Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Caracteristicile turismului rural

Caracteristicile turismului rural


Caracteristicile turismului rural

Turismul rural s-a dezvoltat , fara indoiala valorificand caracteristicile deosebit de favorabile celor trei elemente principale ce concura la infaptuirea actului turistic.

● Spatiul rural (vatra si mosia satului) ca suport al procesului de vietuire si derulare a activitatii specifice. Acesta consta in densitatea redusa a populatiei si a marimii asezamintelor bine aerisite si umane.

● Populatia rurala ca element al eternitatii de veacuri a obiceiurilor si traditiilor populare ale satelor, factor al transfomarii mediului natural, a resurselor locale.

● Produsele naturale, bogatiile naturale care satisfac cerintele personale si pe cele ale ofertei turistice, destinate persoanelor care vin in gazda.

Dezvolatrea turismului rural a produs mutatii importante in viata satelor cu deosebire a celor care dispun de o oferta turistica importanta, aducand elemente noi privind:. valorificarea resurselor proprii specifice (balneare, naturale, vitipomicole, gastronomice, artizanale, etnografice si folclorice);

. transformari in plan edilitar si al dotarilor prin aparitia unor constructii specifice (ferme agroturistice, pensiuni), puncte de informare, unitati de deservire (magazine), amenajari pentru sport si echitatie , echipamente igienico-sanitare;

. evitarea procesului de depopulare rurala prin aparitia unor solutii noi de ocupare a fortei de munca, mai ales in localitatile rurale, in care turismul se poate practica tot timpul anului;

. dezvoltarea micii industrii rurale de valorificare primara a produselor agricole si revitalizarea mestesugurilor specifice zonelor rurale;

. valorificarea resurselor de apa locale in scopuri energetice si mai ales pentru piscicultura;

. combaterea poluarii mediului prin eliminarea surselor si conservarea pe aceasta cale, a unor conditii optime de viata in zonele agroturistice.

Aspectele actuale ale turismului rural romanesc pot fi detaliate in felul urmator:

. In evolutia sa istorica, turismul rural a avut perioade de ascensiune, de cadere, dar niciodata de disparitie. Asistam azi la un nou avant - dintre cele mai mari - al turismului rural, generator de speranta. Motivatii dintre cele mai diverse ii determina azi pe unii turisti sa aleaga pensiunea rurala in locul altor destinatii. Dintre acestea se pot enumera doar cateva: dorinta de libertate, de miscare, creata de spatiile deschise ale ruralului si de lipsa unor programe rigide pe zile, ore si obiective; conditiile de pret si de structura ale meniurilor alimentare; specificul local traditional si nu in ultimul rand, dorinta de a intra in intimitatea vietii rurale, descrise cu multa incantare de numerosi poeti si scriitori.

. In mod obligatoriu, atunci cand vorbim despre turismul rural, trebuie neaparat sa-l asociem cu "satul turistic", de care nu poate fi rupt. Dispersia in teritoriu a turistilor se face in functie de tipologia satelor turistice. Astfel, pot exista sate turistice istorice, care poseda in arealul lor interesante si atractive monumente istorice; apoi sate cu bogate traditii etno-folclorice si de arhitectura populara - deci sate folclorice - sau sate cu monumente ale naturii, sate viticole, sate piscicole.

. Prin specificul sau de turism estival, turismul rural trebuie privit ca o modalitate de absorbtie a surplusului de turisti, din anumite perioade, ale unor renumite statiuni turistice sau acela al marilor aglomerari urbane. Sunt frecvente situatiile in care unii turisti au ajuns sau ajung in mediul rural, ca urmare a imposibilitatii de a-si gasi locuri convenabile de odihna in statiuni cunoscute, iar numarul acestora nu este de neglijat.

. Experienta acumulata pana in prezent a demonstrat faptul ca turismul rural se inscrie in categoria factorilor de dezvoltare, de dinamizare, de absorbtie si de conectare a energiilor spre realizarea unor obiective de interes social (infrumusetarea localitatilor, asfaltarea aleilor si a strazilor, introducerea canalizarii etc.).

. Turismul rural nu trebuie privit ca un sistem inchis, in care tot ce are nevoie turistul si i se ofera, se produce fie in gospodaria proprietarului pensiunii sau numai in localitatea respectiva. Intrarile din exteriorul gospodariei si a localitatii pentru sustinerea turismului sunt foarte mari si aceste intrari implica iesiri de bani pentru procurarea bunurilor de care are nevoie turistul (produse alimentare, materiale etc.). Tocmai pentru aceasta este necesara intocmirea de balante care sa evidentieze cu exactitate valoarea intrarilor si a iesirilor pentru activitatile turistice care, ar putea pune intr-o noua conceptie eficienta economica a turismului rural.

. Turismul rural si in general, intreaga activitate de turism, inseamna multa munca, multa energie consumata, multa pasiune si mai putini bani rezultati.

. Totodata turismul rural reprezinta, in egala masura, un factor creator de noi profesii pentru viata rurala (receptioner, bucatar, ospatar, ghid, manager etc.), deci se inscrie in categoria activitatilor creatoare de locuri de munca, ceea ce nu este putin. Aceasta cu atat mai mult cu cat problema locurilor de munca este atat de acuta pentru actuala etapa in Romania.

Turismul rural se bazeaza in majoritatea tipurilor de primire (receptie) existente, pe dotarile ce se regasesc, in mare parte, in proprietatea privata a locuitorilor din spatiul rural participanti la activitatile turistice.

Reteaua turismului rural prezinta cea mai buna organizare in cadrul statelor Uniunii Europene. Aceasta datorita:

. conditiilor de organizare create;

. a organismelor neguvernamentale nationale si internationale existente;

. sprijinul primit din partea statului, a Uniunii Europene prin intermediul programului Phare;

. experientei castigate si dorintei de perfectionare manifestate permanent.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.