Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Proiect restaurant

Proiect restaurant


ARGUMENT

Restaurantul Angel l-am amplasat intr-o zona frumoasa si foarte linistita pentru ca asta doresc clientii.Cred ca este pe placul clientiilor si vor fi foarte incantati de alegerea pe care am aleso,ci aceea de ami amplasaa restaurantul intr-o zona placuta,preparate specifice si o servire impecabila.Amplasarea pe care am aleso este ideala deoarece la numai 150 de metri de drumul european, ,insa intr-o pozitie care ii asigura linistea si aerul curat.Suntem siguri ca nu va vom dezamagi si speram sa apelati cu incredere la noi.



CAPITOLUL 1 CARACTERISTICI

1.1Generalitati

Restaurantul cu program artistic-unitate de alimentatie publica care,prin dotare si amenajare,asigura derularea unor programe de divertisment(muzica,balet,circ)

Categorii de clasificare: 3,4,5 stele.

Masivul Piatra Craiului este situat in Carpatii Meridionali si impreuna cu masivul Bucegi, margineste pasul Rucar-Bran

Piatra Craiului are o flora si fauna foarte bine reprezentate.Un exemplu este Garofita Pietrei Craiului, o floare specifica acestui loc

Pentru amatorii de excursii pe munte si alpinisti muntele Piatra Craiului este o amintire de neuitat. Exista mai multe trasee turistice pentru a explora acest masiv, dar atractia principala ramane o drumetie pe creasta principala, unde, atentie, nu exista cabane ci doar trei refugii.

Masivul Bucegi are o suprafata de circa 300 kmp, se afla la extremitatea estica a Carpatilor Meridionali, desfasurandu-se intre Valea Prahovei la est si culoarul Branului la vest

Fiind de o mare complexitate structurala si morfologica, masivul apare ca o cetate naturala,cu incinta suspendata la 1600- 2500m, sprijinita de abrupturi puternice

1.2Amplasare

Restaurantul Angel este amplasat intr-un peisaj mirific,intre masivele Piatra Craiului si Bucegi,este un loc ideal pentru o vacanta la munte sau pentru o odihna in tranzit. 

Amplasarea sa este ideala, la numai 150 de metri de drumul european, insa intr-o pozitie care ii asigura linistea si aerul curat.Restaurantul Angel este locul cel mai bun pentru agrement fiind amplasat la 1,5 km fata de Castelul Bran, la 4 km.de partia de schi, la 6 km. de satul Pestera si la cativa kilometri de toate traseele turistice montane din zona.Apropierea muntelui si linistea zonei te vor ajuta sa scapi de stresul cotidian si sa petreci clipe de relaxare si incitare.

Va punem la dispozitie si un program artistic pentru a va incalzii inima

PROGRAM ARTISTIC

Luni 19.00-21.00 (Muzica populara)

Marti 21.00-22.00 (dansuri populare)

Miercuri 20.00-21.00 (karaoke)

Joi 18.30-19.30 (muzica latino)

Vineri 19.00-20.15 (muzica Dance)

Sambata 22.00-23.45 (muzica de Club)

Duminica .05-19.10 (program pentru copii)acest program ofera copiilor distractie,amuzament cu clovni,poezii recitate si multe altele

Dupa programul oferit de restaurantul nostru,se va continua cu un DJ care va va incanta cu muzica lui si va va oferii buna dispozitie de care aveti nevoie.

1.3DOTAREA UNITATII

Din punct de vedere architectural,restaurantul nostru va ofera o priveliste fascinanta si cu toate dotarile necesare.

Decorul este cat se poate de clasic, cu scune din lemn si cu un material adecvat Atmosfera este una linistita,este un stil foarte elegant si rafinat

Tot acest restaurant are si o terasa cu priveliste panoramica. Aici se pot servi preparate in functie de gustul fiecaruia.Puteti sa va bucurati de aerul proaspat si linistea naturii,unde nimeni nu va poate deranja si in acelasi timp va si puteti relaxa dar puteti sa va urmariti si copii care se pot distra in locul de joaca amenajat pentu ei .

In zilele calde de vara va recomandam bauturile frapate servite pe terasa sau racoarea apei cristaline din piscina situata in spatele restaurantului.

Restaurantul nostrum dispune de o capacitate de 350 de locuri,un spatiu unde este amplasata scena si un ring de dans pentru a va simti bine si a va distra

Intr-o parte a salonui se afla si barul restaurantului nostru de unde va puteti comanda bauturi racoritoare si alcoolce

*Dotarea bucatariei*

Dotarea bucatariei restaurantului este formata din:bucatarie cu preparate calde,preparate

reci si loc pentru spalarea vaselor.

Bucataria restaurantului dispune de:mese,dulap,spalatoare,rafturi,hote,cratite,oale,vesele si aceesorii din inox.

In bucatarie,toate operatiuni si toate ordinele sunt efectuate de catre bucatarul sef,dar are si niste ajutoare numiti ajutori de bucatar,pentru ai usura munca bucatarul sef si a se efectua preparatele cu rapiditate.

In bucatarie se mai afla si spalatoreasa,care spala vasele cu ajutorul uneui utilaj numit masina de spalat vase,care se ocupa numai cu spalatul vaselor,iar ajutoarele bucatarului executa toate comenzile date de bucatar

*Dotarea salonului de servire*

Saloanele (salile) in care se efectueaza operatiile pentru aducerea,prezentarea, servirea si consumarea preparatelor si bauturilor oferite de unitatile publice de alimentatie sunt astfel amenajate si dotate cu mobilier, utilaje, instalatii si obiecte de servire incat sa se asigure conditii cat mai optime pentru ca lucratorii sa-si desfasoare activitatea cat mai simplu, iar dumneavoastra sa va simtiti ca sunteti intr-un climat de destindere si recreere.

Peretii,stalpii de sustinere interioara si tavanul au o culoare inchisa(galben-mustar peretii,iar tavanul un crem)odihnitoare.Pentru crearea unei ambiante intime am folosit niste perdele simple si dintr-un material foarte fin.Decorarea salonului a fost bine pusa la punct,pentru a va multumi pe dumneavoastra,ci de aceea am pus veze cu flori pe mese,tablori decorate pe pereti si surse de lumina care sunt prinse in tavan

1.4Aranjarea salonului de servire

Mobilierul nostru din salonul de servire este rezistent,usor de manuit si usor de intretinut si aranjat cat mai estetic.Mesele au o forma de patrat,in caz de un eveniment precum botezuri sau nunti,formandu-se mese comune pentru mai multe persoane.Scaunele sunt facute din lemn iar tapiteria este facuta din piele care va confera o sadere relaxanta.Mesele si scunele au fost asezate in asa fel incat sa aiba spatiu intre ele,pentru a te putea deplasa usor printre ele.Scaunele de la bar sunt confectionate in asa fel incat,ca clientul sa ajunga la tejgheaua barului.La fel ca si scunele si mesele din restaurant sunt confectionate din lemn si tapetate cu piele.

Pregatirea salonului inainte de sosirea clientilor se face in doua etape:

-dupa terminarea programului de functionare a unitatii de catre fiecare chelner impreuna cu ajutorul sau;

-inaintea de inceperea programului de functionare a unitatii de catre echipa de serviciu prevazuta in graficul de lucru sau cea stabilita de patron,seful unitatii sau seful de sala.

Prin aranjarea meselor (mice-en-place) in salon se inteleg operatiile ce se efectueaza inainte de sosirea clientiilor pentru aducerea si asezarea obiectelor de servire pe mese, in vederea servirii si consumarii preparatelor si bauturilor, operatii care vor fi prezentate in continuare.


Inainte de intrarea unui client in unitate,se fac anumite lucruri precum:

*Aerisirea salii*

Aerisirea salii se realizeaza prin deschiderea usilor, ferestrelor, glasvandurilor etc. sau prin punerea in functiune a instalatiilor de aer conditionat.

*Stergerea prafului

Stergerea prafului ce s-a depus in cursul noptii, de pe mobila existenta in sala (mese, scaune, canapele, console, gheridon, pian etc.), de pe tocurile ferestrelor si usilor, de pe oglinzi, geamuri, lambriruri se face folosind carpe curate, din molton sau alt material textil, moale si care nu lasa scame. In timpul cand sunt folosite trebuie sa se scuture in afara salonului, cat mai des, pentru a nu se imbiba cu praf.

*Fixarea meselor*

Fixarea meselor, in cazul cand acestea sunt instabile, se face prin strangerea sau desurubarea suportilor speciali, care se gasesc montati in partea de jos a fiecarui picior sau prin adaugarea, dupa caz, a unei bucati de lemn sau cauciuc.

*Fixarea moltonului*

Fixarea moltonului pe mese se face cu ajutorul elasticului ce se gaseste montat pe margine sau al siretului montat la colturile acestuia.Sireturile se leaga de picioarele meselor. Moltonul trebuie sa fie cat mai strans pe blatul mesei.

*Aducerea fetelor de masa si asezarea pe mese*

Fetele de masa trebuie sa fie de aceeasi culoare si cu acelasi desen pentru a da un aspect estetic salonului, sa fie curate, fara rupturi, apretate, calcate si de dimensiuni corespunzatoare marimii blaturilor meselor.Fetele de masa sunt aduse de la magazie sau din dulapul pentru pastrarea lenjeriei, pe palma si antebratul stang, repartizandu-se cate una pe fiecare masa in parte, cu ajutorul mainii drepte.

Intinderea fetei de masa se face prin prinderea cu ambele maini a doua colturi 1 si 4 sau 2 si 3, dupa care, printr-o usoara scuturare, se desface, se arunca in fata, pe deasupra mesei, se lasa sa cada pe blatul acesteia, fara sa se dea drumul celor doua colturi, se trage usor in jos, in asa fel incat dungile rezultate de la calcat, care se intretaie la mijlocul fetei de masa, sa ajunga la mijlocul blatului mesei si perpendicular pe mijlocul fiecarei laturi a mesei.In felul acesta se asigura intinderea uniforma fara sa se sifoneze si se evita punerea mainilor prea mult pe fetele de masa.

*Aducerea farfuriilor si asezarea pe mese*

Farfuriile curate, sterse (neciobite sau sparte), in seturi de circa 15, sunt preluate de la oficiu.Ele se aduc pe bratul stang, cu emblema unitatii indreptata in fata.Cand se ajunge la masa se prinde farfuria de deasupra cu degetul mare, se trage putin spre dreapta, fixandu-se in podul palmei, iar cu celelalte 4 degete se sprijina partea de dedesubt a acesteia.

*Aducerea tacamurilor si asezarea pe mese*

Tacamurile se aduc de la oficiu pe tavi, pe farfurie sau infasurate in ancar, in mana stanga. Se ridica un numar suficient de tacamuri atat pentru aranjarea mesei cat si pentru constituirea rezervei la masa de serviciu.Tacamurile sunt aduse pe tava, peste care se asaza un servet curat, manipularea lor facandu-se astfel fara zgomot. Aducerea tacamurilor pe farfurie se realizeaza prin introducerea lamelor cutitelor sub manerele furculitelor si lingurilor, unul din aceste manere fixandu-se de marginea farfuriei cu degetul mare pentru a echilibra greutatea manerelor de la cutite. Atunci cand tacamurile se aduc infasurate in ancar, inainte de asezarea pe masa, se mai sterg inca o data.In partea dreapta se asaza cutitele si lingura pentru servirea preparatelor lichide.

Cutitele se asaza cu varful lamei spre mijlocul blatului mesei, iar taisul spre farfurie,in asa fel ca marginea manerelor cutitelor sa fie in dreptul marginii farfuriei.

Distanta dintre marginea blatului mesei si manerul cutitului trebuie sa fie de circa 1-2 cm.

In fata farfuriei, spre mijlocul mesei, se asaza tacamurile pentru desert, dupa cum urmeaza:

-cutitul pentru desert cu manerul in partea dreapta si taisul spre farfurie;

-furculita pentru desert cu manerul in partea stanga cu furchetii in sus;

-lingurita cu manerul in partea dreapta, cu partea concava in sus;

Ordinea asezarii fata de farfurie difera in functie de componenta desertului.In cazul in care se serveste inghetata si fructe, langa farfurie se asaza cutitul, apoi furculita si cea mai indepartata de farfurie lingurita pentru inghetata.In cazul in care se servesc fructe si prajituri, langa farfurie se asaza lingurita pentru prajitura si apoi cutitul si furculita pentru fructe.

*Aducerea si asezarea pe mese a paharelor*

Paharele se transporta de la oficiu in salon, cu ajutorul tavii cand sunt in numar mare, sau pe farfurie cand sunt in numar redus (1-3). Paharul se apuca cu mana dreapta, de baza sau de picior si se asaza pe tava, pe care a fost asezat in prealabil un servet, sau pe farfurie, care tine in mana stanga, prinsa intre degetul mare, deasupra, si celelalte degete, dedesubt.

Paharele se ridica de la oficiu in numar suficient pentru efectuarea operatiilor de aranjare a meselor si pentru constituirea rezervei la consola, transportandu-se cu mare atentie in salon. Aici fiecare pahar se asaza pe blatul mesei, cu gura in jos.In cazul cand se organizeaza o masa comandata si se cunoaste ora inceperii servirii, paharele se asaza cu gura in sus.

*Aducerea servetelor sau servetelelor si asezarea pe masa*

Servetele din panza sau servetelele de hartie se ridica, in numar suficient, de la magazia pentru pastrarea obiectelor de servire.Servetele curate, apretate si calcate, se aduc pe mana stanga pana la consola.Servetele se iau unul cate unul si, asa cum vin de la calcatorie sau indoite usor o singura data, fara sa se umble prea mult cu mainile pe ele pentru a nu le murdari si sifona, se asaza pe fiecare farfurie de pe masa in locul farfuriei suport.

*Aducerea altor obiecte de servire si asezarea pe mese*

In afara obiectelor de servire absolut necesare consumarii preparatelor si bauturilor, pe masa mai sunt asezate si alte obiecte de servire, astfel:

-presaratoarea sau solnita se asaza in asa fel incat sa poata fi folosita de 4-6 consumatori, cu emblema spre intrarea in sala.Sarea trebuie sa fie fina;

-scrumiera se ofera numai in cazul in care se cunoaste ca persoanele care vin la masa fumeaza;

- serviciul de otet si ulei (oliviera) se asaza pe masa in cazul cand se cunoaste meniul, iar preparatele ce urmeaza sa fie consumate necesita completarea acestora cu condimentele existente in serviciile respective;

-obiectele pentru decorarea mesei se aduc in numar mai mare sau mai mic, in functie de numarul si specificul meselor.Astfel, in mod obisnuit, se asaza pe fiecare masa sau la un anumit numar de mese cate o vaza cu flori proaspete care se pun in mijlocul mesei. La mese festive (banchete, receptii etc.) se monteaza gasprouri cu flori si se poate scrie cu petalele florilor sau din frunze, o urare "La multi ani", "Succes", "Bine ati venit" etc

Pe masa se mai pot aseza: suporturi pentru servetele, suporturi pentru scobitori, mustariere, cosulete cu paine etc.

Dupa terminarea activitatii de servire,pregatirea se face numai dupa ce ultimul consumator a parasit salonul.Fiecare chelner,impreuna cu ajutorul sau debaraseaza mesele si masa de serviciu de toate obiectele de servire,folosite sau nefolosite,transportandu-le la oficiile de menaj.Aceste operatii se fac cu mare atentie,respectandu-se toate regulile privind manipularea obiectelor de servire(farfurii,tacamuri,pahare).Apoi,ridica frapierele din suporturi si le transporta in oficiu,la locul dinainte fixat,in apropierea barului de serviciu.Se golesc de apa sau resturile de gheata si se asaza in stive,una peste alta,cu gura in jos

CAPITOLUL 2 SORTIMENTE DE PREPARATE SI BAUTURI SPECIFICE RESTAURANTULUI

La restaurantul nostru se pot organiza petreceri, nunti, botezuri, zile onomastice intr-o atmosfera clasica intregita de instrumentisti.

Restaurantul Angel va invita sa va bucurati de un meniu traditional romanesc indiferent de ora, indiferent de zi

Bucataria romaneasca este una diversa si bogata in gusturi, culori si arome, puternic influentata de istorie si de traditiile straine cu care romanii au intrat in contact, precum si cu feluri de mancare specifice.

Bucataria romaneasca se identifica cu notiunea de bucate alese, cu mirosuri atat de imbietoare, incat chiar si din fotografiile bucatelor romanesti parca razbate aroma lor.Ceea ce individualizeaza bucataria romanesca este faptul ca preparatele sunt usor de realizat, fara sa necesite dotari speciale, iar ingredientele sunt la indemana oricui.

Ambianta placuta si servirea sunt pe masura asteptarilor dumneavoastra,iar de aceea va punem la dispozitie un meniu pe placul dumneavoastra

*SPECIALITATEA CASEI*

salata' arlechin '( salata verde, rucola, iceberg, somon fume, creveti, oua, dressing ), platou ' family ( ciolan, piept pui umplut, ficatei pasare, snitel pui cu susan, rulada purcel, varza calita, cartofi clasic, orez cu ciuperci ), mere umplute cu nuca, frisca si sos de ciocolata.

*SPECIALITATEA BUCATARULUI

cotlet sarbesc(muschi porc, ciuperci, sos smantana, piure cartofi, orez cu unt)

Reteta pentru specialitatea bucatarului

Ingrediente

cotlet de porc, ulei, ceapa, rosii, ardei gras, orez, supa de oase, boia de ardei dulce, patrunjel verde, sare.

Mod de preparare: Bucatile de cotlet se inabusa in 50 ml de ulei cu 50 ml de apa. Ceapa se inabusa in restul de ulei cu 100 ml de apa, se adauga boia de ardei si supa de oase. Sosul format se adauga peste cotlete si se fierb 20 min. Se adauga orezul , rosiile, ardeiul gras si sare.Compozitia se introduce la cuptor cca 30 min.

*GUSTARI RECI*

salam picant , salam de sibiu, sunca presata, sunca taraneasca de casa, carnati afumati, telemea, cascaval, mozzarella, camembert, gorgonzola, parmezan, rosii,castraveti, ardei gras, masline negre/verzi, salata de vinete cu rosii, ardei cu liptauer, castraveti, cornete sunca cu hrean, branza cu smantana, branza cu smantana, branza cu smantana, branza cu smantana, salata 'capresse'(mozzarella, rosii, oregano, ulei de masline), pepene cu sunca, platou taranesc( sunca de casa, carnati de casa, muschi file, bacon, rosii, ceapa, ardei cu liptauer, ou fiert, pateu, masline), platou branzeturi(cascaval afumat, camembert, mozzarella, schweizzer, liptauer, struguri, nuca, mar), tartine cu icre negre, salata de cruditati( morcovi, telina radacina, salata verde, mere, rosii, castraveti, ceapa verde, ridichi, dressing ), salata cu piept de pui(morcovi, telina radacina, salata verde, mere, rosii, castraveti, ceapa verde, ridichi, piept de pui, dressing), salata cu piept pui si ciuperci(piept pui, ciuperci, castraveti murati, mere, smantana, usturoi, maioneza, salata)

*GUSTARI CALDE*

cascaval pane, cascaval umplut, rol costita cu ficatei, clatite cu carne de vita si sos brun, clatite cu ciuperci si sos brun, clatite cu carne de pui si sos de marar, mamaliguta cu branza si smantana, ochiuri cu casc.la capac, ochiuri cu sunca la capac, ochiuri la capac, omleta simpla, omleta cu cascaval, omleta cu ciuperci, omleta cu sunca, omleta taraneasca, omleta cu sunca si cascaval, dovlecei pane cu cascaval, vinete pane cu sos de mustar, ciuperci umplute, ciuperci pane cu sos tartar, gustare calda asortata(ciuperci umplute, ficatei in bacon, bule cascaval, creier pane, dovlecei umpluti);

*PASTE*

spaghete aglio&olio(spaghete, ulei de masline, ardei iute, usturoi), spaghete prosciuto funghi(spaghete,sunca presata,ciuperci,smantana,ulei de masline), spaghete milaneze (spaghete, ciuperci, sunca presata, sos, cascaval), tortelini cu ciuperci(tortelini, ciuperci, parmezan), spaghete carbonara(spaghete, costita afumata, sunca presata, ou, smantana, parmezan)

*SUPE SI CIORBE*

-supa rasol de pui cu taitei, supa de rosii cu galuste, supa crema ciuperci, supa crema de legume, ciorba de burta, ciorba de fasole cu ciolan, ciorba perisoare a la grec, ciorba porc a la grec, ciorba taraneasca de vacuta, ciorba pui a la grec, ciorba ardeleneasca de porc, ciorba de peste, ciorba taraneasca de legume;

*SPECIALITATI DIN CARNE DE PUI*

pulpe de pui cu sos de mustar, (pulpa de pui dezosate, ciuperci gratinate si cartofi wedges, sos de mustar), snitel piept de pui(piure de cartofi), gordon blue de pui(cartofi cu usturoi / rosii coapte), piept de pui cu prosciutto si gorgonzola(piept de pui, prosciutto, gorgonzola, cartofi la cuptor si usturoi);

*SPECIALITATI DIN CARNE DE PORC*

file de porc impanat(cartofi copti / smantana), ceafa de porc la gratar(cartofi, usturoi, rosii coapte), coaste de porc cu sos(coaste de porc cu sos acompaniate de cartofi copti)

, porc normand(file de porc, mar copt caramelizat, piure de ceapa, sos de mere)

*SPECIALITATI DIN PESTE*

file de crap prajit, saramura de crap, pastrav in malai, pastrav prajit, file de salau parizian, file de salau prajit, rulouri de salau rasol cu legume , file de somon la gratar , pui de balta pane ;

*GARNITURI*

cartofi prajiti, cartofi naturi, piure de cartofi,cartofi taranesti, cartofi copti, orez cu ciuperci, pilaf de orez, mamaliga, piure de spanac, varaza calita, fasole verde cu usturoi, legume asortate, sote de ciuperci, sote de mazare, sote de morcovi;

*SOSURI RECI*

sos de usturoi cu smantana,sos hrean cu smantana, mujdei, maioneza

*SOSURI CALDE*

sos de rosii,sos de marar, sos de ciuperci, sos de vinete, sos de mere, sos portocale

*SOSURI PENTRU PESTE*

sos lamaie, sos coktail

*DESERTURI*

clatite cu branza si bezea, clatite cu finetti, clatite cu dulceata, papanasi, inghetata, crema caramel,salata de fructe,banane cu sos de vanilie, struguri, pepene galben, banane, kiwi;

*DIVERSE*

- chiftele cu unt si susan,paine,lamaie,unt,mustar,ketchup,ardei iute marunt,smantana,hrean,mujdei de usturoi;

*BAUTURI RACORITOARE*

- limonada,gama Coca-Cola,Pepsi,Fanta,Sprite etc,Nectar,apa minerala,apa plata,Red bull,Santal ice tea, Santal sticla;

*PREPARATE DE BAR

- expresso, espresso lung, ciocolata calda, capucinno cu lapte, ceai;

*BERE*

- Leffe blonda, Leffe bruna, Perroni, Heineken, Stella Artois(cu si fara alcool), Beck's, Calsberg, Tuborg, Ursus gold, Ursus blanck, Ursus(fara alcool);

*VINURI*

-Feteasca Regala Jidvei demisec, Feteasca Regala Schwaben Wein Recas demisec, Grasa de cotnari demidulde, Merlod de Murfatlar demisec, Pinot Noire Murfatlar demidulce, Pinot Noire Schwaben Wein Recas demidulce, Riesling Italian Recas sec, Carbenet Sauvignon Schwaben Wein sec, Cabernet Pinot Noir Cramele Prahova demisec, Vinul Casei Carafa vin alb, Vinul Casei Carafa vin rosu ;

BAUTURI SPIRTOASE*

-Vodka Stalinskaya, Vodka Absolut, Alexandrion 5*, Coniac 7*, Remy Martin, Tequila Souza, Jim Beam, Ballantine's, J&B, Jack Daniel's, Crema de whiskey Bailey's, Martini rosu, Martini alb, Gin tonic, Sampanie;

*BAUTURI TRADITIONALE ROMANESTI*

-Tuica Zetea de Transilvania, Slibovita de Maramures, Horinca de Maramures, Palinca de Ardeal Zetea, Tuica romaneasca Vlad Tepes, Afinata

CAPITOLUL 3.SERVIREA PREPARATELOR SI BAUTURILOR

1.1SISTEME DE SERVIRE

Tinand seama de rolul si aportul personalului de servire in efectuarea operatiilor de servire a preparatelor si bauturilor, se desprind urmatoarele sistem de servire:

*Sistemul de servire direct sau englezesc reprezinta efectuarea tuturor operatilor de servire de catre ospatar folosind vesela,ustensilele si mobilierul ajutator corespunzator regulilor de servire.

*Sistemul de servire direct, cu ajutorul clestelui sau lusului consta in aducerea de la sectie a preparatelor portionate si montate pe obiectele de servire, ca: platouri, boluri, supiere, legumiere, care se aseaza pe antebratul si palma stanga, pe care in prealabil a fost asezat ancarul. Se prezinta pe partea stanga a clientului si pe aceeasi parte se si serveste, apropiindu-se marginea obiectului cu ajutorul caruia s-a transportat preparatul respectiv, de marginea farfuriei asezate in prealabil pe masa, in fata clientului.Cu mana dreapta se prinde clestele sau lusul si cu miscari ordonate, sigure, se trece preparatul in

farfurie.

Avantajele servirii directe,cu ajutorul clestelui sau lusului sunt urmatoarele:

-deschide apetitul clientiilor;

-este rapid si elegant datorita indemanarii ospatarului;

-nu necesita spatiu prea mare pentru executia sa;

Dezavantaje:

-nu ofera posibilitatea clientilor sa-si aleaga ce doresc si cat doresc;

- clientii sunt deranjati prin solicitarea permisiunii de a fi serviti;

-prezinta riscul de a se pata fata de masa sau imbracamintea clientului;

*Sistemul de servire la gheridon se practica in unitati reprezentative in care,pe

langa sistemul propriu-zis se efectueaza curent,operatiuni de flambare,filetare,portionare.

Avantaje:

-este un serviciu elegant,spectaculos;

-nu se deranjeaza clientii;

-scoate in evidenta maiestria ospatarului in transarea,filetarea unor preparate;

Dezavantaje:

-este lent

-necesita mai mult timp,mai mult spatiu;

-necesita un personal mai numeros si cu inalta calificare;

*Sistemul de servire la farfurie consta in ridicarea de la sectie a preparatelor

portionate si montate pe farfurii respectand anumite reguli:

-transa de friptura trebuie asezata in partea opusa a emblemei iar garniture catre aceasta;

-la gustarile asortate,acestea trebuie asezate in farfurii,in acelas loc sa existe o simetrie;

-preparatele lichide calde vor fi aduse la masa in farfurii adanci sau boluri asezate pe cate o farfurie intinsa mare drept suport;

Avantaje:

-este rapid,nu se va pierde timp cu portionarea;

-nu necesita personal cu inalta calificare;

Dezavantaje:

-se pot incarca prea multe farfurii;

-nu este considerat"un adevarat serviciu"pentru restaurantele de categorie superioara (in cazul neacooperirii cu clos);

-servirea se realizeaza pe partea dreapta

*Sistemul de servire la ceasca-preparatele sunt aduse de la sectii in cesti asezate pe tavi de inox purtandu-se pe palma si antebratul stang.La masa se vine pe partea dreapta a clientului si se rastoarna continutul canii prin aplecare lenta(pentru a se evita patarea imbracamintii).Acest sistem de servire se foloseste si prezinta aceleasi avantaje si dezavantaje ca si sistemul de servire la farfurie.

*Sistemul de servire cu ajutorul caruciorului consta in aducerea preparatelor(gustari reci,salate,deserturi)de la sectii portionate si montate pe farfurii cu ajutorul unui carucior.Servirea se realizeaza pe partea dreapta a clientului.

Avantaje:

-asigura o servire rapida;

-nu necesita o calificare deosebita a lucratorului;

-efortul redus al lucratorului;

Dezavantaje:

-lucratorul care serveste trebuie sa memorize numarul de preparate care a fost

servite la fiecare masa;

Sistemul de servire indirect sau francez consta in aducerea preparatelor transate, montate de la sectie intr-un numar sau cantitate mai mare, pe obiecte de servire si se prezinta clientilor,preparatele fiind insotite de ustensile de servire corespunzatoare.

*Ospatarul ofera clientului preparatul pe partea stanga,care se va servi folosindu-se de ustensilele de servie.

*Preparatul dupa ce a fost prezentat clientiilor,se aseaza la mislocul mesei,iar clientii se vor servi dupa preferinte.

Avantaje:

-aspectul preparatului este atragator fiind montat estetic si in cantitate mare;

-clientul poate sa serveasca dupa preferinte,ce doreste si cat doreste;

-nu necesita spatiu prea mare pentru practicarea lui si personal cu inalta calificare;

Dezavantaje

lipsa de indemanare a unor clienti necesare folosirii ustensilelor de servire

-face ca unii sa serveasca mai putin decat ar dorii;

-sa pateze fata de masa sau imbracamintea;

-servirea preparatelor necesita un timp mai mare;

Sistemul de servire folosit in unitatea noastra este sistemul direct la farfurie si il folosim deoarece este foarte eficient restaurantului nostru.Aranjarea simpla a mesei,cand se asaza pe masa un numar redus de obiecte,urmand sa fie completate pe masura ce se comanda meniul "a la carte".

De regula aceasta forma de aranjare se foloseste in cazul cand salonul este aranjat pentru asteptarea clientilor fara sa se cunoasca ce vor servi

Mise-en place-ul simplu de intampinare in salon

distanta de 2 - 3 cm de la marginea mesei;

farfurie suport;

cutit obisnuit;

furculita obisnuita;

pahar de apa minerala;

pahar pentru vin;

7 servet forma plic;

8. vaza cu flori

9 numarul mesei

Pentru a va face o idee si pentru a apela la restaurantul nostru,va punem la dispozie un meniu pentru o nunta.In cadrul meniurilor de nunta exista oferte standard, dar care pot fi personalizate pentru a fi exact pe placul dumneavoastra.

Gustare Rece
Pastrama afumata din piept de pui
Rosie umpluta cu pasta de branza
Telemea de oaie
Butoiase de castraveti cu pasta de ridichii
Trandafiri din salam de sibiu
Mozaic de masline
Babic
Dobos
Piept de pui in aspic
Castravete verde

Salau Meuniere / Cartofi natur

sarmalute in foi de varza cu mamaliguta, smantana, bacon si ardei iute
Mixed grill (ceafa de porc, piept de pui, carnaciori oltenesti)
Cartofi taranesti / Salata de varza alba / rosie

Pachet inclus in meniu Sampanie si piscoturi la primire

Tortul miresei
Apa minerala / plata
Bauturi racoritoare gama Coca - Cola
Sucuri naturale (portocale, piersici, portocale rosii)
Cafea filtru

Optional - Meniu Free Bar:
Whisky(J & B), Vodca (Absolut), Campari, Martini alb/rosu, Gin (Beefeater), Vinul casei alb/rosu

Sistemul folosit pentru acest meniu este direct la farfurie,deoarece preparatele sunt montate pe farfurii.

CAPITOLUL 4 .PROMOVAREA PRODUSELOR SI SERVICILOR

Promovarea, ca unul din domeniile cele mai empirice ale actiunii marketingului, se exprima in "ansamblul de actiuni si mijloace de informare si atragere a cumparatorilor potentiali catre punctele de vanzare, in vederea satisfacerii nevoilor si dorintelor acestora si implicit a cresterii eficientei economice a activitatii intreprinderii producatoare.

Promovarea indeplineste o serie de functii economico-sociale, ce evidentiaza unitatea sa cum ar fi:

-furnizarea de informatii atat cumparatorului cat si vanzatorului;

-neutralizarea informatiilor defavorabile ce se raspandesc mai ales prin zvonistica

-stimularea cererii este scopul direct si imediat;

-atenuarea fluctuatiilor cererii mai ales in cazul produselor sezoniere;

-diferentierea produselor, mai ales a marcilor;

-reamintirea avantajelor produselor pentru a ramane consumatori fideli;

-contracararea concurentilor;

-influenaarea persoanelor cu putere de decizie la nivel guvernamental;

-influentarea comportamentului public;

-formarea unei imagini;

-justificarea preturilor bunurilor si serviciilor;

-constientizarea publicului cu privire la noile produse si servicii create.

Un instrument promotional ce se utilizeaza in ultima vreme cu succes deosebit, care a reusit sa sporeasca cheltuielile destinate, mai repede decat publicitatea, este promovarea vanzarilor ce consta in acordarea de stimulente pentru cumpararea imediata, mai ales a produselor standardizate si cu cerere foarte elastica.Este destinata cresterii vitezei sau volumului vanzarilor, cu reactie mai rapida si puternica din partea consumatorilor deoarece: capteaza usor atentia consumatorului oferindu-i informatii clare si precise; genereaza interes si emotii, oferind elemente convingatoare si permite accesul pe piata al produselor, pentru care nu sunt permise celelalte forme de promovare.

Obiectivele promovarii directe sunt orientate cu prioritate spre cerere, dar ele sunt distincte pentru membrii canalului de distributie.

Astfel, promovarea orientata spre consumatori urmareste:

-cresterea vanzarilor pe termen scurt;

-ocuparea unei pozitii stabile pe piata

-convingerea consumatorilor sa incerce produsul

-indepartarea consumatorilor de produsele concurentilor

-pastrarea si recompensarea clientilor fideli

Publicitatea-este o actiune de prezentare a unor idei,bunuri,servicii sau chear inteprinderi prin intermediul cuvintelor,imaginilor sau sunetelor.

Publicitatea presupune utilizarea mai multor tehnici

Afisul-joaca un rol important in publicitatea serviciilor

-incearca sa imprime in sub constientul potentialului client o idée;

-imaginiile joaca un rol foarte important

Fluturasul-cuprind mai putine informatii,dar esentiale pentru atragerea potentialelor clienti.

Se folosesc pentru anuntarea unor evenimente

Pliantul-prezinta oferta unei firme,pe o foaie publicitara pe mai multe fete,care se impatureste.Hartia utilizata trebuie sa fie de buna calitate.

Restaurantul Angel este promovat prin pliante,deoarece ni se pare cel mai simplu,ci de aceea va pun la dispotie un pliant.

SLOGANUL"

BIBLIOGRAFIE

1. Nicolescu, R - Telmologia activitatii in restaurant si bar, Editura Sport-Turism,

Bucuresti, 1981

2. Dinca, C - Manual pentru Scoala de Arte si Meserii, bucatar anul de completare

clasa a XIII-a, Editura Didactica si Pedagogica, R.A. Bucuresti, 2006

3. Banu, C Vintila I - Produse de catering, Editura Evrika, Braila 1998

4. Niculescu, I.N- Bucatarie creative, Editura Ceres, Bucuresti 1989

5. Florea, C colectiv- Bucataria Internationala, Editura Ceres, Bucuresti, 1995





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.