Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Sisteme monetare bazate pe etalonul aur

Sisteme monetare bazate pe etalonul aur


Sisteme monetare bazate pe etalonul aur

Utilizarea aurului in functiile monedei a fost posibila prin adoptarea etalonului aur drept baza a sistemelor monetare nationale, continutul de aur al fiecarei unitati monetare stabilit prin lege precizand cantitatea de metal monetizat. Aurul, ca instrument si etalon monetar a stat vreme indelungata la baza sistemelor monetare, formele organizatorice ale acestei integrari in sistem evoluand in timp.

a. Sistemul monetar bazat pe etalonul aur-moneda. Forma clasica de existenta a etalonului aur a fost pana la primul razboi mondial cea a etalonului aur-moneda (gold specie standard), metalul monetar circuland liber pe piata interna si internationala. Alaturi de aur, functiile monedei erau indeplinite de moneda de argint si indeosebi de moneda de hartie sub forma bancnotelor si altor semne monetare). Baterea libera a monedelor de aur, ca o alta caracteristica a etalonului, asigura echivalenta intre valoarea lor nominala si valoarea comerciala, de piata, a metalului monetar. De asemenea, convertibilitatea bancnotelor era libera si nelimitata, valoarea lor nominala echivaland cu valoarea proprie a monedelor de aur.

Prima tara care a adoptat acest tip de etalon a fost Anglia in 1818, el fiind pus de catre celelalte tari europene, la baza sistemelor lor monetare, mult mai tarziu, dupa 1870, iar SUA in 1900. In Romania etalonul aur-moneda a fost adoptat prin lege din 1890.

b. Sistemul monetar bazat pe etalonul aur-lingouri. Acest etalon a functionat o perioada scurta de timp , dupa primul razboi mondial, reprezentand, de fapt, o forma limitata a etalonului aur clasic. In cadrul acestui etalon (gold bullion standard) aurul-moneda este retras din circulatie de pe piata interna si internationala si depozitat la banca emitenta de bancnote sub forma de lingouri. Specific acestui etalon este si limitarea convertibilitatii, unitatea monetara continuand insa, sa fie definita printr-o cantitate de aur. Un exemplu de sistem monetar bazat pe acest etalon ni-l ofera Franta care prin legea monetara din 1918 prevedea convertirea in lingouri a bancnotelor emise de banca centrala.c. Sistemul monetar bazat pe etalonul aur-devize. Etalonul aur-devize (gold exchange standard) a fost pus la baza sistemelor monetare nationale dupa Conferinta Monetara din 1922 de la Geneva, pentru ca in 1944 la Conferinta Monetara si Financiara de la Bretton Woods sa fie adoptat si de sistemul monetar international nou creat. Acest tip de etalon a reprezentat prima abatere majora de la caracterul mecanic, automat, al etalonului aur-clasic, datorita introducerii in depozitul bancii centrale, respectiv in rezerva monetara, alaturi de aur a titlurilor de credit (efecte comerciale si publice) si a valutelor, acestea din urma devenind treptat cel mai important instrument de rezerva. Etalonul aur-devize a constituit, prin componenta sa valutara, o formula de largire a circulatiei monetare, fara o extindere corespunzatoare a bazei de aur a emisiunii.

Romania a adoptat acest etalon in 1929 concomitent cu celelalte forme ale etalonului aur, fiind abandonate de fapt si de drept prin reforma monetara din 1947. In perioada 1971 - 1974 s-a renuntat la acest etalon ca baza a sistemelor monetare nationale si a celui international, lucru consfintit si prin statutul modificat al FMI.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.