Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Pozitia competitiva in turism a statului irlandez

Pozitia competitiva in turism a statului irlandez
Pozitia competitiva in turism a statului irlandez

1 Definitii ale competitivitatii

Stephane Garelli, directorul “World Competitiveness Yearbook”, propune doua definitii ale competitivitatii, una concisa si una care se refera la toate aspectele competitivitatii. Versiunea condensata: “Competitivitatea analizeaza modul in care natiunile si intreprinderile conduc totalitatea competentelor pentru a obtine prosperitate sau profit”[1]. Aceasta definitie ofera un rezumat al procesului competitivitatii. A doua definitie data descrie competitivitatea ca o „analiza a faptelor si politicilor care dezvolta capacitatea unei natiuni de a crea si mentine un mediu care sustine mai multa valoare – creatie pentru intreprinderile ei si mai multa prosperitate pentru populatia ei” . A doua definitie recunoaste rolul unui guvern national in stabilirea unui mediu care sprijina capacitatea intreprinderilor de a concura. Deasemenea arata ca competitivitatea nationala se bazeaza pe o serie complexa de factori. In timp ce competitivitatea preturilor si a costurilor sunt elemente importante, mai exista si alti factori care exercita o influenta importanta.Cu toate acestea, dezbaterile publice asupra competitivitatii au devenit din ce in ce mai mult absorbite de preturile bunurilor si a serviciilor. Accentul este pus pe costuri, care au devenit principala unitate de masura pentru valoare, in timp ce alti factori care contribuie la valoare sunt ignorati cu desavarsire. In multe cazuri, explicatia este ca natiunile in primul rand tind sa fie competitive si apoi, cu succes, devin scumpe. Aceasta relatie intre costuri, productivitate si competitivitate este una subtila. O strategie a competitivitatii la preturi scazute treptat duce la dezvoltarea unor avantaje competitive. Aceasta nu duce la diminuarea importantei costurilor si a preturilor ca si factori semnificativi ai competitivitatii. Oricum, multe dintre costurile unor intrari sunt in afara controlului industriei turismului si cresterile in aceste cazuri trebuie acceptate de industria turismului. Exemplele includ: costurile cu energia, asigurarile si impozitele, incluzand platile catre autoritatile locale. In fata unor cresteri exagerate a acestor costuri, industria poate cauta sa devina mai eficienta, sa creasca nivelul productivitatii si implementarea controlului de costuri si politicilor de reducere. Cresterile de preturi sunt de asemenea convenabile in asemenea circumstante, dar acolo unde acestea depasesc ratele inflatiei si produsul turistic devine scump comparativ cu destinatiile concurente, raspunsul comercial pretins de industrie este de a livra valoare pentru banii consumatorilor ei. Calitatea totala a experientei turistului devine criteriu definitiv a valorii.

Avand in vedere ca studiul economic al competitivitatii a evoluat, analistii au creat o varietate de modele care explicit iau in considerare o serie larga de diferiti factori. In ultimii 20 de ani, un numar de masuri de competitivitate au fost dezvoltate de catre organizatii internationale, incluzand World Economic Forum (WEF), International Institute of Management Development, World Travel and Tourism Council.

World Economic Forum a dezvoltat un index al competitivitatii in turism si calatorii. Scopul acestui index este de a asigura un instrument strategic coordonator pentru masurarea factorilor si politicilor care fac atractiva dezvoltarea sectorului de turism si calatorii in diferite tari. Indexul este format din trei indici principali: indicele de echilibrare a contextului, indicele politicii de mediu si infrastructura si indicele resurselor umane, culturale si naturale. Cei trei indici sunt bazati pe un grup de 13 sub-indici sau “piloni”. Cei 13 “piloni” sunt calculati pe baza a 58 de indici componenti fundamentali, a caror date sunt disponibile pentru majoritatea tarilor. Acesti indici sunt dezvoltati pe baza unor date obtinute in urma unor studii sau cercetari obtinute prin intermediul unor anchete realizate anual de catre WEF si din datelor obtinute din surse politice disponibile, institutii internationale de turism si calatorie, experti in turism si calatorii, cum ar fi IATA (International Air Transport Association), UNWTO (United Nations World Tourism Organization) si UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization).

Tabel Indexul Competitivitatii in Turism si Calatorii realizat de WEF

Indicii principali

Pilonii principali

1) Indicele de echilibrare a contextului

Reguli si regulamente politice; siguranta si protectie;igiena si sanatate; prioritatea strategiilor de calatorie si turism

2)Mediul de afaceri si infrastructura

Infrastructura transportului aerian; infrastructura transportului terestru; infrastructura turismului; competitivitatea preturilor in industria turismului si calatoriilor.

3) Resursele umane, culturale si naturale

Resursele umane; constientizarea turismului national; resursele naturale si culturale.

Sursa:https://weforum.org,   Raportul asupra competitivitatii in turism si calatorii WEF 2007

Conform WEF, Irlanda este competitiva in aria diplomatiei legilor si ordonantelor : drepturile de proprietate sunt bine protejate, dreptul de proprietate strain este autorizat si sunt legi eficiente care guverneaza investitiile directe straine. Irlanda este foarte bine apreciata pe pilonii de resurse umane si anume: usurinta de angajare a fortei de munca straina (locul 3), calitatea sistemului educational (locul 7), inscrierea la o educatie secundara (locul 8) si investitii in industria personalului (locul 15). Irlanda are un avantaj competitiv in infrastructura turismului (numar de camere de hotel pe cap de locuitor, prezenta celor mai bune companii de inchiriat masini, si ATM care accepta carduri VISA) si prioritatea turismului si calatoriilor pentru guvern (eficienta activitatii de marketing si branding – locul 9, prioritatea guvernului pentru industria turismului si calatoriilor – locul 15). Totusi aceste forte sunt compensate de unele slabiciuni cum ar fi pretul ridicat la carburant (locul 117), cumpararea paritatii la energie (locul 121). (Anexa 1)

Avantajele competitive principale ale Irlandei indentificate intr-un raport WEF sunt :

 • Mediu foarte competitiv pentru afaceri si investitii
 • Sistemul educational
 • Forta de munca pregatita si usurinta de a angaja forta de munca straina
 • Activitati de marketing si branding eficiente
 • Prioritatea sustinerii turismului si calatoriilor

Principalele dezavantaje:

 • Destinatie cu costuri ridicate
 • Transport aerian neadecvat, infrastructura de trasnport rutier si internet neadecvata
 • Lipsa unor site-uri despre patrimoniul tarii la nivel mondial si lipsa unor zone nationale protejate.

Consiliul Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC – World Tourism & Travel Council) a dezvoltat propriul sistem de control al competitivitatii pentru a asigura o scala a tarilor in termeni comparativi ai extinderii carora le ofera un mediu competitiv pentru dezvoltarea calatoriilor si turismului. Sistemul de control al competitivitatii al consiliului cuprinde opt indici separati, fiecare cu masuri pentru o dimensiune diferita a performantei turismului si pentru mediul operativ pentru intreprinderile din turism si activitatile lor.

Tabel Sistemul de control al Competitivitatii in Turism si Calatorii dezvoltat de WTTC

Indicii principali

Pilonii principali

1) Competitivitatea preturilor

Preturile practicate de hoteluri, impozitele indirecte; perceperea paritatii energiei

2) Turismul

Volumul si valoarea importului si exportului de turism

3) Infrastructura

Drumuri, cai ferate, apa, canalizare

4) Mediul

Densitatea populatiei, emisiile de CO2, ratificarea tratatelor internationale despre mediu

5) Tehnologia

Accesul la Internet, telefoanele, telefoanele mobile

6) Resursele umane

Asteptarile de la viata, instructia, inscrierea la scoala ( primara, secundara si universitara), angajarea in turism si calatorii, somajul, populatia

7) Evidenta

Cererile Visa, evidenta targurilor, taxele la targuri, evidenta turismului

8) Social

Indicele dezvoltarii umane, televizoarele, computerele personale, ziarele, crimele

Sursa: https://www.itic.ie, „WTTC Competitiveness Monitor”

Sucessul unei destinatii turistice este determinat de modul in care aceasta reuseste sa garanteze si in acelasi timp sa asigure, vizitatorilor, prin intreaga sa oferta, o experienta care sa egaleze sau sa depaseasca multiplele destinatii alternative.

Ca urmare, prin tot ceea ce ofera o destinatie turistica, din primul contact al potentialului turist cu aceasta, -sub forma unor informatii, imagini, impresii, pana in momentul impartasirii experientei traite – trebuie sa suscite interesul, sa se asocieze unei realizari. Numai o astfel de abordare a destinatiei turistice poate asigura o competitivitate ridicata a acesteia.

Dintr-o perspectiva generala, Irlanda este in competitie cu orice destinatie turistica din lume. Din perspectiva particulara a produselor turistice comparabile, Irlanda este in stransa competitie cu destinatii turistice mici. Intr-un singur sens, avand in vedere ca produsul turistic irlandez este incontestabil fara soare/fara zapada, fara sporturi adecvate acestor anotimpuri, aceasta ar trebui comparata cu destinatii care ofera produse turistice similare. Totusi, accesul este un determinant important in alegerea destinatiilor de vacanta, includerea sa ca factor determinant poate schimba setul competitiv al tarilor. De exemplu, pe piata britanica, disponibilitatea preturilor low-cost la companiile aeriene pe distante lungi, cum ar fi Tailanda si Statele Unite, aduc aceste tari in competitie. Ceea ce conteaza pentru scopul practicabil este gradul potential de substitutie, gradul in care turistii in general vor lua in consideratie destinatii particulare ca si optiuni plauzibile. Concurentii Irlandei in functie de piata sursa sunt ilustrati in urmatoarele tabele. Germania, Olanda si Franta apar printre concurenti pe langa destinatiile din Europa de Nord.

Tabel Concurentii Irlandei

Piata sursa

Compozitia setului competitor

Marea Britanie

Bretagne/Normandia, Scotia, Wales, Olanda

USAAnglia, Scotia, Wales, Germania, Bretagne/Normandia

Germania

Anglia, Scotia, Wales, Bretagne/Normadia, Scandinavia

Franta

Scotia, Anglia, Wales, Germania, Bretagne/Normandia, Scandinavia

Sursa: https://www.itic.ie

Un produs sau un serviciu este competitiv atunci cand are capacitatea de a se impune pe o anumita piata, de a se vinde in cantitati mari, comparabile, eventual cu cele ale produselor sau serviciilor similare realizate si vandute de concurenti.

Ca urmare, conceperea produsului turistic nu se rezuma numai la combinarea in variante multiple a celor doua categorii de elemente: resurse si servicii turistice ci propune un anumit concept despre produs.

Punctul de plecare in definirea conceptului de produs trebuie sa fie o foarte buna cunoastere a segmentului de clientela vizat sub aspectul: motivatiilor, asteptarilor, nevoilor ce trebuie satisfacute, preferintelor, posibilitatilor materiale. In acelasi timp, este necesara selectia si includerea in produs a acelor elemente care raspund cel mai bine cererii, asigura unitatea/mogenitatea produsului si reusesc sa-l diferentieze in raport cu produsele concurentei.

Exigentele din ce in ce mai mari pe care turistii le au fata de produsele turistice, au impus o serie de atribute, pe care trebuie sa le intruneasca un produs turistic pentru ca acesta sa fie competitiv: satisfactie, accesibilitate, legitimitate, securitate si siguranta, autenticitate, transparenta, armonie cu mediul natural. La realizarea acestora aducandu-si contributia, in egala masura, atat competitivitatea realizata la nivelul fiecarui prestator de servicii turistice a destinatiei turistice cat si ceilalti determinanti ai competitivitatii destinatiei turistice

2 Aplicarea modelului de competitivitate turismului irlandez

Profesorul Michael Porter argumenteaza ca “singurul concept semnificativ al competitivitatii la nivel national este productivitatea nationala”[4]. In timp ce aceasta poate fi masurata prin produsul national pe cap de locuitor, acesta este el insusi dependent de o multitudine de factori si actiunile intreprinse de intreprinderi si guverne pentru a influenta asta. Consiliul National al Competitivitatii a dezvoltat un model numit „Piramida competitivitatii”, derivata din definitia competitivitatii nationale a consiliului: “un concept cuprinzator care cuprinde o clasa diversificata de factori care sustin abilitatea intreprinderilor din Irlanda de a dobandi succes pe pietele internationale, intr-un fel in care sa asigure populatiei irlandeze oportunitatea de a-si imbunatatii nivelul de trai si calitatea vietii” .

Figura Modelul de competitivitate in turism a statului irlandez

Sursa: https://www.itic.ie

Asa cum arata si desenul, nu exista o singura masura a competitivitatii. Sunt multe elemente semnificative si importanta relativa a acestora este intr-o schimbare continua. Avand in vedere faptul ca este mult mai usor sa recunosti o performanta competitiva decat sa ii specifici cauza, aceasta sectiune prevede o analiza detaliata a fiecarui element pentru a arata impactul lor asupra competitivitatii in ultimii ani.

1.Produsul de baza

In timp ce produsul de baza este fixat pe o mare extindere, este posibil ca acesta sa fie afectat sau chiar distrus datorita unui management necorespunzator, sarac. Exista provocari clare cum ca produsul de baza este un puzzle format din mai multe piese gestionate de mai multi jucatori, in loc sa fie un produs omogen sub un managemnet central. Multe dintre elementele produsului de baza necesita o protectie mai buna pentru viitor si pentru crearea unui pachet turistic mai bun pentru turisti. In termeni de marketing, produsul de baza este exprimat prin imaginea Irlandei tinuta minte de viitorii vizitatori. “Imaginea Irlandei este colectia de idei caracteristica inimilor si mintilor turistilor nostrii”[6]. In ultimii patru ani, au fost intervievati 28 000 de turisti pentru a identifica elementele esentiale care formeaza imaginea Irlandei. Acestea sunt: populatie prietenoasa, cultura modului de viata, cultura istorica, peisaje captivante.

Aceste elemente se potrivesc aproape perfect cu primele trei motive de calatorie in Irlanda identificate prin sondaje de opinie – locuitori prietnenosi, peisaje captivante si mediu natural. In randurile urmatoare vom prezenta principalele forte, slabiciuni, oportunitati si amenintari ale produsului turistic de baza.

Tabel Analiza SWOT – „Oamenii”

Forte:

Prietenosi, fermecatori si spirituali

Atenti dar relaxati si primitori

Bed&Breakfast ca si produs distinctiv

Slabiciuni:

Abilitati in ceea ce priveste limbile straine

Ezitarea de a intra in sectorul turistic din cauza orelor de lucru inconvenabile

Oportunitati:

Abilitati in ceea ce priveste abilitatea de comunicare a angajatilor straini

Amenintari:

Cresterea oamenilor cu „bani multi/timp putin” cu mai putin timp de stat de vorba

Sursa:https://www.itic.ie

Tabel Analiza SWOT - „Patrimoniul cultural”

Forte:

Un calendar dinamic si ocupat al artei.

Noi facilitati si noi locuri interesante.

Slabiciuni:

Vialibilitate financiara.

Marketing – sectorul artei cu referiri limitate la o piata turistica.

Oportunitati:

Cresterea bogatiei Irlandei prezinta o oportunitate de a lasa o mostenire culturala pozitiva si de durata.

Exportul talentelor artistice irlandeze – muzica, arta, teatrul – peste mari.

Segmentarea pietei turistice pentru evenimente si festivalurile de arta.

Dezvolatarea unui patrimoniu de incredere pentru a asigura ca nevoile mediului istoric sunt reprezentate in mod corespunzator.

Amenintari:

Irlanda este mai putin la moda.

Cresterea banalitatii – peste tot este la fel.

Sursa: https://www.itic.ie

Tabel Analiza SWOT – „Mediul inconjurator”

Forte:

Imaginea „insulei verzi”

Introducerea taxelor pentru pungile de plastic, etc. (un pas in directia corecta)

Slabiciuni:

Accesul

Gunoiul si igiena

Oportunitati:

Dezvoltarea unor activitati de produs mai bune de-a lungul liniilor „Walking in the SouthWest”

Amenintari:

Dezvoltare excesiva

Cazarea in zonele rurale

Densitatea traficului

Poluarea

Sursa: https:/www.itic.ie

2 Politica de furnizare

Se refera la sectoarele care asigura un mediu de sprijin in care turismul poate sa prospere. Performanta competitiva a Irlandei in urmatorii ani va depinde in mare parte de deciziile luate in prezent in urmatoarele sectoare cheie ale politicii:

Reglementari si fiscalitate

Mediul investitional

Accesul

Infrastructura economica si tehnologicaEducatia si instruirea

In aceasta sectiune sunt identificate si un numar de probleme pentru politicieni in asigurarea faptului ca mediul politic sprijina productivitatea, inovatia si antreprenorialul celor care lucreaza in industria turismului si la nivel de intreprindere.

a)Reglementari si fiscalitate

Modelul economic irlandez este construit pe baza unui sprijin al mediului pozitiv pentru afaceri, cu un regim al taxelor directe scazute si taxe indirecte destul de mari. Acest mediu fiscal este favorabil afacerilor, dar are impact asupra preturilor destinate consumatorilor. Taxele indirecte ridicate, in special TVA, au un impact semnificativ in pretul produsului turistic irlandez. In plus, fata de impactul ridicat asupra pretului, a ratelor ridicate de TVA, spirala taxelor guvernului local contribuie la cufundarea cresterii costurilor care de asemenea ridica preturile si afecteaza competitivitatea.

Multi factori ai cheltuielilor sunt inafara controlului guvernului irlandez. Politica fiscala locala este in consecinta importanta in crearea celui mai competitiv mediu pentru turism. Pana in 2007 au existat doua probleme majore legate de TVA:

Rata de TVA aplicata la cazare si masa, parti importante ale experientei turistului

TVA-ul nerecuparibil platit la hoteluri si restaurante de catre conferintele internationale, calatoriile stimulative, si sectorul de intalniri corporationiste (un sector international in crestere). Aceasta problema a fost in parte rezolvata in Hotararea de Finante, 2007, care a introdus o clauza eficace din 1 iulie 2007, care permite recuperarea TVA-ului din cazare in timpul unei “conferinte calificate” – una organizata pentru cel putin 50 de delegati. Totusi TVA-ul perceput pe mancare ramane nerecuperabil.

Tabelul 11 arata ca Irlanda se afla intr-o pozitie relativ slaba in termeni de TVA in turism. In termeni absoluti, cota standard de TVA a Irlandei este a 5 cea mai ridicata in UE si asta ridica toate preturile destinate consumatorilor. Irlanda este clasata pe locul 6 cel mai ridicat in termeni de TVA pe cazarea in hotel. Totusi, pozitia Irlandei referitor la TVA-ul in restaurante este mai favorabil, al 9-lea dintre statele membre care aplica rata maxima de TVA pentru restaurante.

Tabel Cotele TVA relative ale Irlandei comparativ cu tarilor din UE27

Ireland

Rankig (of 27)

2 Lowest

Cota standard

5th highest

Hoteluri(cazare)

6th highest

5%

Restaurante

9th highest

Sursa:https://www.hotrec.org, HOTREC VAT Brochure

b)Mediul investitional

Cresterea economica a creat un mediu investitional foarte sanatos pentru turism in ultimii 10 ani. Mediul fiscal favorabil pentru afaceri a inclus rate ale dobanzii scazute, impozite scazute pentru personal, etc. Investitiile in produsul turistic irlandez dealungul perioadei 1989 – 2005 a depasit 7 miliarde de €. De-alugul a cinci ani pana in 2005, capitalul investit in turism din toate sursele sau ridicat la un total de mai mult de 2,7 miliarde € din care 2,4 miliarde, sau 89% au fost investiti in dezvoltarea cazarii si servirea mesei. Acest flux de investitii in cazare a rezultat intr-o mare capacitate de cazare precum si o imbunatatire semnificativa a standardelor. O problema importanta este dificultatea in sustinerea anumitor produse dupa ce capitalul initial a fost cheltuit. Pentru produsele turistice cum ar fi, centrele de interpretare, rutele de plimbare si locurile istorice, sustinerea financiara va fi intotdeauna o provocare. Atractiile turistice, activitatea si infrastrucura produselor cu o incasare scazuta se vor zbate sa concureze pentru capital cu sectoarele in care se vor obtine incasari importante.

Privind inainte, este necesar ca Irlanda sa contiune sa investeasca in dezvoltarea industriei turistice, de a se asigura ca produsul oferit este competitiv in termeni de calitate si sa intalneasca cererea consumatorilor. Ministerul de Turism al Irlandei a publicat planul national de dezvoltare pe perioada 2007 – 2013, care identifica lipsuri si oportunitati ale produsului turistic irlandez si stabiliste o strategie pentru a sprijini investitiile in anumite domenii.

c)Accesul

In trecut, accesul era vazut ca un factor restrictiv al competitivitatii Irlandei. Capacitatea limitata a accesului si a rutelor insemna ca preturile sunt ridicate. In anii mai recenti, a existat o importanta crestere a capacitatii de acces – in particular accesul pe cale aeriana – precum si o relativa scadere a preturilor. Cu toate ca Irlanda si-a imbunatatit competitivitatea accesului, mai exista zone in care este nevoie de multa munca pentru a asigura o performanta sustinuta. Au existat cresteri importante in pietele city breaks in ultimii cinci ani reflectand schimbarea in preferintele de calatorie si usurinta accesului in anumite zone. Cifrele pasagerilor pentru aeroportul Dublin au aratat ca 21,2 milioane de pasageri au calatorit pe acest aeroport in 2006, inregistrand o crestere de 15% fata de 2005 si de 24% fata de 2004. Cresterea in 2006 a fost cea mai mare inregistrata de oricare dintre cele 35 de aeropoarte mari ale Europei. Aceasta crestere rapida evidentiaza nevoia urgenta de dezvoltare a unui nou terminal.

Noi rute si servicii au fost lansate la aeroportul Dublin in 2006. Pana la sfarsitul anului, aeroportul a fost folosit de 97 de chartere si de catre linii aeriene care zboara catre 180 de destinatii internationale. Noi rute vor fi introduse la Shannon si Cork. Expansiunea a continuat in 2007 si concluzia noului acord intre serviciile aeriene ale Uniunii Europene si Statele Unite ale Americii denumit “Open Skies” din martie 2007 a “pavat” drumul spre o noua dezvoltare a serviciilor trans-Atlantice. Un raport asupra impactului pe care il va avea „Open Skies” publicat de ITIC (Irish Tourist Industry Confederation) in iulie 2007, a aflat ca beneficiile imediate includ o crestere a iesirilor Statelor Unite ale Americii catre serviciile directe ale Irlandei. Totusi, in timp ce raportul a concluzionat ca liberalizarea acestui mediu va oferi anumite oportunitati Irlandei, in acelasi timp s-a constatat ca va avea loc si o mare schimbare in ceea ce priveste tiparul de luare a vacantei in Irlanda de catre turistii din Statele Unite ale Americii. Aceasta va fi ocazionata de o schimbare in contributia la trafic de la Shannon la Dublin datorita reducerii nevoi de carausi pe rutele SUA – Irlanda pentru a tranzita Shannon. Proiectele curente pentru serviciile trans-Atlantic indica numarul de zboruri directe pe aeroportul Shannon va scadea de la 56 pe saptamana pe timpul verii 2007 pana la 42 pe saptamana in timpul verii anului 2008, in timp ce numarul zborurilor indirecte vor ramane statice la 7 pe saptamana. Dimpotriva, numarul de zboruri directe spre Dublin va creste de la 70 la 92 pe saptamana.

Cererea crescuta si competitia crescuta la transportul low-cost au dus la scaderea preturilor. Un sondaj realizat in randul vizitatorilor a aratat tarifele transportului maritim si aerian ca factor important in luarea deciziei de calatorie. Imbunatatirile realizate la nivelul accesului au contribuit substantial la competitivitatea Irlandei ca si destinatie turistica in cei mai recenti ani. In ciuda acestui lucru, mai exista o nevoie de imbunatatire a calitatii.

d)Infrastructura economica si tehnologica

“Nivelul infrastructurii intr-o tara afecteaza competitivitatea si performanta in diferite moduri. Infrastructura inadecvata poate mari congestionarea traficului, poate reduce productivitatea si poate duce la cresterea costurilor. Acest lucru nu afecteaza doar firmele existente, dar si atractivitatea tarii ca locatie de investitii si calitatea generala a vietii”[8]. Infrastructura are un impact semnificativ asupra turismului – in special asupra transportului, energiei si tehnologiei.

Infrastructura transportului are un rol important in asigurarea calitatii experientei traite de turist. Un sondaj realizat in randul vizitatorilor scoate in evidenta drumurile rele si semnalizarea neadecvata si redusa ca si aspecte negative ale experientei irlandeze. O cincime dintre turisti au comentat asupra drumurilor rele, facand acest lucru sa fie important petru imbunatatire. Totusi, declinul mentionat inca de la inceputul deceniului sugereaza ca imbunatatirea infrastructurii va avea un impact deosebit asupra perceptiei turistilor.

Imbunatatirile continue arata ca este nevoie de o investitie realizata la nivelul guvernului. Recent a fost lansat un plan pentru transport intitulat “Planul de transport 21: planul de transport al secolului 21 pentru Irlanda secolului 21”, care presupune o investitie de 9,4 milioane € pe zi in transport in urmatorii 10 ani. Acest program a fost consolidat prin alocarea a 33 de miliarde € pentru transport in planul national de dezvoltare 2007 – 2013. Calitatea accesului spre si dinspre Aeroportul Dublin si intarzierile cauzate de undele companii aeriene au fost remarcate de nenumarate ori si criticate de tour operatorii intervievati. Industria turismului trebuie sa se asigure ca cerintele turistilor, precum si ale pietei interne, se regasesc in acest plan .

