Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi
Dezvoltarea transporturilor feroviare

Dezvoltarea transporturilor feroviare


Dezvoltarea transporturilor feroviare

Modernizarea trenurilorLa inceputul aniilor 2000, a inceput un program de modernizare pentru a-si imbunatati imaginea, care era, si la nivel national, si la nivel international, afectata de rapoartele legate de serviciile de proasta calitate. Primele faze ale modernizarii au inclus imbunatatirea trenurilor Rapide si InterCity, precum si expansiunea serviciilor InterCity.

Automotor Desiro-Siemens clasa I

Pentru a intari cresterea retelei romane InterCity, CFR a achizitionat in anul 2003 mai multe garnituri noi de tren Siemens Desiro, unele dintre acestea fiind asamblate la Arad. Denumite "Sageata Albastra", acestea sunt folosite pentru distante scurte si medii. Garniturile Desiro au fost folosite ca embleme ale modernizarii CFR, in ciuda criticilor potrivit carora CFR nu ar fi trebuit sa foloseasca garniturile Desiro pe principalele servicii expres, deoarece acestea sunt create pentru distante scurte, au viteza redusa si sunt zgomotoase. CFR a raspuns acestor critici prin introducerea, in anul 2004, a unui numar de garnituri noi Desiro, care erau mai avantajoase din punctul de vedere al zgomotului si care aveau 70 de locuri in loc de 110. La aceasta data, CFR continua sa foloseasca trenuri Desiro pe distante medii, chiar daca le-a inlocuit pe mai multe rute de lunga-distanta.

În afara de Desiro, CFR a mai achizitionat in ultimii ani, 80 de noi vagoane de dormit, cusete si vagoane de clasa I si a II-a. Noile vagoane de dormit sunt in prezent unele dintre cele mai moderne din Europa, fiind dotate cu aer conditionat, ecrane LCD si dusuri moderne in fiecare compartiment.

Pe langa imbunatatirile efectuate la caile ferate, CFR a modernizat mai multe locomotive Diesel si electrice.

În 2003, operatorul roman de telefonie mobila Connex GSM Romania, devenit intre timp Vodafone Romania, a incheiat un contract cu CFR pentru a furniza servicii mobile rapide legate de orarul CFR. Actualmente, o linie la care clientii Vodafone pot telefona, opereaza non-stop la numarul scurt 652.

Orange Romania a semnat un acord similar in 2004.

Fumatul este interzis in toate trenurile CFR de la data de 1 septembrie2006.

Serviciile CFR continua sa se imbunatateasca. Totusi, unii oameni s-au declarat ingrijorati de faptul ca CFR, care inca nu a atins profitabiliatea, nu are mijloacele financiare necesare pentru a sustine o modernizare a infrastructurii.

CFR a initiat un proiect major de infrastuctura in aprilie 2006 - modernizarea liniei Bucuresti - Constanta, pentru a imbunatati viteza maxima ce poate fi atinsa pe aceasta linie (de la 140 km/h acum, la 160 km/h in 2008). Data finalizarii acestui proiect este a doua jumatate a anului 2008 dar acest termen limita nu a fost respectat lucrarile continuand si in ziua de astazi, un nou termen de finalizare a lucrarilor fiind 2012. Din pacate, urmarea imediata a constituit-o dificultatea deplasarii pe aceasta ruta din cauza lucrarilor, durata unei calatorii crescand cu cel putin o ora si jumatate si ducand la nemultumirea calatorilor.

CFR Calatori, sectia de transport pasageri a CFR, opereaza diferite tipuri de trenuri atat pe teritoriul tarii cat si in trafic international.

Tipurile de trenuri ale CFR Calatori sunt:

 • Personal (P), numerotate de la 2000 la 9999
 • Accelerat (A), numerotate de la 1000 la 1999
 • Rapid (R), numerotate de la 200 la 499, de la 600 la 999 si de la 10000 la 14999
 • Rapid International (RI), numerotat de la 300 la 499
 • Inter City (IC), numerotate de la 500 la 599
 • Euro Night (EN), are aceleasi tarife ca un rapid
 • Euro City (EC), exista unul singur denumit Traianus
 • Special (S), numerotate de la S1 la S9.

1.2.2. Viteza trenurilor pe caile ferate nationale

Limita de viteza pentru toate trenurile din Romania este de 160 km/h, desi singura ruta pe care trenurile pot circula cu o asemenea viteza este Bucuresti - Constanta si poligonul de testare a CFR. De asemenea, pe ruta Bucuresti - Campina se poate circula cu 140 km/h.

În prezent, se lucreaza la finalizarea reabilitarii liniei Bucuresti - Constanta, iar din septembrie 2007 au inceput lucrarile pe ruta Campina - Brasov (dupa lucrari viteza maxima va fi de 160 km/h pe acea sectiune).

Viteza medie a trenurilor (incluzand opririle in statii), conform rapoartelor CFR din 2004, este:

 • 34,3 km/h pentru trenurile Personale
 • 67 km/h pentru trenurile Accelerate
 • 85 km/h pentru trenurile Rapide
 • 87 km/h pentru trenurile Inter-City.

În momentul de fata, cea mai lunga ruta (ca durata) din Romania este Oradea - Mangalia (913 km), ruta care se face in sezonul de vara in 19 ore cu un tren rapid. Cea mai lunga ruta pentru un tren Inter-City este Oradea - Bucuresti, calatorie care dureaza 11 ore.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.