Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Analiza gestiunii financiare

Analiza gestiunii financiare


Analiza gestiunii financiare

Indicatorii gestiunii financiare caracterizeaza rotatia activelor si capitalului, eficienta utilizarii acestora. Pentru majoritatea indicatorilor gestiunii financiare marimea optima nu este stabilita.

Astfel, principalii indicatori care arata nivelul de eficienta a utilizari activelor curente sunt:

Numarul de rotatie a activelor curente care arata de cate ori timp de o anumita perioada de timp venitul din vanzari reinnoieste integral activele curente, adica de cate ori are loc circuitul bani - marfa - bani. Odata la o rotatie se genereaza profit, deci cresterea in dinamica a numarului de rotatie vor fi apreciate pozitiv.

Valoarea acestui indicator depinde de urmatorii factori:

Domeniul de activitate (ramura);

Dimensiunea intreprinderii;

Lungimea sau caracterul procesului de productie;

Volumul activelor curente utilizate.

Durata de rotatie a activelor curente (Viteza de rotatie) - arata cate zile dureaza o rotatie completa. Valoarea acestui indicator trebuie sa fie cat mai mica, ceea ce arata o accelerare a rotatiei.

Ac

V rotatie

VV

La fel se mai poate calcula viteza de rotatie folosind numarul de rotatie activelor curente. Aceasta se efectueaza in felul urmator:

365

Vrotatie ═ ─────

N rotatie

Efectul de incetenire sau accelerare

VVef

Ei (a) ═ (Vrot ef - Vrot ef) * ────

365

Din rezultatele care se vor primi putem deduce situatia, si anume atunci cand avem un rezultat pozitiv atunci avem un proces de incetinire, iar in caz contrar, adica avem un rezultat negativ, avem un proces de accelerare.

Reesind din formulele de mai sus, analogic numarului si vitezei de rotatie a activelor curente se determina numarul si viteza de rotatie a componentelor sau elementelor acestora.Pentru analiza gestiunii financiare se intocmeste urmatorul ta

Tabelul 8

Calculul indicatorilor nivelului de eficienta a utilizarii activelor curente

Nr.

Indicatori

Numarul de rotatie a activelor curente (ori)

Viteza de rotatie a activelor curente (zile)

Numarul de rotatie a creantelor (ori)

Viteza de rotatie a creantelor (zile)

Efectul de incetenire sau accelerare (lei)

Sursa: elaborat in baza raportului financiar (anexa2)

Observam din tabelul de mai sus ca numarul de rotatie a activelor curente in anul precedent constituie 6,478 ori, iar in anul curent constituie 9,346 ori, fapt ce ne indica ca indicatorul dat creste in dinamica. Acest lucru se explica prin faptul ca odata la o rotatie genereaza profit, astfel cu cat sunt mai multe rotatii cu atat mai mult profit obtine intreprinderea. Viteza de rotatie a activelor curente este invers proportionala cu numarul de rotatie , valoarea acestui indicator trebuie sa fie cat mai mica. In anul 2005 viteza de rotatie constituie 37 zile, in anul 2006 - 56 zile, iar in anul 2007 - 39 zile.

Reesind din datele tabelare, constatam ca intreprinderea inregistreaza un efect de incetenire in anul 2006, deoarece viteza de rotatie a crescut in anul 2006 fata de anul 2005 cu 19 zile (56 - 37 deci intreprinderea obtine o blocare de fonduri in valoare de 5733,21 lei (), pentru fiecare zi de incetenire. In total in aceste 19 zile intreprinderea "Intranex" pierde o suma in valoare de 109871,36 lei. Pentru anul 2007 observam un efect de accelerare, acesta fiind influentat de viteza de rotatie, care in perioada data s-a micsorat cu 17 zile, astfel firma obtine un profit de 4753,74 lei (1735118/365=4753,74) pentru fiecare zi de accelerare. In total in aceste 17 zile intreprinderea obtine un profit in valoare de 82192,301 lei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.