Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
Ecoturismul - element al dezvoltarii comunitatilor rurale romanesti

Ecoturismul - element al dezvoltarii comunitatilor rurale romanesti


Ecoturismul - element al dezvoltarii comunitatilor rurale romanesti

Comunitatile locale rurale din Romania au fost afectate de evolutia istoriei din ultimele decenii. Acestora li s-au adaugat anii economiei centralizate si mai apoi tranzitia spre economia de piata. Toate acestea au facut ca locuitorii satului sa se afle intre tentatiile/fortarile plecarii catre localitatile urbane, in multe cazuri aceasta conducand la fenomene de dezradacinare. Ultimii cinsprezece ani au repus satul in centrul multora dintre preocuparile politicienilor, teoreticenilor si practicienilor. Europa largita ridica, de asemenea, probleme si semne de intrebare pentru dezvoltarea economico-sociala a colectivitatilor locale din mediul rural romanesc. Aceste incertitudini vin intr-o perioada in care suntem din ce in ce mai convinsi de necesitatea dezvoltarii durabile, a perpetuarii dezvoltarii economice responsabile, care sa asigure satisfacerea nevoii societatii fara a pune in pericol generatiile viitoare[1].

Celor prezentate li se alatura o tendinta tot mai accentuata a lumii civilizate de a convietui in bune conditii cu mediul inconjurator, de a petrece mai mult timp in natura, de a fi mai aproape de tot ceea ce este curat, viu si linistit. Numarul celor ce solicita vacante in natura, in mediul rural, este in crestere pe intreg globul. Turismul soft, la tara sau in plina natura, este tot mai dorit de orasenii cu multi bani, dar stresati, dornici de intoarcere la natura, la viata din cadrul comunitatilor rurale. Toate aceste forme de turism sunt numite ecoturism, iar dezvoltarea lor in Romania este doar la inceput. Aceste activitati sunt un important aport la dezvoltarea economica a zonelor rurale, care se va rasfrange asupra evolutiei lor viitoare.

In contextul integrarii europene contributia ecoturismului va fi mai ales de natura economica cu efecte economico-sociale deosebite. Paradigmele ecoturismului - noua filozofie existentiala a colectivitatilor locale-gazda si a turistilor sositi in aceste zone - va constitui punctul de plecare pentru generarea a noi moduri de abordare a acestor activitati, atat prin prisma dezvoltarii economice (aparitia de noi locuri de munca si noi meserii, renasterea mestesugurilor, valorificarea superioara a materiilor prime existente, etc.), dar si a dezvoltarii durabile (grija fata de mediul inconjurator, prezervarea resurselor si a traditiilor, s.a). Descifrarea acestora va ajuta la elaborarea de modele existentiale, la schimbarea de mentalitati si la punerea bazelor unei evolutii ascendente a zonelor rurale.

In Romania exista la ora actuala preocupari importante pentru dezvoltare durabila, turism si ecoturism, din partea:

unui numar de prestatori (proprietari de pensiuni turistice, custozi de monumente ale naturii, administratia parcurilor nationale si naturale, proprietari de herghelii, artizani si artisti populari, etcasociatii locale regionale si nationale.

Apreciem ca in momentul actual colectivitatile locale rurale romanesti nu dezvolta suficient activitatile ecoturistice; exceptia este constituita de zonele cu un valoros potential turistic, unde se practica cu precadere, turismul rural si agroturismul. In acest sens consideram ca experienta europeana ne poate fi de un

real folos.

Paradigmele ecoturismului, european si mondial, trebuie sa fie utilizate ca exemplu si ca factor de dezvoltare durabila a comunitatilor locale rurale din tara noastra. In acelasi timp modelele socio-economice europene de dezvoltare durabila a comunitatilor locale rurale pot fi aplicate si in tara noastra, in contextul aderarii si integrarii in UE. Din acest punct de vedere consideram ca poate fi utilizata cu succes experienta existenta in tari, precum Austria, Franta, Germania, Italia, Portugalia si Marea Britanie. In aceste tari pe langa practicarea acestor activitati exista asociatii de profil ale prestatorilor, preocupari la nivelul institutiilor de formare profesionala, cercetare si invatamant - inclusiv superior (master si doctorat), al celor din administratie si a insasi comunitatilor locale.

Cele mai dezvoltate colectivitati locale practicante de ecoturism sunt insa in America de Nord, Sud si Australia.

Experienta europeana este comparabila, iar organizarea colectivitatilor rurale mai performanta.Nistoreanu P.- Ecoturismul - element al dezvoltarii durabile a comunitatilor locale rurale romanesti, Simpozion Stiintific Universitatea de Vest, 2005

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.