Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » turism
Turismul rural in tarile europene

Turismul rural in tarile europene
Turismul rural in tarile europene

Turismul rural se sprijina in majoritatea tipurilor de primire existente pe dotarile ce se regasesc, in mare parte, in proprietatea privata a locuitorilor din spatiul rural, practicanti ai activitatilor turistice.

Reteau turismului rural reprezinta cea mai buna organizare in cadrul statelor Comunitatii Europene. Aceasta datorita conditiilor de organizare create, a organismelor neguvernamentale nationale si internationale existente.

In cele ce urmeaza prezentam succint unele aspecte recente ce caracterizeaza turismul rural din cateva tari europene in care aceasta activitate este mai extinsa, in care s-a creat o traditie in care s-au conturat diferite tipuri sau modele ce pot servi ca exemplu pentru cei care doresc sa initieze afaceri in acest domeniu.

1. Austria
In Austria, turismul rural se identifica prin existenta “satului turistic de recreatie” si a “statiunii de odihna”, concepte care au amplificat miscarea turistica din aceasta tara.

In conceptul de „sat turistic de recreatie“ este inclusa asezarea turistica cu caracter predominant taranesc, in care turistul poate sa-si petreaca concediul in izolare si liniste si in acelasi timp sa cunoasca obiceiurile si bogatia folclorica a zonei.

Tipurile de localitati care se incadreaza in aceasta categorie trebuie sa fie izolate, cu o totala lipsa de zgomot, pentru a incuraja concediile familiale, creand posibilitati de cazare si spatii de joc pentru copii, tipice locurilor.

Pentru ca o localitate sa fie recunoscuta ca „sat turistic de recreatie“, ea trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

asezarea sa corespunda, prin numarul si structura populatiei, caracterului unui sat; ea ar putea fi chiar numai o portiune izolata, circumscrisa dintr-o localitate;

arhitectura trebuie sa se integreze in stilul tinutului; satul nu trebuie sa fie o aglomerare de blocuri iar orice fel de intreprindere industriala va fi amplasata la periferia localitatii;

pentru cazarea vizitatorilor sunt de preferat unitati modeste; dotarea acestor unitati nu va depasi preturile medii;

pastrarea datinilor, a portului popular, prezentarea de obiecte de arta populara, manifestari sportive locale sunt responsabilitatile organizatorilor locali; acolo unde asemenea organizatii nu exista, ele se vor crea si vor fi sprijinite in desfasurarea activitatilor respective.

“Statiunile de odihna” sunt localitati special organizate, cu o pozitie, aspect, structura si izolare asemanatoare satului turistic de recreatie, dar prin numarul turistilor, a echipamentelor si a preturilor, il depasesc, fiind considerat pe o treapta superioara in categoria noilor tipuri de localitati turistice. Multe dintre acestea, denumite Erholungdorfer ofera sejururi numai pentru familii, deoarece dispun de crese, camine, terenuri de joaca special amenajate pentru copii, in care lucreaza personal calificat, de specialitate. Se acorda reduceri, in medie de 15% pentru copii de la 3 la 8 ani, iar in extrasezon costul sejurului este mult mai redus.

Activitatea turismului rural se desfasoara in principal sub indrumarea Organizatiei Turistice Satesti (OST) si a Centrelor de Administratie a Organizatiilor Turistice Satesti (CAOST) la nivelul judetelor, carora li se alatura “Sindicatele de initiativa sateasca”, “Oficiul de turism al landului” si “Oficiul pentru promovarea turismului austriac”.

Promovarea activitatilor de turism rural este relizata prin: Camera de Comert Exterior, institutiile culturale, birourile liniilor aeriene, prin ziare, reviste, emisiuni la radio si televiziune, pliante, firme, participarea la targuri si expozitii.

Produsul turistic rural austriac se caracterizeaza prin efortul investitional pentru echipare, caracterul familial al unitatilor de mici dimensiuni, nivelul calitativ al echipamentelor hoteliere imbunatatit continuu.

In Austria, promovarea turismului rural se realizeaza atat pe plan local cat si la nivelul provincial si federal. Pe plan local intervin „Sindicatele de Initiativa Satesti“ care utilizeaza pentru promovarea produsului turistic o parte importanta a bugetului de care dispun. Aceste organisme dispun de venituri considerabile provenind din taxele de sejur platite de turisti si din contributiile membrilor sai (personale care cotizeaza sunt membri ai comisiei care beneficiaza direct sau indirect de practicarea turismului), ceea ce permite utilizarea unor mijloace multiple promotionale.

Ca urmare a preocuparilor sustinute pentru promovarea turismului rural, cataloagele marilor firme de turism din lume ofera informatii tot mai amanuntite si mai atractive privind oferta turistica austriaca in mediul rural. In aceste cataloage se utilizeaza insemne standardizate in vederea alegerii locului de vacanta preferat, alaturi de fotografia fiecarei case care ofera spatii de cazare pentru turisti si numele proprietarului. Tarifele practicate variaza in functie de zona, de perioada, de gradul de confort si de posibilitatile de hrana oferite turistilor.

Franta

Franta este o tara cu vechi traditii in practicarea turismului rural si realizeaza cote maxime de diversificare, organizare si promovare. Mare parte a echipamnetelor turistice pot fi numite case rustice si sunt controlate, omologate si rezervate prin Federatia Nationala “Gites de France”, ce include peste 38.000 de proprietari, peste 55.000 echipamente de cazare, 600 de angajati.

Oferta turismului rural francez se bazeaza in primul rand pe casele de vacanta cunoscute sub denumire de “les Gites de France”, desemnand adaposturile rurale, particulare sau individuale ale producatorilor agricoli si meseriasi, cele comunale amenajate precum si cele familiale sub forma bungalow-urilor sau pavilioanelor mari cu apartamente de 1-5 camere.Asociatia Gites de France propune clientilor sai spatii de cazare in urmatoarea clasificare:

Gite rural reprezinta amenajari respectand stilul local, fiind o casa sau o locuinta independenta situata la tara, la munte sau la mare. Aici se poate ramane un week-end, una sau mai multe saptamani in toate sezoanele. Oaspetii au parte de o primire personalizata.

Chambre d’hotel este o modalitate de cazare prin care turistii sunt primiti ca prieteni la particulari care isi deschid casele pentru una sau mai multe nopti cu ocazia unui sejur sau a unei deplasari.

Gite d’enfant este forma de cazare care in timpul vacantelor scolare copii sunt primiti de familii agreate de Gites de France si supravegheati de o persoana competenta. Ei impart viata la tara cu colegii lor si profita de odihna in aer curat.

Camping a la ferme este situat in apropierea unei ferme, iar terenul unde poate fi instalat cortul sau rulota este amenajat pentru a primi aproximativ 20 de persoane.

.Gite d’etape este destinat primirii de calatori care doresc sa faca o mica oprire inainte de a continua itinerariul propus. Acest spatiu este situat in apropierea traseelor de calatorie.

Gite de groupe reprezinta un adapost rural de mare capacitate prevazut pentru a primi familii sau grupuri pana la 20 de persoane cu ocazia sejurului sau a unui week-end.

Chalets sunt popasuri situate intr-un spatiu natural si prezinta amenajari pentru maxim 6 persoane carora le sunt propuse activitati diverse precum pescuitul, ciclismul.

Aceste spatii de cazare sunt situate in comune cu mai putin de 5000 de locuitori, ele beneficiind de un standard de 1 sau 2 stele.

Turismul rural francez s-a afirmat mult mai greu decat celelalte forme de turism, cum sunt turismul balnear, montan. Desi a luat amploare mai greu, turismul rural francez a avut ca punct de plecare initiativa privata incurajata si sustinuta de autoritatile publice.

Spatiile rurale franceze, care au fost integrate in circuitul turismului rural, au fost selectionate in functie de anumite criterii, cum ar fi: atractiile naturale, culturale, umane, tipul de agricultura practicat, mentalitatea locuitorilor fata de fenomenul turistic, pozitia geografica fata de centrele emitente, infrastructura de primire a turistilor etc.

Evolutia turismului rural francez a fost determinata de ideea de a surprinde placut pe turisti si de a veni in intampinarea dorintelor acestora. Astfel, turismul rural pedestru ofera turistilor o imagine personala asupra spatiului unde isi petrec vacanta in timp ce turismul ecvestru implica practicarea unor activitati diverse si antrenante.

In turismul rural francez toate actiunile sunt precedate de studii amanuntite asupra situatiei actuale a pietei si, in principal, a segmentului de piata asupra caruia se exercita actiunea de promovare ca si a normelor de promovare a concurentei.

Turismul rural este promovat si dezvoltat prin activitatea diverselor asociatii: “Gites de France”, “Logis et Auberges de France”, “Station vertes de vacances”, “Relais du Silence”, “Camping et Caravaning”, care sunt preocupate in oferirea unor servicii cat mai complexe si complete turistilor ce poposesc in spatiile rurale.

In plus nu trebuie neglijat raportul pret-calitate care constituie o preocupare majora pentru fiecare prestator. La cele de pana acum este necesar a adauga “un puternic atasament pentru regiunea natala si o oarecare aversiune de a schimba o regiune cu alta”, precum si grija autoritatilor de a sprijini toate aceste intreprinderi prin credite (agricole, hoteliere, speciale pentru amenajarea satelor) pe termen lung (pana la 15 ani) si cu dobanda mica (3.5%).

Toate acestea si inca cateva lucruri care pot fi descoperite doar la fata locului au contribuit la noua infatisare a turismului rural si l-a ridicat in topul preferintelor turistilor din intreaga lume.Germania

Aceasta forma de turism, care-si pune amprenta in sens pozitiv asupra comertului si micii industrii germane, se desfasoara intr-un cadru ce depaseste 2/3 din spatiul rural german, concentrandu-ae in regiunile Schwartzwald si Messen, Rhenania de Word, Westfalia, Hessen, Bavaria, Baden Wurtenberg.

Actiunea “Vacanta la ferme taranesti” a avut un efect pozitiv, urmare a posibilitatilor de cazare oferite in regiunea Schwartzwald si-n partea de nord a landului Messen, iar prin “Vacanta la tara” din 1980 au fost organizate posibilitati convenabile de cazare si masa de la Marea Nordului pana la Alpi (2000 locuinte de vacanta si 10.000 de camere).

Chiar daca aparent precizia, promptitudinea si stilul german va fac sa credeti ca atmosfera este mai sobra, veti afla caldura si intelegerea gazdelor germane, mai ales atunci cand le veti aduce la cunostiinta ca nu indragiti lichiorul de ou crud. Modernul incearca sa nu deranjeze nimic din ceea ce presupune traditia. Ambianta rurala este angrenata cu multe initiative de petrecere a clipelor de vacanta si situeaza la loc de frunte animatia turistica.

“Ferien auf dem Lande” (Ghidul ospitalitatii din Germania) dispune de 3000 oferte ce include pe langa serviciile de gazduire si itinerarii (ciclo-turistice, calare, cu caruta sau caleasca, vizite in atelierele artizanilor), sejururi pentru naturalisti (vanatoare fotografica), calatorii sub forma pelerinajelor, drumetiilor sau vizite la atelierele artizanilor.

Stilul sobru german ascunde calitati deosebit de atragatoare ale gazdelor care stiu sa transmita intr-un mod specific traditiile culturii si civilizatiei germane.

Italia

Turismul rural cunoaste ca forma de manifestare „vacantele verzi” si are ca principala componenta agroturismul. Ghidul ospitalitatii rurale - editat periodic - contine informatii, adrese pentru vacante la ferma, descrieri ale echipamentelor, echipamente, produse tipice etc., despre dotarile din 20 de regiuni ale Italiei.

Pe langa descoperirea diversitatii traditionale culturale si a peisajelor, turismul italian atrage prin: traditiile culinare ale bucatariei italiene; renumitele vinuri; dansurile si cantecele folclorului sau muzicii culte; arhitectura diverselor monumente istorice; poezia si legenda fiecarei asezari in parte.

Renumite sunt regiunile: Piemonte, Lombardia, Trentino, Veneto, Emilia Romagna, Liguria, Toscana, Lazio, Ambruzzo, Umbria, Campania, Puglia, Calabria, Sicilia si nu in ultimul rand Alto Adige. Interesant de remarcat este faptul ca italienii sunt receptori de fluxuri turistice, dar si unii dintre cei mai mari emitatori in cadrul miscarii turistice rurale.

Evolutia turismului rural, a turismului in general, a dat nastere si la ideea de a optimiza aceasta activitate. Ideea are la baza faptul ca desi consumul de turism rural este in crestere, avem totusi de-a face cu consumatori „ maturi“ in sensul ca ei sunt consumatori vechi, iar sistemul trebuie sa le inteleaga preferintele pentru a le putea „interpreta“ cererea in mod original.

Potugalia

In Portugalia, din anul 1986 turismul rural se practica sub coordonarea Ministerului Turismului si Comertului, ce sprijina dezvoltarea acestui domeniu, acordand credite pe perioade lungi, nerambursabile 40 – 60%, cu conditia desfasurarii acestui tip de activitate timp de minim 10 ani.

Turismul rural uneste peste 100 de echipamente cu peste 1 500 de paturi, la: ferme, conace, castele, mori, vile. Exista de asemenea numeroase campinguri in toata tara, care ofera posibilitatea petrecerii unei vacante economice si in plin contact cu natura. Pentru tineri se insira in lungul tarii un lant de 18 hanuri.

Turistii acestei tari, care practica turismul rural, prefera sa fie promotori ai diverselor manifestari traditionale si sa practice diferite sporturi ca innot, tenis, echitatie, pescuit, vanatoare sau golf. Gazdele vorbesc in marea majoritate a cazurilor 1-2 limbi de circulatie internationala (franceza, engleza, germana, italiana).

In Europa, turismul rural s-a extins in multe zone, cuprinzand si alte tari ca: Spania, Luxemburg, Anglia si nu in ultimul rand fosta Iugoslavie si Romania. In Europa, in ultimii ani, tot mai multe organisme si institute s-au pronuntat in favoarea dezvoltarii turismului in general si in special a turismului rural.

Spatiul rural si viata rurala sunt bunuri comune ce apartin tuturor locuitorilor Europei, care traiesc si isi desfasoara activitatea in mediul rural, si nu numai. Un potential ridicat al turismului rural este un interes comun pentru toti. Drept urmare, Comunitatea Europeana ia in consideratie si finanteaza initiativele locale si proiectele de dezvoltare a tuturor regiunilor.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
FACTORII APARITIEI SI DEZVOLTARII FENOMENULUI TURISTIC
SCURT ISTORIC AL EVOLUTIEI FENOMENULUI TURISTIC
Judetul Vaslui
Statiunea balneoclimaterica Baile Tusnad
Ecoturismul - element al dezvoltarii comunitatilor rurale romanesti
RESEARCH ON EVOLUTION IN RURAL TOURISM PERSPECTIVE OF SUSTAINNABLE DEVELOPMENT. CASE STUDY: AREA VADU CRISULUI
Crearea unui cadru de referinta pentru dezvoltarea ecoturismului in Romania
PROPUNERI DE DEZVOLTARE SI DIVERSIFICARE A SERVICIILOR TURISTICE IN DELTA

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu