Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie
Relatia dintre structura capitalului si costul capitalului

Relatia dintre structura capitalului si costul capitalului
Relatia dintre structura capitalului si costul capitalului

Din analiza lui Modigliani si Miller(1958) rezulta ca, in cazul in care nu exista o structura optima a capitalului, deciziile de investitii ale intreprinderii bazate pe maximizarea VAN sunt independente de deciziile de finantare.

O serie de autori au demonstrat ulterior, insa, in urma inlaturarii presupunerilor facute de M&M in lucrarea lor, interdependenta dintre cele doua categorii de decizii, impactul structurii capitalului asupra costului finantarii la nivelul intreprinderii si, implicit, asupra deciziilor de acceptare-respingere a proiectelor de investitii si, asupra valorii.

In fig nr. 5.1 este prezentata modalitatea in care interactioneaza structura activelor intreprinderii si structura capitalului acesteia, veriga de legatura fiind insasi costul capitalului.

Deciziile de investitii ale intreprinderii determina structura activelor acesteia si, prin urmare, expunerea ei la risc economic. Spre deosebire de el, riscul financiar este determinat de modalitatea in care managerii s-au decis sa structureze partea de pasiv a bilantului.

Costul capitalului influenteaza deciziile de investitii si, prin urmare, structura activelor intreprinderii. Aceasta determina nivelul riscului economic, factor important in luarea deciziilor privind structura capitalului . Aceasta din urma afecteaza, la randul ei, nivelul si variabilitatea cash-flow-urilor din exploatare care raman la dispozitia actionarilor cu implicatii directe asupra costului capitalului.

In conditiile in care natura activitatii desfasurate, caracteristicile ramurii din care face parte , isi pun amprenta asupra riscului sau economic, un comportament rational al intreprinderii ar impune, in vederea atingerii obiectivului de maximizare a valorii, stabilirea unei structuri optime a capitalului care sa stea la baza finantarii proiectelor de investitii. Prin urmare, in cazul in care natura proiectelor de investitii abordate implica un risc economic similar riscului mediu existent la nivelul intreprinderii , costul mediu ponderat al capitalului utilizat in evaluarea lor ar trebui sa reflecte rata de rentabilitate aferenta acestei structuri optime. Ea trebuie sa fie cea care sa furnizeze ponderile luate in calcul in stabilirea costului mediu utilizat in evaluare.
Problema legata de existenta sau nu a unei asemenea structuri optime este una larg dezbatuta. Oricum este rezonabil sa se presupuna ca, in conditiile in care aceasta exista, fortele pietei ar determina intreprinderile sa o adopte.

Trebuie retinut faptul ca este incorecta asocierea unui proiect de investitie unei surse particulare de finantare.   Faptul ca unele categorii de capital sunt mai ieftine decat altele ar putea sa conduca la idea ca finantarea proiectelor de investitii ar trebui efectuata doar pe seama acestora. In general, riscul investitorilor este, in mod considerabil, mai mic in cazul imprumutului decat, de exemplu, in cel al plasamentului in actiuni, ceea ce face ca datoria (credit bancar sau imprumut obligatar) sa aiba costul cel mai redus pentru intreprindere, in timp ce, capitalurilor proprii sa le fie asociate costul cel mai ridicat. In situatia in care se procedeaza la o asemenea asociere, exista riscul ca doua proiecte identice din punct de vedere economic sa fie tratate in mod diferit( unul sa fie acceptat si celalalt respins) ca urmare a faptului ca modalitatea de finantare a reprezentat instrumentul deciziei de acceptare-respingere.

Uneori se exprima parerea ca, in cazul unor proiecte finantate, exclusiv, pe baza de imprumut, costul capitalului se situeaza la nivelul ratei de dobanda la care a fost contractat imprumutul respectiv. Aceasta afirmatie nu este, insa, corecta. Finantarea unuia sau a mai multor proiecte de investitii pe baza de credite implica faptul ca intreprinderea utilizeaza, intr-o anumita masura, potentialul sau de a obtine noi credite in perioadele viitoare la costuri reduse. In aceste conditii, efectuarea unor noi investitii in viitor poate fi amenintata de necesitatea suportarii unui cost ridicat aferent capitalului propriu care trebuie obtinut. Pentru a evita aceasta problema, intreprinderea trebuie sa se considere in orice moment o entitate in continua functionare. Costul capitalului utilizat in evaluarea proiectelor de investitii trebuie calculat ca o medie aritmetica ponderata a costurilor aferente diferitelor tipuri de fonduri pe care aceasta le utilizeaza, in general, indiferent de finantarea specifica unui anumit proiect de investitie particular.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

CE ESTE ECONOMIA?
Corelatia dintre cererea agregata si oferta agregata
Caracteristicile pietei de capital
PROIECT ABSOLVIRE ATESTAT ECONOMIE - STUDIUL ACTIVITATII ECONOMICE LA FIRMA S.C.SPORTVIC.S.R.L.
Teorii fundamentale si modele globale privitoare la comportamentul consumatorului
Economia de piața
MIRACOLUL AGRICOL OLANDEZ
Functiile analizei economico-financiare

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu