Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Trasaturile economiei de piața

Trasaturile economiei de piața


Trasaturile economiei de piața

Precizam mai inainte ca economia de piata -ca forma universala de organizare si functionare a activitatii economice in lumea contemporana - imbraca particularitati diferite de la o tara la alta si in cadrul fiecarei tari de la o etapa la alta. Indiferent de aceste particularitati, ea se caracterizeaza printr-un numar de trasaturi generale si anume:

DOMINAREA PROPRIETITII PRIVATE IN ECONOMIE. Aceasta are la baza manifestarea libertatii oamenilor in general si a libertatii economice in special, a liberei initiative, a spiritului creativ etc. Proprietatea privata, sub diferitele ei forme, asigura constituirea unui mediu economic caracterizat prin liberalism, cu o mare diversitate de centre de activitate economica, fapt ce impune existenta pietei ca mijloc de legatura si cooperare intre agentii economici. Proprietatea privata nu exclude existenta si a altor forme de proprietate, respectiv pluralismul formelor de proprietate si manifestarea fara oprelisti a tuturor agentilor economici in societate. Toti au drepturi egale de proprietari, promoveaza interesele lor economice, isi asuma libertatea de a decide, suportand integral efectele actiunii lor.MANIFESTAREA AUTONOMIEI SI RASPUNDERIL DECIZIONALE A AGENTILOR ECONOMICI. Fiecare agent economic, in sistemul relatiilor de piata promoveaza interesul sau personal, care constituie, in acelasi timp, impulsul ce-l determina la actiune. Cu alte cuvinte, autonomia este fundamentata pe interesul agentilor economici si are la baza proprietatea privata.

PIATA ESTE CENTRUL VITAL AL ECONOMIEI Prin intermediul pietei se realizeaza corelatia dintre productie si consum si implicit se stabilesc legaturile intre agentii economici. Piata, prin mecanismele ei, asigura reglarea activitatii economice, ea ofera acele informatii necesare agentilor economici pentru a decide ce se produce, cum se produce, cat si pentru cine se produce. Practic, nici un agent economic nu se poste izola de piata.

CONCURENTA ESTE O CONDITIE DE NEINLOCUIT. Economia de piata este o economie concurentiala. Concurenta face posibiIa actiunea neingradita a legilor pietei, ea determina pe agentii economici sa actioneze in directia introducerii progresului tehnic si maximizarii eficientei economice, in fond, ea sta la baza progresului economic si implicit al societatii.

ECONOMIA DE PIATA CONTEMPORANA ESTE O ECONOMIE MONETARA Cea mai mare parte a schimburilor se realizeaza prin mijlocirea monedei, toate tranzactiile economice fiind influentate, intr-un fel sau altul, de bani. Avand in vedere acest lucru este firesc ca functionarea unei economii nationale in ansamblul ei, ca si a economiei internationale, sa fie influentata de catre bani. Economia monetara se impleteste organic cu economia reala influentand-o pozitiv sau negativ, in functie de natura preturilor si masurile monetare.

PRETUL - PRIVIT CA MASURAREA UNUI BUN IN EXPRESIE MONETARA - SE STABILESTE PE PIATA PRIN CONFRUNTAREA DINTRE CERERE SI OFERTA. Chiar daca intervin practici administra­tive in stabilirea nivelului de pret la un bun sau serviciu, punctul de plecare in stabilirea pretului este dat de piata, prin jocul cererii si ofertei.

EXISTENTA UNUI CADRU INSTITUTIONAL (SISTEMUL DE ORGANIZARE AL PROPRIETATII - TIPURI DE INTREPRINDERI, SI SISTEMUL BANCAR, MONETAR, SISTEMUL FINANCIAR ETC.) STRUCTURAT IN ASA FEL INCAT SA ASIGURE AGENTILOR ECONOMICI MAXIMUM DE LIBERTATE DE DECIZIE SI ACTIUNE IN LIMITELE IMPUSE DE SISTEMUL SOCIAL PE CARE SISTEMUL ECONOMIC IL DESERVESTE.

MOBILUL INTREGII ACTIUNI ECONOMICE ESTE PROFITUL Agentii economici desfasoara activitate, isi asuma riscuri, se zbat, avand ca scop castigul, maximizarea acestuia

STATUL DEMOCRATIC (ORGANISMELE GUVERNAMENTALE) INTERVINE INDIRECT SI DIRECT IN VIATA ECONOMICA A SOCIETATII. El vegheaza la respectarea legilor pietei, intervine in calitate de consumator al unei parti din resursele economice, consum cerut de indeplinirea functiilor sale specifice - aparare, educatie, protectie sociala - intervine in calitate de moderator al agentilor ecoomici (prin sistemul juridic, prin parghii monetare, financiare etc.). Implicarea lui se justifica prin faptul ca este proprietar al unei parti din capitalul social si ca are responsabilitati economice fata de natiune.

BUNURILE IMBRACA FORMA DE MARFA, ELE DEVIN BUNURI COMERCIALE. Marfa este un bun economic care satisface o anumita trebuinta a omului (de consum individual sau productiv) si care ajunge in consum prin intermediul schimbului, a actelor de vanzare-cumparare. Nu toate bunurile economice sunt bunuri marfare. De pilda, sunt bunuri economice care ajung la consumatori in mod gratuit. De asemenea, si bunurile libere pot fi marfuri, prin activitatea umana de desprindere a lor din mediul natural (de culegere), de transport, distributie, sortare etc.

Schimbul de marfuri presupune schimbul de echivalente. Daca la inceput se facea sub forma marfa contra marfa (M-M), cu timpul a evoluat, efectuandu-se sub forma marfa-bani-marfa (M-B-M). Aceasta forma s-a generalizat permitand separarea in spatiu si timp a celor doua acte principale ale schimbului, vanzarea si cumpararea.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.