Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Studiu de fezabilitate 'Dezvoltarea si modernizarea unei stupine apicole apartinand PFA Mihai in localitatea SUSENI judetul Harghita"

Studiu de fezabilitate 'Dezvoltarea si modernizarea unei stupine apicole apartinand PFA Mihai in localitatea SUSENI judetul Harghita"
Studiu de fezabilitate


"Dezvoltarea si modernizarea unei stupine apicole apartinand PFA Mihai in localitatea SUSENI judetul Harghita".

1. Date generale

Denumirea / Numele solicitantului si date de identificare ale

acestuia

1.2 Scurt istoric al solicitantului

PFA MIHAI s-a infiintat in octombrie 2004

Ca forma de organizare este Persoana Fizica Autorizata infiintata conform Legii 300/2004 , avand urmatoarele obiecte de activitate : Cresterea altor animale. Sediul PFA este in Comuna Voivodeni, nr. 458, jud. Mures, cod postal 547650 iar in prezent detine o stupina cu un efectiv de 70 de familii si instrumentar apicol aferent. Albinaritul este, practicat, cu prioritate, pentru obtinerea mierii necesare comercializarii. Pasionat de apicultura domnul Rus a adaugat (in anul 2004) la vasta experienta practica in domeniul apiculturii atat calificarea certificata de apicultor, cat si pe cea de lucrator in comert avand astfel posibilitatea sa valorifice mierea obtinuta de la cele 70 de familii de albine.

Domnul Mihai este membru al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania din data de 21.10.2003.Asociatia respectiva este infiintata conform legii 26/2000.

Pentru a tine pasul cu strategia de dezvoltare a agriculturii romanesti, Dl. Mihai si-a fixat ca obiectiv in Programul de dezvoltare si modernizare a fermei, o modernizare a fermei apicole proprii, modernizare care va determina eficientizarea activitatii sale de apicultor si implicit cresterea veniturilor in cadrul PFA prin intermediul cresterii productiei totale, a calitatii si a eliminarii cheltuielilor si activitatilor care influenteaza indicatorii economici si tehnici.

Obiecte de activitate ale solicitantului

Activitatea principala: 0149 - Cresterea altor animale;

Activitati secundare: 4621 - Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si

tutunului neprelucrat;

4673 - Comert cu ridicata al materialului lemnos si al

materialelor de constructii si echipamente sanitare;

4721 - Comert cu amanuntul al fructelor si legumelor

proaspete, in magazinele specializate;

4789 - Comert cu amanuntul prin standuri, chioscuri si piete al

altor produse.

Principalele mijloace fixe aflate in patrimoniul societatii:

Principalele mijloace fixe aflate in patrimoniul solicitantului: resurse funciare (cu precizarea regimului proprietatii), constructii, utilaje si echipamente, animale,etc.

PFA Mihai dispune de mijloace fixe specifice meseriei de apicultor. PFA Mihai doreste dezvoltarea si modernizarea stupinei pe care o detine in prezent prin intermediul acestui proiect.

Denumire mijloc fix

Data achizitiei

Valoare neta la data intocmirii ultimului bilant -RON-

Bucati

1.CLADIRI TOTAL

2.UTILAJE TOTAL

Mijloc de transport stupi -

- Camion marca Saviem 7t

3.ANIMALE

Familii de albine

4.ALTELE

Echipament de lucru si echipament pentru protectia muncii

Tava de descapacit

Furculita de descapacit

Strecuratoare miere

Hranitor

Dalta apicola

Afumator

Perie apicola

Scaun apicol

Masca

Halat

Stupi albine orizontali

TOTAL

TERENURI

Nr.crt

Amplasare Judete/Localitate

Suprafata totala (mp) / Categoria de folosinta

Valoarea contabila

- RON-

Regim juridic

Comuna Voivodeni, nr. 458, jud. Mures

400 m2/inchiriere

inchiriat

3500 m2

prorietate

TOTAL

400 m2

Zona in care se afla terenul unde se va amplasa investitia respectiv Comuna Suseni, sat Valea Stramba este o zona montana cu handicap natural conform Listei Unitatilor Administrativ Teritoriale din zona montana defavorizata

Descrierea proiectului

2.1 Denumirea investitiei :

"Dezvoltarea si modernizarea unei stupine apicole" apartinand PFA Mihai in localitatea SUSENI judetul Harghita

2.2 Elaborator (coordonate de identificare, cod CAEN, etc).

Denumirea :

Forma juridica :

Numar inmatriculare la Oficiul Registrului Comertului :

CUI :

Telefon :

COD IBAN:

COD IBAN :

Banca:

E-mail :

2.3 Obiectivele investitiei/prioritati - se va descrie ce se doreste sa se realizeze prin proiect, respectiv, crearea de noi capacitati de productie eficiente si competitive, produse cu valoare adaugata cat mai mare, utilizarea optima a resurselor existente, productivitate sporita a muncii, implementarea standardelor comunitare etc . Se va descrie conformitatea obiectivelor investitiei urmarite prin proiect cu obiectivele masurii si se va preciza capacitatea existenta si capacitatea propusa a se realiza la finalizarea investitiei.

Optiunea Romaniei de Integrare in Uniunea Europeana impune reglementarea si in agricultura a unor masuri radicale de incadrare in cerintele din ce in ce mai ridicate ale acesteia. Una dintre prioritati o constituie obtinerea unor productii de buna calitate, in cantitati care sa asigure eficienta economica a exploatatiei agricole cat si a ridicarii nivelului economic al zonei, care sa fie in acord cu strategia de dezvoltare a agriculturii romanesti.

Obiectivul principal propus prin punerea in practica a proiectului este acela de crestere a competitivitatii exploatatiei apicole printr-o utilizare mai buna a factorilor de productie si a resurselor umane, obiectiv care este in conformitate cu obiectivul general al Masurii 121.

In activitatea PFA Mihai se realizeaza o diversificare a productiei prin exploatarea intregii game a produselor stupului. Alaturi de miere, principalul produs al stupinei, vor fi obtinute si comercializate si produse secundare (polen, propolis, laptisor de matca).

Exploatatia apicola, in integralitatea ei (constructie utilitara, mijloc de transport in pastoral, dotari) va corespunde standardelor comunitare din toate punctele de vedere, fiind proiectata inca din stadiul initial in acest sens.

Calitatea si nivelul productiei vor fi optime din punctul de vedere al cerintelor pietei, luand in considerare faptul ca unul dintre principalele obiective ale investitiei il constituie asigurarea conditiilor necesare pentru obtinerea unor produse apicole care sa reprezinte un standard de calitate in domeniul produselor apicole.

Achizitiile de utilaje si construirea constructiei utilitare apicole vor duce la imbunatatirea performantei generale a exploatatiei prin indeplinirea obiectivelor de ordin tehnic, economico- financiar si de mediu respectiv:

Obiective tehnice: Achizitia camionului pentru transport stupi si realizarea constructiei utilitare apicole determina cresterea productivitatii muncii, imbunatatirea calitatii produselor,introducerea de tehnologii performante, imbunatatirea conditiilor de lucru, asigurarea conformitatii cu standardele comunitare.

Camionul de transport stupi care va fi utilizat pentru activitatea in pastoral, va creste de asemenea eficienta productiei printr-o capacitate mult mai mare de transport a stupilor. Uneltele si echipamentul de lucru vor imbunatati substantial productivitatea muncii, asigurand o exploatare optima a familiilor de albine. Eficienta productiei va creste si prin utilizarea constructiei utilitare apicole ca punct de lucru. Aceasta constructie va fi una moderna, corespunzatoare normelor comunitare si ea va cuprinde zone delimitate care vor asigura ambalarea si depozitarea mierii prin respectarea tuturor standardelor in vigoare.

Obiective economico-financiare: Prin utilizarea optima a factorilor de productie apicola, precum si prin imbunatatirea calitatii produselor obtinute si respectarea normelor comunitare are loc o crestere a competitivitatii.

Prin intermediul proiectului, PFA Mihai doreste crearea unor noi capacitati de productie eficiente si competitive. Astfel investitia ce urmeaza a fi realizata are ca principal scop infiintarea si dezvoltarea unei stupine la standarde conforme cu cele comunitare.

Investitia propusa consta in:

- achizitionarea unor echipamente si unelte de lucru necesare pentru productia de miere, propolis, polen si laptisor de matca, specifice pentru activitatile care se desfasoara la nivelul unei stupine;

- achizitionarea unui camion pentru transportul stupilor in pastoral;

- realizarea unei constructii utilitare apicole - punct de depozitare si ambalare a produselor apicole.

Toate elementele mentionate anterior vor determina o crestere semnificativa a veniturilor si a profitului, obtinute din productia apicola de catre PFA Mihai.

Obiective de mediu: Reducerea emisiilor poluante are loc prin achizitionarea unui camion pentru transport stupi al carui motor va fi echipat cu sitem Euro IV, sistem care va permite o degajare de noxe cat mai redusa.

Capacitatea de productie apicola a PFA Mihai va creste de la 70 de stupi, cat este in prezent la 250 de stupi prin achizitiile facute in cadrul proiectului.

Din perspectiva potentialului zonei in domeniul apicol exista mai multe aspecte care trebuie luate in considerare. Astfel locatia in care se va amplasa stupina se regaseste intr-o regiune montana. In regiunea respectiva se produc sortimente specifice de miere - mierea de conifere (pin, brad, molid - contine uleiuri volatile, rasini;  este antiseptica si antiinflamatoare in afectiunile cailor respiratorii), mierea de mana (provine din aceeasi sursa cu cea extraflorala, mana fiind un produs obtinut indirect, prin intermediul unor insecte din categoria afidelor). Pentru consumul uman are o valoare deosebita, continand multa inhibina (un bactericid foarte puternic) si saruri minerale (de 12,8-20 de ori mai bogata in saruri minerale decat cea florala), calciul si magneziul prezentand cel mai mare interes terapeutic intrucat organismul uman asimileaza mult mai bine aceste saruri prin alimentatia naturala decat prin administrarea sintetica. Alaturi de aceste sortimente de miere specifice zonei, PFA Mihai va obtine si exploata sortimente de miere specifice regiunilor de campie prin intermediul activitatii de pastoral pe care o va realiza cu ajutorul camionului destinat transportului stupilor care constituie o investitie in cadrul proiectului.

2.4 Descrierea investitiilor ce urmeaza a fi executate in vederea adaptarii unitatii la standardele de mediu, sanitar-veterinare, sanitare, fitosanitare ale Uniunii Europene, cu precizarea standardului/standardelor la care se adapteaza (pentru proiectele care vizeaza adaptarea unitatii la standardele specifice)

Constructia utilitara apicola al carei amplasament se va situa in Comuna Suseni, Sat Valea Stramba, Judetul Harghita respecta actul de reglementare nr. 3160/MG/2008, eliberat de Directia Apelor Mures si Legea nr. 27/2007 privind regimul deseurilor. Notificarile cu privire la aceste reglementari au fost eliberate de catre Agentia pentru Protectia Mediului Harghita. De asemenea prin notificarea eliberata de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor se certifica faptul ca "proiectul propus spre finantare este in conformitate cu legislatia in vigoare pentru domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, respectiv cu Regulamentul 852/2007/CE si Regulamentul 178/2002/CE si ca prin realizarea investitiei, in conformitate cu proiectul depus de solicitant, unitatea/exploatatia va fi in concordanta cu legislatia in vigoare pentru domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor."

Linia motoare a camionului care va fi utilizat pentru deplasarea in pastoral va corespunde unor norme de poluare Euro IV norme care vor fi in conformitate cu Regulamentul nr. 83 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) - dispozitii uniforme privind omologarea vehiculelor in ceea ce priveste emisia de gaze poluante in conformitate cu cerintele privind carburantul.

2.5 Fundamentarea necesitatii si oportunitatii investitiei:

Din punctul de vedere al PFA Mihai, investitia care se va realiza prin proiect este necesara pentru cresterea nivelului veniturilor obtinute din activitatile de exploatare apicola. Constituirea in zona respectiva a unei stupine care sa respecte standardele comunitare in domeniu reprezinta o oportunitate atat pentru dezvoltarea activitatilor PFA Mihai, cat si pentru dezvoltarea zonei respective, care ofera conditii optime de productie apicola, deoarece poluarea nu este prezenta. Astfel exploatarea potentialului zonei in care are loc investitia, nu se poate realiza in domeniul apicol decat prin intermediul desfasurarii unor astfel de activitati specifice, care sa puna in valoare resursele existente. Din perspectiva produselor obtinute acestea vor corespunde atat normelor de calitate cat si normelor de protectie in domeniul sanitar veterinar si de protectie a mediului.

2.6 In cazul in care beneficiarul este o forma asociativa, se va descrie modul in care investitia deserveste membrii acesteia, conform prevederilor fiselor masurilor.

Nu este cazul

2.7 Piata de aprovizionare/desfacere, concurenta si strategia de piata ce va fi aplicata pentru valorificarea produselor/serviciilor obtinute prin implementarea proiectului

POTENTIALII FURNIZORI AI SOLICITANTULUI

Denumire furnizor de materii prime/materiale auxiliare/produse/servicii

Adresa

Produs furnizat si cantitate aproximativa

Valoare aproximativa-RON-

% din total achizitii

POTENTIALII CLIENTI AI SOLICITANTULUI

Nr.crt

Client (Denumire si adresa)

Valoare -RON -

% din vanzari

SC Filiomera SRL: Adresa - Localitatea Fagaras, Str. Narciselor nr. 45.

3. Date tehnice ale investitiei

Date generale

Zona si amplasamentul (regiunea, judetul, localitatea) investitiei, suprafata si situatia juridica ale terenului care urmeaza sa fie ocupat (definitive si/sau temporar) de lucrare:

Imobilul situat in extravilanul comunei Suseni, sat Valea Stramba, Judetul Harghita se afla in proprietatea lui Mihai. Terenul este inscris in C. F. nr. 741/CN/Suseni, nr. cadastral: 1238 in suprafata de 3.500 mp. Terenul este plan, avand vecinatati terenuri libere de constructii. Pe terenul susmentionat nu exista resturi de constructii.

Terenul se va elibera, in vederea crearii posibilitatii constructiei "Constructie Utilitara Apicola".

Caracteristicile geofizice ale terenului din amplasament (studiu geotehnic, studii topografice, nivelul maxim al apelor freatice, date climatice) - daca investitia o impune

Nu este cazul

Caracteristicile principale ale constructiilor

Pentru cladiri: deschideri, travei, aria construita, aria desfasurata, numarul de niveluri si inaltimea acestora, volumul construit

Incadrarea constructiei:

Clasa de importanta:  III conform P100-92

Categoria de importanta: C conform HG 766-97

Zona seismica:  E Ks=0,12) Tc=0,7 conform

P100-92

Categoria pericol de incendiu:  D conform P118-83

Gradul de rezistenta la foc:  III conform P118-83

Se doreste executarea unei constructii dezvoltata pe doua niveluri: parter si mansarda, avand suprafata construita de 66,50 mp, suprafata construita desfasurata de 133,00 mp si suprafata utila 110,00 mp. Cladirea va avea urmatorul functional:

PARTER: casa scarii (Su = 4,56 mp), baie (Su = 5,00 mp), CT (Su = 5,00 mp), zona neagra (Su = 9,84 mp), zona alba (Su = 3,60 mp), depozit miere (Su = 7,47 mp), ambalare miere (Su = 7,47 mp), depozit miere ambalata (Su = 8,30 mp)

MANSARDA: hol + casa scarii (Su = 13,69 mp), depozit materiale (Su = 24,90 mp), birou (Su = 15,56mp), balcon (Su = 13,95 mp)

Pentru retele: lungimi, latimi, diametre, materiale, conditii de pozare etc.

Structura constructiva

Pentru cladiri si retele se va face o descriere a solutiilor tehnice avute in vedere, cu recomandari privind tehnologia de realizare si conditiile de exploatare ale fiecarui obiect.

Din punct de vedere morfologic zona amplasamentului se prezinta ca un relief plan. Cladirea va avea o structura formata din: fundatii continue din beton sub ziduri de caramida de grosime 30cm la parter si structura din lemn la mansarda. Tamplariile cladirii vor fi din PVC cu geamuri termopan. Inaltimea utila; Hu=2,50 m la parter si mansarda. Pardoselile sunt din gresie la parter si la mansarda din parchet nelaminat. Finisajele interioare sunt din tencuieli pe baza de mortar var-ciment si zugraveli in culori lavabile. In baie, depozit miere, zona ambalare miere si in zona neagra se placheaza peretii cu faianta. Acoperisul cladirii va fi tip sarpanta din lemn cu invelitoare din tabla lindab.

3.4 Principalele utilaje de dotare ale constructiilor (centrale termice, hidrofoare, ascensoare etc.):

Constructia va fi utilata cu un cazan automatizat alimentat cu combustibil solid.

3.5 Instalatii aferente constructiilor

Se vor descrie solutiile adoptate pentru instalatiile de iluminat, forta, curenti slabi, apa, canalizare etc.

3.6 Situatia existenta a utilitatilor si analiza acestora

Se vor descrie modul de asigurare a acestora si solutiile tehnice adoptate.

Incalzirea si prepararea apei calde menajere vor fi asigurate in sistem propriu, printr-un cazan automatizat alimentat cu combustibil solid. Curentul electric se va asigura prin racordarea la retelele existente in zona. Apa rece se obtine din sursa proprie prin forarea unui put, apele uzate menajere vor fi colectate intr-o fosa septica proprie, ce se vidanjeaza periodic.

Masuri privind protectia meatului ambiant

Din descrierea facuta si tinand cont de specificul constructiei, rezulta ca prin realizarea acesteia, zona nu va suferi degradari ale mediului. Cladirea va fi echipata din punct de vedere sanitar cu toate dotarile necesare si va fi racordata la reteaua de canalizare din incinta. De asemenea se estimeaza o cantitate foarte redusa de deseuri solide. Pentru evacuarea acestora la groapa de gunoi, beneficiarul va perfecta formele necesare cu societatea care asigura serviciile de salubrizare la nivelul localitatii Pana la preluare, beneficiarul va asigura depozitarea lor in pubela metalica inchisa amplasati intr-unul din spatiile utile ale proprietatii.

3.7 Avize si acorduri

Avizele si acordurile emise de organele in drept, potrivit legislatiei in vigoare, privind:

- certificatul de urbanism, cu incadrarea amplasamentului in planul urbanistic, avizat si aprobat potrivit legii;

- alte avize de specialitate, stabilite potrivit dispozitiilor legale.

Caracteristici tehnice si functionale ale utilajelor/echipamentelor tehnologice/echipamentelor de transport/ dotarilor ce urmeaza a fi achizitionate prin proiect si prezentarea tehnica a constructiilor in care urmeaza a fi amplasate utilajele/dotarile (inclusiv utilitati). Se vor preciza de asemenea denumirea, numarul si valoarea utilajelor/ echipamentelor tehnologice/echipamentelor de transport/ dotarilor care vor fi achizitionate, cu fundamentarea necesitatii acestora (utilizati formatul tabelar prezentat mai jos). Se va descrie fluxul tehnologic, activitatea si tehnologia aplicata in cadrul proiectului (plan de cultura pe perioada de cinci ani, plan de productie pe perioada de cinci ani pentru ferma zootehnica si altele)

Cheltuieli incluse in proiect - tabel sinoptic:

Nr. crt.

Denumire/Tip

utilaj/echipament

Numar

bucati

Valoare fara TVA -RON-

TVA

-RON-

Pret total

RON

camion + remorca carosata

cantar portabil 150 kg pt stupi

centrifuga inox 4 rame

tava descapacit

Afumator

motostivuitor

stupi (verticali)

x210 RON/bucata

= 52500 RON

Maturator

cantar electronic 15 kg

Cutie de roi - nuclee 4/4 (urdinis separat)

x75 RON/bucata

=750 RON

Colectoare polen

x20 RON/bucata

= 2000 RON

Gard din plasa sarma galvanizata

260 ml

x15 RON/ml

= 3900 RONStalpi cu Ø 60 cm si h-6m

x11,65 RON/bucata

= 373RON

Cutii transport rame

x60 RON/bucata

= 120 RON

Topitor de ceara cu aburi

Poarta pe role 7 m

TOTAL OBIECTE DE INVENTAR

589168

Valoarea terenului si a constructiei

Suprafata

Pret/suprafata RON

TVA

-RON-

Pret total RON

Constructie

133 m2

1464,67 RON/m2

=194802 RON

TOTAL CONSTRUCTII

194802

TOTAL GENERAL

783970

Caracteristicile tehnice si functionale ale utilajelor care vor fi achizitionate prin proiect sunt urmatoarele:

1. Camion

Motor cu 6 cilindri in linie, patru valve pe fiecare cilindru

Cilindree 12900 cm3 

Putere maxima a motorului 330 - 360 cp

Cuplu maxim 1775 Nm la 1000-1410 rpm 

Norme de poluare Euro 4

Sistem de tratare al emisiilor prin tehnologia SCR (Selective Catalytic Reduction)

Sistem de injectie SMART controlat electronic (Electronic Unit Pump - EUP)

Suspensie cabina pe arcuri cu amortizoare de socuri

Coloana de directie reglabila manual si blocabila pneumatic cu manete multifunctionale

1.1 Remorca

Remorca cu 3 axe

Greutate totala admisa: 27 t

Sarcina utila admisa: ca. 21,8 t

Greutate proprie: 5,2 t

Structura metalica pentru fixare stupi

Caroserie cu prelata pe role

2. Cantar portabil 150 kg

Capacitate : maxima 150 kg

Sursa alimentare : adaptor AC/DC 220/240V sau baterii

3. Centrifuga inox 4 rame

centrifuga tangentiala, avand capacitatea de 4 rame Dadant (8 jumatati de rame Dadant)

rezervor colector cilindric din otel inoxidabil de 1mm grosime

Rezervorul este prevazut cu un rotor, pus in miscare de un angrenaj elicoidal

Dimensiunile de gabarit ale centrifugii sunt: 585-590 mm (diametru) si 700 mm (inaltimea)

4. Tava descapacit

capacitatea de stocare de 12 - 14 rame descapacite

confectionata din tabla de otel inoxidabil de 0,5 mm

Dimensiunile sunt: 660 x 490 x 180 mm

5. Afumator

este un dispozitiv folosit pentru producerea fumului cu care stuparul indeparteaza albinele din anumite parti de stup in vederea executarii unor operatii de intretinere si exploatare

rezervor cilindric si un gratar montat in interior aproape de fund, avand diametrul de 100 mm. si inaltimea de 180 mm

6. Motostivuitor

Capacitate de ridicare Q 1.6  t

Greutate neta   2895-2903 Kg

Inaltime cu catargul coborat h1 mm 2200

Inaltime libera de ridicare h2 Mm 70

Raza de intoarcere W mm 1900

Viteze de lucru:  Viteza de deplasare cu greutate   18-19 Km/h

Viteza de deplasare fara greutate  19-20Km/h;

7. Stupii verticali

Dimensiunile exterioare de 435/ 300 mm. si cele din interior de 415/300 mm.,

10 rame in fiecare magazin cu dimensiunile exterioare de 435/162 mm.

O diafragma, un hranitor de podisor impreuna cu dispozitivul de fixare in cazul folosirii culesului pastoral.

Greutatea stupului asamblat este de circa 35 kg.

Inaltimea urdinisului este reglabila - pe o parte are inaltimea de 18 mm. necesara in timpul culesului, iar pe cealalta parte 8 mm. folosita pe timpul iernii.

Corpul stupului are 4 pereti din care cei laterali au grosimea de 25 mm., iar ceilalti doi au 33 mm.

Laturile exterioare au 524 x 436 x 312 mm., iar cele interioare 450 x 386 x 312 mm.

Magazinele in numar de doua sunt identice cu corpul, cu deosebirea ca au aproximativ jumatate din inaltime, astfel la exterior 524 x 436 x 175 mm., iar la interior 450 x 386 x 175 mm.

Partea superioara a capacului este planata si acoperita cu tabla zincata. Inaltimea capacului cu tot cu rama este de 170 mm.

Inaltimea deschiderilor este de 20 mm. Pe partea de jos a ramei capacului, in dreptul deschiderilor, este fixata o plasa cu ochiuri de 2 mm.

Ramele corpului sunt de doua tipuri, din care unul pentru cuib avand la exterior 435 x 300 mm. si la interior 415 x 270 mm. si tipul al doilea format din rame de productie ( pentru magazin) care au jumatate din inaltimea primului tip si anume 435 x 162 mm. la exterior si 415 x 134 mm. la interior.

In corpul stupului incap 10 rame si o diafragma

8. Maturatorul

Vas cilindric din otel inoxidabil de 50 litri capacitate, prevazut la partea inferioara cu robinet. Este destinat pentru limpezirea, maturarea si pastrarea mierii.

9. Cantar electronic 15 kg

Capacitate de cantarire 6/15kg

Dublu display vanzator/comparator

Unitate de masurare selectabila kg/100g

Dimensiuni balanta 300x330x120 mm

Dimensiuni platan 300x240 mm

10.Cutie de roi -Nucleele 4/4 (urdinis separat)

Nucleele sunt prevazute cu cate 4 rame mici, avand urdinisul separat. Fiecare nucleu prevazut cu urdinis separat se pozitioneaza astfel: doua la un perete, pe capete si un al treilea pe peretele opus, in mijloc.

Aceste nuclee se populeaza cu 1-2 faguri cu puiet capacit si albina acoperitoare si un fagure cu hrana.

11. Colectoare polen

Este compus dintr-o placa de lemn cu gauri rotunde pe care albina este obligata sa mearga si care colecteaza ghemotoacele de polen din incarcatura aflata pe piciorusele acesteia.

12. Gard din plasa

Plasa va fi realizata din sarma galvanizata

260 metri liniari utilizati la imprejmuirea viitoarei constructii utilitare apicole

13. Stalpi

Stalpii vor avea urmatoarele dimensiuni Ø 60 cm si inaltimea 6m

14. Cutii transport rame

Cutii utilizate pentru transportul ramelor

Topitorul de ceara - cu abur pentru faguri reformati

este alcatuit din corpul topitorului, impartit in doua compartimente etajate.

In partea de jos se afla recipientul pentru apa iar in partea superioara regasim compartimentul pentru ceara.

16. Poarta pe role 7 m

Dimensiuni: 7m lungime si 3 m inaltime

Poarta care asigura accesul camionului pentru transport stupi

In prezent prin efectivul detinut de 70 de familii de albine se obtine de catre PFA numai productia de miere.

Produse obtinute in varianta fara proiect, efectiv 70 familii: RON

Produse

Prod medie/an

Cant totala/an

Pret unitar

Valoare/an

Miere

30 kg/fam

2100 kg

Polen

2,4 kg/fam

Propolis

0,3 kg/fam

Total

Avand in vedere ca prin achizitiile realizate prin proiect se va completa inventarul apicol cu unelte specifice (colector de polen) se vor putea obtine si produse derivate ale stupului (polen, propolis).

In urma exploatarii celor 250 familii de albine se obtin in medie 30 kg miere/familie, 2,4 kg polen/familie, si 0,3 kg propolis/familie.

Astfel pe parcursul unui interval de 5 ani pornind de la un numar de 250 de familii de albine se previzioneaza urmatoarele venituri:

Produse obtinute in varianta cu proiect efectiv 250 familii RON

Produs

Cant An1

Val

An1

Cant An2

Val

An2

Cant An3

Val

An3

Cant An4

Val

An4

Cant

An5

Val

An5

Miere

Polen

Propolis

Total

Total GENERAL: 722500

4. Durata de realizare (luni) si etape principale

AN DE IMPLEMENTARE 

Activitati

iulie

aug

sept.

oct.

nov

dec

ian

febr

martie

Depunerea CERERII DE FINANTARE la OJPDRP

Evaluare si selectare

X

X

Semnare contract la OJAPDRP

X

Depunerea dosarului de achizitii la OJAPDRP pentru bunuri si servicii

X

Contractare imprumut bancar

Achizitie camion pentru transport stupi

Plata consultanta

Eligibil 50718

Achizitie dotari stupinaDemararea construirii constructiei utilitare apicole

Depunere cerere de plata OJAPDRP

Ajutor nerambursabil FEADR

Costul estimativ al investitiei

Valoarea totala a investitiei cu detalierea pe structura devizului general, insotit de devizele pe obiecte, conform legislatiei in vigoare (HG 28/09.01.2008). In cazul in care apar cheltuieli eligibile si neeligibile, se vor prezenta devize pe obiect separate, (pe categorii de cheltuieli eligibile si neeligibile).

Nu sunt permise atat cheltuieli eligibile cat si neeligibile in cadrul cap. 4.1. - Constructii si instalatii fara a se detalia pe devize pe obiect lucrarile corespunzatoare spatiilor/instalatiilor ce se vor executa. Pentru restul subcapitolelor aferente cap. 4 se vor preciza care sunt echipamentele, utilajele/montajul care sunt neeligibile.

In estimarea costurilor investiei prin intocmirea bugetului estimativ se va verifica in Baza de date de preturi pe de site-ul APDRP si se vor printa si atasa la cererea de finantare paginile referitoare la bunurile si serviciile incluse in proiect, identificate in baza.

In situatia in care valorile bunurilor/servciilor nu se incadreaza in limitele din Baza de date de preturi, se vor atasa trei oferte pentru categoriile de bunuri/servicii care depasesc valoarea de 50.000 EUR si o oferta pentru categoriile de bunuri/servicii care se incadreaza intre 10.000 EUR si 50.000 EUR. La ofertele de servicii, se vor mentiona si tarifele oare. Atentie: la dosarul cererii de finantare vor fi atasate numai paginile relevante din ofertele respective, cuprinzand pretul, furnizorul si caracteristicile tehnice ale bunului, detaliate la punctul 3.8 de mai sus (maxim 2-3 pagini/oferta).

Pentru lucrari, proiectantul va declara sursa de preturi folosita. 

Deviz financiar- Capitolul 3 - Cheltuieli pentru proiectare si asistenta tehnica - RON

Nr.crt

Specificatie

Valoare eligibila

Valoare neeligibila

Cheltuieli pentru studii de teren (geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice si de stabilitate a terenului pe care se amplaseaza obiectivul de investitie)

Cheltuieli pentru obtinere de avize, acorduri si autorizatii - total, din care:

1. obtinerea/prelungirea valabilitatii ceritificatului de urbanism

2. obtinerea/prelungirea valabilitatii autorizatiei de construire/desfiintare, obtinere autorizatii de scoatere din circuitul agricol

3. obtinerea avizelor si acordurilor pentru racorduri si bransamente la retelele publice de apa, canalizare, gaze, termoficare, energie electrica, telefonie, etc.

4. obtinere aviz sanitar, sanitar-veterinar si fitosanitar

5. obtinerea certificatului de nomenclatura stradala si adresa

6. intocmirea documentatiei, obtinerea numarului Cadastral provizoriu si inregistrarea terenului in Cartea Funciara

7. obtinerea avizului PSI

8. obtinerea acordului de mediu

10. alte avize, acorduri si autorizatii solicitate prin lege

Proiectare si inginerie - total, din care:

1. Cheltuieli pentru elaborarea tuturor fazelor de proiectare - total, din care:

a. studiu de prefezabilitate

b. studiu de fezabilitate

c. proiect tehnic

d. detalii de executie

e. verificarea tehnica a proiectarii

f. eleborarea certificatului de performanta energetica a cladirii

2. Documentatii necesare pentru obtinerea acordurilor, avizelor si autorizatiilor aferente obiectivului de investitii

3. Cheltuielile pentru expertiza tehnica efectuata pentru constructii incepute si neterminate sau care urmeaza a fi modificate prin proiect (modernizari, consolidari, etc.)

4. Cheltuielile pentru efectuarea expertizei, cercetarii si auditului energetic

Organizarea procedurilor de achizitie

Cheltuieli pentru consultanta - total, din care:

1. plata serviciilor de consultanta la elaborarea memoriului justificativ, studiilor de piata, de evaluare, la intocmirea cererii de finantare

2. plata serviciilor de consultanta in domeniul managementului investitiei sau administrarea contractului de executie

Cheltuieli pentru asistenta tehnica - total, din care:

1. asistenta tehnica din partea proiectantului in cazul cand aceasta nu intra in tarifarea proiectarii

2. plata dirigintilor de santier desemnati de autoritatea contractanta, autorizati conform prevederilor legale pentru verificarea executiei lucrarilor de constructii si instalatii

Total valoare fara TVA

Valoare TVA

TOTAL DEVIZ FINANCIAR 1 (inclusiv TVA)

DEVIZ GENERAL

Nr. crt.

Denumire

Valoarea pe categorii de lucrari, fara TVA - RON

Valoare eligibila

Valoare neeligibila

I - LUCRARI DE CONSTRUCTII SI INSTALATII

Terasamente

Constructii : rezistenta (fundatii, structura de rezistenta) si arhitectura  (inchideri exterioare, compartimentari, finisaje)

Izolatii

Instalatii electrice

Instalatii sanitare

Instalatii de incalzire, ventilare, climatizare. PSI, radio-tv, intranet

Instalatii de alimentare cu gaze naturale

Instalatii de telecomunicatii

Consultanta si proiect tehnic

TOTAL I ( fara TVA)

II - MONTAJ

Montaj utilaje si echipamente tehnologice

TOTAL II ( fara TVA)

Utilaje si echipamente tehnologice

Utilaje si echipamente de transport

Dotari

TOTAL III ( fara TVA)

TOTAL ( TOTAL I + TOTAL II +TOTAL III) fara TVA

TVA aferent cheltuielilor eligibile si neeligibile

TOTAL DEVIZ (inclusiv TVA)

6. Finantarea investitiei

Din valoarea totala a investitiei de 834688 RON, ajutorul public nerambursabil este de 500813 (60%)RON.

Pentru a se verifica incadrarea cheltuielilor eligibile din buget in limitele prevazute in fisa masurii se va utiliza cursul de schimb Euro/RON publicat pe pagina web a Bancii Central Europene www.ecb.int/index.html de la data intocmirii Studiului de Fezabilitate.

Curs Euro / leu 3.665 din data de12.03.2007

Procent finantare publica = 60%

Cheltuieli eligibile

Cheltuieli neeligibile

Total

- RON-

Euro

-RON-

Euro

- RON-

Euro

Ajutor public nerambursabil

Sursele de finantare pentru completarea necesarului de finantare din care:

- autofinantare

- imprumuturi

TOTAL PROIECT

Procentul de finantare publica se va stabili in functie de conditiile impuse de fisa tehnica a masurii aferente proiectului intocmit de solicitant.

Pentru proiectele cu finantare publica mai mare de 50% din valoarea eligibila, se va motiva solicitarea procentului.

Deoarece proiectul se va realiza intr-o zona montana cu handicap natural conform Listei UnitatilorAdministrativ Teritoriale din zona montana defavorizata conform fisei Masurii 121, ajutorul nerambursabil este de 60%.

Curs Euro / leu = 3,665. din data de 12.06.2008 (cursul de schimb Euro/RON publicat pe pagina web a Bancii Central Europene)ielligibiotal

7. Date privind forta de munca :

7.1 Total personal existent ..1

din care personal de executie. 1

Domnul Mihai desfasoara singur activitatile de intretinere a stupinei.

7. 2 Estimari privind forta de munca ocupata prin realizarea investitiei

Locuri de munca nou-create

Nu este cazul - PFA-ul nu are voie sa aiba angajati permanenti conform  Legii 300 / 2004,

7.3 Responsabil legal (nume, prenume, functie in cadrul organizatiei, studii si experienta profesionala) , relevante pentru proiect

Nume: Rus

Prenume:  Gheorghe

Data nasterii

Localitatea. Voivodeni, judetul Mures

Domnul Mihai este calificat in meseria de apicultor primind certificatul de calificare in anul 2004.

III. Proiectii financiare si indicatori financiari (Anexele B pentru persoanele juridice si Anexele C pentru persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale) pentru indeplinirea obiectivului de crestere a viabilitatii economice

2.1 Prognoza incasarilor si platilor pentru anii 1, 2 si 3 de implementare

Se vor completa anexele C1, C2 si C3(vezi atentionarea de mai jos) cu datele privind fluxurile de numerar (incasari/plati) aferente activitatii agricole/ productive /prestari servicii, precum si cu cele aferente activitatii de investitii si finantare. Detalierea se face pe luni de implementare.

Atentie la randul « Disponibil de numerar la sfarsitul perioadei » acesta nu poate fi negativ in nici una din lunile de implementare!

Atentie: Durata maxima de executie a investitiei cofinantata din FEADR este de 3 ani de la data incheierii contractului de finantare si prin exceptie, pentru investitiile in achizitiile simple fara leasing financiar de utilaje, instalatii, echipamente si dotari noi, de mijloace de transport specializate, precum si a altor mijloace de transport stabilite prin fisa masurii durata maxima de executie este de 2 ani.

Nr. crt

Denumire

Cantitate

Valoare totala

Perioada amortizare

Valoare anuala de amortizare calculata

RON

ani

RON/an

camion + remorca carosatacantar portabil 150 kg pt stupi

centrifuga inox 4 rame

tava descapacit

Afumator

motostivuitor

stupi (verticali)

Maturator

cantar electronic 15 kg

Cutie de roi - nuclee 4/4 (urdinis separat)

Colectoare polen

Gard din plasa sarma galvanizata

260 ml

Stalpi cu Ø 60 cm si h-6m

Cutii transport rame

Topitor de ceara cu aburi

Poarta pe role

TOTAL OBIECTE DE INVENTAR

7

Valoarea constructiei

Suprafata

Pret/suprafata RON

Constructie

133 m2

1464,67 RON/m2 =194802 RON

TOTAL GENERAL

Prognoza veniturilor

Avand in vedere ca prin achizitiile realizate prin proiect se va completa inventarul apicol cu unelte specifice (colector de polen) se vor putea obtine si produse derivate ale stupului (polen, propolis).

In urma exploatarii celor 250 familii de albine se obtin in medie 30 kg miere/familie, 2,4 kg polen/familie, si 0,3 kg propolis/familie.

Astfel pe parcursul unui interval de 5 ani pornind de la un numar de 250 de familii de albine se previzioneaza urmatoarele venituri:

Produse obtinute in varianta cu proiect efectiv 250 familii RON

Produs

Cant An1

Val

An1

Cant An2

Val

An2

Cant An3

Val

An3

Cant An4

Val

An4

Cant

An5

Val

An5

Miere

Polen

Propolis

Total

Total GENERAL: 722500

Esalonarea investitiei

AN DE IMPLEMENTARE 

Activitati

iulie

aug

sept.

oct.

nov

dec

ian

febr

martie

Depunerea CERERII DE FINANTARE la OJPDRP

Evaluare si selectare

X

X

Semnare contract la OJAPDRP

X

Depunerea dosarului de achizitii la OJAPDRP pentru bunuri si servicii

X

Contractare imprumut bancar

Achizitie camion pentru transport stupi

Plata consultanta

Eligibil 50718

Achizitie dotari stupina

Demararea construirii constructiei utilitare apicole

Depunere cerere de plata OJAPDRP

Ajutor nerambursabil FEADR

9.3 Indicatori financiari:

Valoarea investitiei (VI) =

Durata de recuperare a investitiei (Dr) - trebuie sa fie maxim 12 ani ;

Se calculeaza astfel :

Dr = 5,776

Rata acoperirii prin fluxul de numerar (RAFN) - trebuie sa fie ≥1,2, pentru anii evaluati

An 1 An2 An 3 An 4 An

4. Rata de actualizare = 8%

5.Valoarea actualizata neta (VAN) - trebuie sa fie pozitiva;

Este calculata astfel:

unde:

r este rata de actualizare egala cu 8% (r=rata dobanzii de refinantare BCE (4%) + marja de risc pe tara (4%) evaluata de catre Agentie ca valoare medie si care va fi reevaluata pe masura ce condiiile pietei monetare europene se schimba, se impune introducerea unei aproximari unitare)

FNi = flux de lichiditati net din anul i;

FNi explt = flux de lichiditati din exploatare din anul i

VI = valoarea investitiei ;

VAN = 582.094

Disponibill de numerar la sfarsitul perioadei- trebuie sa fie pozitiv

An 1 An2 An 3 An 4 AnPolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Functiile analizei economico-financiare
Fundamentarea indicatorilor financiari la Spitalul Clinic"Dr. C. I. Parhon"
Previziune microeconomica
Tipuri de analiza economica
Corelatia biblioteconomie-documentare si implicatiile ei contemporane
ROLUL STATULUI IN ECONOMIE
REGIONAL DISPARITIES IN ECONOMIC DEVELOPMENT
Caile de reducere a costurilor de productieTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu