Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » turism
Calitatea serviciilor, analiza swot - agentie turism

Calitatea serviciilor, analiza swot - agentie turism
Calitatea serviciilor, analiza swot - agentie turism
ARGUMENT

“Prin numeroasele sale monumente, centrul vechi al Brasovului reprezinta un adevarat «dans al secolelor» in care au locuit, locuiesc si vor locui oamenii.”

Turismul, forma a comertului invizibil, are ca obiect organizarea si desfasurarea unor calatorii in afara localitatii de resedinta pentru satisfacerea intereselor legate de utilizarea timpului liber al populatiei.

Actiunile turistice se pot grupa in functie de scopul lor in: calatorii de agrement, de odihna si recreere, de tratament si cura balneo-climaterica, etc.

In afara actului propriu-zis de deplasare a turistilor in timpul lor liber, turismul mai cuprinde industria care contribuie la satisfacerea nevoilor turistice: activitatea intreprinderilor hoteliere si de alimentatie publica, activitatea de transport a turistilor, etc.

Turismul prezinta o serie de trasaturi specifice care influenteaza modul de organizare a contabilitatii.

Diversificarea serviciilor ce se asigura turistului pe parcursul calatoriei sale (cazare, masa, transport, etc.) determina complexitatea activitatii turistice. Totalitatea serviciilor prestate turismului alcatuiesc produsul turistic.

In CAPITOLUL I sunt prezentate generalitatile despre orasul Brasov, istoria orasului, precum si obiectivele turistice ale Brasovului.

CAPITOLUL II dezvaluie identitatea firmei, datele generale si structura firmei.

CAPITOLUL III cuprinde punctele tari si punctele slabe, dar si oportunitatile si amenintarile firmei, fapt ce ajuta potentialii clienti ai firmei sa decida daca ii ajuta sau nu.

CAPITOLUL IV prezinta relatiile cu clientii printr-un chestionar aplicat pe un esantion de 10 persoane, dar si date despre structura pietei.

CAPITOLUL V cuprinde date despre calitatea serviciilor Carpatour – specialistul in calatorii.

CAPITOLUL VI cuprinde operatiunile contabile ale lunii iunie 2009.

CAPITOLUL I.

BRASOV – SCURT ISTORIC

Generalitati. Asezare. Istorie.

Brasov, resedinta judetului cu acelasi nume, este situat in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m). Teritoriul administrativ al orasului Brasov se incadreaza in partea sudica a depresiunii Brasovului, la contact cu rama muntoasa, respectiv cu fluxul intern al Carpatilor Orientali.

Orasul este impartit in doua componente distincte: zona de influenta baroca care serpuieste la poalele Tampei si a masivului Postavaru si zona intinsa de blocuri si fabrici. Principala atractie o reprezinta orasul vechi - cartierul Schei, inca plin de farmec, unde veti gasi o multime de case si obiecte vechi, in special pe filon religios.

Atestat documentar in anul 1235 sub numele Corona mai apoi Barasu - 1252 - Brasov - 1288, cel mai important oras al Transilvaniei al evului mediu a dominat viata economica a secolelor XIV-XVI. Conform celui mai vechi act al Arhivelor Statului Brasov anul 1353 - Privilegiul de baza al orasului Brasov-, activitatea comerciala din aceasta zona era infloritoare, Brasovul fiind renumit pentru calitatea marfurilor dar mai ales pentru armele care se fabricau aici.

Bresle puternice, intre care se aflau in frunte aurarii, tesatorii, postavarii, armurierii, fierarii, aramarii, cositorarii, au facut ca Brasovul sa nu ramana doar un punct al comertului tranzit, ci un infloritor centru mestesugaresc.

Constructia orasului a fost facuta conform celor mai inalte standarde ale vremii, zidurile cetatii, bastioanele, turnurile de paza-aparare fiind completate de depozite, piete, ateliere, pravalii, hanuri, biserici, spitale, Brasovul acelor vremuri fiind un exemplu in organizarea - exploatarea resurselor existente. Numeroase cladiri se pastraza acum, cum ar fi:

 • Biserica Neagra, cea mai mare cladire in stil gotic din sud-estul Europei 1477.
 • Piata veche cu Casa Sfatului, cea mai cunoscuta efigie a Brasovului .
 • Scheii Brasovului - Biserica Sf. Nicolae.
 • Biserica Bartolomeu cea mai veche cladire in stil romanic.
 • Bastioane - turnuri - fortificatii pe laturile de sud-vest ale cetatii.

Important centru industrial, cultural si de afaceri, Brasov este si un centru universitar de traditie. Datorita numeroaselor monumente istorice si artistice, el este unul dintre cele mai importante centre turistice ale tarii.

Brasov – obiective turistice

Text Box: 
 
Text Box: 
 
»Biserica Neagra - (secolele 14 - 15), cea mai mare constructie in stil gotic din RomInia, avand cea mai mare orga din Europa. Aici puteti asculta concerte cu muzica clasica si preclasica (concertul cu ocazia Craciunului este celebru). In fata bisericii se afla statuia marelui umanist german Johannes Honterus».

»Casa Hirscher - Cunoscuta si ca Sala negustorilor, construita in stil renascentist ( 1539-1545).

»Dupa Ziduri - parte din centura fortificata medievala a Brasovului».

Text Box: 
 
Text Box: 
 
»Vechea cetatuie a Brasovului - Este o constructie fortificata construita in lemn si piatra, in prezent transformata intr-un restaurant cu totul special».

»Turnul Alb si Turnul Negru - Turnul Alb, in forma circulara si Turnul Negru, in forma patrata, puncte-cheie in lantul apararii vechiului burg»

»Bastionul Tesatorilor - considerat a fi o constructie unica in felul sau in RomInia, este cel mai bine pastrat intre cele 7 bastioane ale cetatii din secolul 16. In prezent, aici se afla Muzeul Cetatii Brasov».

Text Box: 
 
Text Box: 
 
»Scheii Brasovului - Biserica Sf. Nicolae».

Text Box: 
 
Text Box: 
 
»Prima Scoala Romaneasca - Gazduieste o sectiune care include diverse expozitii din istoria tipariturii (manuscrise vechi, editii princeps, lucrarile tiparite de Coresi). In aceasta cladire exista, sala de clasa a Primei scoli romInesti din Transilvania».

»Muzeul de Arta - cu o colectie extraordinara, cu opere apartinInd unor artisti romIni si straini, gazduieste expozitii foarte interesante, printre cele mai recente fiind Dali, Miro».

Text Box: 
 
Text Box: 
 
» Poarta Schei - construita la inceputul secolului XIX, in stil clasic».

»Poarta Ecaterinei - este o adevarata bijuterie arhitecturala si a fost construita in 1559».

»Casa Sfatului - dateaza din secolul XV, domina orasul vechi. In prezent este Muzeul de istorie al judetului Brasov, impartit pe patru sectiuni : arheologie, istorie medievala moderna si contemporana».

»Biserica Sf. Bartolomeu - este cel mai vechi monument arhitectural al orasului, construit la mijlocul secolului XIII intr-un stil combinat gotic si romanic. Pe fatada sudica se afla un ceas solar».

CAPITOLUL II. – PREZENTAREA FIRMEI

S.C. CARPATOUR S.R.L.

Adresa:

Str. 15 Noiembrie 1 Brasov

Telefon:

Judet:

BRASOV

Cod Unic de Identificare:

Nr. Registrul Comertului:J08/1206/2001

Stare societate:

INREGISTRAT din data 22 Noiembrie 2001

Capital social subscris si varsat :

200 RON

Cifra de faceri:

566,533 RON

Profitul net:

172,330 RON

Salariati:

Tipul de activitate:

Activitati ale agentiilor turistice

Ce ne recomanda?

Carpatour adauga valoare experientei tale turistice. Pe langa asigurarea confortului, relatiile noastre pe termen lung cu parteneri din domeniu iti confera siguranta unei calatorii reusite.

Calatoriile Carpatour acopera cele 7 continente, de la o minivacanta intr-o capitala europeana pana la un safari african sau croaziera inspre Polul Sud.

Profesionalismul nostru se reflecta in fiecare aspect al planificarii calatoriei tale: avem experienta atat in destinatiile dedicate turismului de masa, cat si in cele deditacate turistilor activi care vor sa descopere istorie, cultura, sporturi extreme sau sa ajunga in locuri greu de atins.

Astazi Carpatour are retea extinsa de parteneriate in domeniul turismului si nu se limiteaza la vanzarea pe plan local. Clientii provin din orice parte a tarii, sunt corporatii, firme sau persoane fizice si stiu ca se pot baza pe serviciile personalizate oferite de angajatii nostri.

Istoria noastra

Infiintata in 2001, Carpatour are la temelie dorinta unui intreprinzator de a-si pune studiile si experienta din strainatate in slujba serviciilor turistice din Romania: studii de Marketing Communication la London Business College, Master of Business Administration la o universitate din Londra, curs IATA Foundation Montreal si Manager al Activitatii de Turism Bucuresti.

In martie 2002 s-a deschis primul birou din Brasov, in zona centrului vechi. La inceput s-a pus accent pe dezvoltarea departamentului de Incoming prin participarea la targuri internationale, oferind produse personalizate pietelor externe. Cu timpul Carpatour a castigat teren pe Outgoing, prin alegerea si dezvoltarea unor servicii potrivite pentru piata locala.

Planuri de viitor

In martie 2010 se va deschide biroul Carpatour din Bucuresti. In maxim 2 ani ne propunem sa deschidem si propria pensiune din imprejurimile Brasovului.

Acreditari si diplome

Membru acreditat IATA si membru ANAT.

PSA al MSC Crociere, prestigioasa linie de croaziere.

Partener acreditat al Dertour, Mayers si ADAC, si alti turoperatori germani.

Diploma Tineri Manageri de Succes acordata de Camera de Comert. Topul National al Firmelor Private – Top 2008.

ORGANIGRAMA FIRMEI S.C. CARPATOUR S.R.L.

Organization Chart

CAPITOLUL III. – ANALIZA SWOT a

S.C. CARPATOUR S.R.L.

PUNCTE TARI

PUNCTE SLABE

• Regiunea beneficiaza de prezenta a numeroase monumente istorice de importanta nationala si internationala (UNESCO);

• In Regiunea Brasovului functioneaza cel mai mare numar de muzee si colectii publice;

• Oferta culturala diversificata: festivaluri, spectacole de teatru, concerte, expozitii, concursuri sportive, obiceiuri si traditii;

• Existenta unui tezaur etnografic si folcloric de mare originalitate cu un calendar bogat de targuri traditionale si manifestari folclorice pe tot parcursul anului;

• Existenta de izvoare minerale importante atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ si a facilitatilor oferite de statiunile balneoclimaterice;

• Existenta unui numar mare de arii protejate (parcuri nationale, naturale si rezervatii);

• Cresterea capacitatii de cazare in pensiunile agro-turistice;

• Structuri de cazare diversificata - hoteluri de 2-4 stele, pensiuni de 2-4 margarete, cabane, campinguri;

• Diversitatea produselor agro-alimentare ecologice;

• Poluare redusa in majoritatea zonelor rurale;

• Bucatarie traditionala si specialitati regionale;

• Desfasurarea de multiple evenimente culturale, congrese nationale si internationale in Brasov.

• Nivel redus al indicelui de utilizare a capacitatii de cazare si a duratei medie de sedere in regiune, in raport cu potentialul turistic existent;

• Scaderea numarului de turisti straini care

viziteaza regiunea;

• Bazele de tratament aferente unor statiuni balneare au un grad inalt de uzura si neadaptate la standardele europene;

• Lipsa unui sistem organizat de indicatoare pentru obiective si trasee turistice in gari, aerogari, autogari, drumuri europene;

• Activitati de marketing turistic si management al destinatiei insufient dezvoltate – lipsa unei retele de centre de informare si promovare turistica si a punctelor de informare turistica in arealele turistice de mare interes;

• Lipsa unui sistem de rezervare on-line;

• Absenta unui targ regional de turism;

• Nivel scazut al cooperarii intre operatorii de transport aerian si agentiile de turism – lipsa pachetelor de tip “all inclusive”

• Transportul public catre obiectivele turistice este slab organizat si promovat;

• Numar redus si lipsa caracterului integrat

pentru itinerariile turistice tematice;

• Insuficienta punere in valoare a monumentelor istorice prin amenajari arhitecturale specifice;

• Insuficienta dezvoltare/valorificare a infrastructurii de agrement;

• Lipsa personalului specializat (conducere si executie) la nivelul structurilor de primire

turistice ;

• Insuficienta cooperare intre diferiti operatori din turism;

• Lipsa unei structuri institutionale de turism la nivel regional si local

• Accesibilitatea vest-est este deficitara datorita lipsei unui coridor european Transilvania-Moldova;

• Costul zborurilor catre Regiunea Nord-Est este ridicat comparativ cu alte regiuni/tari;

• Numar insuficient de standuri care comercializeaza suveniruri, arta populara, carti postale etc;

• Ineficienta ecologizare a arealelor turisticeOPORTUNITATI

AMENINTARI

• Restaurarea/ renovarea/ reabilitarea obiectivelor turistice aferente patrimoniului

cultural-istoric si valorificarea turistica a

acestora;

• Complexul muzeal national Moldova-Iasi membru al Retelei Nationale a Muzeelor din Romania – premize pentru promovarea nationala-internationala;

• Posibilitatea dezvoltarii turismului de afaceri.

• Infrastructura de transport neadaptata la standardele comunitare;

• Infrastructura de utlitati (apa, canalizare, management al deseurilor) slab dezvoltata in zona rurala;

• Competitie puternica la nivel de destinatie – destinatii turistice externe la preturi similare si conditii superioare;

• Imaginea deficitara a Romaniei poate afecta.

CAPITOLUL IV. – RELATIA CU CLIENTII

Piata reprezinta elementul de referinta pentru activitatile pe care le desfasoara.

Cunoasterea pietei firmei este un obiectiv important care se realizeaza priun studierea structurii, capacitatii si ariei pietei.

Structura pietei

Piata firmei estre structurata pe mai multe segmente.

Segmentarea pietei este principala aplicatie practica a teoriei comportamentului consumatorului si consta in identificarea si separarea pietei in parti, astfel incat intreprinderea sa utilizeze diferite strategii de marketing adaptate fiecarui segment in parte.

Variabilele utilizate in segmentarea pietei sunt diverse: varsta, sexul, mediul de resedinta, ocupatia, educatia, fidelitatea fata de o marca, ocazia cu care se cumpara produsul/serviciul, interesele, opiniile etc.

Capacitatea pietei

Cota de piata a unei intreprinderi sau a unui produs se determina ca raport intre vanzarile intreprinderii sau ale produsului si vanzarile totale inregistrate pe piata respectiva, intr-o anumita perioada.

Cota relativa de piata a unei intreprinderi se calculeaza ca raport intre cota de piata a intreprinderii respective si cota de piata a celui mai puternic concurent al sau (liderul pietei). Cota relativa de piata a liderului se calculeaza ca raport intre cota de piata a acestuia si cota de piata a

intreprinderii situate pe locul al doilea.

Aria pietei

Activitatea de piata cunoaste un grad ridicat de concentrare teritoriala in anumite zone si centre comerciale. Pentru cunoasterea ariei pietei, se studiaza gradul de concentrare a acesteia, fenomenele de gravitatie comerciala si capacitatea de atractie a cumparatorilor. In practica economica se utilizeaza numeroase metode cantitative si calitative: ancheta. Ancheta presupune realizarea unei cercetari pe baza unui chestionar.

CHESTIONAR

Ati mai apelat la serviciile Carpatour?

a). Da

b). Nu

Calitatea si forma de prezentare a ofertelor Carpatour este:

a). Slaba

b). Corespunzatoare

c). Foarte buna

Atitudinea angajatilor si atmosfera din agentie este:

a). Necorespunzatoare

b). Satisfacatoare

c). Foarte buna

Increderea in personalul Carpatour si in garantiile oferite de acesta pentru serviciile oferite de agentie este:

a). Redusa

b). Satisfacatoare

c). Buna

Raportul pret/calitate al produselor Carpatour in comparative cu oferta altor agentii de turism este:

a). Slab

b). Asemanator

c). Foarte bun

INTERPRETAREA CHESTIONARULUI

Acest chestionar a fost realizat pe un esantion de 10 persoane diferite. In urma chestionarului, rezultatele au fost relativ pozitive, dupa cum urmeaza:

CAPITOLUL V. – CALITATEA SERVICIILORCARPATOUR - SPECIALISTUL IN CALATORII

Carpatour promoveaza turismul de calitate care sa raspunda necesitatilor si exigentelor clientilor prin servicii la cele mai ridicate standarde internationale. Orientarea permanenta spre client, calitatea si promptitudinea ne diferentiaza.

De ce Carpatour?

• Servicii personalizate

• Atitudine flexibila

• Locatii deosebite

• Preturi all inclusive

• Distractie de neuitat

Prin Departamentele sale specializate (Ticketing, Incoming, Turism Intern, Turism Extern, Organizare Evenimente) Carpatour ofera servicii complete de calitate:

- rezervari si emitere de bilete de avion pe rute interne si internationale;

- rezervari on-line in peste 100.000 hoteluri din intreaga lume;

- cazari la preturi preferentiale in hoteluri din Bucuresti si din tara;

- rezervari si emitere de bilete de odihna si tratament pe litoralul romanesc si in statiuni montane;

- transferuri aeroport - hotel - aeroport, inchirieri de masini;

- logistica pentru organizarea de conferinte, congrese, simpozioane in Romania si in strainatate;

- organizarea de excursii externe pentru grupuri si turisti individuali;

- vacante exotice, croaziere;

- programe de week-end.

CAPITOLUL VI. – MONOGRAFIE CONTABILA

In perioada iunie 2009 societatea a inregistrat urmatoarele operatii contabile:

 1. A achizitionat materiale consumabile (rechizite, documente cu regi special) in valoare de 300 lei.

357

300

57

 1. A inregistra venituri din prestarea serviciilor catre clienti (vanzarea de pachete turistice in tara) in valoare de 60000 lei

71400

704 60000

4427 11400

 1. Se inregistreaza darea in consum a materialelor consumabile in valoare de 1500 lei.

1500

 1. Se inregistreaza factura de energie electrica in valoare de 60 lei.

71,4

60

11,4

 1. Se inregistraza operatii de incasare prin casa.

71400

 1. Se inregistraza operatii de plata prin casa.

428,4

 1. Se inregistraza fondul de salarii in valoare de 5000 lei.

5000 lei

 1. Se calculeaza retinerile din fondul de salarii.

1452,5

4312 525

4314 275

4372 2,5

444 650

 1. Se inregistreaza plata salariilor.

3547,5

 1. Se deconteaza TVA.

11400

4426 68,4

4423 11331,6

 1. Se determina profitul lunii iunie 2009

Profit = venit – cheltuieli = 60000 – 6560 = 53440

Impozit pe profit = 53440 x 16% = 8550,4

Profit net = 53440 – 8550,4 = 44889,6

121 = % 6560

601 1500

605 60

641 5000

60000

691 = 441 8550,4

121 = 691 8550,4

BIBLIOGRAFIE

 1. Note de curs: “Economia Intreprinderii” – Daniela Buzoianu
 2. “Economia si Gestiunea Intreprinderii” – Constantin Barbulescu, Tatiana Gavrila
 3. “Motelul – Economie si Management” – Nicoleta Lupu
 4. “Economia Intreprinderii” – Alexandru Deaconu
 5. “Pagini Aurii”
 6. Revista “Ioana”
 7. Revista “Planeta albastra”
 8. Revista “Terra Magazin”
 9. www.adriatravel.ro
 10. www.booking.com
 11. www.brasov.ro
 12. www.carpatour.ro
 13. www.ibrasov.ro
 14. www.paginacuoferte.ro
 15. www.regielive.ro
 16. www.i-turism.roPolitica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Raport de evaluare a necesitatilor pentru parcul natural portile de fier
Lucrare de specialitate - Circuite turistice in Delta Dunarii
Strategii de conservare a biodiversitatii in contextul dezvoltarii turismului durabil
IMPACTUL FORMELOR DE AGROTURISM ASUPRA ZONELOR RURALE
REGIONAREA TURISTICA
Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de alimentatie
Tehnica negocierilor in activitatea de turism international
PROIECT TEHNOLOGII HOTELIERE BEST WESTERN INTERNATIONAL

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu