Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Situatia statistica operativa a somajului inregistrat

Situatia statistica operativa a somajului inregistrat


Situatia statistica operativa a somajului inregistrat

Rata somajului este un indicator prin intermediul caruia se masoara intensitatea somajului, calculandu-se sub forma unui raport intre numarul de someri si populatia de referinta (de obicei populatia activa).

Urmatorul tabel ilustreaza numarul somerilor calculat pe perioada 1991-2005 pe cele 12 luni calendaristice.an/luna

ian

feb

martie

aprilie

mai

iunie

iulie

august

sept

oct.

Nov.

dec.

media anuala

Nr. total de someri

inregistrati  la

finele fiecarei luni

(persoane)


Conform graficului, se observa o evolutie oscilatorie a numarului somerilor din perioada mentionata, acest fiind influentat de numerosi factori, dintre care principalul este reprezentat de evolutia pietei fortei de munca din Romania.

Rata somajului este indicatorul cu ajutorul caruia putem calcula raportul dintre numarul de someri existenti intr-o tara si populatia activa.

Urmatorul tabel ilustreaza evolutia ratei somajului in Romania in perioada 1991-2005:

an/luna

ian

feb

martie

aprilie

mai

iunie

iulie

august

sept

oct.

nov

dec.

media anuala

Rata somajului

(total)

Ratele somajului pentru anii 1991-2004 sunt recalculate si comunicate de I.N.S.

La fel ca si in cazul numarului somerilor, rata somajului urmeaza un parcurs ascendent, avand ca punct maxim anul 1999, iar mai apoi, are o panta descrescatoare pana in anul 2004, ceea ce ne arata ca fenomenul "somaj" este intr-o continua scadere datorita ameliorarii conditiilor de mediu de pe piata muncii din Romania.

In cele ce urmeaza, vom prezenta o analiza asupra evolutiei ratei somajului in anul 2005, in cele 41 de judete ale Romaniei si asupra caracteristicilor acesteia.

La sfarsitul lunii martie 2005, rata somajului inregistrat a fost de 6,0%, mai mica cu 0,2 puncte procentuale fata de luna precedenta si cu 1,8 puncte procentuale fata de cea din luna martie a anului 2004 (cand aceasta a fost de 7,8%).

Numarul total de someri inregistrati la finele lunii martie in evidentele agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca a fost de 537.807 persoane, cu 20.746 persoane mai putine decat in luna precedenta.

Aceasta scadere corespunde unei evolutii normale a somajului, care, in mod obisnuit, incepand din acesta luna a anului, manifesta o tendinta ciclica de descrestere, atat a numarului somerilor cat si a ratei somajului .

Din totalul somerilor inregistrati, 217.265 au fost someri indemnizati si 320.542 neindemnizati, ambele categorii fiind in scadere fata de luna trecuta, cu 19.172, respectiv 1.574 persoane.

Referitor la structura pe sexe a numarului de someri, fata de luna anterioara scad cu 0,2 puncte procentuale ambele rate ale somajului, rata somajului masculin ajungand la 6,8%, cea feminina la 5,1%. Corespunzator, si numarul de someri distribuiti pe sexe scade fata de luna februarie, cu 11,519 barbatii si cu 9,227 femeile. Ponderea somerilor barbati ramane in continuare ridicata, reprezentand 60% din numarul total al somerilor inregistrati, aceasta demonstrand ca barbatii sunt mai afectati de somaj ca urmare a restructurarilor economiei romanesti.

Nivelul de maxim al ratei somajului, de 10,9%, a fost inregistrat in judetul Hunedoara iar cel de minim (2,3%) este inregistrat in judetele Bihor si Timis . Amplitudinea de 8,6 puncte procentuale a crescut cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu luna anterioara. In luna martie 2005, doar judetele Hunedoara (10,9%) si Mehedinti (10,7%) trec pragul de 10,0% al nivelului ratei somajului inregistrat.

Comparativ cu luna anterioara, in 31 de judete, numarul somerilor a scazut, in principal prin scaderea numarului somerilor neindemnizati ca urmare nereinnoirii cererii de loc de munca. De exemplu, in judetul Suceava s-a inregistrat in cursul lunii martie cea mai mare scadere de 4.478 persoane a numarului de someri si de 1,6 puncte procentuale a ratei somajului. Aceasta diminuare a nivelului somajului inregistrat s-a facut prin cresterea de la 1.459 a numarului persoanelor iesite din somaj in luna februarie, la 6.035 persoane in luna martie. Dintre acestea, 809 someri neindemnizati nu-si reinnoiesc cererea de loc de munca in luna februarie, comparativ cu 4.845 in luna martie.

Scaderi mai importante, de peste o mie de persoane, ale numarului de someri au fost inregistrate in judetele: Alba (-1.579 persoane), Cluj (-1.542 persoane), Valcea (-1.372 persoane), Gorj (-1.353 persoane), Vaslui (-1.190 persoane), Brasov (-1.104 persoane).

Rata somajului creste in 6 dintre judetele tarii, ramane constanta in 4 judete si in municipiul Bucuresti si scade in 31 de judete.

La sfarsitul lunii martie 2005, repartizarea judetelor dupa nivelul ratei somajului se prezenta ca in graficul urmator:

Din graficul de mai sus se poate observa ca cele mai multe judete au ratele somajului peste 6% (23 judete), restul avand rata sub nivelul ratei somajului la nivel national.

In graficul urmator se prezinta evolutia ratei medii trimestriale la nivel judetean pentru primul trimestru al anului 2004 si anului 2005.

Din graficul prezentat se distinge faptul ca, exceptand judetul Mehedinti (care atinge nivelul de maxim al ratei somajului in februarie 2005), intreaga curba a evolutiei corespunzatoare trimestrului I al anului curent este situata sub nivelul curbei ratei somajului judetean din trimestrul I 2005. Aceasta a facut ca intre cele doua trimestre media ratei somajului sa scada de la 7,8% la 6,2%.

Pe de alta parte, se pot observa discrepantele dintre ratele somajului la nivel teritorial, discrepante care s-au mentinut intre cele doua perioade analizate. Aceasta demonstreaza, inca o data, complexitatea fenomenului somaj si dependenta de caracteristicile socio-economice regionale cat si necesitatea adaptarii monitorizarii la aceste particularitati.

Regiunile statistice cu cele mai ridicate rate de somaj au fost Centru (7,4%) si Sud-Vest (7,1%), in timp ce regiunile cu cele mai scazute niveluri au fost Bucuresti (2,7%) si Nord-Vest (4,0%).

Din punctul de vedere al somajului pe medii, in luna martie 2005, ponderea somerilor in populatia stabila in varsta de 18-62 ani a fost de 3,98%, cu 3,08% in mediul urban si 5,24% in mediul rural. Fata de luna anterioara, scade ponderea somerilor in mediul rural (0,09 puncte procentuale) si creste cea in mediul urban (0,20 puncte procentuale). Oferta scazuta de locuri de munca in mediul rural face ca ponderea somerilor in populatia stabila in varsta de 18-62 ani sa fie mult mai ridicata decat cea din mediul urban.

In cursul lunii martie a.c., numarul total de someri intrati in evidente a fost de 72.505 persoane, repartizat astfel:

51.522 persoane - prin inscrieri noi, din care :

- 16.826 persoane care si-au pierdut locul de munca si beneficiaza de indemnizatia de somaj;

751 persoane din randul absolventilor si al tinerilor care si-au satisfacut stagiul militar;

8 persoane - beneficiari ai prevederilor diverselor acte normative privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati comerciale cu capital majoritar se stat;

- 33.937 persoane inregistrate ca someri neindemnizati;

20.983 persoane - prin reactualizari de cereri de loc de munca si reactivari de drepturi banesti.

Comparand intrarile totale de someri din luna martie cu cele inregistrate in luna anterioara, observam ca numarul din luna martie a scazut cu 13.725 persoane, atat prin scaderea inscrierilor noi in somaj cu 5.522 persoane, cat si a reactivarilor de drepturi banesti si reactualizarilor de cereri de loc de munca cu 8.457 persoane (28,7%).

Compozitia intrarilor in somaj s-a caracterizat, printr-o pondere de 71,1% a inscrierilor noi si 28,9% a reactualizarilor de cereri de loc de munca si reactivarilor de drepturi.

In cursul lunii martie au fost scosi din evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, un numar total de 93.251 someri, prin:

iesiri prin incadrare in munca, - 39.078 someri;

iesiri din categoria somerilor indemnizati ca urmare a suspendarilor, incetarilor de drepturi banesti - diferite situatii (pensionari, plecari in strainatate, decese,etc) 17.419 persoane;

iesiri din categoria somerilor neindemnizati, daca nu solicita mentinerea cererii de loc de munca - 36.705 persoane.

iesiri prin incasarea platilor compensatorii conform OUG 98/1999 pentru initierea unei afaceri - 49 persoane.

Daca se compara iesirile de someri din luna martie cu cele din luna februarie, se observa ca numarul corespunzator lunii martie a crescut cu 2.826 persoane (+3,1%).

Comparand intrarile si iesirile in si din evidentele somajului in primul trimestru al anului 2005 cu aceeasi perioada a anului 2004 se poate constata ca ambii indicatori au scazut. Astfel, intrarile in somaj au scazut cu 109.530 persoane, de la 358.381 persoane in trimestrul I 2004 la 248.581 persoane in trimestrul I 2005. Iesirile din somaj au scazut cu doar 50.966 persoane intre cele doua perioade analizate, de la 319.902 la 268.936 persoane. In primul trimestru al anului trecut intrarile in somaj au fost cu 38.479 persoane mai mari decat iesirile, in timp ce in anul curent ele sunt mai mici cu 20.085, aceasta ducand la scaderea continua a ratei somajului.

Distributia somerilor pe niveluri de instruire ne arata ca, din numarul total al somerilor inregistrati, 79,8% sunt persoane cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional, 16,8% sunt persoane cu nivel de instruire liceal si post-liceal si 3,4% sunt persoane avand nivel de instruire universitar. Comparativ cu valorile lunii precedente, modificarile de pondere ale acestor grupari in numarul total al somerilor sunt caracterizate de cresterea cu 1,6 puncte procentuale a ponderii somerilor cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional in timp ce ponderile somerilor cu nivel de instruire liceal si post-liceal precum si al celor cu nivel de instruire universitar au scazut cu 1,2, respectiv 0,5 puncte procentuale.

Structurarea somerilor inregistrati pe grupe de varsta si dupa durata somajului arata ca pentru somerii cu varsta de 25 ani si peste, grupele de varsta in care se regasesc cei mai multi someri sunt, ca si in lunile anterioare, 30-39 de ani si 40-49 de ani, ele avand ponderi de 27,8% si respectiv 26,5%, in numarul total al somerilor inregistrati.

In randul adultilor, 81.908 persoane erau in somaj de lunga durata. Incidenta somajului de lunga durata peste 12 luni), respectiv ponderea numarului somerilor adulti de lunga durata in total someri este de 15,2%, cu 0,9 puncte procentuale mai mare decat in luna anterioara.

Ponderea tinerilor in totalul somerilor si-a pastrat trendul descendent, scazand de la 19,4% in luna februarie, la 17,4% in luna martie. Numarul de someri tineri a inregistrat o scadere in termeni absoluti, de la 108.287 persoane in luna precedenta la 93.712 persoane in luna curenta. In cursul lunii martie 23.068 tineri se aflau in somaj de lunga durata. Incidenta somajului de lunga durata peste 6 luni), reprezinta 4,3%, in crestere fata de nivelul lunii februarie puncte procentuale). Si in aceasta categorie, riscul de somaj este cu atat mai ridicat cu cat nivelul de instruire este mai scazut.

Una dintre masurile active aplicate consecvent pentru cresterea sanselor de integrare pe piata muncii a tinerilor o reprezinta stimularea angajatorilor prin acordarea de subventii in vederea ocuparii. Astfel, la data de 31.03.2005, agentii economici beneficiau de indemnizatii pentru un numar de 24.346 absolventi angajati (dintre care 20.222 in sectorul privat si 4.124 in sectorul de stat), structurati astfel:

11.108 absolventi de invatamant superior

5.378 absolventi de liceu;

1.433 absolventi de invatamant postliceal;

5.090 absolventi de invatamant profesional;

1.322 absolventi de invatamant complementar si de ucenici;

15 absolventi de scoli speciale.

Pentru locurile de munca subventionate, cel mai mare numar de angajari se fac din randul absolventilor de invatamant superior (45,6%), urmat de absolventii de liceu (22,1%) si absolventii de invatamant profesional (20,9%). Acest fapt atesta, inca o data, importanta nivelului de instruire in facilitatea ocuparii unui loc de munca.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.