Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
CEREREA SI OFERTA AGREGATA

CEREREA SI OFERTA AGREGATA
cererea si oferta agregata

Pentru a explica tendintele majore de evolutie a productiei si a preturilor la nivelul economiei se foloseste conceptul de cerere si oferta agregata.

Oferta agregata (OA) se refera la cantitatea totala de bunuri si servicii pe care firmele din interiorul unei tari sunt dispuse sa o produca si sa o vanda intr-o perioada de timp data. Oferta agregata depinde de nivelul preturilor, de capacitatea de productie a economiei si de nivelul costurilor. Oferta agregata depinde de nivelul preturilor pe care il pot practica firmele, precum si de capacitatea economiei sau de productia potentiala. Aceasta la randul ei este determinata de volumul factorilor de productie disponibili (munca si capitalul fiind cei mai importanti), precum si de eficienta marginala si tehnica cu care sunt combinati acesti factori.

Cererea agregata (CA) se refera la suma totala pe care diferitele sectoare ale economiei sunt dispuse sa o cheltuiasca intr-o perioada de timp data. Ea depinde atat de nivelul preturilor, cat si de politica monetara, politica fiscala si alti factori. Cu alte cuvinte, cererea agregata masoara cheltuielile totale ale tuturor entitatilor din economie. Achizitiile totale cuprind bunurile de consum cumparate de populatie, fabricile si echipamentele cumparate de firme, bunurile cumparate de guvern si exporturile nete. Achizitiile totale sunt influentate de preturile la care sunt oferite bunurile, de fortele exogene (razboaiele si revolutiile, conjunctura economiei mondiale, cresterea populatiei si alti factori) si politicile guvernamentale.Productia nationala si nivelul preturilor se stabilesc la valorile la care clientii sunt dispusi sa cumpere ceea ce firmele sunt dispuse sa vanda. Productia si nivelul preturilor rezultate determina ocuparea fortei de munca, somajul si exporturile nete.

Curbele cererii si ofertei agregate

Curbele cererii si ofertei agregate sunt folosite adesea pentru a analiza conditiile macroeconomice.
Folosind constructia CA-OA, putem observa cum o expansiune monetara duce la cresterea preturilor si la marirea productiei. Putem observa, de asemenea, de ce cresterea eficientei poate duce la o productie superioara si la un nivel general al preturilor inferior. Mai mult, aceasta analiza cuprinzatoare va explica de ce o crestere a pretului mondial al petrolului poate duce la "stagflatie", acea situatie nefericita in care stagnarea se asociaza cu inflatia.

Figura 1.1. prezinta curbele cererii si ofertei agregate pentru productia unei economii in ansamblu. Pe axa orizontala, a cantitatii, este reprezentata productia totala (PIB real) a economiei. Pe axa verticala se regaseste nivelul general al preturilor (masurat, de exemplu, prin deflatorul PIB).

Productia nationala si nivelul general al preturilor sunt determinate de intersectia curbelor cererii si ofertei agregate in punctul (E). Acest echilibru apare la acel nivel general al preturilor pentru care firmele sunt dispuse sa produca si sa vanda bunuri pe care consumatorii si alti clienti sunt dispusi sa le cumpere. Numai in acest punct, la care nivelul productiei este Q = 3000, iar P = 150, sunt satisfacuti atat cumparatorii, cat si vanzatorii. Numai in punctul (E) consumatorii doresc sa cumpere exact cantitatea pe care firmele sunt dispuse sa o produca si sa o vanda.

Echilibrul macroeconomic este o combinatie intre pretul agregat si cantitatea agregata la care nici cumparatorii si nici vanzatorii nu doresc sa-si modifice achizitiile, vanzarile sau preturile. Daca nivelul preturilor ar fi mai mare decat cel de echilibru, de exemplu P = 200, atunci firmele ar dori sa vanda mai mult decat ar cumpara clientii; firmele ar fi dispuse sa vanda cantitatea (C), in timp ce cumparatorii ar vrea sa achizitioneze cantitatea (B). Bunurile s-ar aduna pe rafturi, in conditiile in care firmele ar produce mai mult decat ar cumpara consumatorii. Firmele si-ar reduce, in cele din urma, productia si ar incepe sa-si scada preturile. Pe masura ce preturile vor cobori de la P = 200, decalajul dintre cheltuielile si vanzarile dorite se va reduce pana la momentul in care se ajunge la echilibru, nici cumparatorii, nici vanzatorii nu vor dori sa modifice cantitatile cerute sau oferite si nu va exista nici o presiune in directia modificarii nivelului preturilor.

Curba cererii agregate (CA) este descrescatoare. Ea ne arata cat ar cumpara economia in ansamblu - consumatori, firme straine si guverne - pentru diferite niveluri agregate ale preturilor (mentinand constante celelalte elemente care influenteaza cererea agregata).

Curba ofertei agregate (OA) este crescatoare. Ea sintetizeaza cantitatea de bunuri si servicii pe care firmele sunt dispuse sa o produca si sa o vanda la fiecare nivel al preturilor (mentinand constanti ceilalti factori determinanti ai ofertei agregate). Pe masura ce nivelul productiei totale cerute creste, firmele vor sa vanda mai multe bunuri si servicii la un nivel al preturilor mai mare.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Principiile sistemului monetar international
Preocupari de dinamizare a macroanalizei keynesiste (neokeynesismul) si de perfectionare a politicii economice dirijiste (new-economics)
Continutul pietei monetare
CEREREA SI OFERTA AGREGATA
ACTIVITATEA DE PERSONAL
Open account (contul deschis)
Obiectul de studiu al analizei economico-financiare
PRINCIPALELE PROBLEME SOCIO-ECONOMICE SI TEHNICE ALE COMPANIILOR CU UN GRAD RIDICAT DE POLUARE SI CONSUM INTENSIV DE ENERGIE; SOLUTII PENTRU REZOLVARETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu