Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Particularitati ale politicilor de pret in cazul serviciilor turistice

Particularitati ale politicilor de pret in cazul serviciilor turistice
Particularitati ale politicilor de pret in cazul serviciilor turistice

Formularea unei strategii de pret corecte si complete presupune luarea in considerare a unor criterii precum:

a) Variatia teporara a cererii presupune adoptarea unei strategii diferentiate de pret. In cazul turismului, variatia este sezoniera, anuala sau bianuala, ceea ce impune aplicarea mai multor preturi pe parcursul aceluiasi an, pt aceleasi servicii. In cazul in care cererea este relativ uniforma, pe parcursul anului calendaristic, se poate adopta si o strategie de pret nediferentiata. O asemenea situatie se poate intalni in cazul turismului balnear.

b) In domeniul turismului, deosebit de importanta este structurarea strategiilor de pret pe baza conceptului de produs turistic respectiv a componentelor acestuia, cele mai cunoscute optiuni fiind strategia pretului forfetar, cea a pretului diferentiat pe produse partiale si strategia combinata (mixta)

- Strategia pretului forfetar se aplica produsului abordat in mod global si e utilitzata, in turism, in asa-numita formula "totul inclus" sau "inclusive tour" sau voiaj forfetar.Acesta reprezinta o calatorie turistica organizata de un tur-operator sau de o companie aeriana, in colaborare cu o agentie de voiaj. Pretul acestei calatorii este o suma globala, dinainte stabilita, acoperind costul transportului, al cazarii si meselor oferite, un min. de program de agrement si cheltuielile organizatorului.

- Strategia preturilor combinate (mixta) presupune oferirea concomitenta, atat a unui pret global, cat si a unor preturi separate pt diferitele componente ale produsului global. O astfel de strategie este frecvent adoptata de agentiile de turism, de hotelieri si de proprietarii de unitati de alimentatie pt turism.c) Nivelul si modul de formare a preturilor cuprinde:

- Preturile orientate dupa costuri: se stabilesc pornind de la determinarea costurilor aferente realizarii unui produs sau prestarii unor servicii, la care se adauga marja de profit, in situatia in care costurile sunt relativ usor de determinat.

- Preturile orientate dupa concurenta: se stabilesc pronind de la preturile practicate de concurenta pt servicii similare. Utilizarea unei astfel de strategii presupune comparerea produselor proprii cu cele similare, ale concurentei. De asemenea, se presupune si o buna cunoastere a politicii de pret promovate de concurenta. In cazut orientarii pretului dupa concurenta exista, practic 2 alternative: utlizarea de preturi promotionale corespunzatoare unei strategii de preturi joase si de preturi aliniate concurentei (similare). Se poate vorbi, in mod teoretic si de o a treia alternativa , cea a preturilor inalte, dar aceasta presupune c produsele oferite sa fie diferite si mai valoroase decat cele ale concurentei.

- Preturile orientate dupa cerere: sunt cele determinate avand in vedere o serie de elemente, ce definesc comportamentul consumatorului. Este de asteptat, de exemplu, ca preturile practicate de unitatile de cazare de pe litoral sa fie mai ridicate in varful sezonului, cand gradul de ocupare este de aproape 100%, respectiv atunci cand nivelul cererii tinde sa il depaseasca pe cel al ofertei.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

GOSPODARIA AGROTURISTICA-FORMA SPECIFICA DE CAZARE FOLOSITA IN AGROTURISM
REZERVATIA BIOSFEREI DELTA DUNARII
Definirea turismului rural
Organizarea si exploatarea departamentelor operationale
Pe urmele lui Emil Racovita - descoperirea misterelor din pesteri
MASURI DE DEZVOLTARE A AGROTURISMULUI LA NIVEL NATIONAL
Impacturile turismului la nivelul unei comunitati
SCURT ISTORIC AL EVOLUTIEI FENOMENULUI TURISTICTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu