Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Economia de piața

Economia de piața


Economia de piața

Economia de schimb, de la aparitie si pana in prezent, a evoluat continuu, mecanismul ei de functionare a devenit tot mai complex. Astfel, de la o piata libera, in care concurenta se manifesta neingradit s-a ajuns la o piata dominata de un numar relativ restrans de agenti economici la o piata cu concurenta dirijata si cu preturi controlate de firme sau de stat. S-a schimbat si natura implicarii statului in economie. Dintr-o implicare indirecta devine tot mai mult o implicare directa prin numeroase parghii economice.

Economia de schimb, datorita faptului ca piata cu toate componentele ei este sufletul acesteia, a fost si mai este denumita economie de piata. Practic, piata, se manifesta ca element principal al acestui sistem economic, asigurand legatura dintre toti agentii economici dintr-o tara. La nivel international piata permite stabilirea, relatiilor dintre economiile nationale reprezentand baza pentru edificarea si functionarea economiei mondiale. Putem spune ca economia de piata este o modalitate evoluata, completa si eficienta prin care se realizeaza cooperarea dintre partenerii economici.

Economia de piata nu este o forma distincta de economie, ea este de fapt economie de schimb evoluata, in care piata reprezinta componenta centrala a economiei, regland prin mecanismele ei (cerere, oferta, pret), alocarea si utilizarea resurselor in societate, intreaga economie, atat la nivel national, cat si international.



Economia de schimb se manifesta ca economie de piata, in sensul real al notiunii, odata cu trecerea la capitalism si afirmarea acestuia. Prin dezvoltarea economiei capitaliste  s-au creat toate conditiile de afirmare a pietei, de transformare a ei in institutie centrala a economiei, care si-a puns amprenta asupra tuturor actelor economice. Pe buna dreptate, spunea un specialist, piata devine 'tabloul de comanda al vietii economice in toata lumea. Acest proces de extindere si consolidare a economiei de piata a fost sustinut de o serie de premise: adancirea diviziunii muncii, care a accentuat separatia dintre productie si consum (fapt ce a impus nu numai interventia pietei, a actelor de vanzare-cumparare, ci extinderea rolului acesteia din perspectiva satisfacerii nevoilor consumatorilor); structurarea pietei pe segmente distincte, asffel incat la nivelul fiecarei economii se dezvolta piste specializate pe categorii de bunuri si operatii (piata bunurilor de consum final, piata capitalului, piata muncii, piata monetara); punerea la punct a unui cadru legislativ care creeaza o ordine de drept necesara functionarii pietei; implicarea statului si prin alte actiuni care urmaresc asigurarea conditiilor necesare functionarii normale a pietei.

Economiile contemporane sunt economii de piata aflate in diferite stadii de dezvoltare. Din randul acestora se detaseaza economiile moderne, existente intr-un numar relativ restrans de tari, care se caracterizeaza printr-un nivel ridicat de dezvoltare economica, ce permite asigurarea pentru populatia lor a unor conditii de viata din ce in ce mai bune.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.