Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » turism
ANALIZA LOCALITATII TURITICE RURALE SATUL CIOCANESTI, JUDETUL SUCEAVA

ANALIZA LOCALITATII TURITICE RURALE SATUL CIOCANESTI, JUDETUL SUCEAVA


ANALIZA LOCALITATII TURITICE RURALE SATUL CIOCANESTI, JUDETUL SUCEAVA

Turismul rural din judetul Suceava detine o pondere considerabila. Acesta este concentrat in jurul zonelor Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Putna, Gura Humorului si in general in localitatile invecinate manastirilor. Turismul rural din judetul Suceava se caracterizeaza prin mai multi factori determinanti, si anume: calitatea peisajului natural si numeroasele obiective turistice de factura religioasa. La acestea se adauga calitatea aerului si a apelor, mai ales a  izvoarelor cu apa minerala.

Un element cheie este ospitalitatea oamenilor, aceasta trasatura fiind definitorie pentru bucovineni. Datorita unui exces de spatiu in gospodariile taranesti, exista posibilitatea gazduirii turistilor in gospodarie, acestora oferindu-se camere aranjate si mobilate in stil bucovinean traditional, cu elemente folclorice de o valoare deosebita. Aici, turistul are posibilitaea sa serveasca din preparatele culinare si bauturile specifice zonei, unele dintre ele fiind unice. Muti turisti se reintorc pe aceste meleaguri tocmai pentru a se reintalni cu aceste produse.Un alt element de atractie pentru turismul rural este artizanatul, traditiile si obiceiurile locale. Totusi, pentru turismul rural se manifesta inca o cerere relativ scazuta, determinata de lipsa mijloacelor financiare ale turistilor romani, dar si de insuficienta promovare pe plan international pentru turistii straini.

O comuna ca-n povesti!

Descrierea comunei Ciocanesti

Comuna Ciocanesti, este asezata in partea de sud-vest a judetului Suceava,  in Obcinile Bucovinei, la o altitudine cuprinsa intre 850-940 m. Situat in regiunea Bucovina, pe valea Bistritei Aurii, Ciocanesti este o destinatie de vis, fara nimic artificial, fara surse de poluare, unde toata mancarea este proaspata si organica. Acesta este un loc al artei populare si al festivalurilor de la munte. Fiecare casa este decorata cu un model unic din flori si figuri geometrice, inspirat din folclorul local, care se imbina perfect cu decorul natural al mediului inconjurator. Renumitul Festival National al Oualor Incondeiate, precum si Festivalul National al Pastravului se desfasoara anual la Ciocanesti.

Comuna Ciocanesti este asezata in partea de sud vest a judetului Suceava. Teritoriul comunei are o suprafata de 9.995,07 ha, are o forma alungita, dispusa de o parte si de alta a raului Bistrita Aurie, in bazinul superior al raului Bistrita, cuprinzand sectorul de vale, cu albia majora si terasele, arie in care se afla satele componente Ciocanesti si Botos si zone de versant si culme.

O frumoasa podoaba a acestor tinuturi a fost si va ramane intotdeauna padurea de brad si molid care adaposteste o fauna bogata. Flora roditoare a muntilor si pasunilor dau o calitate cu totul deosebita produselor de lapte si carne, produse cu adevarat biologice, nepoluate.

Situata pe frumoasa vale a Bistritei Aurii, una din vechile indeletniciri ale localnicilor a fost cernerea aurului din nisipurile aurifere ale apelor Bistritei, prin procedeele empirice ale vremii, folosind pielea de oaie. Prelucrarea acestei pretioase bogatii avea loc in satul Ciocanesti, unde erau asezate atat topitoria, cat si atelierele.

Comuna Ciocanesti pastreaza bogate si nealterate fonduri etnografice, folclorice si marturii despre stravechile ocupatii ale locuitorilor acestor meleaguri, despre datini si obiceiuri, cantece si dansuri, arta portului popular, mestesuguri artistice.

1. Potentialul turistic al localitatii rurale Ciocanesti

Numele de Ciocanesti provine din vremea voievozilor, mesterii de aici erau experti in faurirea armelor de lupta si erau denumiti ciocanari. Acest talent s-a mostenit probabil din generatie in generatie fiindca si in zilele noaste, chiar si cea mai mica constructie din acest sat e construita cu maiestrie si suflet.

Cadrul natural si totodata pitoresc de munte si deal al comunei Ciocanesti din judetul Suceava este un cadru lipsit de poluare, dar cu numeroase atractii turistice din cele mai variate care permit realizarea unor oferte diversificate si personalizate si posibilitatea satisfacerii unei palete largi de motivatii turistice. Elementele de flora, fauna, peisajele incantatoare, formele de relief atractive, rezervatiile naturale determina o multitudine de posibilitati pentru parcticarea turismului in aceasta zona.

Cadrului natural al comunei i se alatura si cel folcloric - etnografic caracterizat prin autenticitate si originalitate, reprezentat fiind prin folclor si obiceiuri, sarbatori populare, mestesuguri si valori arhitecturale populare. S-a pastrat neschimbat si portul popular, purtat cu sfintenie de batranii satului duminica la biserica sau in zi de sarbatoare.

Satul turistic reprezinta acea asezare rurala pastratoare de valori si traditii etnografice si folclorice avand un bogat trecut istoric si care indeplineste functia de cazare si asigurarea hranei pentru turistii care viziteaza acest sat sau pentru cei care petrec un sejur in zona respectiva.

Accesibilatatea usoara determinata de caile rutiere, feroviare si aeriene din apropierea zonei, precum si alimentarea cu apa curenta, curent electric, incalzire si cai de comunicatie moderne incadreaza comuna Ciocanesti in tiparul localitatii turistice.

Aceesul pe caile rutiere pana la Ciocanesti se face pe DN18, acesta fiind situat intre Carlibaba si Iacobeni. Se poate ajunge si cu avionul pana la aeroportul Suceava, mai apropiat de localitate.

Comuna Ciocanesti este o comuna muzeu, aici toate casele au decoratiile exterioare diferite intre ele. In satul Ciocanesti exista o biserica ortodoxa din lemn, construita in secolul XIX-lea, in anul 1859. Comuna Ciocanesti pastreaza bogate si nealternate fonduri etnografice, folclorice si marturii despre stravechile ocupatii ale locuitorilor acestor meleaguri, despre datini si obiceiuri, cantece si dansuri, arta portului popular, mestesuguri artistice. Locuitorii acestor meleaguri au pastrat cu sfintenie ocupatiile traditionale: cresterea animalelor, exploatarea fondului forestier, proband capacitatea de adaptare a populatiei si factorii specifici de mediu. Casele din aceasta zona se individualizeaza prin zugraveala exterioara.

Gazdele comunei Ciocanesti intampina cu ospitalitate turistii si ii invita sa traiasca in spiritul bucovinean in propriile gospodarii. Satul Ciocanesti este consierat un sat turistic pescaresc si de interes vanatoresc, deoarece an de an are loc aici Festivalul National al Pastravului. Alaturi de posibilitatiile de cazare sunt organizate diferite forme de agrement, precum pescuitul in apele repezi ale Bistritei Aurii sau vanatoarea in padurile dese din zona.

Turismul este una din principalele forme de venit ale comunei Ciocanesti, pe langa activitatile de minerit, cresterea animalelor si pomicultura.

2. Dezvoltarea turismului rural in comuna Ciocanesti

Asezarea montana le confera localnicilor posibilitati de a-si face cunoscuta traditia, prin inceperea unor afaceri turistice montane, si le confera turistilor posibilitatea de a lua o vacanta la tara in Bucovina, plina de aer curat, ospitalitate, traditii si bun gust.

Localitatea Ciocanesti atrage turistii romani, in primul rand prin cultura si traditiile, obiceiurile si gastronomia. Pe de alta parte, strainii sunt atrasi de natura. Peisajele, muntii, sunt fascinante pentru ei. Datorita peisajelor naturale de care dispune comuna duce la ridicarea gradului de desfasurare a serviciilor de turism rural.

Localitatea Ciocanesti se afla la o distanta de aproximativ 21 Km de Vatra Dornei, o renumita statiune balneo - climaterica care trateaza boli de inima, dar si o statiune alpina de schi. Apa din aceasta zona este atat de pura incat este imbuteliata sub numele Dorna" ceea ce constitue un avantaj din acest punct de vedere.

O forma de atractie a turistilor o considera activitatile mestesugaresti din localitate, care sunt vii prezente in majoritatea gospodariilor, precum si multitudinea de obiective si trasee turistice. Foarte important aici este desenul care imbraca peretii exteriori ai caselor. Cu cat desenele sunt mai spectaculoase, cu atat acei localnici sunt considerati gospodari adevarati si cu un suflet mare in functie de culorile folosite. La cum sunt ele asa micute si colorate, casele ti se par ca din povesti. In aceste case minunate traiesc oameni foarte primitori gata oricand sa intampine noii turisti cu bucurie si cu o foarte mare ospitalitate. Aici, se spune despre casele noi construite ca trebuie sa fie acoperite cu flori si pasari, adica fiecare casa trebuie sa aiba acele picturi superbe specifice locului.

Grupa de produse agroalimentare este foarte variata: legume, zarzavaturi, fructe, lapte si produse lactate, carne si produse din carne, toate produsele fiind ecologice. Gurmanzii si cei de prin marile orase vor fi aici rasfatati de bucataria zonei, care are la baza doar produse organice, de la laptele vacii din grajd la ouale gainilor din curte. Produsele de baut sunt diverse, de la apa izvoarelor intalnite la tot pasul la palinca sau un delicios lichior de afine si vinul produs local.

Locuitorii comunei Ciocanesti considera ca turismul rural si agroturismul reprezinta o sansa de crestere si dezvoltare economica a gospodariilor acestei zone, pentru unii dintre acestia, fiind chiar unica solutie de relansare economica.

In casele din aceasta localitate, sursa de caldura pe care localnicii o utilizeaza sunt vechile sobe de teracota. Eu consider ca este foarte bine pentru pentru ca, in primul rand este un mod de viata natural specific oamenilor simpli de la tara si te poti bucura de caldura emanata stand langa aceste sobe care in alte zone au fost inlocuite de mijloacele de incalzire moderne. In ceea ce priveste grupul sanitar, acesta se gaseste si in interiorul caselor, cat si in afara. Specific satelor, intalnite si aici sunt fantanile, chiar daca nu mai sunt folosite intr-o proportie foarte mare datorita retelei de apa care se afla in localitate, sunt simbolice.

Alegerea unei case unde sa fii primit si ospatat dupa traditia locului nu este un vis ci o realitate, intr-un loc in care agricultura si cresterea animalelor sunt ocupatiile de veacuri ale satenilor. Daca tot vin turistii aici ei trebuie gazduiti, asa ca o mare parte din comuna va intra in circuitul turistic. Fiecare casa intrata in circuit va pune la dispozitia turistilor "camera curata asa cum e obiceiul locului. Aceasta este cea mai buna incapere din gospodarie si va fi pastrata numai pentru musafiri. Pe langa aceasta camera, turistilor li se va pune la dispozitie masa cu bucatele preparate de gazde. 

Pensiunile aflate in localitate nu fac fata intotdeauna turistilor sositi, acestia fiind cazati si in casele localnicilor primitori.


Din cele prezentate pana acum, putem spune ca zona Ciocanesti poate fi considerata o alternativa pentru practicarea tuturor formelor de turism, intrucat dispune de toate conditiile necesare asigurarii unui confort minim, in ceea ce priveste peisajul, mediul nepoluant, obiective si atractii turistice, traditii, ospitalitate, meniuri traditionale naturale in vederea promovarii si dezvoltarii in aceasta zona a serviciilor de turism.

Primaria comunei Ciocanesti a luat unele masuri pentru prevenirea distrugerii fatadelor caselor. Este una din putinele localitati din mediul rural, nu doar din judetul Suceava, ci si din tara, care a luat astfel de masuri pentru combaterea 'poluarii arhitecturale' si stimularea mentinerii traditiilor.

In cativa ani, in pitoreasca comuna cu mai putin de 2.000 de locuitori au aparut nu mai putin de 15 pensiuni rurale. Pensiunile traditionale din Ciocanesti, precum si Muzeul Satului, casele pictate, frumusetea imprejurimilor si ospitalitatea satenilor lasa o impresie profunda vizitatorilor. Acesta nu este un loc pentru cei care cauta o cazare de lux deoarece conditiile de cazare sunt simple, dar camerele sunt foarte curate si primitoare, calduroase iarna, iar baile au accesorii moderne si apa calda pe tot parcursul anului. In Ciocanesti se ofera o experienta de neuitat atat pentru ochi, cat si pentru suflet si reprezinta o destinatie de concediu foarte accesibila financiar.

Tabelul 1. Structura  pensiunilor turistice din Ciocanesti

Tipuri de structuri de primire turistica

Judete

Localitati

Ani

Anul

Anul 2004

Anul 2005

Anul 2006

Anul 2007

Anul 2008

Numar

Numar

Numar

Numar

Numar

Numar

Total

Suceava

Ciocanesti

Pensiuni turistice rurale

Pensiui agroturistice

Sursa: Institutul National de Statistica si Studii Economice, 2009

Tabelul 2. Pensiuni turistice din Ciocanesti

Denumirea pensiunii

Categorie

Numarul de camere

Pensiunea Dafina

Pensiunea Moraru Laurentia

Pensiunea Craciun dana

Pensiunea Doroftei

Pensiunea Olguta

Pensiunea Viorica

Pensiunea Vladimir

Sursa: conceptie proprie

Graficul nr. 1. Pensiunile din Ciocanesti in funtie de numarul de camere si categorie

Sursa: Date prelucrate din tabelul nr. 2.

In Ciocanesti, turistii se pot bucura de un concediu plin de activitati de vacanta pe tot parcursul anului. Este locul ideal de a petrece clipe de neuitat impreuna cu familia. Privelistile muntilor sunt foarte accesibile putand fi explorate fie cu piciorul, fie cu bicicleta sau pe cal. Se poate calatori cu pluta pe Bistrita Aurie. Gradul de inclinare treptata al muntilor din imprejurimi face din Ciocanesti locul perfect al schiorilor incepatori neinfricati. Lupii, ursii, vulturii, mistretii, cerbii, impreuna cu peisajul fantastic si lumina perfecta datorita absentei poluarii din zona, fac din aceasta comuna un loc incredibil pentru fotografii ale turistilor incantati de peisajele mirifice ale locului.

Comuna Ciocanesti este punct de plecare in vacante montane spre masivul Suhard, Obcina Mestecanis si Parcul National Muntii Rodnei. Conditiile pentru pescuitul "la musca" al pastravului in comuna Ciocanesti sunt perfecte. Atat de bogate in peste sunt apele Bistritei Aurii, ca localnicii tin in fiecare an Festivalul National al Pastravului si un concurs de pescuit.

In comuna Ciocanesti se afla un centru de informare turistica si un muzeu viu de arta populara si traditii creat de catre Asociatia ANTREC impreuna cu Primaria locala si Fundatia Carpatica. Acest centru de informare turistica contribuie la promovarea comunei din puct de vedere turistic, dar si la promovarea pensiunilor existente in Ciocanesti.

Agrementul in comuna Ciocanesti poate fi o componenta esentiala a vacantelor petrecute aici prin diversificarea modalitatilor de petrecere a timpului liber. Unele dintre activitatile desfasurate aici sunt: plimbarile pe cai, drumetiile cu bicicleta sau pe jos, pescuitul la "musca", plimbari cu pluta pe Bistrita, fotografii, schi si multe altele de care turistul va fi cu siguranta incantat sa le practice pentru a descoperi frumusetea locului si a ramane cu amintiri placute in urma sejurului.

Si aici, ca si in alte sate turistice, turistii au posibilitatea de a se implica in activitatile desfasurate si de a se initia in diversele activitati de mestesugarit, artizanat, dansuri populare si multe alte obiceiuri traditionale specifice Ciocanestiului.

3. Traditii si obiceiuri in Ciocanesti

In comuna Ciocanesti, de-a lungul timpului traditiile au fost transmise din generatie in generatie si s-au pastrat pana in zilele de zi. Comuna dispune de un calendar propriu de evenimente culturale si de divertisment, precum: obiceiurile de Craciun, Anul Nou, Paste, hramuri bisericesti la Biserica din Ciocanesti, din Botos, Festivalul National al Oualor Incondeiate, Festivalul National al Pastravului, pluta pe Bistrita si multe altele care atrag pe tot parcursul anului foarte multi turisti dornici sa invete si sa experimenteze lucruri noi. Calendarul evenimentelor si manifestarilor din comuna Ciocanesti, atrage anual un numar important de turisti si oameni interesati de traditiile si obiceiurile locului.

Satul Ciocanesti este remarcat, mai ales pentru cele doua festivaluri nationale, si anume: al oualor incondeiate si al pastravului care sunt practicate in fiecare an in Ciocanesti.

Primul care se desfasoara este Festivalul Oualor Incondeiate unde se intalnesc mesteri renumiti ai incondeierii oualor din intreaga tara, pastrand traditia si maiestria pentru generatiile viitoare. Este un mestesug perfectionat in timp, care le-a adus reputatia mesterilor de aici. Motivele cu care sunt pictate ouale sunt preluate din costumele populare ale localnicilor satului.  Reprezinta o multitudine de culori, de imaginatie si multa atentie, pe care numai mesterii populari o pot avea in cadrul festivalului ce se desfasoara, si nu numai. Fiecare mester isi pune amprenta si stilul personal asupra picturii, prin diversele tehnici aplicate si prin culorile folosite.

In Ciocanesti, mesterii folosesc tehnica cerii de albine, in care fiecare strat de ceara ascunde culoarea anterioara, iar oul este cufundat pe rand in diverse culori. Culoarea predominanta folosita in pictura este negrul, dupa care pentru ornamente sunt folosite si alte culori, cum sunt: alb, galben, portocaliu si alb.

La acest festival are loc si parada portului popular, dupa care in sunetul buciumelor si a trambitelor, zeci de ciocanesteni imbracati in costume populare, calare pe cai sau in carute aranjate de sarbatoare, cu covoare si paturi tesute de gospodinele satului, aduc in centrul comunei un ou urias, din lemn, greu de aproape o tona, intr-un stravechi car tras de o pereche de armasari. Acest ou este considerat emblema festivalului, fiind pictat pe o parte cu chipul domnitorului Stefan cel Mare, iar pe cealalta parte cu modele traditionale din Ciocanesti.

Este foarte impresionant faptul ca aici se reunesc atat de multi mesteri populari, atat de multi oameni care cunosc, incearca sa cunoasca, incearca sa transmita mai departe elemente esentiale ale existentei lor, a ceea ce ii reprezinta.

Aceasta arta extraordinara cred ca merita pretuita si mai mult, pentru ca ea se regaseste in primul rand in oamenii acelor locuri, prin educatia primita si dobandita de-a lungul timpului, dar si prin darul si harul pe care acest popor le-a avut dintotdeauna.

Oul este simbolul fundamental al dragostei. Este considerat a fi simbolul care detine misterul fertilitatii si care exprima frumusete, armonie si perfectiune."

Un alt festival renumit este Festivalul National al Pastravului , ce are loc intre 14 si 16 august. Acesta a inceput sa fie cunoscut nu doar pe plan national, ci si international, fiind singurul festival al pastravului din Europa, asa ca, din ce in ce mai multi turisti si pescari sosec in comuna pentru a lua parte la acest festival.

In cadrul acestui festival sunt desfasurate si alte evenimente care atrag din ce in ce mai multi turisti. De la traditionala muzica populara interpretata de artistii locali sau invitati speciali, la parada porturilor populare, la feciori calare pe ulitele satului, la coboratul cu pluta pe Bistrita si focurile de tabara organizate.

La intrarea in Ciocanesti, fiecare turist este intampinat cu paine si sare, ceea ce arata ca vechile traditii sunt inca vii in aceste locuri. Parada portului popular, a calaretilor si a spectacolelor folclorice arata ca localnicii inca pastreaza vechile costume traditionale, adevarate comori atat pentru ei, cat si pentru cei ce stiu sa aprecieze frumosul, dar si traditia. Tot in cadrul festivalului va fi aleasa cea mai frumoasa gospodarie ce are o gradina minunata, iar de pe malul Bistritei se pot vedea plutele ce vin spre mal.

In cinstea festivalului se organizeaza concursuri gastonomice in care pastravul este pregatit in cele mai diverse moduri, in asa fel incat sa incante si sa lase o impresie placuta atat juriului, cat si turistilor dornici sa afle secretul retetelor.

Pentru pescarii profesionisi, cat si pentru cei amatori, Festivalul National al Pastravului este o ocazie buna de a veni aici pentru pescuit, cat si pentru a participa la concursurile organizate.

Turistii sositi in comuna Ciocanesti se pot bucura de privelistea mirifica ce ii inconjoara si de preparatele culinare specifice zonei preparate cu drag de catre localnici. Oamenii primitori de aici, indeamna turistul sa revina si sa-si petreaca sejurul in mijlocul naturii cu un aer curat.

Consider ca fiecare persoana ar trebui sa mearga in aceasta zona pentru a-si petrece sejurul sau macar in trecere prin localitate pentru a descoperi adevarata frumusete a locului, pentru a degusta din bucatele locului si pentru a se bucura de evenimentele ce au loc aici.

Ciocanestiul, cu case impodobite cu frumoase braie si motive nationale asezate sub streasini, cunoscut peste tot in tara ca o zona ce apreciaza in mod deosebit vechile traditii si obiceiuri romanesti, isi va continua cu certitudine misiunea de purtator al culturii traditionale romanesti aici si peste hotare, de-a lungul vremurilor.

Localnicii primitori, ospitalieri vor astepta intotdeauna cu drag turisti care sa le calce pragul si vor fi intampinati asa cum se cuvine in zona Bucovinei. Vor participa alaturi de gazde la activitatile desfasurate de acestia in gospodaria proprie, vor incerca sa afle din secretele minunatelor retete folosite de gospodarii locului si se vor bucura si vor exploata pe cat posibil minunatele zone din apropierea Ciocanestiului.

Turismul rural in aceasta zona poate fi practicat pe tot parcursul anului. Turistii pot veni aici in orice moment al anului calendaristic si pot practica diverse sporturi in functie de anotimp. Iarna te poti bucura alaturi de gazde de vizitele colindatorilor ce trec pragul gospodariilor si de traditiile care sunt respectate cu sfintenie si de catre cei in varsta, dar si de cei tineri care duc traditiile mai departe.

Satul Ciocanesti, este un loc simplu, dar cu peisaje mirifice unde turistii sunt primiti cu inima deschisa si cu mult drag.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.