Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi
Legitimatii de calatorie tip "Carton"

Legitimatii de calatorie tip "Carton"


Legitimatii de calatorie tip "Carton"

Biletele de carton sunt legitimatii cu pret fix.

Toate mentiunile obligatorii prevazute in normele uniforme sunt tiparite pe bilet cu exceptia valabilitatii, care se imprima prin compostare in momentul eliberarii biletului. Compostarea se face pe versoul biletelor, la un singur capat, cu aparate actionate manual, mecanic sau electromecanic prin presare sau tiparire, si contine, in ordine succesiva, urmatoarele date:

- timpul zilei, exprimat printr-o cifra araba (1,2,3 sau 4);

- data zilei, exprimata prin doua cifre arabe (02,12,31 etc);

- luna, exprimata prescurtat prin trei litere (IAN,FEB etc);

- anul, exprimat prin ultimele trei cifre (002, 003 etc).

In cazul defectarii compostorului, datele de valabilitate se marcheaza prin aplicarea stampilei cu tipe pe verso biletului.

Valoarea de imputare a unui bilet carton este stabilita la pretul de vanzare al biletului.1.Biletul pret intreg

Biletele pret intreg se tiparesc pentru fiecare relatie in parte.

Nu se admite modificarea statiei de destinatie tiparita pe bilet.

2.Biletele de carton cu 50% reducere

Biletele de carton cu 50% reducere (pentru copii, pensionari, elevi si studenti) se tiparesc pe clase si pe zone kilometrice.

Statia de destinatie si ruta se inscriu de casier in momentul emiterii.

Biletele pentru pensionari, elevi si studenti se elibereaza potrivit normelor metodologice.

3.Biletul de carton pentru diferenta de clasa

Biletele de carton pentru diferenta de clasa se tiparesc pe zone kilometrice.

Ele se completeaza de agentul caii ferate, la emitere, cu numarul legitimatiei de calatorie de clasa inferioara, pe care o completeaza si cu denumirea statiei de destinatie pana unde s-a platit diferenta de clasa.

4. Bilete de carton combinate

Bilete de carton combinate se emit, in relatiile frecvent solicitate.

Se pot folosi bilete de carton cu pret intreg de clasa I si clasa a II-a, combinate cu supliment corespunzator categoriei trenului (accelerat, rapid sau intercity) si cu tichet de rezervare.

Aceste bilete se completeaza de agentul caii ferate, la emitere, cu :

- numarul trenului;

- numarul vagonului;

- numarul locului rezervat.

In cazul intreruperii calatoriei, tichetul de rezervare a locului isi pierde valabilitate

5. Suplimente de tren

Suplimentele de tren din carton se tiparesc pentru trenuri accelerate, rapide si intercity pe 12 zone kilometrice, clasa I si clasa a II-

In cazul cand suplimentul de tren insoteste o legitimatie de calatorie care da dreptul la mai multe intreruperi, suplimentul de tren este valabil la o singura intrerupere.

Daca suplimentul de tren accelerat se emite pentru un tren FRRL, pe suplimentul respectiv se trece numarul trenului accelerat.

Pe suplimentul de tren accelerat, rapid, intercity care se elibereaza unui calator ce foloseste pentru aceeasi calatorie doua legitimatii de calatorie (de ex. doua bilete speciale pe zone kilometrice diferite sau abonament cu bilet), se va nota pe verso felul si numarul ambelor legitimatii pe care le completeaza.

Suplimentul pentru tren intercity se completeaza la emitere, cu numarul legitimatiei de calatorie si cu datele de rezervare: numarul trenului, numarul vagonului, numarul locului rezervat.

6. Suplimente combinate cu tichete de rezervare

Suplimentele combinate cu tichete de rezervare din carton completeaza legitimatia de calatorie.

Pentru calatoria cu trenurile rapide sau accelerate, pe langa legitimatia de calatorie, valabila la trenul de persoane, se pot emite suplimente combinate cu tichet de rezervare, sub forma de bilete de carton.

Acestea se completeaza la emitere cu numarul legitimatiei pe care o completeaza, numarul trenului, vagonul, locul si statia pana la care s-a efectuat rezervare

In cazul intreruperii calatoriei inceputa cu un tren cu regim de rezervare, suplimentul combinat cu tichet de rezervare ramane valabil mai departe numai ca supliment pana la statia de destinatie inscrisa pe legitimatia de calatorie.

7. Tichetul de rezervare a locului

Tichetul de rezervare, completeaza legitimatia de calatorie in cazul trenurilor cu regim de rezervare.

Tichetul de rezervare a locului este o anexa sub forma de bilet de carton care se tipareste (pentru clasa 1 si pentru clasa a 2-a) pentru orice distanta kilometrica, pentru trenuri rapide, accelerate.

La emitere, tichetul de rezervare se completeaza pe fata, cu denumirea statiei de coborare, iar pe verso cu numarul legitimatiei de calatorie, numarul trenului, numarul vagonului, numarul locului rezervat.

Tichetele de rezervare a locurilor sunt valabile pana la statia de coborare inscrisa pe ele si care nu poate fi situata dincolo de statia finala a trenului pentru care au fost emise.

Tichetele de rezervare sunt valabile numai in data, la trenul, vagonul, clasa si locul pentru care au fost emise.

In caz de pierdere a trenului respectiv sau de intrerupere a calatoriei, tichetele de rezervare isi pierd valabilitate

8.Tichetul gratuit

Tichetele gratuite sunt format bilete de carton si reprezinta anexa la legitimatia de calatorie. Aceste tichete se emit pentru rezervarea locurilor la trenurile CRRL pentru:

posesorii autorizatiilor de calatorie pe caile ferate;

posesorii de permise pe caile ferate;

membrii Parlamentului Romaniei (deputati si senatori);

angajatii care calatoresc in interes de serviciu cu un bilet de calatorie gratuita in interesul serviciului insotit de ordinul de deplasare;

functionarii cailor ferate straine care calatoresc cu autorizatii de calatorie pusa la dispozitie de calea ferata;

calatorii care au dreptul la calatoria gratuita cu trenurile intercity (autorizatii de calatorie cu mentiunea IC, membrii Parlamentului Romaniei);

ocuparea unui pat la vagonul de dormit al caii ferate, pentru calatorii scutiti de plata suplimentului de pat (membrii Parlamentului Romaniei, posesori ai autorizatiei de supracontrol pe caile ferate, cu mentiunea ca sunt scutiti de plata suplimentului de pat);

Tichetul gratuit se completeaza cu numarul trenului, numarul vagonului, numarul locului sau patului, precum si cu denumirea statiei de coborare.

Biletul de control

Biletele de control au formatul biletelor de carton si sunt de doua feluri:

- biletele de control cu plata, care se tiparesc cu caractere de culoare neagra;

- biletele de control creditate, care se tiparesc cu caractere de culoare rosie.

Biletele de control se emit in legatura cu un bilet de calatorie in grup, cate unul pentru fiecare persoana care face parte din grupul respectiv, inclusiv pentru conducatorul de grup.

Biletele de control sunt prevazute cu serie, numar si timbru sec CFR. La emitere, agentul caii ferate trebuie sa inscrie pe fiecare bilet de control numarul biletului de calatorie in grup pentru care s-a emis si clasa la care are dreptul sa calatoreasca posesorul.

Daca biletul de calatorie in grup a fost emis pentru dus-intors, biletele de control sunt valabile atat la ducere cat si la intoarcere. Nu se admite emiterea altor bilete de control pentru intoarcere.

Biletele de control prezentate in tren fara biletul de calatorie in grup, in legatura cu care au fost emise, nu se iau in considerare de personalul de tren sau de organele de control.

Tariful biletelor de control se incaseaza prin biletul de calatorie in grup, impreuna cu celelalte tarife de transport.

Tariful biletelor de control nu se incaseaza atunci cand biletul de calatorie in grup se emite calatorilor care platesc tariful de transport integral (in cazul vagoanelor special comandate, trenurilor special comandate, grupurilor de turisti mai mici de 35 persoane care nu beneficiaza de reducere la tarifele de transport, etc.)

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.