Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
IMPACTUL FORMELOR DE AGROTURISM ASUPRA ZONELOR RURALE

IMPACTUL FORMELOR DE AGROTURISM ASUPRA ZONELOR RURALE


IMPACTUL FORMELOR DE AGROTURISM ASUPRA ZONELOR RURALE

AGROTURISM IMPACT OF THE FORMS OF RURAL AREAS

In cadrul conceptului de dezvoltare durabila, agroturismul devine factorul ce asigura pastrarea nealterata a structurilor si modurilor de viata rurala, a obiceiurilor si traditiilor, intr-un cuvant a unei culturi traditionale pusa la dispozitia turistilor. Aceasta forma de turism este o activitate multifunctionala, ea reprezentand mai mult decat un sejur petrecut la o casa taraneasca. Intresul in genere fata de alimentatia naturala si rationala reprezinta un factor de atractie manifestat tot mai pregnant pe piata internationala, si in special in tarile dezvoltate. Viata la tara asigura o odihna activa, din ce in ce mai rara in mediul urban. Datorita dimensiunilor relativ mici ale firmelor implicate (cele mai multe de natura familiala), agroturismul este apt sa satisfaca mai mult cererea turistilor pentru calitate, intimitate, originalitate, iar elasticitatea serviciilor cumparate asigura adaptabilitatea acestora la nevoile individuale.

Agroturismul poate sa ajute la diversificarea si, deci, la stabilizarea economiei locale, la crearea unor oportunitati de afaceri si prin acestea la aparitia unor noi locuri de munca, promovarea si dezvoltarea serviciilor, diversificarea modului de utilizare a fortei de munca, atragerea de noi investitii.Fig. 2.6 Raporturi de interconditionare in cadrul turismului rural

Interconditioning reports in the rural tourism

Agroturismul se contureaza ca o activitate capabila sa valorifice excedentul care exista in numeroase gospodarii, pregatite si amenajate pentru a primi oaspeti pe o perioada de timp determinata. El genereaza motivatia proprietarului de a aranja interiorul si exteriorul gospodariei in scopul obtinerii de venituri suplimentare, il stimuleaza sa dezvolte activitati complementare celor de baza, sa fie la nivelul standardelor de calitate dorite de turist.

In esenta, agroturismul presupune o valorificare superioara a valentelor etnice, naturale si antropice ale unor asezari rurale prin turism, accentul punandu-se pe mentinerea componentelor traditionale atractive in paralel cu cresterea cerintelor turismului modern, competitiv; coparticiparea si coabitarea turist-musafir si gazda-receptor fiind elemente definitorii.

Prin prestatia turistica intra in contact categorii de oameni, gazdele si cei care provin din medii economice si sociale total diferite si care, prin interactiune pot determina evolutii pozitive atat in randul turistilor-care intra in contact cu alte mentalitati, obiceiuri, cu un alt mod de organizare a vietii, cat si in randul gazdelor care pot cunoaste o serie de caracteristici ale mediului si locurilor din care provin turistii. Astfel, prin schimbul de informatii, lumea rurala iese din izolare, dar isi protejeaza dimensiunea culturala, viabilitatea si stabilitatea prin turism.

Activitatile agroturistice trebuie sa fie elemente de mentinere si de dezvoltare a activitatilor agricole si nu un substituent al acestora, deoarece s-ar pierde esenta agroturismului.

Factorii care au stimulat si stimuleaza dezvoltarea agroturismului, influentand asupra cresterii fluxurilor turistice sunt, in principiu: cresterea stresului urban, cresterea interesului pentru mentinerea sanatatii in paralel cu cresterea nivelului de educatie, cresterea interesului pentru autentic, traditional, pentru anumite specialitati culinare, pentru liniste si confort psihic, cresterea cererii de oferte turistice personalizate, afirmarea individualismului pe piata turistica.

Se vor realiza obiectivele strategice ce au in vedere asigurarea si protejarea factorului uman, dotarile tehnice si conservarea patrimoniului, grupate in trei directii de actiune si anume

stoparea migratiei populatiei din mediul rural si stimularea revenirii, cel putin partiale, a populatiei din localitatile urbane spre cele rurale;

asigurarea conditiilor de trai si de civilizatie in mediul rural, stimuland stabilirea populatiei active in mediul rural;

conservarea si protectia mediului rural - factor de atractie a populatiei autohtone si a strainilor spre mediul rural.

Turismul rural, ecologic si cultural la lansarea produsului sau complementar pe Piata Internationala, va deveni un ambasador cultural - educational, un instrument constant si necostisitor - de progres social al satului.

Acestea se vor realiza prin:

a) continuitatea activitatilor agricole intr-un mediu slab productiv;

b) prevenirea, respectiv decompresarea oraselor de cresterea ratei somajului;

c) dezalienarea societatii urbane - a generatiilor nascute si crescute in blocuri de beton si reluarea contactului acestora cu pamantul;

d) contributia majora la ridicarea gradului general de civilizatie a unei mari categorii de populatie, avand in vedere taranii, care sunt mai izolati, mai ales prin ameliorarea conditiilor igienico-sanitare, a comportamentului social si cultivarea gustului estetic.

Turismul rural, agroturismul, ecoturismul si turismul durabil ofera cetatenilor din spatiul rural oportunitati si mecanisme pentru a-si trai viata pe care si-o doresc cu un viitor sigur pentru ei insisi si copiii lor.

Dezvoltarea antreprenoriatului rural, inclusiv si a turismului rural, in baza cunostintelor manageriale si tehnologiilor nonpoluante in armonie cu principiile dezvoltarii durabile - cu siguranta va deveni o recolta baneasca pentru locuitorii satelor, asigurandu-le un trai decent si un loc de munca la ei acasa.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.