Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » afaceri » turism
Sfaturi de calatorie - egipt

Sfaturi de calatorie - egiptSfaturi de calatorie - EGIPT

Generalitati

Probabil una dintre cele mai cunoscute tari din lume prin vestigiile civilizatiei antice, Egiptul este si in prezent o lume iesita din comun, care merita descoperita. Modul in care coabiteaza relicvele unei istorii de cateva mii de ani cu cele mai noi tehnologii este cel putin la fel de incitant ca mixul de culturi si credinte, islamice si crestine, de care Egiptul dispune din abundenta.

Egiptul este una dintre cele mai sigure destinatii turistice (cat de sigura poate fi orice tara pe fondul aparitiei unor acte extremiste, sinucigase!) – turismul este una dintre principalele surse de venit ale tarii, iar in ultimii ani guvernul egiptean a pus la punct si aplica mecanisme speciale pentru securitatea turistilor. Printre altele, politia turistica insoteste toate caravanele de autocare care se deplaseaza la marile obiective. Daca vreti totusi sa minimizati riscurile evitati zona Sinai (Sharm El Sheik, Dahab), care a fost in ultimii ani tinta mai multor atentate.Egiptenii sunt prietenosi cu strainii (uneori mergand pana la exces, mai ales cu femeile singure – dar fara a deveni realmente periculosi). Un zambet este interpretat drept incurajare, asa ca, daca va deranjeaza abordarea vanzatorilor, incercati sa mentineti o mina cat mai serioasa si spuneti, simplu, „no, thank you”. Merita mentionat ca in afara hotelurilor/statiunilor, ar fi de dorit ca femeile sa poarte haine care acopera picioarele – desi zonele turistice sunt liberale, este mai bine „sa previi” decat sa tratezi si sa nu atragi nedorit atentia. De asemenea, se poate intampla ca femeile sa nu fie pur si simplu luate in seama, sa fie ignorate, ca efect extrem al credintelor islamice care nu acorda autoritate femeii in viata publica.

Timpul este tratat cu lejeritate in Egipt. Daca vi se raspunde „imediat”, inarmati-va cu rabdare, cel mai probabil va lua mai mult timp decat va imaginati.

Vremea

La Marea Rosie temperatura este placuta tot timpul anului, ceea ce o transforma in una din destinatiile favorite pentru europeni in timpul iernii. Temperatura aerului nu scade de obicei sub 25 C, ajungand la peste 40 in august. Iarna, temperatura se reduce destul de brusc spre seara (sub influenta desertului) si devine chiar frig.

Temperatura apei nu scade decat foarte rar sub 22 C, ajungand la 28 C in timpul verii. Vantul este mai puternic in lunile mai, iunie si decembrie.

Sanatate

Primul sfat: nu beti decat apa imbuteliata, desi apa de la robinet poate fi folosita fara riscuri pentru igiena dentara. Cele mai des intalnite probleme sunt legate de deranjamentele stomacale, cauzate de bacteriile diferite din zona. Daca folositi gheata pentru bauturi, tineti cont ca exista posibilitatea sa nu fie obtinuta cu apa filtrata.

Daca mancati fructe si legume incercati sa le curatati de coaja inainte – nu va bazati doar pe spalarea acestora.

De preferat este sa aveti propriile medicamente (mai ales pentru insolatie, raceala si boli digestive), desi in farmaciile locale veti gasi orice echivalent al unui medicament folosit de obicei. Farmacistii de la Marea Rosie sunt in general bine pregatiti si vorbesc mai multe limbi straine, fiind calificati pentru o prima opinie medicala.

In apa, nu atingeti coralii, nu calcati pe ei, sunt organisme vii, nu pietre, pe care le puteti distruge cu usurinta. In plus, va puteti rani. E bine sa cunoasteti cum arata cei cativa pesti periculosi care traiesc in preajma coralilor (stone fish, scorpion fish, lion fish etc) si sa evitati, in general, sa atingeti vietatile marine.

Preturi

Prima regula: orice pret se negociaza. Chiar si cel pentru o sticla de apa. O sticla de apa de 1,5 l nu ar trebui sa va coste mai mult de 5 lire egiptene. Pentru europeni Egiptul are preturi mici, cu Sharm el Sheik cunoscut ca exceptie de la aceasta regula (preturile sunt si de trei ori mai mari decat in alte zone). In general preturile finale trebuie sa se regaseasca la jumatate din cotatia oferita initial, dar acestea depind de calitatile de negociator ale cumparatorului. Nu cumparati suveniruri provenite din mare (scoici, corali etc) pentru ca toata Marea Rosie este zona ecologica protejata si s-ar putea sa aveti surpriza de a fi amendati pe aeroport pentru astfel de suveniruri.

La cumparaturi, in afara de obisnuitele suveniruri egiptene merita sa investiti in bumbac, cel egiptean fiind de cea mai inalta calitate (recomandare in Hurghada: House of Cotton). Ziua libera nu este duminica, ci vineri – in zonele turistice programul magazinelor, restaurantelor etc este insa flexibil, acestea ramanand deschise pana tarziu, noaptea, in toate zilele saptamanii.

In Egipt bacsisul este un mod de viata pentru cei mai multi dintre localnicii pe care ii intalniti. Btw, cuvantul este acelasi in egipteana ca in romana: bacsis. O lira este un bacsis suficient de mare pentru personalul hotelului care va ajuta cu bagajul etc. La restaurant aplicarea regulii europene de 10% este acoperitoare.


Daca stati la hotel, tineti cont ca nu platiti aproape niciodata cash pentru ceea ce consumati – semnati un cec pe care il veti achita la finalul sejurului (la check out). Daca vi se cer bani gheata acestia nu ajung in casieria hotelului, ci in buzunarul angajatului. Pentru clarificare, intrebati la receptie care este regula in hotelul in care sunteti cazati.

Preturile pentru transport sunt accesibile in Egipt. In Hurghada exista microbuze sau taxiuri care circula de-a lungul statiunii la intervale foarte mici de timp. Microbuzele pot fi folosite ca transport in comun – caz in care veti plati maxim 2 lire pentru o calatorie – sau ca taxi – pretul se negociaza cu soferul, dar nu acceptati sa platiti mai mult de 15-20 lire pentru o cursa. In general, costul trebuie negociat inainte de urcarea in autovehicul. In Sharm el Sheikh puteti folosi taxiuri – o cursa n-ar trebui sa depaseasca 25 de lire. Inchirierea de masini nu este recomandabila pentru oras, avand in vedere faptul ca circulatia se realizeaza haotic.

In privinta banilor, exista numeroase banci si case de schimb pentru schimb valutar, dupa cum exista si ATM-uri. Este mai avantajos sa aveti dolari pentru ca in multe locuri se aplica inca cursul 1 US$ = 1 euro, daca platiti serviciile in valuta.

Consulare


Viza se poate obtine pe aeroport (se cumpara timbre de la un oficiu bancar din aeroport, se lipesc pe pasaport, iar peste acestea oficialii vor aplica stampila, odata cu realizarea formalitatilor de intrare in tara). O viza pentru 30 zile costa aproximativ 20 dolari.

Pasaportul trebuie sa fie valabil cel putin inca 6 luni din momentul iesirii din Egipt.


Limba

In general majoritatea locuitorilor din zone turistice inteleg engleza, iar in Hurghada se vorbeste pe scara larga rusa.

Cateva expresii folositoare, care pot atrage simpatia localnicilor pentru incercarea de a le folosi limba:

Nu – LA

Da – AIUA

Multumesc – SOKRAN, SUKRAN

Cu placere – AFUAN

Eu – ANA

Salut general – SALAM ALEYKUM

Raspuns la salut – AS SALAM ALEYKUM

Ok – MESI

Va rog (catre un barbat) – MIN FADLAK

Va rog (catre o femeie) – MIN FADLIK

Opreste-te, inceteaza – HALAS

Cat costa – BEKAM DI/DAH

Maine – BOKRA

Azi – ENAHARDA

Ieri - EMBAREH

Cum/daca vrea Dumnezeu – INSHA’ALLAH

Multumesc lui Dumnezeu - HAMDULILLA

Cool, misto - ESTA

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Managementul agentiei de turism
ROLUL AGROTURISMULUI IN SISTEMUL TURISMULUI NATIONAL
TRANSILVANIA
Efectele pozitive ale turismul rural asupra localitatilor
Etapele (fazele) amenajarilor turistice ale litoralului
Consideratii generale ale ecoturismului
Organizarea si exploatarea departamentelor operationale
Tipuri de structuri de primire turistice cu functiuni de alimentatie
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu