Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Trasaturile economiei de piața

Trasaturile economiei de piața
Trasaturile economiei de piața

Precizam mai inainte ca economia de piata -ca forma universala de organizare si functionare a activitatii economice in lumea contemporana - imbraca particularitati diferite de la o tara la alta si in cadrul fiecarei tari de la o etapa la alta. Indiferent de aceste particularitati, ea se caracterizeaza printr-un numar de trasaturi generale si anume:

DOMINAREA PROPRIETITII PRIVATE IN ECONOMIE. Aceasta are la baza manifestarea libertatii oamenilor in general si a libertatii economice in special, a liberei initiative, a spiritului creativ etc. Proprietatea privata, sub diferitele ei forme, asigura constituirea unui mediu economic caracterizat prin liberalism, cu o mare diversitate de centre de activitate economica, fapt ce impune existenta pietei ca mijloc de legatura si cooperare intre agentii economici. Proprietatea privata nu exclude existenta si a altor forme de proprietate, respectiv pluralismul formelor de proprietate si manifestarea fara oprelisti a tuturor agentilor economici in societate. Toti au drepturi egale de proprietari, promoveaza interesele lor economice, isi asuma libertatea de a decide, suportand integral efectele actiunii lor.MANIFESTAREA AUTONOMIEI SI RASPUNDERIL DECIZIONALE A AGENTILOR ECONOMICI. Fiecare agent economic, in sistemul relatiilor de piata promoveaza interesul sau personal, care constituie, in acelasi timp, impulsul ce-l determina la actiune. Cu alte cuvinte, autonomia este fundamentata pe interesul agentilor economici si are la baza proprietatea privata.

PIATA ESTE CENTRUL VITAL AL ECONOMIEI Prin intermediul pietei se realizeaza corelatia dintre productie si consum si implicit se stabilesc legaturile intre agentii economici. Piata, prin mecanismele ei, asigura reglarea activitatii economice, ea ofera acele informatii necesare agentilor economici pentru a decide ce se produce, cum se produce, cat si pentru cine se produce. Practic, nici un agent economic nu se poste izola de piata.

CONCURENTA ESTE O CONDITIE DE NEINLOCUIT. Economia de piata este o economie concurentiala. Concurenta face posibiIa actiunea neingradita a legilor pietei, ea determina pe agentii economici sa actioneze in directia introducerii progresului tehnic si maximizarii eficientei economice, in fond, ea sta la baza progresului economic si implicit al societatii.

ECONOMIA DE PIATA CONTEMPORANA ESTE O ECONOMIE MONETARA Cea mai mare parte a schimburilor se realizeaza prin mijlocirea monedei, toate tranzactiile economice fiind influentate, intr-un fel sau altul, de bani. Avand in vedere acest lucru este firesc ca functionarea unei economii nationale in ansamblul ei, ca si a economiei internationale, sa fie influentata de catre bani. Economia monetara se impleteste organic cu economia reala influentand-o pozitiv sau negativ, in functie de natura preturilor si masurile monetare.

PRETUL - PRIVIT CA MASURAREA UNUI BUN IN EXPRESIE MONETARA - SE STABILESTE PE PIATA PRIN CONFRUNTAREA DINTRE CERERE SI OFERTA. Chiar daca intervin practici administra­tive in stabilirea nivelului de pret la un bun sau serviciu, punctul de plecare in stabilirea pretului este dat de piata, prin jocul cererii si ofertei.EXISTENTA UNUI CADRU INSTITUTIONAL (SISTEMUL DE ORGANIZARE AL PROPRIETATII - TIPURI DE INTREPRINDERI, SI SISTEMUL BANCAR, MONETAR, SISTEMUL FINANCIAR ETC.) STRUCTURAT IN ASA FEL INCAT SA ASIGURE AGENTILOR ECONOMICI MAXIMUM DE LIBERTATE DE DECIZIE SI ACTIUNE IN LIMITELE IMPUSE DE SISTEMUL SOCIAL PE CARE SISTEMUL ECONOMIC IL DESERVESTE.

MOBILUL INTREGII ACTIUNI ECONOMICE ESTE PROFITUL Agentii economici desfasoara activitate, isi asuma riscuri, se zbat, avand ca scop castigul, maximizarea acestuia

STATUL DEMOCRATIC (ORGANISMELE GUVERNAMENTALE) INTERVINE INDIRECT SI DIRECT IN VIATA ECONOMICA A SOCIETATII. El vegheaza la respectarea legilor pietei, intervine in calitate de consumator al unei parti din resursele economice, consum cerut de indeplinirea functiilor sale specifice - aparare, educatie, protectie sociala - intervine in calitate de moderator al agentilor ecoomici (prin sistemul juridic, prin parghii monetare, financiare etc.). Implicarea lui se justifica prin faptul ca este proprietar al unei parti din capitalul social si ca are responsabilitati economice fata de natiune.

BUNURILE IMBRACA FORMA DE MARFA, ELE DEVIN BUNURI COMERCIALE. Marfa este un bun economic care satisface o anumita trebuinta a omului (de consum individual sau productiv) si care ajunge in consum prin intermediul schimbului, a actelor de vanzare-cumparare. Nu toate bunurile economice sunt bunuri marfare. De pilda, sunt bunuri economice care ajung la consumatori in mod gratuit. De asemenea, si bunurile libere pot fi marfuri, prin activitatea umana de desprindere a lor din mediul natural (de culegere), de transport, distributie, sortare etc.

Schimbul de marfuri presupune schimbul de echivalente. Daca la inceput se facea sub forma marfa contra marfa (M-M), cu timpul a evoluat, efectuandu-se sub forma marfa-bani-marfa (M-B-M). Aceasta forma s-a generalizat permitand separarea in spatiu si timp a celor doua acte principale ale schimbului, vanzarea si cumpararea.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

ROLUL STATULUI IN ECONOMIE
Scoala de la Chicago si dezvoltarea gandirii economice neoliberale
PROCEDURA PENTRU SALARIU BRUT IN VALUTA CU SCHIMBARE DE SALARIU TARIFAR
Analiza gestiunii financiare
ACTIVITATEA DECIZIONALA PRIVIND PRETURILE
ANALIZA MEDIULUI SI ANALIZA STAKEHOLDERILOR
Sistemul Electronic Al BVB
Mecanismul pietei valutare. Cursuri valutareTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu