata de imaginea sa.In functie de imaginea de marca si in corcondanta cu gusturile sale , clientul se indreapta spre o firma sau alta.Astfel apare , inevitabil , problema stabilirii imaginii de marca.

Pe zi ce trece cererea este tot mai mare , astfel firmele putand sa isi asigure un profit destul de mare , pentru a putea oferi oamenilor o gama larga de produse de imbracaminte.

De altfel , pentru orice firma , problema finantarii este o problema de importanta majora , indiferent de evolutia firmei ; o evolutie caracterizata de eficienta si rentabilitate , de exemplu , poate pune problema dezvoltarii activitatii firmei , situatie in care firma are nevoie de bani , de finantare. Iata de ce orice intreprinzator trebuie sa cunoasca posibilitatile de finantare pe care le poate folosi , in diferite situatii. Aceasta presupune studierea ofertelor de finantare adresate persoanelor juridice , intreprinderilor mici si mijlocii.

Orice persoana face parte dintr-un menaj , dar este legata si de activitatea economica , mai intai ca forta de munca. In aceasta calitate a sa , intr-o economie libera de piata , omul alege intre a fi lucrator salariat sau a fi intreprinzator , antreprenor.

Proiectul cuprinde o analiza asupra tot ceea ce apartine de firma SC.TRICO.SRL.

Capitolul I cuprinde descrierea afacerii a firmei SC.TRICO.SRL precum si rolul si importanta acestui plan de afaceri.Prezentarea trecutului firmei , prezentarea situatiei actuale sunt aspecte foarte importante pentru firma pentru a se putea face cunoscuta si in celelalte parti ale lumii.

Alegerea proiectului de investitii , produsele aferente investitii sunt puncte foarte importante atinse in acest proiect pentru a atinge punctele importante pentru ca firma sa produca un profit bun si care sa foloseasca firmei mai departe in productie.

Capitolul II cuprinde planul de marketing si punctele referitoare la productie si comercializare precum si concurentii periculosi firmei.

Studiul pietei este facut pentru a afla categoriile de cumparatori pentru care se poate adresa firma si in special ceea ce produce.

Marketingul firmei si instrumentele utilizate in studiul pietei sunt necesare pentru orice firma pentru a afla preferintele cumparatorilor , firma poate afla astfel cum procedeaza celelalte firme pentru a atrage clientii si pentru a satiface cerintele si nevoile consumatorilor , acest lucru putand fi usor de aflat prin studii de piata cum ar fi chestionarul , firma poate lansa pe piata anumite reclame si promotii pentru a creste numarul clientelei , pentru a atrage astfel consumatori de diferite varste.

Identificarea concurentilor se poate face tot cu ajutorul instrumentelor utilizate in studiul pietei iar firma poate afla astfel care sunt firmele concurente si metodele prin care « dusmanii » atrage cumparatori.

Analiza SWOT ajuta la aflarea punctelor tari ale firmei , punctele slabe , oportunitatile si amenintarile , firma avand sansa de a analiza mai bine problemele si de a le rezolva.

Capitolul III are ca titlu chiar tema proiectului si anume « Personalul - resursa fundamentala a organizatiilor ? »

La aceasta intrebare am preferat sa raspund prin intermediul a doua subcapitole si anume :  « Personalul intreprinderii » , « Relatia intre salariati si firma ».Resursa umana intr-o firma este extrem de importanta deoarece fara aceasta nu s-ar putea efectua productia , iar cu cat resursa umana este mai mare cu atat mai mult productia creste la fel si profitul.

Capitolul IV se numeste « Planul de management financiar » si se refera la analiza clientilor .Acest lucru se axeaza pe consultarea clientelei pentru ca firma trebuie sa stie pe ce piata se axeaza si cat sa produca in functie de cererile clientilor si sa rezulte o oferta avantajoaza pentru clienti si intreprindere.

Capitolul V cuprinde toate operatiile contabile specifice intreprinderii SC.TRICOTAJE - GROUP.SRL cu privire la salariile angajatilor , conturile si monografia conturilor privind salariile.

O intreprindere trebuie sa aiba in vedere o serie intreaga de planuri si studii pe piat aca cererea sa fie egala cu oferta si clientela sa fie pe masura.

In cazul in care firma nu raspunde cerintelor consumatorilor ea poate risca pierderea lor si poate ajunge la faliment.

CAPITOLUL I

DESCRIEREA AFACERII

SC TRICOTAJE GROUP SRL

CAPITOLUL I

DESCRIEREA AFACERII

SC TRICOTAJE GROUP SRL

1.1 Rolul si importanta planului de afaceri

In Romania , persoana / grupul de personae care doresc sa initieze o afacere poate / pot realiza aceasta conform reglementarilor legale privitoare la modul de infiintare , inregistrare si la formele pe care le poate lua o societate comerciala , cuprinse in Legea31/1990.

Planul de afaceri constituie un instrument indispensabil intreprinzatorilor ce construiesc o afacere sau cauta parteneri,managerilor ce propun proiecte noi, altor persoane sau institutii de finantare, institutilor ce gestioneaza fonduri pentru proiecte de,investitiisi gestionarilor de proiecte.

Pornind de la definitia prezentata mai sus, SC TRICOTAJE GROUP SRL Bucuresti si-a propus continuarea si dezvoltarea afacerii de confectii tricotaje prin constituirea unui sediu propriu al sectiei de tricotaje, sediu care sa fie constituit atat din surse proprii dar si printr-un imprumut bancar cu dobanda avantajoasa din bugetul asiguratilor pentru somaj.

In prezent sectia de tricotaje SC TRICOTAJE GROUP SRL Bucuresti, se desfasoara intr-un spatiu inchiriat.

Pentru realizarea investitiei sunt necesare cheltuieli in suma de 314.46 lei cu TVA si 264.25 lei fara TVA.

Pentru a vedea daca realizarea investitiei este rentabila vom calcula venitul net actualizat si rata interna de rentabilitate financiara.

Venitul net actualizat s-a calculat pentru o perioada de 4 ani, perioada de rambursare a creditului imprumutat.

In tabelul de mai jos este prezentat calculul veniturilor nete actualizate:

Venitul net actualizat

An Cheltuieli Venituri Factor Cheltuieli Venituri Venit

Totale totale actualizare totale totale actualizat

15% actualizate actualizate

373,00 344,01 0.9523 355,23 327,63 -27.60

379,33 436,78 0.9070 344.06 396,17 52,11

392,85 458,62 0.8638 339,36 396,17 56,82

367,67 481,55 0.8227 302,49 369,17 93,69

1341,13 1516,15 175,02

V.actualizat/A.actualizat = 1516,15/1341,13 = 1,13

Dosarul de inregistrare a firmei depus la Oficiul Registrului Comertului cuprinde mai multe acte astfel:

Cerere -formular O.N.R.C (Oficiul National al Registrului Comertului);

Rezervarea denumirii firmei (in judet sau la nivel de tara) ;

Act constitutiv (autentificat de catre avocat sau notarul public) la intocmirea caruia trebuie lamurit , in mod obligatoriu ;

- obiectul principal de activitate ;

- obiectul secundar de activitate ;

- denumirea firmei (cu numarul rezervarii eliberate de catre O.N.R.C) ;

- asociatii / administratorii firmei ;

- aportul la capitalul social al fiecaruia dintre asociati ;

Cazier fiscal al fiecaruia dintre asociatii si administratorii firmei ;

Copia actului de proprietate asupra spatiului unde se stabileste sediul social / Contract de comodat sau de inchiriere a spatiului respectiv ;

Acordul asociatiei de proprietari / locatari ;

Acordul vecinilor (riveranilor) ;

Copie a C.I / Pasaportului asociatilor ;

Specimen de semnatura a administratorului (administratorilor) firmei ;

Declaratii ale asociatilor firmei (autentificate) ;

Procura asociatilor pentru persoana imputernicita sa depuna dosarul la O.N.R.C (autentificata) ;

Dovada capitalului social la banca aleasa de asociatii firmei ;

Declaratie (formular O.N.R.C) , semnata de unul dintre asociati.

Cu acest dosar complet , se inregistreaza firma la Registrul Comertului.

1.2 Prezentarea trecutului firmei,prezentarea situatiei actuale

SC TRICOTAJE GROUP SRL Bucuresti este o societate comerciala cu raspundere limitata, are numarul la registrul comertului J/06/210/2003 si cod fiscal R 140436917.

Sediul societatii comerciale si al sectiei de productie este in Bucuresti, str. Independentei nr.17, iar activitatea pe care o desfasoara este potrivit CAEN 1772, adica fabricarea de articole tricotaje.

Capitalul social al societatii comerciale este privat si in suma de 200 lei, cu doi asociati care detin parti sociale in proportie egala,adica de 50%.

Societatea comerciala realizeaza produse ca: pulovere de femei, bluze de barbati, jachete, veste, maiouri.

Din situatile financiare depuse pe ultimii doi ani principali indicatori sunt:

- lei -

Nr.  Indicator 31.12.02 31.12.03

Crt.

Cifra de afaceri 46,51 259,09

Rezultatul exploatari 20,97 113,33

Rezultatul brut 22,56 117,63

Rata profitului net-cifra de afaceri 47,12% 43,85%

Ponderea datoriilor totale in total pasiv 2,64% 87,03%

Din prezentarea principalilor indicatori rezulta ca societatea comerciala are o evolutie pozitiva in activitatea economico-financiara.

1.3 Alegerea proiectului de investiti

S C TRICOTAJE GROUP SRL Bucuresti si-a propus realizarea unui proiect "Sectia de productie si confectii tricotaje" care consta in dezvoltarea afacerii prin amenajarea unui spatiu propriu al societatii in care aceasta sa-si desfasoare activitatea de productie si confectii.

Investitia consta in achizitia unei cladiri situata in localitatea Bucuresti, str. Subcetate nr. 8.

Cladirea are un regim S+P+M cu structura de zidarie de caramida, sarpanta si invelitoare din tigla.

Utilitati

- lucrarile de racordare pentru instalatia electrica se realizeaza conform proiectului prin racordare la reteaua existenta;

- alimentarea cu apa si canalizare se va realiza prin racordarea la sistemul exigent;

- alimentarea cu gaze se realizeaza printr-un racord de la reteaua existenta in zona.

1.4 Produsele aferente investitiei

Investitia propusa este destinatia continuarii activitatii curente de productie de tricotaje .

Produsele - propuse de a se realiza sunt aceleasi ca pana in prezent: pulovere femei,bluze femei, bluze barbate , pulovere barbate , jachete , veste, maiouri , tricouri.

In optica de marketing,componentele ce definesc un produs pot fi grupate in felul urmator:

 • Componente corporale:

I.         Forma , gabarit si capacitate;

II.       Greutate si densitate;

III.     Putere instalata;

IV.            Rezistenta la actiunea factorilor de mediu;

V.      Capacitate de intretinere usoara;

VI.            Culoare, design;

VII.          Ambalaj,etc.

 • Componente acorporale:

I.         Denumirea si marca;

II.       Instructiunile de utilizare;

III.     Protectia legala prin brevet,licenta de fabricatie sau comercializare;

IV.            Pretul;

V.      Serviciile care insotesc produsul (instalare,punere in functiune,"service",termen de garantie etc.)

Marimile - pentru care se vor realiza aceste produse sunt de la 30 la 50 sau S,M,XL,XXL, in functie de comenzile partenerului extern.

Compozitia - PNA, bumbac, lana, acril, lycra si/sau tesaturi in amestec: bumbac+PNA, PNA+lycra, lana+PNA.

Forma de comercializare: livrarea se realizaza direct comisionarilor, prin intermediul carora se exporta produsele.

Nivelul calitativ: la solicitarea clientului se relizeaza produse cu diferite marimi cu respectarea cerintelor impuse prin fisa fiecarui produs solicitat de client.

Standarde: Incadrarea in standardele de calitate se face la solicitare partenerului extern, conform cerintelor acestuia. Comportamentul cu atributii in acest domeniu efectueaza verificarea de calitate pentru fiecare produs.

Avand in vedere faptul ca societatea comerciala in prezent are un spatiu inchiriat si-a propus realizarea unei investitii prin achizitia unu spatiu nou pentru sectia de tricotaje.

Imaginea produsului ce reprezinta rezultatul modului de percepere a unui anumit produs sau a unei marci de catre utilizatori sau consumatori. O oferta competitiva presupune ca elementele componente ale unui produs sa coincide cat mai bine cu nevoile, preferintele si posibilitatile cumparatorilor potentiali. Acestea sunt determinate in cadrul strategiei de produs pe care firma o adopta. Obiectul acesteia priveste concomitant pretul, calitatea , dimensiunile si structura ofertei , nivelul calificativ si imaginea pe care o dorim sa o creem in randul consumatorilor.

Noi dam forma corpului tau !!!

CAPITOLUL II

PLANUL DE MARKETING LA

SC.TRICO.SRL

CAPITOLUL II

PLANUL DE MARKETING LA

SC TRICOTAJE GROUP SRL

Afacerea sau promovarea investitiei respectiv realizarea unei sectii de tricotaje a pornit de la faptul ca in prezent activitatea se desfasoara intr-un spatiu inchiriat, acest spatiu fiind insuficient pentru desfasurarea activitatii in prezent si perspectiva.

Tinand seama de comenzile si contractele incheiate, calitatea produselor pe care le realizeaza pe piata, SC TRICOTAJE GROUP SRL Bucuresti are certitudinea ca si in perspectiva afacerea va avea succes.

Obiectivele societati comerciale pe termen mediu si lung sunt:

realizarea unui sediu propriu pentru sectia de tricotaje pentru asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea activitatii de productie;

patrunderea pe piata externa prin realizarea de noi contracte atat cu intermediarii cu care are contracte pentru exportul produselor in lhon cat si cu alti clienti externi.

2.1 Studiul pietei

Prezentand evolutia cifrei de afaceri pe grupe de produse acestea se prezinta astfel:

- lei -

An Produsul Cifra de Export Intern

Afaceri

2007 Panouri tricotaje 27,63 27,63

Produse finite tricotaje 18,42 15,92 7,11

Total 2007 46,05 43,55 7,11

2008 Produse finite tricotaje 259,09 259,09

Din situatia prezentata mai sus societatea comerciala a livrat in anul 2003 la export 100% din productia realizata.

Segmentul de piata. Produsele realizate sunt destinate exportului, respectiv Italia.Aceste produse sunt realizate in majoritate pentru femei, pentru toate varstele. Clasa sociala pentru care se realizeaza aceste produse este cu preponderenta clasa mijlocie cu tendinte catre clasa superioara.

Pentru a-si mentine cota de piata, firma are in vederea imbunatatirea calitatii produselor, a finetei materialului, obiective pentru care si-a propus achizitionarea de utilaje noi cu finete 10 obtinerea greutatii produsului si-a altor caracteristici conform specificatiei clientilor.

2.2 Marketingul firmei : instrumente utilizate in studiul pietei

Obiectivul activitatii economice este obtinerea profitului. Acestuia i se subordoneaza toate demersurile intreprinzatorilor , deci si intrarea firmei pe piata. Pentru aceasta este necesara cunoasterea si valorificarea oportunitatiilor pietei prin studii de marketing.

Cercetarea pe piata consta in procesul de investigare a pietei cu scopul de a studia perspectivele vanzarii unui produs care sa conduca la obtinerea de profit. In functie de obiectivul urmarit . studiile pot fi : de conjuncture , de piata , de distributie , de prospectare.

In activitatea firmelor din tara noastra se utilizeaza in principal studiile de conjunctura , de prospectare si de piata. Studiul de conjunctura raspunde la intrebarea daca piata este sau nu favorabila ; studiul de prospectare serveste la alegerea pietei (sau a produsului) , iar studiul de piata adanceste cunoasterea pietei si a mijloacelor de cucerire a ei.

Aspectele de interes pentru studiile de piata se refera la :

 • consum : studiat ca volum si structura ;
 • concurenta : informatii despre existenta , pondere , spatii neacoperite ;
 • pret : fixarea unui pret care sa ofere produsului competitivitate si sa asigure realizarea unui profit.

Studierea pietei se poate realiza prin metode directe si indirecte:

 • cercetarea directa. Cea mai importanta metoda de studiere directa a pietei este chestionarul. Pe langa acest instrument , in cercetarea directa se mai folosesc : observarea (structurata sau nestructurata) , inregistrarea de imagini , interviul , metoda anchetelor.

Aceste instrumente se aplica asupra unui esantion.

 • Cercetarea indirecta. Aceasta cuprinde : analiza vanzarilor , analiza produsului , studiile demografice , studiile monografice , cele de distributie , de promovare , de motivatie , de creativitate si de previziune.

Chestionarul este o succesiune logica de intrebari (cele mai multe cu raspunsuri multiple) , utilizat in culegerea datelor necesare unei cercetari.

Cerinte de elaborare :

 • sa raspunda obiectivelor cercetarii ;
 • sa fie inteligibil pentru cel chestionat ;
 • sa nu fie prea lung (pentru a mentine viu interesul respondentului)

Structura unui chestionar :

 • o formula scurta de adresare ;
 • cateva intrebari de introducere (de exemplu : "Cu ce scop sunteti acum in acest magazin?") ;
 • intrebare/intrebari filtru pentru separarea celor interesati de produs de ceilalti ("Cu ce frecventa efectuati cumparaturi in acest magazin")
 • intrebari de continut (" Ce marfuri cumparati de obicei ? ", "Care sunt preferintele cu privire la produsele de tip X ? ", "Care este valoarea cumparaturilor efectuate din produsele de tip X ? "
 • intrebari de control (de verificare a sinceritatii celor chestionati) , de exemplu : "Gradul de satisfactie in raport cu produsele oferite de magazin este :

a)foarte bun ;

b)bun ;

c)multumitor ;

d)nemultumitor ;

e)nu stiu , nu ma intereseaza ;

2.3. Identificarea concurentilor

Principali concurenti ai SC TRICOTAJE GROUP SRL sunt: SC TRICOMIREX SRL Bucuresti si SC ATCOM SRL Bucuresti.

Analizand produsele comparativ cu produsele similare ale firmelor concurente, situatia se prezina astfel:

- din punct de vedere al pretului, nu exista deosebire intre concurenti

- din punct de vedere al calitatii si termenele de livrare, nu au existat refuzuri de calitate si nelivrari a produselor la termenele stabilite in baza comenzilor primite.

Veniturile, cheltuielile si rezultatul pentru calculul venitului net si RIRF.

Pentru toate firmele este extreme de important sa isi cunoasca concurentii si sa ii identifice. Identificarea concurentilor consta in alcatuirea unei liste cu concurenti pentru a putea determina pe cei mai puternici , apti sa capteze cel mai mai numar de clienti sau pe cei cu profiturile cele mai mari.

Marea majoritate a informatiilor cu privire la concurenta nu sunt dificil de identificat, ele putand proveni din surse accesibile sau chiar din observare directa. Dar exista si informatii greu de obtinut sau chiar imposibil.Metodele si tehnicile ce pot fi utilizate pentru obtinerea de informatii despre concurenta este imperios necesar sa fie in concordanta cu etica in afaceri.

Sursele de informare pentru identificarea concurentilor sunt:

I.         Surse externe:

a)     surse informale: clienti comuni cu concurenti, parteneri publici de la care firma poate obtine informatii "informale" cu privire la preturi, activitati promotionale,organizarea unor evenimente, proiectul unei posibile extinderi.

b)     Surse formale: care pot avea diverse origini :

Publice: organizatii profesionale, Camera de Comert si Industrie, ministere, consulate,etc.

Profesionale: presa locala, presa de specialitate, institute de sondaj ,anuare, repertoire profesionale,paneluri,etc.

Comerciale: cataloage ale concurentilor,companii promotionale,targuri si expozitii,etc.

II.       Surse interne:

Fac apel la informatiile detinute de propriul personal in urma contactului cu clientii , furnizorii , intermediarii sau de noi angajati (de a firmele concurente) sau de stagiari ,consultanti.etc.

Identificarea concurentilor presupune parcurgerea mai multor etape:

Colectarea

informatiilor

Difuzarea si utilizarea

informatiilor

 

Prelucrarea informatiilor

 a) Colectarea informatiilor

Odata rezolvata problema stabilirii surselor ce pot fi folosite pentru a obtine informatii trebuie organizata colectarea acestora.Unele informatii pot fi obtinute prin observare sau in timpul discutiilor cu clientii in timp ce pentru altele poate fi necesara organizarea unei cercetari in toata regula.Cele doua probleme ce pot apare in decursul acestei etape sunt:

Costurile,care pot fi destul de ridicate si pot descuraja unele firme.

Disponibilitatea informatiilor,mai ales a celor cu caracter confidential

b) Prelucrarea informatiilor presupune alegerea informatiilor utile si examinarea lor cu atentie mai ales in ceea ce priveste:

Credibilitatea sursei folosite;

Actualitatea informatiei;

Tot in aceasta etapa trebuie definite criteriile care sunt folosite pentru a compara firma cu firmele concurente. Este eficienta si forte indicata elaborarea unui model de analiza care reduce mult timpul de lucru.

c) Difuzarea informatiilor se face in functie de relatiile existente in cadrul firmei si de politica de confidentialitate aplicata.

d) Utilizarea informatiilor si reatia inverse poate presupune elaborarea de actiuni:

Pe termen scurt (organizarea unei actiuni promotionale);

Pe termen lung(modernizarea suprafetei de vanzare, formarea personalului , etc. ).

2.3. Strategia de marketing

In cazul strategiei marketing ma voi referi la strategia de pret, strategia de distributie si strategia de promovare pentru noile produse.

1.Decizia si stabilirea preturilor - reprezinta o veriga a politicii globale de marketing, fiind un factor important. Avand in vedere ca agentul economic realizeaza productia , el nu poate impune pretul partenerului extern. Comosionarul poate negocia pretul si poate propune la randul lui agentului economic pretul negoiat. Pe de alta parte, beneficiarii externi sunt aceiasi pentru toti producatorii din judet.

Un mod simplu de a stabili cel mai bun pręt ar fi intocmirea unei liste de control care sa contina raspunsuri la urmatoarele intrebari:

O lista cu preturile practicate de concurenta.

Exista un pret al pietei acceptat de majoritatea firmelor concurente?

Cat de mult se asteapta sa depinda volumul vanzarilor de preturile practicate?

Ce politica de preturi ntentioneaza firma sa adopte?

o      Sa accepte pretul pietei;

o      Sa practice un pret mai mare decat concurenta;

o      Sa practice un pret mai mic decat concurenta;

o      Sa practice preturi diferite, pentru fiecare segment de piata.

2.Publicitatea si promovarea - In promovarea afacerii nu se poate vorbi de produse noi. In continuare se va realiza aceiasi gama de produse sau se vor produce in continuare produsele solicitate de clienti. Strategia de promovare a noilor produse poate consta in:

consolidarea pozitiei produselor in cadrul actualelor segmente de piata si respectiv de consumatori;

sporirea gradului de raspandire pe piata prin atragerea a noi segmente de clienti;

diferentierea fata de produsele similare ale altor producatori prin ridicarea nivelului calitatii produselor, societatea comerciala si-a propus achizitia de noi utilaje care sa contribuie la cresterea calitatii produselor.

Termenul de publicitate vine din latinescul "publicare" care inseamna actiune de adresare catre public.

Instrumentele de promovare pe care le poate utilize firma sunt:

Publicitatea;

Promovarea vanzarilor;

Relatiile publice;

Forta de vanzare;

Participarea la targuri si expozitii.

3. Distributia - componenta a mixtului de marketing care face legatura intre productie si consum se realizeaza in mod diferit in cazul productiei de o alta activitate de productie pentru intern. Distributia comerciala este realizata de clientul partener extern care priveste produsele prin intermediul comisionarului din Romania, deci distributia este producator - intermediar - consumator. Agentul economic nu inregistreaza cheltuieli de desfacere.

2.4 Analiza SWOT - oportunitati si riscuri in infiintarea si gestionarea unei firme

Decizia de infiintare a unei firme presupune luciditate , curaj , cunoasterea atat a punctelor tari , cat si a punctelor slabe pe care le poate avea o firma , intrucat nu exista , in nici o situatie , garantii pentru succes. Pe de alta parte , orice afacere , inca din momentul infiintarii , trebuie sa fie pregatita sa valorifice oportunitati si sa faca fata riscurilor.

Analiza SWOT este un instrument managerial , de fapt o tehnica prin care se pot identifica punctele tari , punctele slabe si se pot examina oportunitatile si amenintarile unui proiect , ale unei actiuni etc. In cele ce urmeaza ne vom referi la realizarea analizei SWOT cu privire la infiintarea si gestionarea unei firme. Analiza SWOT poate fi realizata de intreprinzatori inainte de decizia de infiintare a unei firme , dar si ulterior in administrarea / gestionarea firmei. Indiferent insa de momentul realizarii analizei SWOT , aceasta este deosebit de utila pentru intreprinzatori , in scopul constientizarii unor aspecte pe care , altfel , s-ar putea sa nu la ia in seama si de care sa nu tina cont (in ceea ce priveste calitatile si defectele firmei si in ceea ce priveste oportunitatile de piata si amenintarile).

Analiza SWOT presupune realizarea unui inventar pe mai multe teme.

Punctele tari : acestea vin din interiorul firmei. Reprezinta calitatile , avantajele , aspectele pozitive , tangibile si intangibile , ale unei firme. Pot fi identificate , raspunzand la intrebari precum cele de mai jos.(S)

- Ce resurse utile are firma ?

- Ce avantaje are firma fata de concurenta ?

- Ce este mai bine realizat in activitatea firmei respective decat in cazul concurentei ?

- Ce aspecte merg bine in firma ?

Punctele tari adauga valoare in activitatea firmei , ofera avantaje in fata concurentei , pot constitui surse pentru succesul organizatiei in atingerea obiectivelor propuse.

Punctele slabe : acestea vin tot din interiorul firmei.Reprezinta slabiciunile interne ale firmei , defectele , ariile sale de vulnerabilitate ; acestea scad valoarea activitatii desfasurate , plaseaza firma in dezavantaj concurential. Din perspectiva managerului , un « punct slab » reprezinta un element ce poate impiedica atingerea obiectivelor organizatiei.Pe de alta parte , odata ce sunt identificate , punctele slabe pot fi corectate. In acest sens , depistarea cu acuratete a punctelor slabe da mai multa valoare analizei , deoarece se pot marca astfel si zonele de interventie pentru imbunatatirea activitatii. Pot fi identificate raspunzand la intrebari asemenea celor de mai jos. (W)

- Ce nu merge bine in firma ?

- Ce aspecte trebuie imbunatatie ?

- Ce anume afecteaza negativ competitiv firmei ?

- Ce anume pune firma in dezavantaj fata de firmele concurente ?

Oportunitatile : acestea se refera la factorii din exteriorul firmei , la conjuncturile exterioare pozitive care pot avantaja , pot favoriza activitatea firmei si de care firma poate beneficia. Astfel de aspecte pot fi considerate schimbarile tehnologice , politice , sociale si chiar cele economice. Oportunitatile sunt uneori sanse oferite de intamplare , in afara campului de influentare a lor prin management , desi ele pot influenta pozitiv procesul dezvoltarii. Din punctul de vedere al infiintari firmei , oportunitatile reprezinta schimbarea aparuta in mediul de afaceri , in preferintele consumatorului , care pot fi valorificata prin initiative de succes. Pot fi identificate raspunzand la intrebarile de mai jos.(O)

- Ce aspecte din evolutia economiei pot avantaja firma ?

- Ce schimbari in mediul de afaceri avantajeaza firma ?

- Care sunt conditiile favorabile dezvoltarii activitatii firmei , existente acum pe piata ?

Oportunitatea este o proiectie a " binelui viitor " (good in the future in engleza ) care "aduc lumina" in ceea ce priveste activitatea , strategia firmei / organizatiei.

Amenintarile : acestea se refera tot la factori din afara firmei care pot constitui conjuncturile negative pentru activitatea firmei. Pentru firma , amenintarile reprezinta limitarile , riscurile care se impugn organizatiei din partea unui mediu extern aflat in schimbare. Este vorba de conditionari externe aflate dincolo de campul de actiune manageriala ; ele pot fi atat riscuri tranzitorii , cat si permanente. Pot fi identificate , raspunzand la intrebarile aflate mai jos. (T)

- Care sunt obstacolele cu care se poate confrunta firma in activitatea ei ?

- Care sunt shimbarile globale la nivelul economiei care pot afecta , in mod negative , firma ?

- Ce masuri la nivel national pot afecta activitatea firmei , intr-un mod imprevizibil?

Amenintarile este o proiectie a « raului viitor » (bad in the future , in engleza).

Puncte tari

Punctele slabe

Entuziasmul intreprinzatorilor si al angajatilor ;

Prezenta spiritului de initiativa ;

Dezvoltarea activitatii de design vestimentar si a realizarii de serii scurte de produse , destinate unor nise de piata ;

Realizarea unor produse mai bune calitativ decat ale concurentilor ;

Asigurarea resurselor necesare ;

Capitalul social mare ;

Impunerea unor standarde de calitate ridicate ;

Fiind la inceput , echipa este lipsita de experienta ;

Nu dispun suficient de multe si aprofundate cunostinte in domeniul confectiilor pentru tineri ;

Resursa umana este uneori insuficient calificata ;

Dificultati in aprovizionare doar de la furnizori romani ;

Greutati privind patrunderea pe piata ;

Oportunitati

Amenintari

Mentinerea modei tricourilor la tineri ;

Trendul spre materiale naturale ( bumbac , din care sunt realizate tricourile ) ;

Interesul designerilor calificati de a lucra in firme producatoare de tricouri din bumbac ;

Aducerea unor noi modele pe piata ;

Posibilitati mari de absorbtie privind numarul clientilor ce prefera produsele 100% romanesti;

Interesul crescut al unor firme de imbracaminte de a se orienta spre productia de tricouri din bumbac (ceea ce duce la cresterea concurentei) ;

Modificari ale legislatiei privitoare la comercializarea hainelor ;

Reducerea productiei nationale de bumbac ;

Scaderea neprevazuta a cursului valutar ;

CAPITOLUL III

PERSONALUL - RESURSA FUNDAMENTALA A ORGANIZATIILOR?

CAPITOLUL III

PERSONALUL - RESURSA FUNDAMENTALA A ORGANIZATIILOR?

3.1 Personalul intreprinderii

Conducerea unei afaceri cere mai mult decat dorinta de a fi propriul sef. Necesita multa perseverenta, abilitate de a lua decizii si abilitate de a te descurca atat cu finantele cat si cu angajatii.

Structura organizatorica a SC TRICOTAJE GROUP SRL este reprezentata de organul de conducere superior al societatii - Consiliul de Administratie - care este numit de Adunarea Generala a Actionarilor. Consiliul de Administratie este condus de un presedinte care este directorul general al societatii.

Directorul general are in subordine serviciul de aprovizionare si serviciul import - export. Acesta organizeaza, indruma, controleaza si indruma aceste activitati. Subordonat directorului general al societati se afla directorul tehnic. Directorul tehnic coordoneaza compartimentele, birourile, atelierele si sectile deproductie aflate in subordinea sa.

Realizarea investitiei va crea posibilitatea angajarii a 835 salariati pentru urmatoarele posturi:

confectioner imbracaminte 750 posturi

tricoteza  10 post

mecanic 10 post

TOTAL 770 posturi

Agentul economic va recruta forta de munca calificata sau va dori sa realizeze si specializarea in cadrul societati comerciale.

Numarul si structura personalului dupa implementarea proiectului pentru 1 an de zile.

- salarii de baza 5845000 RON

- contributii 1461,2 RON

Total 5846461,2 RON

In prezent societatea comerciala are 835 angajati, astfel ca dupa promovarea investitiei numarul va fi de 900.

Punctele forte al afacerii in prezent sunt:

productia confera independenta fata de piata locala;

nu exista cheltuieli cu aprovizionarea materiilor prime, materialelor si al desfacerii produselor;

societatea nu are refuzuri de calitate.

Punctele slabe ale societatii comerciale sunt:

dependenta fata de comisionari interni si beneficiari externi;

nu exista posibilitatea ajustarii punctului de desfacere a produselor.

Deoarece societatea nu incepe o activitate noua si o continua, pe cea actuala, are nevoie doar de 150 RON pentru achizitia cladirii in care se va amenaja sectia de tricotaje.

Modul de salarizare in intreprindere se realizeaza in functie de importanta functiei, a raspunderii si competentei sarcinilor si atributiilor ce revin fiecarui post in parte. Salariile de baza pentru muncitori sunt stabilite diferential pentru muncitori necalificati si calificati.

Salarizarea muncitorilor necalificati se face pe trei clase de salarizare, diferentiate corespunzator continutului lucrarilor necalificate, a conditiilor de munca in care aceasta se executa, precum si a lucrarilor calificate pe care acestia pot si stiu sa le execute.

Salarizarea muncitorilor calificati se face pe patru retele de salarizare, pentru muncitorii auxiliari si de servire si in functie de sectia in care lucreaza si specificul muncii lor.

Pentru functiile de conducere si de executie, salariile de baza sunt stabilite pe sase nivele de salarizare, diferentiate pe grupe de functie (activitate administrativa, creatori de modele, maistrii, subingineri, functii de conducere a compartimentelor functionale, sectiilor si atelierelor de productie, societatii)

Salariile de baza sunt stabilite pentru un program complet de lucru de 170 ore in medie pe luna, prin aplicarea urmatoarelor forme de salarizare: acord direct individual ( muncitorii de la sectia finisat, croit-confectii), prin acord direct colectiv (muncitorii de la bobinat tricotat si de la imprimerie), acord indirect ( muncitorii care deservesc muncitorii care lucreaza in acord direct sau colectiv), in raport cu nivelul de realizare al salariilor de baza de catre muncitorii care lucreaza in acord (sefii de sectii, schimb, ateliere, inginerii, economistii, contabilii, tehnicienii), in raport cu nivelul de realizare al unor indicatori de productie.

In cadrul societatii se acorda sporuri pentru conditii deosebite de munca, pentru vechime, pentru conditii nocive, pentru ore suplimentare prestate peste durata normala a timpului zilnic de lucru. Sistemul de salarizare adoptat de SC TRICOTAJE GROUP SRL prevede si adaosuri la salariile de baza si alte drepturi salariale (indemnizatia de concediu de odihna, prima de vacanta).Documentul care se intocmeste pentru salarizarea personalului este foaia colectiva de prezenta, in care se trece numarul de ore efectiv lucrate de fiecare muncitor, la nivelul fiecarei sectii/atelier.

Personalul de conducere, exceptie sefii de sectii, de atelier, de birou si de servicii, care au in general pregatire medie ( liceu si scala tehnica ) are studii superioare,se inscriu in grupe de virsta intre 40 - 65 ani, cu o vechime de 10 ani.

Pentru analiza resurselor umane este necesara prezentarea Balantei timpului de lucru pentru un angajat, evidentiata in tabelul urmator pentru anul 2006.

BALANTA TIMPULUI DE LUCRU PENTRU UN ANGAJAT

INDICATORI

NR ZILE

Zile calendaristice

Zile nelucratoare, din care:

zile de repaos legal


concedii de odihna

Zile maxim disponibile

Zile neutilizate, din care:

concedii de materinate si program redus

concedii medicale

absente aprobate prin lege

absente nemotivate

Zile efectiv lucrate

Durata zilei de lucru

Numarul de ore lucrate

In cadrul SC TRICOTAJE GROUP SRL , capacitatea de productie este de 70000 bucati pentru export si 20000 bucati pentru piata interna. Personalul intreprinderii este format din 835persoane, fiind structurat dupa cum urmeaza:

TOTAL PERSONAL

Din care:

1.Muncitori direct productivi

2.Muncitori indirect productivi

3.Muncitori deservire

4.TESA, din care:

in sectii

in comp. Functionale

15

Personalul de conducere este compus din:

director general

directori executivi (3): director tehnic, director comercial, director economic

coordonator productie, sefi de sectie, sefi de schimb, sefi de ateliere, sefi de birou, sefi de servicii.

Resursele umane reprezinta una dintre cele mai importante investitii ale unei firme de care depinde succesul sau insuccesul in afaceri.

Recrutarea personalului reprezinta procesul de cautare , localizare , identificare si atragere a candidatilor care prezinta caracteristicile profesionale necesare sau care corespund cel mai bine cerintelor posturilor vacante actuale si viitoare. Recrutarea personalului urmeaza in mod logic etapei planificarii resurselor umane. Asadar , efortul de recrutare si metodele care trebuie folosite de catre firma sunt dependente de procesul de planificare a resurselor umane si de cerintele specifice posturilor ce urmeaza sa fie ocupate. Cunoasterea din timp a necesarului de personal permite desfasurarea in bune conditii si cu mai multe sanse de succes a procesului de recrutare.

Criteriile de cautare se stabilesc la nivelul fiecarei firme in stransa legatura cu obiectivele firmei. Ele vor trebui sa tina seama de :

Nevoia de forta de munca a firmei ;

Specificul activitatii firmei ;

Structura fortei de munca necesara firmei : studii , specializare , nivel de calificare , varsta , etc ;

Conformitatea cu cadrul legal ( Codul Muncii etc. ) ;

Conformitatea cu contractul de munca incheiat cu sindicatele , etc ;

Selectia angajatilor reprezinta una dintre activitatile de baza ale managerului resurselor umane care , de regula , se efectueaza in cadrul compartimentului de personal , dar care constituie responsabilitatea managerilor de pe diferite niveluri ierarhice.

Relatii intre salariati si firma

Relatiile dintre firme si angajati depind de trei categorii de factori.

 • Caracteristicile managerului , calitatile personale : sentimente , valori , puncte forte. Are incredere in subordonati ?Accepta riscul ?
 • Caracteristicile angajatilor , gradul de cunoastere si de stapanire a situatiei ; dorinta de rezolvare a problemelor si de asumare a responsabilitatilor ; dorinta de a li se acorda independenta in rezolvarea sarcinilor ; placerea de a lucra individual sau in echipa.
 • Caracteristicile situatiei. Ce aptitudini presupune confruntarea cu situatia in cauza ? Ce constrangeri de timp impune ?

Astfel , relatiile dintre angajati si firme sunt rezultanta a trei categorii de influente : tipul de comportament al managerului , tipul de angajat , mediul de lucru.

Tipul de comportament adoptat de manageri.

Prezentam cateva dintre tipurile cele mai cunoscute :

 • Comportamentul directiv - Managerii dirctivi programeaza munca , mentin standardele de performanta si il incunostiinteaza pe subordonati despre ceea ce asteapta de la ei. Instituie o relatie bazata pe exercitarea autoritatii.
 • Comportamentul de sprijin - Astfel de manageri sunt prietenosi , abordabil si preocupati sa stabileasca si sa mentina relatii interpersonale placute. Instituie relatii de consideratie reciproca.
 • Comportamentul participativ - Liderii participativi se consulta cu subordonatii in problemele legate de munca si iau in consideratie opiniile acestora.
 • Comportamentul orientat spre realizari - Liderii orientati spre realizari ii incurajeaza pe subordonati sa depuna toate eforturile pentru o cat mai buna realizare a obiectivelor. El isi exprima increderea in calitatile subordonatilor.

CAPITOLUL IV

PLANUL DE

MANAGEMENT

FINANCIAR

CAPITOLUL IV

PLANUL DE MANAGEMENT FINANCIAR

Agentul economic realizeaza productia. Aceasta presupune primirea materilor prime (fire si accesorii) dela partenerii externi si realizarea panourilor / tesaturilor conform dimensiunilor transmise de acestia.

Activitatile necesare realizarii produselor sunt: receptionarea firelor, tricotarea, prestarea semifabricatului, croirea, realizarea tricotajelor, atasarea emblemelor, presarea produsului finit, efectuarea controlului de calitate, ambalarea si livrarea produsului.

In activitatea de productie principalele mijloace fixe care sunt utilizate nemijlocit in realizarea produselor sunt:

Mijloc fix Date Capacitate Grad de Grad mediu

Tehnice Maxima incarcare % de uzura %

Masini de tricotat 770 buc - 50buc/schimb 95% 28%

Masini de cusut Kansai 720 buc - 40-250buc/schimb 95% 100%

Masini de sulfirat 15 buc - 40-250buc/schimb 95% 100%

Presa de calcat 15 buc - 100-180buc/schimb 95% 2%

Masini de incheiat Kett

si KettProd 20 buc - 20-150buc/schimb 95% 7,29%

Pentru societatea comerciala, principalii furnizori de materii prime de baza sunt societatile comerciale care realizeaza comisionarea produselor finite.Atat firele cat si accesoriile necesare sunt primite de la clientul extern prin intermediul comisionarului care le transmite agentului economic care realizeaza produsul care se exporta.

Materia prima se achizitioneaza de la urmatorii furnizori:

Furnizor Material furnizat Pondere

SC QUESTA SRL - Prahova Fir/Accesorii 40%

COOP UNIREA - Bistrita Fir/Accesorii 10%

SC ASTER SRL - Bistrita Fir/Accesorii 40%

4.1 Analiza clientiilor

Principalii clienti interni sunt evidentiatI in tabelul urmator, pe tipuri de produse principale:

CLIENTI INTERNI

PRODUSE

PROCENTUL DIN VOLUMUL TOTAL AL ViNZARILOR

SocietatI cu capital privat

tricouri

treninguri

halate

Cluburi sportive

tricouri

treninguri

Firme de distributie

intreaga gama de produse

Firme specializate in comertul en-gros

intreaga gama de produse

Persoane fizice care cumpara din magazinele intreprinderii

intreaga gama de produse

Grupa de clienti din categoria societatilor cu capital privat achizitioneaza in principal tricouri si treninguri, pentru desfasurarea unor actiuni de protocol si promotionale sau de stimulare a salariatilor prin cadouri de acest gen pe care le ofera in preajma sarbatorilor. In acest sens, mentionam: Banca Comerciala Romana, Ana Electronic, Kraft Jacobs Suchard, Pagini Aurii etc.O categorie aparte de clienti o constituie service-urile auto, pentru care S.C TRICO SRL executa halate de lucru.

Orice firma este concomitent in permanenta relatie cu pietele de desfacere si cu pietele de aprovizionare , piete ale furnizorilor. Din aceste relatii decurg , ca activitatii specifice oricarei firme , activitatea de desfacere si activitatea de aprovizionare.

In cadrul procesului de aprovizionare tehnico-materiala , un loc important il ocupa elaborarea programului.

Etapa care urmeaza dupa elaborarea programului este incheierea contractelor economice , de stabilire a volumului si structurii importului (daca este cazul) , de stabilire a stocurilor de materii prime , materiale , combustibil , de asigurare a conditiilor de receptionare , depozitare si pastrare a materialelor.

Activitatea de aprovizionare tehnico-materiala implica doua aspecte :

a) Procurarea factorilor de productie , care presupune :

 • prospectarea pietei de aprovizionare ;
 • determinarea necesarului de mijloace de productie , cantitativ , calitativ si sortimental pentru derularea normala de productie ;
 • incheierea contractelor de aprovizionare si incheierea formalitatilor ;
 • programarea aprovizionarii , derularea comenzilor si programarea transportului

b) Gestiunea stocurilor , care necesita :

 • organizarea activitatii de receptionare si depozitare a materialelor achizitionate ;
 • organizarea evidentei si gestiunii stocurilor

Activitatea de aprovizionare tehnico-materiala se deruleaza in cadrul compartimentului de aprovizionare al firmelor.

Succesul aprovizionarii materiale de pe piata furnizorilor necesita elaborarea unor strategii prin care se concretizeaza obiectivele de urmarit si caile de actiune.

Principalele obiective pe care intreprinzatorii le au in vedere in cadrul strategiei de aprovizionare materiala sunt urmatoarele :

 • stabilirea necesarului real de resurse materiale pentru consum si identificarea consumurilor specifice ;
 • provizionarea cu resurse materiale si echipament tehnic de la furnizorii care asigura cele mai avantajoase conditii ;
 • formarea unor stocuri minime de materii prime si materiale , care sa asigure acoperirea ritmica , completa si complexa a nevoilor de consum ;
 • gasirea unor posibilitati de stocare si depozitare cu cheltuieli cat mai reduse ;
 • conservarea rationala a resurselor materiale aprovizionate pe timpul depozitarii / stocarii.

Elaborarea strategiei presupune :

 • analiza necesitatilor de consum prin identificarea grupelor de resurse pe categorii de importanta si posibilitatii de obtinere ;
 • analiza sistematica a pietei pentru a se evidentia : in ce masura resursele strategice pentru intreprindere sunt ofertate la vanzare , care sunt conditiile de livrare , de calitate ; care este puterea de negociere a furnizorilor ; daca intreprinderea are capacitatea de a se bucura de avantaje pe piata ;
 • identificarea oportunitatilor de actiune in relatiile cu furnizorii ;
 • identificarea cailor de actiune eficienta pe piata .

Asigurarea resurselor materiale este realizata prin colaborarea mai multor compartimente :

Analiza pietei furnizorilor - reprezinta o etapa importanta in elaborarea strategiei de aprovizionare materiala.

Aceasta este precedata de :

identificarea si evaluarea necesitatilor materiale ale firmei ;

identificarea ofertelor de produse (materiale , echipament tehnic etc.) si a furnizorilor potentiali ;

In relatia cu furnizorii , pe langa respectarea angajamentelor contractuale , trebuie respectate si principii asa cum sunt : cinstea , indeplinirea promisiunilor , punctualitatea , integritatea morala. Toate acestea pot contribui la bunul renume al firmei si la succesul ei.

In derularea oricarei activitati de productie , studiul prealabil al datelor si informatiilor referitoare la furnizori reprezinta un punct de plecare.

Exista mai multe sisteme de evaluare a furnizorului. In analiza fiecaruia sunt luate in considerare criterii obiective si subiective.

Criterii obiective ce trebuie luate in calcul in aprecierea furnizorilor :

Modul de derulare a livrarilor anterioare ; se urmareste daca s-au inregistrat abateri fata de termenele de livrare precizate in contractul commercial sau stabilite de comun acord cu furnizorul si daca s-a respectat frecventa livrarilor.

Modul de respectare a conditiilor referitoare la cantitatea si calitatea comandata in functie de care se stabileste potentialul de livrare al furnizorilor. Acesta se calculeaza tinand cont de rezultatele operatiei de receptie in urma careia se controleaza cantitatea , calitatea si sortimentatia lotului sosit , precum si raportul dintre partea care corespunde si partea care nu corespunde specificatiilor din comanda. In acelasi timp , se determina si procentul de respingere a cantitatilor de materiale necorespunzatoare calitativ sau a celor lipsa.

Evolutia in timp a preturilor de vanzare. Un furnizor ale carui preturi au o evolutie imprevizibila si nejustificata de obicei va fi evitat.

Pozitia financiara a furnizorului. O semnificatie deosebita in evaluarea furnizorilor o are potentialul financiar , pentru ca insuficienta resurselor financiare limiteaza posibilitatile furnizorului in asigurarea bazei materiale necesare , desfasurarea activitatii proprii , si , ca urmare , respectarea termenelor de livrare.

Un alt criteriu ar fi situarea in tara sau in afara tarii a sursei de furnizare. In general , suntpreferati furnizorii locali , pentru ca se pot rezolva operativ comenzile urgente (agentul de cumparare se deplaseaza mai repede si mai usor la sediul furnizorului , comunicatiile sunt mai simple si se pot stabili raporturi mai bune intre reprezentantii furnizorilor si consumatorilor).

Folosirea mai multor furnizori genereaza competitie (concurenta) intre ei , toti fiind constienti de necesitatea realizarii in conditii cat mai bune a angajamentelor de furnizare pe care si le-au asumat.

Uneori , furnizorii straini ofera conditii mai avantajoase sub aspectul calitatii superioare , al sigurantei livrarii la timp , al pretului In aceste conditii , este fireasca orientarea clientilor spre furnizori din alte tari. Aceste situatii sporesc competitia intre furnizori. Indiferent de situatie , este necesara pastrarea bunelor relatii cu furnizorii traditionali. Este de datoria compartimentului de aprovizionare sa ramana in relatii bune cu asemenea furnizori.

Exista si metode de evaluare si selectie a furnizorilor , mai des folosita fiind metoda acordarii de puncte in functie de importanta si gradul de manifestare a criteriului.

De regula , pentru inregistrarea datelor cu privire la furnizori , firmele utlizeaza o fisa ca aceea care urmeaza :

CARTEA FURNIZORULUI :

Denumirea furnizorului ..

Adresa ..

Numar cont , banca ..

Distanta de transport pe cale ferata , auto ..

Cheltuieli de transport pe km in diferite conditii de transport ..

Ce produse livreaza furnizorul ..

Nr.crt. ...

Denumirea produsului ..

Comditii de livrare oferite

Ritm ..

Marimea lotului ..

Observatii :

Daca respecta termenul de livrare ..

Litigii avute in trecut ..

Perspective de imbunatatire a relatiilor ..

Perspective de imbunatatire a calitatii ..

Produse noi avute in vedere ..

Probleme de negociere a pretului ..

Alte observatii ..

Furnizori potentiali in perspective ..

Avand in vedere aceste criterii , ar trebui ca la nivelul firmei sa se asigure o prima selectie a potentialilor furnizori. Prin eliminarea furnizorilor neviabili (produs de calitate slaba , pręt exagerat , conditii de livrare impuse in contrast cu realitatiile de pe piata , etc.) se simplifica actiunile urmatoare care conduc la finalizarea strategiei de aprovizionare materiala , implicit la concretizarea viitoarelor relatii de colaborare pe linie de vanzare - cumparare .

De mare actualitate , in domeniul aprovizionarii , este dezvoltarea relatiilor de parteneriat ; acestea sunt relatii ce definesc cooperarea dintre client si furnizor , ca rezultat al fixarii unor obiective comune in strategiile proprii de dezvoltare.

CAPITOLUL V

CONTABILIZAREA OPERATIILOR SPECIFICE

LA

SC TRICOTAJE GROUP SRL

CAPITOLUL V

CONTABILIZAREA OPERATIILOR SPECIFICE

LA

SC TRICOTAJE GROUP SRL

5.1 Conturi utilizate pentru salarii

Grupa 42 "Personal cu conturi asimilate"

Din aceasta grupa fac parte conturile:

Contul 421. "Personal - salarii datoare"

Contul 423. "Personal - ajutoare materiale datorate"

Contul 424. "Prime reprezentand participarea personalului la profit"

Contul 425. "Avansuri acordate personalului"

Contul 426. "Drepturi de personal neridicate"

Contul 427. "Retineri din salarii datorate tertilor"

Contul 428. "Alte datorii si creante in legatura cu personalul"

Contul 4281. "Alte datorii in legatura cu personalul"

Contul 4282. "Alte creante in legatura cu personalul"

Contul 421. "Personal - salarii datorate"

Tine evidenta decontarilor cu personalul pentru drepturile salariale cuvenite acestuia in bani sau in natura , inclusive a adaosurilor si premiilor achitate din fondul de salarii..Este comt de pasiv. Soldul contului reprezinta drepturi salariale datorate.

Exemple privind corespondentele contului 421

Inregistrarea salariiilor si a altor drepturi accesorii salariilor in ultima zi a lunii

641 = 421

(ch cu salariile  (personal-salarii

personalului) datorate)

10.000 RON

Retinerile din salariu conform statelor de plata:

 • avans chenzinal;
 • rate in favoare tertilor;
 • debite;
 • fond somaj;
 • impozit salarii

421 = %

(personal 425

salarii (avansuri acordate

datorate) personalului)

427

(retineri din salarii

acordate tertilor)

4282

(alte creante in legatura

cu pers.)

4372

(contrib..pers. la fondul

de somaj)

444

(impozit pe venituri

de natura salariilor)

22.800 RON

20.000 RON

500 RON

100 RON

200 RON

2.000 RON

Sume neridicate de personal, la chenzina a-II-a

421 = 426

(personal salarii (drepturi de personal

datorate) neridicate)

10 RON

4.

Achitarea salariilor (lichidarea sau chenzina a-II-a )si accesoriile la salarii , nete

421 = 5311

(personal (casa in lei)

salarii

datorate)

324 RON

Virarea drepturilor in conturile de card ale salariatilor

421 = 5121

(personal salarii (conturi la banci in lei)

datorate)

10 RON

Contul 423 "Personal - ajutoare materiale datorate"

Tine evidenta ajutoarelor materiale datorate angajatilor de la asigurarile sociale (de boala pentru incapacitate temporara de munca , pentru ingrijirea copilului , ajutoarele de deces , sumele achitate pentru somaj tehnic) , diminuate cu retinerile din drepturile respective pentru : impozitul pe salarii , contributia la asigurarile sociale si la fondul de somaj.

Este cont de pasiv . Soldul creditor al contului reprezinta datoriile unitatii fata de salariati in cadrul drepturilor din asigurarile sociale.

Exemple privind corespondentele contului 423:

Ajutoarele materiale suportate din fondurile de ajutor social

4311 = 423

(contributia (personal-

unitatii la  ajutoare

asigurarile materiale

sociale)  datorate)

6.000 RON

Ajutoarele materiale suportate de unitate conform dispozitiilor legale in vigoare (ajutorul brut)

6458 = 423

(alte chelt. (personal-

privind asig. ajutoare

si prot,sociala) materiale

datorate)

2.000 RON

Plata ajutorului net

Datele sunt conventionale

423 = 5311

(personal- (casa in lei)

ajutoare

materiale

datorate)

3.600 RON

423 = 5121

(personal- (conturi la

ajutoare  banci in lei)

materiale

datorate)

3.600 RON

Retinerile de ajutoare (numai asupra celor suportate din CAS)

Salariul in natura , bonurile de masa , drepturile de transport calatorie

- datoriile personalului fata de terti

423 = %

(personal - 425

ajutoare   (avansuri

materiale  acordate

datorate)  personalului)

427

(retineri din

salarii

datorate

tertilor)

4282

(alte creante

in leg cu pers.)

4312

(contrib.

personalului

la asigurarile

sociale)

4372

(contrib.pers.

la fondul de

somaj)

444

(impoz.pe

venituri de

natura

salariilor )

710 RON

100 RON

10 RON

20 RON

20 RON

60 RON

500 RON

Ajutoare neridicate

423 = 426

(personalul- (drepturi de

ajutoare  personal

materiale  nerdicate)

datorate)

90 RON

Contul 424 " Prime privind participarea personalului la profit"

Tine evidenta stimulentelor acordate personalului din profitul realizat. Este cont de pasiv. Soldul creditor al contului evidentiaza obligatiile unitatii fata de salariatii ei pentru plata stimulentelor din profitul realizat.

Exemple privind corespondentele contului 424:

Evidentierea drepturilor salariatilor (obligatiile unitatii)

117 = 424

(rezultatul (prime

reportat) privind

participarea

personalului

la profit)

1.000 RON

Evidentierea impozitului

424 = 444

(prime (impoz.pe

privind venituri de

participarea de natura

personalului salariilor)

la profit)

100 RON

Evidentierea platii drepturilor nete (mai putin 5.000 lei drepturi neridicate)

424 = 5311

(prime (casa in lei)

privind

participarea

personalului

la profit)

850 RON

Evindentierea drepturilor neridicate

424 = 426

(prime (drepturi

privind de personal

participarea neridicate)

personalului

la profit)

50 RON

Contul 425 "Avansuri acordate personalului"

Tine evidenta avansurilor acordate personalului. Este cont de pasiv. Soldul reprezinta avansurile acordate personalului.

Exemple privind corespondentele contului 425:

Plata avansului chenzinal

425 = 5311

(avansuri (casa in lei)

acordate

personalului)

4.000 RON

Avansuri chenzinale neridicate

425 = 426

(avansuri (drepturi de

acordate personal

personalului) neridicate)

300 RON

Retinerea avansurilor acordate

a) din salarii conform statelor de plata

b)din ajutoarele sociale

421 = 425

(personal (avansuri

salarii acordate

datorate)   personalului)

423 = 425

(personal- (avansuri

ajutoare acordate

materiale personalului)

datorate)

4.000 RON

100 RON

Contul 426 "Drepturi de personal neridicate"

Tine evidenta drepturilor de personal neridicate in termenul legal. Este cont de pasiv.

Exemple privind corespondentele contului 426:

Din salarii

421 = 426

(personal- (drepturi de

salarii personal

datorate) neridicate)

100 RON

Din ajutoarele sociale

423 = 426

(personal- (drepturi de

ajutoare personal

materiale neridicate)

datorate)

90 RON

Din prime (pe seama profitului)

424 = 426

(prime (drepturi de

reprezentand personal

participarea neridicate)

personalului

la profit)

50 RON

Plata drepturilor neridicate( din salarii , premii, ajutoare)

426 = 5311

(drepturi de (casa in

personal lei)

neridicate)

440 RON

Drepturi de personal neridicate , prescrise si datorate bugetului statului la S.C. cu capitalul de stat

426 = 4481

(drepturi de (alte

personal datorii

neridicate) fata de

bugetul

statului)

60 RON

Drepuri de personal , prescrise , inregistrate ca venituri exceptionale pentru intreprindere la S.C. cu capital privat

426 = 7588

(drepturi de (alte

personal venituri din

neridicate) exploatare)

40 RON

Contul 427 "Retineri din salarii datorate tertilor"

Tine evidenta retinerilor si opririlor din salarii , datorate tertilor. Este cont de pasiv. Soldul contului reprezinta sumele retinute datorate tertilor.

Exemple privind corespondentele contului 427:

Sume retinute (chirii, rate pentru bunuri cumparate sau alte opriri care au la baza hotarari judecatoresti cu plata in rate, opriri pentru pensie alimentara, etc.)

421 = 427

(personal- (retineri din

salarii salarii

datorate) datorate

tertilor)

423 = 427

(personal- (retineri din

Ajutoare salarii

Materiale datorate

Datorate) tertilor)

180 RON

20 RON

Plata retinerilor prin cont current sau prin casa

427 = 5121

(retineri din (conturi la banci

salarii in lei)

datorate

tertilor)

427 = 5311

(retineri din (casa in lei)

salariu

datorate

tertilor)

180 RON

20 RON

Contul 428 "Alte datorii si creante in legatura cu personalul"

Se foloseste , de regula la finele exercitiului pentru delimitarea in timp a unor datorii fata de personal sau a unor creante fata de salariati. Este cont bifunctional. Soldul creditor reprezinta sumele cuvenite personalului , soldul debitor - sume datorate de personal.

Se dezvolta pe doua conturi sintetice de gradul II:

Contul 4281. "Alte datorii in legatura cu personalul"

Contul 4282. "Alte creante in legatura cu personalul"

Exemple privind corespondentele conturilor 4281 si 4282:

a) DATORII

Sume datorate personalului pentru care nu s-au intocmit state de plata , la inchiderea exercitiului (31decembrie) , inclusiv indemnizatiile pentru concediile de odihna neefectuate pana la inchiderea exercitiului financiar.

641 = 4281

(cheltuieli (alte datorii in

cu salariile legatura

personalului) cu pers.)

2.000 RON

Sume datorate personalului sub forma de ajutoare

4381 = 4281

(alte datorii (alte dator

sociale) in legatura

cu pers.)

100 RON

Sume incasate de la salariati , evidentiate anterior in debitul acestui cont (drepturi de creante)

- retinute personalului

5311 = 4282

(casa in lei) (alte

creante

in leg. cu

pers.)

421 = 4281

(personal- (alte

salarii datorii

datorate) in leg cu

pers.)

40 RON

1.000 RON

c)     CREANTE

Sume restituite personalului , evidentiate anterior in acest cont (datorii) reprezentand garantiile si dobanda aferenta

4281 = 5311

(alte datorii (casa in

in legatura lei)

cu pers.)

100 RON

Sume datorate unitatii de personalul ei , reprezentand :

a) avansuri nejustificate etc.

4282 = 542

(alte creante (avansuri

in legatura de

cu pers.) trezorerie)

40 RON

b) imputatii de tot felul

4282 = %

(alte creante 7588

in legatura (alte

cu pers.) venituri din

exploatare)

4427

(TVA

colectata)

119 RON

100 RON

19 RON

5.2 Monografia conturilor privind salariul

Grupa 43 : " Asigurari sociale, protectia sociala si conturi asimilate"

Din aceasta grupa fac parte urmatoarele conturi sintetice de grad I:

Contul 431. " Asigurari sociale"

Contul 437. "Ajutor de somaj"

Contul 438. "Alte datorii si creante sociale"

Contul 431. "Asigurari sociale"

Contul se dezvolta pe urmatoarele conturi sintetice de gradul II , care au aceeasi functie contabila ca si contul sintetic:

Contul 4311. "Contributia unitatii la asigurarile sociale"

Contul 4312. "Contributia personalului la asigurarile sociale"

Contul 4313. "Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate"

Contul 4314. "Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate"

La aceste conturi se asociaza , cand se crediteaza , urmatoarele conturi de cheltuieli si decontari cu personalul , al caror continut si functie contabila se trateaza 4 si 6 in ordinea cronologica din PCG :

Contul 421. "Personal - salarii datorate"

Contul 423. "Personal - ajutoare materiale datorate"

Contul 6451."Cheltuieli privind contributia unitatii la asigurarile sociale"

Contul 6453. "contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate"

Contul 431. "asigurari sociale" tine evidenta decontarilor privind contributia angajatorului si a personalului la asigurarule sociale si a contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate. Este cont de pasiv.soldul contului (si a conturilor sintetice de gradul II) prezinta sumele datorate asigurarilor sociale si a asigurarilor sociale de sanatate.

CONCLUZIE

In concluzie orice firma de confectii este foarte importanta pentru societate acestea facand ca moda sa varieze de la anotimp la anotimp sau de la an la an. Exista foarte multe firme de confectii intre ele existand o mare concurenta , unele firme schimbandu-si produsele in functie de cererea clientelei.

Industria confectiilor a evoluat in ultimii ani uimitor deoarece societatea isi doreste sa incerce ceva nou cam in fiecare an , iar numarul firmelor de confectii cresc pe zi ce trece.

Moda in Romania a transformat podiumul nu numai intr-o forma de a prezenta anumite haine ci si intr-o metoda foarte buna de a face cunoscute multe firme. Hainele sunt perfecte daca stii ce vrei sa porti si ce sa alegi pentru a purta , daca stii ce iti doresti cu adevarat iar multe persoane atunci cand isi cumpara o bluza sau o rochie tine cont de forma corpurilor lor si se gandesc la ce ocazie doresc sa poarte ceva special.

Multi oameni isi creeaza o moda proprie , unii se imbrac foarte elegant sau poate nu intotdeauna iar altii prefera sa se imbrace doar sport .. Asa cum se simt ei bine , "in pielea lor" cum spun multi cumparatori. De aceea firma SC.TRICOTAJE - GROUP. SRL a decis sa ofere populatiei de toate varstele , haine ce satisfac toate dorintele lor , afland acest lucru din anumite studii de piata care i-au ajutat sa indeplineasca toate cerintele cumparatorilor si celor care doresc sa arate cat mai bine.

Creativitatea este avantajul nostrum. Este ceea ce ne diferentiaza si ne face deosebiti. Lucram bine si atent. Noi ne mandrim cu asta. Sunt produse romanesti de calitate. Seria mica, flexibila, ne permite sa realizam modele noi, mereu in pas cu moda, mereu altele, incadrandu-ne in acelasi stil cu care v-am obisnuit, pentru femeia activa ce stie si vrea sa fie cocheta.

Incercam si reusim sa fim in pas cu tendintele modei, obiectivul nostru fiind sa oferim clientelor calitate la un pret corect.Va punem la dispozitie o galerie foto ( pozele se pot vizualiza la anexe ) cu confectii realizate de noi, pe care incercam sa o actualizam cat mai des pentru dumneavoastra. Cu siguranta pe langa modelele din galeria foto pusa la dispozitie veti gasi si alte produse care sa va atraga atentia.

Act constitutiv de societate cu raspundere limitata (plurali)

AL SOCIETATII CU RASPUNDERE LIMITATA ' . . . . . . . . . . .' S.R.L.

Subsemnatii:

.  D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , domiciliat in . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . , bloc . . . . . , scara . . . . . , etaj . . . . . , apartament . . . . , sector/judet . . . . . . . . . . . . . , nascut la data de (ziua, luna, anul) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . in (localitatea) . . . . . . . . . . . . . . . . . . sector/judet . . . . . . . . . . . . . ., fiul lui . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . si al . . . . . . . . . . . . . , posesorul buletinului (cartii) de identitate seria . . . . . nr. . . . . . . . . . . . . . eliberat de . . . . . . . . . . . ., cod numeric personal . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , in calitate de asociat

.  D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , domiciliat in . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . , bloc . . . . . , scara . . . . . , etaj . . . . . , apartament . . . . ., sector/judet . . . . . . . . . . . ., nascut la data de (ziua, luna, anul) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . in (localitatea) . . . . . . . . . . . . . . . . . . sector/judet . . . . . . . . . . . . . . . . . ., fiul lui . . . . . . . . . . . . . . . . . si al . . . . . . . . . . . . . . ., posesorul buletinului (cartii) de identitate seria . . . . nr. . . . . . . . . . . . . . , eliberat de . . . . . . . . . . . ., cod numeric personal . . . . . . . . . . . . . . . . . . , in calitate de asociat

sau

.  S.C. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . S.N.C./S.C.S./S.A./S.R.L., cu sediul social in (localitatea) . . . . . . . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . ., bloc . . . . . . ., scara . . . . . ., etaj . . . . , apartament . . . ., judet/sector . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , inregistrata la Oficiul Registrului Comertului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . sub nr. . . . . . . . . . . . . ., din . . . . . . . . . . . . . . . . . . , cod fiscal nr. . . . . . . . . . . . . . . . din . . . . . . . . . . . . . . . , avand contul nr. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., deschis la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , reprezentata de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , cu functia de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , in calitate de asociat

.  S.C. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . S.N.C./S.C.S./S.A./S.R.L., cu sediul social in (localitatea) . . . . . . . . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . , bloc . . . . . . ., scara . . . . . ., etaj . . . . , apartament . . . ., judet/sector . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , inregistrata la Oficiul Registrului Comertului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , sub nr. . . . . . . . . . . . , din . . . . . . . . . . . . . . . . ., cod fiscal nr. . . . . . . . . . . . . . . . . . din . . . . . . . . . . . . . . ., avand contul nr. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , deschis la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., reprezentata de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., cu functia de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , in calitate de asociat

sau

.  S.C. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . S.N.C./S.C.S./S.A./S.R.L., cu sediul social in (localitatea) . . . . . . . . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . . . , bloc . . . . . . ., scara . . . . . ., etaj . . . . , apartament . . . ., judet/sector . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , inregistrata la Oficiul Registrului Comertului . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , sub nr. . . . . . . . . . . . din . . . . . . . . . . . . . . . . ., cod fiscal nr. . . . . . . . . . . . . . . . din . . . . . . . . . . . . . . . . ., avand contul nr. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , deschis la . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , reprezentata de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., cu functia de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., in calitate de asociat

.  D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., domiciliat in . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . , bloc . . . . . , scara . . . . . , etaj . . . . . , apartament . . . . , sector/judet . . . . . . . . . . . . . , nascut la data de (ziua, luna, anul) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . in (localitatea) . . . . . . . . . . . . . . . . . sector/judet . . . . . . . . . . . . . . ., fiul lui . . . . . . . . . . . . . . . . . . si al . . . . . . . . . . . . . ., posesorul buletinului (cartii) de identitate seria . . . . . nr. . . . . . . . . . . . . . , eliberat de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , cod numeric personal . . . . . . . . . . . . . . . . . , in calitate de asociat ,

au convenit sa incheie prezentul Act constitutiv, pentru constituirea unei societati cu raspundere limitata, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 31/1990, ale tuturor prevederilor legale in vigoare aplicabile societatilor comerciale, precum si ale prevederilor prezentului Act constitutiv.

CAPITOLUL I - FORMA, DENUMIREA, SEDIUL, DURATA,

OBIECTUL DE ACTIVITATE

1. FORMA JURIDICA A SOCIETATII

1.1. Societatea este persoana juridica romana constituita in forma societatii cu raspundere limitata.

1.2. In cazul in care adunarea generala va hotari transformarea formei juridice a societatii, aceasta transformare va determina in mod obligatoriu modificarea pct. 1.1 de mai sus, precum si indeplinirea formalitatilor de autorizare, publicitate, inmatriculare si inregistrare, impuse de lege pentru infiintarea societatii.

2. DENUMIREA SOCIETATII

2.1. Denumirea societatii este '. . . . . . . . . . ' S.R.L., in conformitate cu dovada privind disponibilitatea firmei nr. . . . . . . . . . . . . din . . . . . . . . . . . .

2.2. In toate actele, publicatiile, facturile si orice alte documente emanand de la societate, denumirea societatii va fi urmata de initialele S.R.L., sediul, numarul de inmatriculare in Registrul Comertului si codul fiscal.

3. SEDIUL SOCIETATII

3.1. Sediul societatii este in . . . . . . . . . . . . . . , str. . . . . . . . . . . . . . . . . nr. . . . . ., bl. . . . . ., sc. . . . . , et. . . . . . . , ap. . . . . . . . sector/judet . . . . . . . . . . . . . .

3.2. Societatea isi va putea schimba sediul si va putea infiinta sucursale, filiale, puncte de lucru, birouri, reprezentante, agentii oriunde in Romania sau in strainatate numai in urma hotararii Adunarii generale, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare.

3.3. Detinerea spatiilor necesare desfasurarii activitatii societatii se va face in oricare dintre formele ingaduite de lege: contract de inchiriere, contract de asociere, act de vanzare-cumparare, donatie si altele.

4. DURATA SOCIETATII

4.1. Durata de functionare a societatii este nelimitata, cu incepere de la data inmatricularii in Registrul Comertului.

sau

4.1. Durata de functionare a societatii este de . . . . . . . . . . ani, cu incepere de la data inmatricularii in Registrul Comertului.

4.2. Durata de functionare a societatii poate fi prelungita in conditiile legii, pe baza hotararii adunarii generale a asociatilor.

5. OBIECTUL DE ACTIVITATE

5.1. Conform nomenclatorului privind clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, obiectul de activitate al societatii este:

Domeniul principal de activitate: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .;

Activitatea principala: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5.2. Societatea va putea desfasura in subsidiar si alte activitati precum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5.3. Aceste activitati se vor realiza impreuna sau separat, in oricare dintre domeniile aratate, societatea urmand a desfasura toate acele activitati conexe necesare realizarii obiectului de activitate propus, in conformitate cu reglementarile legale existente.

5.4. Asociatii se obliga sa obtina avizele si autorizatiile necesare desfasurarii obiectului de activitate.

5.5. Societatea isi va putea realiza obiectul de activitate atat in Romania, cat si in strainatate, precum si in zone libere, in lei sau in valuta, in orice conditii, cu respectarea dispozitiilor legislatiei in vigoare.

5.6. Societatea va putea participa, in calitate de actionar sau asociat, la alte societati comerciale, in conditiile legislatiei in vigoare.

5.7. Societatea va putea desfasura orice alta activitate legata direct sau indirect de obiectul sau sau isi va putea largi, modifica si adapta obiectul de activitate, in conditiile prevazute de prezentul act constitutiv si cu respectarea legislatiei in vigoare.

CAPITOLUL II - CAPITALUL SOCIAL

6. CAPITALUL SOCIAL

6.1. Asociatii au hotarat ca societatea sa aiba un capital social in valoare de . . . . . . . . . . . lei, respectiv . . . . . . . . . . .

6.2. Capitalul social este divizat in . . . . . . . . . . parti sociale egale si indivizibile, fiecare avand o valoare nominala de minimum 100 RON, subscrise si integral varsate de toti asociatii la data constituirii societatii.

6.3. Capitalul social al societatii este asigurat de asociati prin aporturi in numerar sau/si, dupa caz, in natura.

6.4. Bunurile care vor fi eventual constituite ca aport social in natura la capitalul social, pe parcursul desfasurarii activitatii societatii, vor deveni proprietatea acesteia si nu vor putea fi instrainate decat cu acordul, in unanimitate, al Adunarii generale a asociatilor. In cazul retragerii sau al excluderii unuia dintre asociati, acesta din urma are dreptul la restituirea contravalorii aportului la capitalul social, evaluat oficial la data respectiva, dupa deducerea eventualelor creante ale societatii din contravaloarea aportului mai sus mentionat.

6.5. Asociatii vor decide ulterior, in conditiile legii si ale prezentului act constitutiv, cu privire la majorarea sau diminuarea capitalului social, dupa caz.

6.6. Asociatii se obliga sa mentina o valoare neta minima a capitalului, in conformitate cu prevederile legii aplicabile societatilor ce desfasoara activitati in domeniul circulatiei bunurilor incluse in obiectul de activitate.

7. APORTURILE ASOCIATILOR

7.1. . . . . . . . . . . . subscrie . . . . . . . . . . parti sociale, in valoare totala de . . . . . . . . . . lei, reprezentand . . . . . . . . . . % din capitalul social;

. . . . . . . . . . . subscrie . . . . . . . . . . parti sociale, in valoare totala de . . . . . . . . . . lei, reprezentand . . . . . . . . . . % din capitalul social;

7.2. Participarea asociatilor la beneficii si pierderi se determina in raport cu numarul si valoarea partilor sociale detinute, conform legii.

7.3. Orice modificare ulterioara a ratei de schimb valutar (sau a leului) nu va afecta varsamintele deja efectuate si nu poate duce la modificarea procentelor participarii asociatilor la capitalul social al societatii.

7.4. Asociatii initiali si ulteriori sunt obligati sa depuna integral aporturile subscrise, la data si in limitele unei asemenea subscriptii, in conformitate cu cerintele legii.

8. PARTILE SOCIALE

8.1. Detinerea de parti sociale implica de drept recunoasterea si insusirea prevederilor actului constitutiv al societatii, cu toate modificarile si completarile ulterioare.

8.2. Partile sociale sunt egale ca valoare si indivizibile, conferind asociatilor dreptul sa-si primeasca dividendele.

8.3. Cesiunea partiala sau totala a partilor sociale catre terti se face cu acordul asociatilor si cu respectarea dreptului de preemtiune, precum si a conditiilor de fond si de forma, prevazute de lege.

8.4. In caz de deces al unui asociat, partile sociale se transmit prin mostenire legala sau testamentara, potrivit legii.

8.5. Fiecare parte sociala da dreptul asociatilor la un vot in adunarile societatii.

9. MAJORAREA CAPITALULUI SOCIAL

9.1. Capitalul social poate fi majorat in baza hotararii Adunarii generale, prin admiterea de noi asociati, prin includerea de rezerve sau profituri cuvenite asociatilor, efectuarea de noi aporturi de capital in numerar si/sau in natura, acestea din urma fiind evaluate de catre experti sau prin alte modalitati legale.

9.2. Majorarea capitalului social se va realiza conform procedurii prevazute de lege.

10. REDUCEREA CAPITALULUI SOCIAL

10.1. Capitalul social poate fi redus in baza hotararii Adunarii generale a asociatilor, cu conditia de a nu depasi limita minima prevazuta de lege. Intr-un asemenea caz, se vor arata motivele pentru care se face reducerea si procedeul care va fi utilizat pentru efectuarea ei.

10.2. Hotararea de reducere a capitalului social devine operanta numai dupa expirarea termenelor legale.

CAPITOLUL III - DREPTURILE SI OBLIGATIILE ASOCIATILOR

11. DREPTURILE SI OBLIGATIILE DECURGAND DIN PARTILE SOCIALE

11.1. Societatea va tine evidenta partilor sociale intr-un registru ce se pastreaza la sediul societatii.

11.2. Administratorii vor elibera, la cerere, un certificat constatator al drepturilor asupra partilor sociale, dar cu mentiunea ca acesta nu poate servi ca titlu pentru transmiterea drepturilor constatate, sub sanctiunea nulitatii transmiterii.

11.3. Fiecare parte sociala subscrisa si varsata confera posesorului ei un drept proportional egal, potrivit cu numarul partilor sociale existente, drept de vot in Adunarea generala, participarea la profit sau la activul social, precum si alte drepturi prevazute in Actul constitutiv.

12. DREPTURILE SI OBLIGATIILE DECURGAND DIN EXERCITAREA DREPTULUI DE VOT

12.1. Hotararile privind organizarea si functionarea societatii vor fi luate in Adunarea generala, cu majoritatea absoluta a voturilor.

12.2. Pentru hotararile privind modificarea Actului constitutiv al societatii este necesar votul tuturor asociatilor.

13. OBLIGATIA DE VARSAMANT

13.1. Fiecare asociat este obligat sa verse cota sa de participare la capitalul social, in stricta conformitate cu dispozitiile legii si ale prezentului Act constitutiv.

14. RASPUNDEREA ASOCIATILOR

14.1. Asociatii raspund numai in limitele partilor sociale, obligatiile societatii fiind garantate cu patrimoniul ei social.

14.2. Patrimoniul societatii nu poate fi grevat de datorii, obligatiile societatii fiind garantate cu capitalul ei social.

14.3. Un creditor al unui asociat poate formula pretentii numai asupra partii din beneficiul societatii, care i se va repartiza acestuia de Adunarea generala sau asupra cotei-parti cuvenite la excluderea sau retragerea acestuia ori la lichidarea societatii, conform prevederilor Actului constitutiv.

CAPITOLUL IV - CONDUCEREA SI ADMINISTRAREA SOCIETATII

15. ADUNAREA GENERALA A ASOCIATILOR

15.1. Organul suprem de conducere a societatii este Adunarea generala a asociatilor, care va fi constituita si va functiona in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, republicata, si ale prezentului Act constitutiv.

15.2. Adunarea generala a asociatilor se convoaca, la sediul social al societatii, cel putin o data pe an sau de cate ori este necesar.

15.3. Adunarea asociatilor are urmatoarele obligatii:

.  sa aprobe bilantul contabil si sa stabileasca repartizarea beneficiului net;

.  sa desemneze pe administratori si cenzori, sa-i revoce si sa le dea descarcare de activitatea lor;

.  sa decida urmarirea administratorilor si cenzorilor pentru daunele pricinuite societatii, desemnand si persoana insarcinata sa o exercite;

.  sa modifice actul constitutiv.

16. CONVOCAREA ADUNARII GENERALE

16.1. Obligatia convocarii Adunarii generale revine administratorilor.

16.2. Un asociat sau un numar de asociati, ce reprezinta cel putin 1/4 din capitalul social, vor putea cere convocarea Adunarii generale, aratand scopul acestei convocari.

16.3. Convocarea adunarii se face prin . . . . . . . . . . . . . . . cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu-se ordinea de zi.

17. CONDITII DE VALIDITATE

17.1. Adunarile generale sunt valabil constituite daca asociatii prezenti la prima convocare detin cel putin 3/4 din capitalul social, iar la o a doua convocare detin 1/2 din capital.

17.2. Deciziile Adunarii generale luate in conditiile legii, ale Actului constitutiv vor fi obligatorii si pentru asociatii absenti sau reprezentati, precum si pentru cei care au votat impotriva hotararilor luate.

18. ADMINISTRAREA SOCIETATII

18.1. Conducerea operativa a societatii este asigurata de Consiliul de administratie format din:

.  un administrator care este si presedintele societatii, calitate in care:

.  coordoneaza intreaga activitate a societatii;

.  asigura reprezentarea acesteia in raporturile cu tertii;

.  impreuna sau separat de administratorul delegat angajeaza patrimonial societatea in limitele prevazute de lege, de Actul constitutiv;

.  are drept de semnatura in banca;

.  un administrator, delegat care este si vicepresedintele societatii, calitate in care:

.  impreuna sau separat de administrator angajeaza patrimonial societatea in limitele prevazute de lege, de prezentul Act constitutiv;

.  asigura reprezentarea acesteia in raporturile cu tertii;

.  are drept de semnatura in banca.

18.2. Consiliul de administratie are urmatoarele atributii:

.  intocmeste proiectul programului de activitate si proiectul de buget al societatii pe anul urmator si le supune aprobarii Adunarii generale a asociatilor;

.  angajeaza si concediaza personalul pe baza contractelor individuale de munca, stabileste drepturile si obligatiile acestuia;

.  aproba operatiunile de incasari si plati ale societatii;

.  aproba incheierea contractelor in limita obiectului de activitate al societatii;

.  intocmeste raportul Consiliului de administratie cu privire la activitatea societatii, bilantul contabil si contul de profit si pierderi pe anul precedent;

.  calculeaza si certifica realitatea dividendelor;

.  exercita controlul operativ al societatii, raspunde pentru buna administrare si pentru integritatea patrimoniului societatii;

.  rezolva orice alte sarcini stabilite de Adunarea generala, potrivit legii si conform Actului constitutiv.

18.3. Consiliul de administratie este compus dupa cum urmeaza:

.  D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., domiciliat in . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. . . . . . . . . . . . . . . ., nr. . . . . . . . , bloc . . . . . , scara . . . . . , etaj . . . . . , apartament . . . . sector/judet . . . . . . . . . . . . . , nascut la data de (ziua, luna, anul) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . in (localitatea) . . . . . . . . . . . . . . sector/judet . . . . . . . . . . . . . . . . . , fiul lui . . . . . . . . . . . . . . . . . . si al . . . . . . . . . . . ., posesorul buletinului (cartii) de identitate seria . . . . . , nr. . . . . . . . . . . ., eliberat de . . . . . . . . . . . . . , cod numeric personal . . . . . . . . . . . . , in calitate de . . . . . . . . , numit pentru un mandat de . . . . . . . . ani, care poate fi reinnoit, daca nu intervine revocarea expresa din partea Adunarii generale a asociatilor;

.  D . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., domiciliat in . . . . . . . . . . /. . . . . . . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . . . . . ., nr. . . . . . . . , bloc . . . . . , scara . . . . . , etaj . . . . . , apartament . . . . sector/judet . . . . . . . . . . . . . . . . . , nascut la data de (ziua, luna, anul) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . in (localitatea) . . . . . . . . . . . . . . sector/judet . . . . . . . . . . . . . . . . , fiul lui . . . . . . . . . . . . . . . . . si al . . . . . . . . . ., posesorul buletinului (cartii) de identitate seria . . . , nr. . . . . . . . . . . . . . ., eliberat de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , cod numeric personal . . . . . . . . . . . . . . , in calitate de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , numit pentru un mandat de . . . . . . . ani, care poate fi reinnoit, daca nu intervine revocarea expresa din partea Adunarii generale a asociatilor.

CAPITOLUL V - ACTIVITATEA ECONOMICA A SOCIETATII

19. EXERCITIUL ECONOMICO-FINANCIAR

19.1. Exercitiul economico-financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la data de 31 decembrie a fiecarui an.

19.2. Primul exercitiu economico-financiar incepe la data inmatricularii societatii in Registrul Comertului.

20. PERSONALUL SOCIETATII

20.1. Schema de organizare si de personal se aproba de Adunarea generala a asociatilor.

20.2. Angajarea personalului societatii se face de catre administratori pe baza contractelor individuale de munca si a altor acte juridice prevazute de lege.

20.3. Plata salariilor personalului societatii - inclusiv a salariilor stabilite pentru administratori -, precum si a celorlalte drepturi salariale se va face potrivit legislatiei in vigoare.

20.4. Cuantumul salariilor administratorilor se stabileste de catre Adunarea generala, iar cel al restului de personal, de catre Consiliul de administratie.

21. CONTURILE SOCIETATII

21.1. Conturile societatii, atat in lei, cat si cele in valuta, se vor deschide la bancile autorizate din Romania.

21.2. Alimentarea conturilor se face din aportul la capitalul social subscris, din incasarile societatii, din imprumuturi, credite, precum si din alte surse, potrivit legii.

22. EVIDENTA CONTABILA

22.1. Evidenta contabila a societatii, inclusiv bilantul contabil si contul de profit si pierderi, se vor tine in lei si in limba romana.

22.2. Valuta convertibila se va evidentia distinct iar inregistrarea si evidenta acesteia in lei se va efectua la cursul de referinta a BNR, la data efectuarii operatiunii.

22.3. Orice operatiune patrimoniala se consemneaza in momentul efectuarii ei, in inscrisuri care vor sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de documente justificative.

22.4. Evidenta contabila se organizeaza si se conduce potrivit legii si normelor metodologice elaborate de Ministerul Finantelor.

22.5. Bilantul contabil, contul de profit si pierderi si raportul de gestiune se vor intocmi in mod obligatoriu anual, precum si in situatia lichidarii societatii. Acestea sunt supuse aprobarii Adunarii generale, dupa care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

22.6. In bugetul de venituri si cheltuieli se pot cuprinde cheltuieli de sponsorizare si reprezentare in limita unor procente de . . . . . . . % din cifra de afaceri a societatii.

23. CALCULAREA SI REPARTIZAREA PROFITULUI

23.1. Profitul societatii se stabileste prin bilantul aprobat de Adunarea generala a asociatilor. Pentru determinarea acestui profit se va deduce din profitul anual fondul de rezerva, care va fi de pana la . . . . . . . . . . . . % din totalul profitului prevazut in bilantul anual, constituirea acestuia facandu-se pana va atinge . . . . . . % din capitalul social.

23.2. Adunarea generala poate stabili cota-parte din profit pentru constituirea de fonduri pentru dezvoltare, investitii, reparatii capitale si alte fonduri prevazut de lege.

23.3. Profitul rezultat constituie baza de calcul pentru stabilirea impozitului datorat bugetului de stat.

23.4. Dupa deducerea impozitului legal datorat bugetului de stat, profitul realizat se stabileste pe cote-parti, sub forma dividendelor ce se platesc fiecarui asociat proportional cu aportul fiecaruia la capitalul social si cu activitatea fiecaruia in cadrul societatii, in baza hotararilor Adunarii generale in acest sens.

23.5. In cazul in care societatea inregistreaza pierderi, asociatii sunt obligati sa analizeze cauzele si sa ia masurile ce se impun.

CAPITOLUL VI - CONTROLUL ACTIVITATII SOCIETATII

24. CONTROLUL ASOCIATILOR

24.1. Oricare dintre asociati are dreptul de a verifica situatia financiara a societatii, de a cere si a primi date privind situatia patrimoniului, a veniturilor si a pierderilor, si orice alte date legate de activitatea sociala si au acces la documentele acesteia.

24.2. Pentru efectuarea unor operatii de verificare si certificare a bilanturilor si a altor operatiuni financiar-contabile si de trezorerie, asociatii care detin cel putin . . . . . . % din capitalul social au dreptul de a cere folosirea serviciilor unei societati specializate sau ale unor experti contabili autorizati.

25. COMISIA DE CENZORI

25.1. Gestionarea societatii poate fi controlata de o comisie din cel putin 3 cenzori care trebuie sa depuna o garantie egala cu 1/3 din garantia stabilita pentru administratori. Garantia ramane in casa societatii si va fi restituita cenzorului doar daca Adunarea generala va ratifica activitatea desfasurata pe parcursul exercitiului.

25.2. Cenzorii se reunesc la sediul social, daca nu au stabilit un alt loc si pot lucra individual sau colectiv. Asupra raporturilor ce vor fi prezentate Adunarii generale vor conlucra toti cenzorii, iar in cazul neconcordantelor, se vor intocmi rapoarte separate.

25.3. Intrunirile comisiei de cenzori sunt convocate de oricare dintre cenzori, de presedintele Consiliului de administratie sau de asociatii care detin cel putin . . . . . . .% din capitalul social.

26. ATRIBUTIILE COMISIEI DE CENZORI SI RESPONSABILITATEA CENZORILOR

26.1. Comisia de cenzori are urmatoarele atributii:

.  pe perioada exercitiului financiar supravegheaza gestiunea societatii, are drept de control asupra evidentei societatii, a modului in care sunt folosite mijloacele fixe, circulante si fondurile banesti, titlurile de valoare ale societatii, intocmind si prezentand presedintelui Consiliului de administratie si Adunarii generale rapoarte privind observatiile facute si eventualele propuneri;

.  la inchiderea exercitiului financiar, verifica daca bilantul si contul de profit si pierderi sunt legal elaborate si in concordanta cu registrele, daca acestea sunt tinute regulamentar si daca evaluarea patrimoniului a fost facuta conform normelor stabilite pentru elaborarea bilantului, prezentand un raport scris in care specifica observatiile facute si propunerile privind modificarea sau aprobarea bilantului contabil si a contului de profit si pierderi;

.  poate cere convocarea Adunarii generale, in cazul in care aceasta nu este convocata de Presedintele Consiliului de administratie sau cand se ivesc situatii ce necesita o rezolvare urgenta;

.  controleaza daca dispozitiile legale ale actului constitutiv si ale Adunarii generale sunt respectate de catre administratori sau de catre lichidatori;

.  indeplineste orice alte atributii prevazute de lege, de actul constitutiv sau de hotararile Adunarii generale a asociatilor.

26.2. Cenzorii raspund in fata societatii conform legii, putand fi revocati sau suspendati de Adunarea generala.

CAPITOLUL VII - MODIFICAREA FORMEI JURIDICE A SOCIETATII

SI EXCLUDEREA ASOCIATILOR

27. MODIFICAREA FORMEI JURIDICE A SOCIETATII

27.1. Adunarea generala a asociatilor poate hotari transformarea formei juridice a societatii.

27.2. Modificarea formei juridice a societatii devine opozabila tertilor numai dupa indeplinirea formalitatilor de autentificare, autorizare, publicitate, inmatriculare si inregistrare, cerute de lege la infiintare.

28. EXCLUDEREA ASOCIATILOR

28.1. Poate fi exclus din societate:

.  asociatul care a devenit legalmente incapabil;

.  asociatul care nu-si indeplineste obligatiile potrivit prezentului Act constitutiv sau in cazul in care actioneaza impotriva intereselor societatii;

.  asociatul care nu-si efectueaza aportul la care s-a obligat;

.  asociatul administrator care comite fraude in dauna societatii sau se serveste de semnatura asociatilor sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

28.2. Excluderea se cere instantei judecatoresti de oricare asociat sau de Adunarea generala dupa ramanerea sa definitiva, urmand a fi publicata in Monitorul Oficial, inmatriculata in Registrul Comertului si inregistrata la Directia Generala a Finantelor Publice.

28.3. Asociatul exclus, pe de o parte, raspunde de pierderi, iar pe de alta parte, are dreptul si la profit pana in ziua excluderii sale, dar nu va fi indrituit sa solicite regularizarea lor financiara pana ce acestea nu vor fi repartizate conform clauzelor prezentului Act constitutiv.

28.4. Asociatul exclus are dreptul la restituirea contravalorii aportului sau la capitalul social, evaluat oficial la data respectiva, dupa deducerea eventualelor creante ale societatii din contravaloarea aportului mai sus mentionat.

CAPITOLUL VIII - DIZOLVAREA SI LICHIDAREA SOCIETATII

29. DIZOLVAREA SOCIETATII

29.1. Au ca efect dizolvarea societatii si dau dreptul fiecarui asociat sa ceara deschiderea procedurii lichidarii acesteia urmatoarele:

.  trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;

.  imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii sau realizarea acestuia;

.  declararea nulitatii societatii;

.  hotararea Adunarii generale;

.  hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice;

.  falimentul societatii;

.  in orice alte situatii, prin hotararea Adunarii generale a asociatilor, luata cu unanimitate de voturi.

30. LICHIDAREA SOCIETATII

30.1. Lichidarea societatii se face de catre unul sau mai multi lichidatori, numiti de Adunarea generala. Acestia vor putea fi persoane fizice sau juridice.

30.2. Din momentul intrarii in functiune a lichidatorilor, mandatul administratorilor inceteaza, acestia nemaiputand intreprinde noi operatiuni in numele societatii.

30.3. Lichidatorii au aceeasi raspundere ca si administratorii.

30.4. Lichidatorii isi indeplinesc mandatul sub controlul Adunarii generale.

30.5. Lichidatorii pot aparea in fata instantelor judecatoresti si pot incheia tranzactii si compromisuri cu creditorii societatii.

30.6. Lichidatorii pot instiinta pe creditori, printr-un anunt public, despre lichidarea societatii, cerandu-le sa-si prezinte pretentiile intr-o anumita perioada fixata. Creditorilor cunoscuti societatii li se va trimite un anunt separat.

30.7. Lichidatorii care efectueaza noi operatiuni, ce nu sunt necesare scopului lichidarii, sunt raspunzatori, personal si in solidar, de executarea acestora.

30.8. Din sumele rezultate din lichidarea societatii vor fi satisfacuti creditorii privilegiati si apoi ceilalti creditori.

30.9. Lichidatorii vor intocmi bilantul de lichidare si vor face propuneri de repartizare intre asociati a rezultatelor financiare ale lichidarii, conform calculului si repartizarii beneficiilor si pierderilor, aprobat de Adunarea generala, tinandu-se cont de cotele de participare ale acestora la capitalul social, precum si de activitatea efectiva a fiecaruia la bunul mers al societatii.

30.10. Pe baza bilantului de lichidare, lichidatorii vor intocmi acte, in forma autentica, ce vor urma cursul impus de lege. Dupa terminarea lichidarii, lichidatorii trebuie sa ceara radierea societatii din registrul comertului.

30.11. Toate documentele emise de societate in perioada lichidarii vor contine denumirea societatii, urmata de cuvintele 'societate in lichidare'.

CAPITOLUL IX - SOLUTIONAREA DIFERENDELOR

31. COMPETENTA DE SOLUTIONARE

31.1. Toate litigiile intervenite in legatura cu interpretarea sau executarea prezentului Act constitutiv vor fi solutionate de catre parti pe cale amiabila.

31.2. In cazul in care nu este posibila rezolvarea litigiilor pe care amiabila, partile se vor adresa instantelor judecatoresti competente.

CAPITOLUL X - CLAUZE FINALE

32.1. Prevederile prezentului Act constitutiv se completeaza cu orice alte dispozitii legale aplicabile societatilor comerciale.

32.2. Prezentul Act constitutiv intra in vigoare dupa inmatricularea sa in Registrul Comertului.

32.3. Prezentul Act constitutiv s-a incheiat in . . . . . . . . . . . . . . . . ., astazi, . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ., data autentificarii, in . . . . . . . . . . (. . . . . ) exemplare originale, redactate si dactilografiate de catre . . . . . . . . . . , din care s-au eliberat partilor . . . . . . . . . . . . . . . . . exemplare autentificate.

ASOCIATI,

S.C. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

S.C. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

/. . . . . . . /. . . . . . . /. . . . . . .

CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA

incheiat si inregistrat sub nr.. / ...... in registrul general de evidenta a salariatilor

Partile contractului

Angajator - persoana juridica / fizica .................... cu sediul/domiciliul ......................... inregistrata la registrul comertului/autoritatile administratiei publice din ............. sub nr .......... cod fiscal ....... telefon ..... reprezentata legal prin ............. in calitate de .........

si

salariatul / salariata - domnul / doamna ............... domiciliat / domiciliata in localitatea ............ Str. ....... nr. ... bloc .. sc. ... et..ap. ... judetul posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria .... nr. ...... eliberat/eliberata de .......la data de ...... CNP ......... permis de munca seria ... nr. ...... din data ........ am incheiat prezentul contract individual de munca in urmatoarele conditii asupra carora am convenit:

B. Obiectul contractului __________ ______ ____ ________

C. Durata contractului

a) nedeterminata, salariatul / salariata _____ _______ ______ _______ . urmand sa inceapa activitatea la data de _______________ ;

b) determinata, de ... luni, pe perioada cuprinsa intre data de si data de / pe perioada suspendarii contractului individual de munca al titularului de post.

D. Locul de munca

1. Activitatea se desfasoara la  _____ _______ ______ _________

2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: ...

E. Felul muncii

Functia / meseria _____ _______ ______ _____________ conform Clasificarii ocupatiilor din Romania.

F. Atributiile postului

Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca.

G. Conditii de munca

1. Activitatea se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1991.

2. Activitatea prestata se desfasoara in conditii normale/deosebite/speciale de munca, potrivit Legii nr. 19 / 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

H. Durata muncii

1. O norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de _ ore / zi, . __ ore / saptamana.

a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: _________ (ore zi / ore noapte / inegal).

b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern / contractului colectiv de munca aplicabil.

2. O fractiune de norma de ore/zi (cel putin 2 ore / zi), ore/saptamana.

a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: .. (ore zi / ore noapte).

b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern / contractului colectiv de munca aplicabil.

c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora.

I. Concediul

Durata concediului anual de odihna este de ___ zile lucratoare, in raport cu durata muncii (norma intreaga, fractiune de norma).

De asemenea, beneficiaza de un concediu suplimentar de .. .

J. Salariul

1. Salariul de baza lunar brut: __________ ______ ____ ___

2. Alte elemente constitutive:

a) sporuri ..;

b) indemnizatii ;

c) alte adaosuri ..

3. Orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor la salariu, conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.

4. Data/datele la care se plateste salariul este/sunt __________________

K. Drepturi si obligatii ale partilor privind securitatea si sanatatea in munca

a) echipament individual de protectie ...............;

b) echipament individual de lucru ;

c) materiale igienico-sanitre ;

d) alimentatie de protectie ...;

e) alte drepturi si obligatii privind sanatatea si securitatea in munca

L. Alte clauze

a) perioada de proba este de ........;

b) perioada de preaviz in cazul concedierii este de __ zile lucratoare, conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii sau contractului colectiv de munca;

c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de __ zile calendaristice, conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii sau contractului colectiv de munca;

d) in cazul in care salariatul urmeaza sa-si desfasoare activitatea in strainatate, informatiile prevazute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii se vor regasi si in contractul individual de munca;

e) alte clauze.

M. Drepturi si obligatii generale ale partilor

1. Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:

a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;

b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal;

c) dreptul la concediu de odihna anual;

d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;

e) dreptul la securitate si sanatate in munca;

f) dreptul la formare profesionala, in conditiile actelor aditionale.

2. Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:

a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;

b) obligatia de a respecta disciplina muncii;

c) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;

d) obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate;

e) obligatia de a respecta secretul de serviciu.

3. Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:

a) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

b) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;

c) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.

4. Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:

a) sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege;

b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;

c) sa informeze salariatul asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;

d) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;

e) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului.

N. Dispozitii finale

Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/national, inregistrat sub nr. ./ la Directia generala de munca si solidaritate sociala a judetului/municipiului / Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, conform dispozitiilor legale.

Prezentul contract individual de munca s-a incheiat in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.

O. Conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de instanta judecatoreasca competenta material si teritorial, potrivit legii.

Angajator, Salariat,

.. ..

Reprezentant legal,

Pe data de .. prezentul contract inceteaza in temeiul art. din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, in urma indeplinirii procedurii legale.

Angajator,


Curriculum vitae

Europass

Inserati fotografia. (rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Informatii personale

Nume / Prenume

Nume, Prenume

Adresa(e)

Numar imobil, nume strada, cod postal, localitate, tara

Telefon(oane)

(rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Mobil:

(rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Fax(uri)

(rubrica facultativa, vezi instructiunile)

E-mail(uri)

(rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Nationalitate(-tati)

(rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Data nasterii

(rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Sex

(rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Locul de munca vizat / Domeniul ocupational

(rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Experienta profesionala

Perioada

Mentionati separat fiecare experienta profesionala relevanta, incepand cu cea mai recenta dintre acestea. (rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Functia sau postul ocupat

Activitati si responsabilitati principale

Numele si adresa angajatorului

Tipul activitatii sau sectorul de activitate

Educatie si formare

Perioada

Mentionati separat fiecare forma de invatamant si program de formare profesionala absolvite, incepand cu cel mai recent. (vezi instructiunile)

Calificarea / diploma obtinuta

Disciplinele principale studiate / competente profesionale dobandite

Numele si tipul institutiei de invatamant / furnizorului de formare

Nivelul in clasificarea nationala sau internationala

(rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Aptitudini si competente personale

Limba(i) materna(e)

Precizati limba(ile) materna(e) (daca este cazul specificati a doua limba materna, vezi instructiunile)

Limba(i) straina(e) cunoscuta(e)

Autoevaluare

Intelegere

Vorbire

Scriere

Nivel european (*)

Ascultare

Citire

Participare la conversatie

Discurs oral

Exprimare scrisa

Limba

Limba

(*) Nivelul Cadrului European Comun de Referinta Pentru Limbi Straine

Competente si abilitati sociale

Descrieti aceste competente si indicati contextul in care au fost dobandite. (Rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Competente si aptitudini organizatorice

Descrieti aceste competente si indicati contextul in care au fost dobandite. (Rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Competente si aptitudini tehnice

Descrieti aceste competente si indicati contextul in care au fost dobandite. (Rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Competente si aptitudini de utilizare a calculatorului

Descrieti aceste competente si indicati contextul in care au fost dobandite. (Rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Competente si aptitudini artistice

Descrieti aceste competente si indicati contextul in care au fost dobandite. (Rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Alte competente si aptitudini

Descrieti aceste competente si indicati contextul in care au fost dobandite. (Rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Permis(e) de conducere

Mentionati daca detineti un permis de conducere si categoria. (Rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Informatii suplimentare

Includeti aici orice alte informatii utile, care nu au fost mentionate anterior, de exemplu: persoane de contact, referinte etc. (Rubrica facultativa, vezi instructiunile)

Anexe

Enumerati documentele anexate CV-ului. (Rubrica facultativa, vezi instructiunile)

ORGANIGRAMA FIRMEI SC.TRICOTAJE - GROUP.SRL

Explicarea organigramei firmei SC.TRICO.SRL

1. Adunarea generala a actionarilor ;

2. Administratori ;

3. Director general (Manager general) ;

4. Consilieri ;

5. Oficiul juridic ;

6. Colectiv control financiar intern ;

7. Serviciul informatica ;

8. Director economic ;

9. Serviciul financiar ;

10. Serviciul contabilitate ;

11. Serviciul preturi ;

12. Director tehnic si de productie ;

13. Inginer sef conceptie ;

14. Serviciul proiectari ;

15. Serviciul tehnologic ;

16. Serviciul lansare si urmarire executie ;

17. Inginer sef productie ;

18. Serviciul programarea si urmarirea executiei ;

19. Atelierul confectii textile ;

Serviciul strategie plan analize economice ;

21. Director export - import ;

22. Serviciul export ;

23. Serviciul import ;

24. Biroul promovare export ;

25. Director commercial ;

26. Serviciul contracte ;

27. Compartimentul marketing ;

28. Serviciul aprovizionare ;

29. Serviciul administrare ;

30. Director organizare personal administrative ;

31. Serviciul organizare si protectia muncii ;

32. Serviciul personal salarizare ;

33. Serviciul administrative ;

34. Inginer calitate ;

35. Serviciul asigurarea calitatii ;

36. Serviciul controlul calitatii fabricatiei ;

37. Biroul metrologic ;

SC.TRICOTAJE - GROUP.SRL Vizat

Str.Independentei , nr.17 Director

Sector 6 Bucuresti

Fisa postului

1. Nume si prenume : ..

2. Postul / Functia :

3. Directia :

4. Relatii:

a) ierarhice ( de subordonare ) : ..

( are in subordonare ) : ..

b) functii si de colaborare :

5. Principalele abilitati, lucrari, sarcini, responsabilitati : .

Raspunde de respectarea cu strictete a Regulamentului de Ordine Interioara si a Contractului Colectiv de Munca a normelor tehnice specifice postului ocupat precum si a normelor P.S.I si de Protectia Muncii stabilite pentru locul de munca detinut.

6. Limite de competenta : conform celor stabilite de seful direct si de conditiile societatii, executa si alte sarcini decat cele prevazute mai sus in limita functiei pe care o detine.

Sef Direct Titular Post

SOCIETATEA COMERCIALA  

REGISTRU JURNAL

Nr. Pagina ______

Nr. Crt

Data inreg.

Documentul

(felul, nr., data)

Explicatii

Simbol conturi

Sume

Debitoare

Creditoare

Debitoare

Creditoare

Report

De reportat

Intocmit,   Verificat,

Camasi de dama Rochii de dama

Colectia Ecstasy

  Colectia ONE

Colectia primavara - toamna 2007

Colectia primavara - vara 2006

Colectia primavara - toamna 2007 

 

BIBLIOGRAFIE

" ROLUL MARKETINGULUI " CLASA A - XI - A ANUL 2007

AUTORI : VALENTIN CAPOTA

FLORICA POPA

CRISTINA GHINESCU

" ORGANIZAREA RESURSELOR UMANE " CLASA A - XI - A ANUL 2007

AUTORI : SUZANA ILIE

ROXANA GEORGESCU

MEDIA

DOCUMENTARE PENTRU MODEL DE PROIECT DE LA FIRMA DE CONFECTII SC.M&V INTERNATIONAL2000.SRL

SITE-URILE ANUMITOR FIRME DE CONFECTII DIN ROMANIA

" MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE " ANUL 2007

CONTURI UTILIZATE PENTRU SALARII

MONOGRAFIA CONTURILOR PRIVIND SALARIILE

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.