Intre decembrie 2001 si august 2007, a existat o crestere de 62% in electricitatea gospodariilor, a gazului si a costurilor combustibilului. Energia justifica o buna parte a cresterii costurilor in industria turismului. Diminuarea acestor costuri si atingerea unor nivele inalte ale eficientei energiei sunt preocupari importante pentru industrie. Industria este responsabila pentru indentificarea si implementarea masurilor de atingere a unei eficiente considerabile in design-ul, construirea si operarea facilitatilor. Problemele legate de costuri si securitatea rezervelor trebuie adresate la nivel national. Masurile principale includ:

Instalatiile de electricitate care fac conexiunea intre Irlanda si Marea Britanie care vor avea impacturi pozitive asupra capacitatii si a preturilor

Construirea unui depozit de gaz national, al caror facilitati sa limiteze potentialul impact al distrugerii rezervelor din strainatate

Reducerea dependentei fata de carburanti cu o schimbare spre forme noi de energie.

Avand in vedere extinderea geografica si locatiile indepartate a numeroase afaceri in turism, infrastructura tehnologica – in particular accesul la internet – are un rol important in asigurarea competitivitatii. Cu cresterea importantei Internetului si a orientarii acestuia, este important ca fiecare intreprindere cu profil turistic, de dimensiune mare sau mica, sa fie reprezentata online. Un raport din 2006 realizat la Londra arata “ca in termeni de broadband dezvoltarea Irlandei este neperformanta in comparatie cu alte tari care au Produsul Intern Brut pe cap de locuitor similar si aceasta dezvoltare a broadband-ului va ramane foarte redusa pana la eliminarea infrastructurii impuse de Eircom”[10]. Abordarea acestei probleme trebuie sa reprezinte o prioritate pentru guvern pentru binele turismului si a economiei. Consiliul national al competitivitatii, in raportul anual al competitivitatii din 2006, a declarat ca valabilitatea broadband-ului ramane o problema pentru Irlanda si ca “obiectivul de a fi in fruntea unor tari cum ar fi Japonia si Suedia sugereaza ca doua linii de broadband ca viteza si capacitate in Irlanda va avea nevoie de o crestere imediata”.

Educatia si instruirea este fundamental de importanta pentru o performanta economica. “Nivelele ridicate de investitie in educatie conduc la un numar de beneficii personale si sociale, cuprinzand cresterea incluziunii sociale, crime reduse, reducerea dependentei de ajutorul social si o mai buna sanatate”[11]. Sistemul educational al Irlandei a fost ales ca fiind unul dintre motivele care au dus la o crestere economica puternica. Ratele de investitie la nivel tertiar sunt potrivite pentru alte tari OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), dar Irlanda ramane in urma cand vine vorba de investitii in educatia primara si secundara si are lipsuri in ceea ce priveste sistemul educational prescolar. Se pare ca oamenii au dat la o parte posibilitatea unei cariere in industria turismului datorita muncii in weekend, o orelor neconvenabile de lucru si a oportunitatilor slabe de plata cand se face comparatia cu alte industrii mai atractive cum ar fi serviciile financiare si farmaceutice.

Cu declinul industrial si imbatranirea populatiei, industria turismului poate asigura multe oportunitati de recalificare a muncitorilor. Industria trebuie sa fie mult mai competitiva in ceea ce priveste piata muncii prin transmiterea productivitatii si cresterea profilului turistic ca si un important sector al economiei irlandeze. Pentru cei care deja lucreaza in aceasta industrie, Ministerul Turismului ofera anumite de programe, cum ar fi retele de invatare in turism in baza fiecarui comitat, performanta plus si performanta muncii si a productivitatii.

3. Conditiile esentiale

Acestea cuprind: furnizarea de forta de munca, preturi si costuri, ICT (Information and comunication tehnology) si productivitatea, performanta in afaceri, inovare si antreprenorial.

Furnizarea de forta de munca a jucat un rol importat in dezvoltarea economica a Irlandei in ultimii ani. Cu o populatie in crestere si un potential semnificativ, furnizarea fortei de munca a continuat sa fie o caracteristica pozitiva a competitivitatii Irlandei. Ultimul proiect de la institutul de statistica sugereaza ca populatia Irlandei va putea ajunge pana la 4.6 sau 4.8 milioane pana in 2016, cu forta de munca in crestere de asemena pana la aproape 4 milioane de la 1 milioane in prezent. Cresterea fortei de munca in intreaga economie are beneficii asupra turismului.

Tabel Forta de munca in turism a Irlandei 1999-2006Total forta de munca(mii persoane)

Numar angajati in turism

% angajati in turism in totalul fortei de munca

Sursa: https://www.cso.ie, Central Statistics Office Ireland

Tabelul arata ca turismul, ca si sector, asigura locuri de munca pentru aproximativ 6% din forta de munca a Irlandei, in 2006.

In ultimii ani sectorul turismului a intampinat o serie de probleme legate de recrutare. Cele mai frecvente dificultati intalnite au fost cele legate de lipsa calificarii si a experientei unor solicitanti; lipsa dorintei personalului local de a lucra mult si la ore neconvenabile dificultati de limba pentru solicitantii straini; cereri pentru salarii ridicate lipsa unui personal pregatit pentru bucatarie.

Fixarea personalului este de asemenea o problema in turism. In momentul de fata sunt estimate 10 000 de locuri de munca vacante in intreprinderile din tursim. Fixarea angajatilor este dificila datorita unor factori cum ar fi: cereri de salarii ridicate, competitia pentru personal dintre sectorul turismului si alte sectoare de servicii, natura trecatoare a muncitorilor studenti, angajati care nu vor sa lucreze noaptea tarziu sau la sfarsit de saptamana pentru perioade lungi de timp si incapacitatea de a lucra multe ore.

Preturile si costurile - In timp ce exista diferite metode de masurare a competitivitatii, pretul este o masura care a primit cea mai mare atentie. Pretul este o masura importanta si tangibila a competitivitatii, dar este doar una din multele masuri ale competitivitatii. In timp ce au existat cateva imbunatatiri, cum ar fi preturile low cost la zborurile cu avionul, este de stiut ca Irlanda nu mai este o destinatie low cost. In acest context, un accent important trebuie pus asupra garantarii si asigurarii calitatii serviciilor oferite vizitatorilor pentru cheltuiala crescuta.

Rata inflatiei la diferite elemente ale produsului turistic cum ar fi vacantele aranjate, mancare si bauturile nealcoolice preferate, si bauturile alcoolice preferate, raman sub media indexului pretului consumatorului pana in august 2007. Costurile la calatoriile cu avionul au aratat o reducere in preturi pana la sfarsitul anului 2005 dar au aratat si o mare crestere de atunci, ceea ce reprezinta un motiv de ingrijorare. In acelasi timp, preturile altor parti ale experientei turistilor, cum ar fi costurile calatoriilor cu autobuzul sau cu trenul, restaurantele si hotelurile, serviciile de recreere si cele culturale, au crescut la o rata mai ridicata decat indicele pretului de consum. Cresterile de preturi la electricitate, gaz sau alti combustibili, in timp ce afecteaza toate industriile, au impact si asupra preturilor adresate turistilor. Costul fortei de munca este o problema semnificativa pentru industria tursimului. In ultimii ani costul fortei de munca irlandeza a crescut, avand un exces mai ridicat decat in alte tari.

In 2007, un tour operator principal din SUA a comparat preturile practicate de ei cu diferite destinatii europene, fiind luat in considerare pretul unui tur de 9/10 zile in sezon de varf. Graficul arata ca Irlanda nu pare a fi prea departe de media preturilor si se afla pe acelasi nivel cu Scotia.

Figura Comparatia preturilor la nivel international

Sursa: https://www.itic.ie

Tehnologia informatiei si comunicatiei si productivitatea - Imbunatatirea performantei a fost mult mai evidenta in industriile cu capital concentrat dominate de multinationale unde cresterea utilizarii tehnologiilor informationale si comunicarii au fost mai usor de implementat. Exista foarte putine informatii despre nivelele de productivitate in industria turismului. Ultimele informatii disponibile sunt cele din 2003, an in care productivitatea sectorului hoteluri si catering era mult mai ridicata decat cea din Statele Unite ale Americii, dar cu mult in urma productivitatii inregistrata la nivelul Uniunii Europene 15.

Performanta afacerilor - In ultimii ani, au fost multi indicatori pozitivi ai performantei afacerilor in turism:

 • Irlanda si-a mentinut cota de piata din sosirile la nivel european si mondial inca din 2000, in ciuda unei competitii in crestere
 • Numarului turistilor straini a crescut de la 1.95 milioane in 1985 la 8 milioane in 2007
 • Volumul turismului intern a crescut cu 28% din 2000
 • Venitul total generat de sectorul de turism a crescut cu 206% din 1990
 • Numarul afacerilor in domeniul turistic a crescut semnificativ in ultimii 10 ani
 • Rata de ocupare a hotelurilor a crescut

In ciuda acestor performante pozitive, un numar de probleme au afectat performanta afacerilor in sectorul turistic, incluzand: productivitatea, operatiile comerciale si indicatorii, inovarea si castigurile imbunatatirii continue si niveluri de preturi si costuri ridicate.

Inovarea si atreprenorialul – Inovatia trebuie diferentiata de inventie. Procesul de inovatie se axeaza pe dezvoltarea unor noi aplicatii resurselor deja existente. Inovarea unor noi produse turistice ar trebui sa se axeze pe dezvoltare unor produse mult mai complexe si mai sofisticate, derivate din produsele de baza existente. In general, inovatia in sectorul turistic irlandez a tins sa fie copiativa decat dezvoltarea unor produse turistice complet noi. Numeroasele centre de spa sunt un bun exemplu. Cateva facilitati minunate au fost create in anii mai recenti, dar multe dintre spa-uri sunt de baza cand sunt comparate cu cele de la nivel mondial. In timp ce  „imitatia este probabil esenta centrala la inovatie si dezvoltarea economica sub capitalism”[12], imitatiile sarace nu demonstreaza potentialul ce poate fi castigat de la inovatia reala. Inovatia este despre consumator si concentrarea asupra calitatii si se aplica produsului la fel de bine ca un proces de dezvoltare. Antreprenorialul are o legatura apropiata cu inovatia, deoarece se refera la abilitatile de management sau initiativa personala folosita pentru a combina resurse in moduri productive.

4 Legaturile de marketing

Internetul, ca si canal de comunicare pentru realizarea legaturile dintre furnizori si consumatori, a reconfigurat fundamental reteaua de valori din sectorul turistic. Promovarea, distributia, si vanzarile devin mult mai integrate oferind un control mai eficient al vanzarilor si al preturilor pentru furnizorii de servici turistice si de transport. Pretul urmat de promovarea directa sunt vazute ca fiind cele mai importante elemente de influenta asupra viitorilor vizitatori. Industria turismului si industria ospitaliera din Irlanda recunosc eficienta ridicata oferita de noile canale. Schimbarile produse in interiorul mediului de marketing si redirectionarea efortului de marketing este amplu demonstrata de numarul de evolutii din ultimii ani. Vanzarile prin Internet au un ritm foarte rapid de crestere. In timp ce companiile aeriene sunt fruntase in vanzarile pe Internet, devenind dependente de acest mijloc de comunicare si de desfacere, companiile de feribot, precum si grupurile hoteliere incearca sa isi dezvolte utilizarea acestui instrument de marketing.

Brandul turistic al unei natiuni si comunicatiile de marketing trebuie sa fie conduse central pentru a-i asigura consumatorului transparenta – transparenta care nu ar putea fi garantata daca ar fi lasata la nivelul intreprinderilor individulale din turism.

In decembrie 2005, brandul Irlanda se afla pe locul 17 din 35. Brandul irlandez apare a fi construit in jurul unei imagini turistice atractive, crestere economica spectaculara, o cultura nationala bine reprezentata bazata pe literatura, film si muzica si oameni ospitalieri.

In ciuda unei recunoasteri pozitive la nivel mondial, o cercetare asupra turismului irlandez a scos la iveala cateva schimbari ale brandului irlandez:

 • Imaginile schimbatoare ale Irlandei: cei care au vazut ca Irlanda se schimba cu timpul, au realizat ca devine mult mai omogena cu restul Europei, devenind prospera din punct de vedere economic si mult mai accesibila
 • Imaginile diferite ale Irlandei: insula verde a Irlandei este un element esential al imaginii Irlandei, totusi exista o crestere a interesului fata de Metro-Dublin ca si destinatie de scurta durata.

Avand in vedere importanta aplicativa a tehnologiei informationale asupra marketingului si starea curenta de dezvoltare, va fi binevenita o revizuire a situatiei curente in cadrul industriei turistice din Irlanda. Scopul principal al acestei revizuiri va fi imbunatatirea competitivitatii Irlandei prin asigurarea accesului la produsele si serviciile turistice oferite de Irlanda consumatorului.https:/.www.imd.ch, Stephane Garelli, “Competitiveness of Nations: The Fundamentals”, World Competitiveness Yearbook, 2005, pag.1(607)

Stephane Garelli, pag.2 (608)

https://www.biblioteca.ase.ro – „Competitivitatea – conditie a succesului pe piata”

https://www.itic.ie - „Ireland’s Competitive Position in Ireland”, pag. 1, sursa: Michael Porter, “The Competitive Advantage of Nations”

Ireland’s Competitive Position in Tourism”, pag.13,sursa:„Annual Competitiveness Report”, 2005

https://www.itic.ie , “Ireland Competitive Position in Tourism”, pag.34, sursa:Tourism Ireland, Marketing Insights 2006, “Image of the Island of Ireland

https://www.itic.ie„Iereland’s Competitive Position in Tourism” 2007, pag.37

https:// www.itic.ie, “Ireland’s Competitive Position in Tourism“2007, pag.45, sursa: “Annual Competitiveness Position”, 2005

https:// www.itic.ie, “Ireland’s Competitive Position in Tourism“ 2007,pag.46

https://www.itic.ie , “Raportul Annual a Competitivitatii in Turism a Irlandei”, 2007,pag.47, sursa: Analysys Consulting, “Action Needed on Unbunding”, 2006

Ireland’s Competitive Position in Tourism” 2007, pag.47, sursa: Comisia Europeana, “Economia Europeana Nr.6/2003”,2003

https://www.itic.ie, „Ireland’s Competitive Position in Tourism”, 2007, pag.58Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

PROIECT DE SPECIALITATE TEHNICIAN IN TURISM - CONCEPEREA SI COMERCIALIZAREA PRODUSULUI TURISTIIC DE TIP SCOALA DE VARA
TRANSILVANIA
Particularitati ale politicilor de pret in cazul serviciilor turistice
SCURT ISTORIC AL EVOLUTIEI FENOMENULUI TURISTIC
Analiza SWOT a turismului rural
Cantonul Graubünden
Studiul privind imbunatatirea calitatii serviciilor de cazare a hotelului ’’Central ** ”
MEDIUL RURAL-ATRACTIE VIITOARE PENTRU TURISTITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu