Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Dictionar de termeni - comunicare

Dictionar de termeni - comunicare


Dictionar de termeni - comunicareAbove-the-line (ATL)
Servicii de advertising care folosesc cele 5 media conventionale: presa scrisa, radio, televiziune, cinema si outdoor (panouri si suporturi mobile, de ex. autobuzele). Exista si forme tipizate pentru fiecare suport: macheta de presa (presa scrisa), spotul (televiziune, radio si cinema), afisul publicitar (outdoor).


Acoperire (Reach)
Reprezinta numarul de persoane diferite care intra in contact cel putin o data cu mesajul publicitar. Se exprima de regula in procente din grupul tinta sau din universul media si se masoara pe o perioada de 4 saptamani.

Advertising
Advertising desemneaza utilizarea platita de timp si spatiu in mass media pentru difuzarea unor mesaje. Obiectivul urmarit este sa convinga un anumit public sa achizitioneze un produs sau un serviciu. Principalele elemente care diferentiaza advertising-ul de relatiile publice sunt:

 • modalitatea de folosire a suportului mediatic: in advertising, orice difuzare a mesajului este platita, in timp ce in cazul relatiilor publice (de regula, in activitatile de ?publicity?) materialele sunt realizate si trimise jurnalistilor pentru ca au o valoare informationala, iar institutiile media decid daca vor publica sau nu informatia, orice publicare fiind gratuita;
 • tipul de public vizat: advertising-ul se adreseaza doar publicului extern (consumatorii de bunuri si servicii), relatiile publice se adreseaza atat publicului extern (consumatori, dar si actionari, lideri ai comunitatii, grupuri de activisti etc), cat si celui intern (angajati);
 • functia: advertising-ul are functia de a vinde bunuri si servicii, in vreme ce functia relatiilor publice este de a crea un climat de incredere in care organizatia sa poata prospera.


Advertorial

 • in audiovizual: folosirea timpului destinat reclamelor, de catre o organizatie, pentru a afirma un punct de vedere in legatura cu o anumita tema;
 • in presa scrisa: un text care se aseamana cu un material generat de catre redactie si care are un continut publicitar despre un produs sau serviciu. Din punct de vedere legal, este obligatorie demarcarea continutului publicitar de cel jurnalistic, prin mentionarea caracterului advertorial sau publicitar - marcat (P).Afaceri publice (Public Affairs)
Componenta a relatiilor publice, care consta in influentarea procesului de elaborare, implementare sau evaluare al unor politici publice, considerate a avea impact asupra organizatiei. Termenul mai este folosit si de structurile guvernamentale pentru a-si descrie activitatile de relatii publice si de unele corporatii ca termen general care inglobeaza multiplele actiuni de relatii publice desfasurate de acestea.

Audit al comunicarii
O analiza completa a comunicarii organizatiei ? interne si/sau externe ? pentru a evidentia: nevoile, politicile, practicile sau capacitatile de comunicare si pentru a completa datele necesare top managementului ca sa ia decizii economice in cunostinta de cauza in legatura cu obiectivele de comunicare ale organizatiei. Auditul comunicarii poate urmari sa:

 • masoare eficienta programelor de comunicare la nivelul intregii organizatii, al unui singur departament sau al unui grup anume de angajati;
 • evalueze comunicarea unui anumit subiect sau printr-un canal specific de comunicare;
 • ajute la descoperirea unor neintelegeri, bariere informationale sau blocaje, dar si la evidentierea unor oportunitati.

Subiectele analizate prin audit pot fi: filozofia organizatiei privind comunicarea; obiectivele companiei; structura organizationala; programele de comunicare existente; vehiculele de comunicare folosite; comunicarea interpersonala a angajatilor; atitudinile fata de comunicarea existenta, la nivel intern si extern; nevoile si asteptarile la nivelul angajatilor etc. Ca metode de lucru se pot folosi: interviurile, focus-grupurile, sondajele de opinie, analiza documentelor, etc.


Below-the-line (BTL)
Servicii de advertising care folosesc alte suporturi decat cele conventionale. Ca modalitati de actiune, sunt specifice evenimentele (targuri, conferinte), marketingul direct, obiectele promotionale, etc.

Brainstorming
Tehnica de creativitate menita sa obtina de la un grup de persoane, intr-un timp limitat, un numar mare de idei privind solutionarea unei probleme. Tehnica a fost dezvoltata si utilizata de A.F.Osborne in anii '30. Scopul brainstorming-ului este de a stimula creativitatea si de a genera o cantitate mare de idei. Printre regulile de baza ale desfasurarii sesiunii de brainstorming se numara: interzicerea criticarii sau aprecierii ideilor generate de participanti, incurajarea generarii unui numar cat mai mare de idei, indiferent de calitatea lor, crearea unui climat care sa asigure dezvoltarea gandirii libere. Dupa sedinta de brainstorming are loc etapa de evaluare a ideilor emise si alegerea celor care pot fi aplicate.

Brand
Un nume, termen, semn, simbol sau design, sau o combinatie intre aceste elemente, prin care se urmareste identificarea bunurilor sau serviciilor unui vanzator sau grup de vanzatori si diferentierea lor de cele ale concurentei. Un brand se adreseaza consumatorului, incercand sa creeze un sens pentru acesta la 4 niveluri: al atributelor, al beneficiilor, al valorilor si al personalitatii.

 • La primul nivel, al atributelor, brand-ul comunica anumite calitati ale produsului (de ex. Mercedes se axeaza pe atribute precum 'inalta clasa', 'scump', 'durabil').
 • La al doilea nivel, brand-urile comunica beneficiile pe care le aduc atributele de la primul nivel (atributul 'durabil' transmite beneficiul functional de a avea mult timp o masina buna, atributul 'scump' confera beneficiul emotional de a te simti important si admirat, etc). Clientii cumpara produse pentru beneficiile aduse de acestea, nu pentru atributele lor; de aceea, companiile e bine sa transforme atributele in beneficii functionale si emotionale.
 • La al treilea nivel, brand-ul comunica despre valorile cumparatorului, valori catre care tintesc produsele sale (pentru cumparatorul Mercedes sunt importante valori precum prestigiul, inalta performanta si sigurantata).
 • La al patrulea nivel, brand-ul incearca sa il faca pe consumator sa-l vizualizeze ca pe o personalitate distincta. Aceasta personalitate ar trebui sa il motiveze pe consumator sa se identifice cu ea (personificat, Mercedes ar fi un manager cu varsta intre 35-50 de ani si cu venituri ridicate).

Compus din semnificatiile pe care le genereaza la fiecare dintre cele 4 niveluri, brand-ul apare ca un simbol complex, un set de sensuri si asocieri care ii confera o anumita identitate.

Brand Equity
Reprezinta valoarea unui brand, in functie de mai multe criterii:


nivelul de loialitate fata de brand,

notorietatea numelui,

calitatea perceputa,

asocierile puternice cu brandul,

alte active aflate in proprietatea brandului: patente, marci inregistrate, relatii in interiorul canalelor de distributie etc.

Valoarea unui brand desemneaza efectul de diferentiere pozitiva pe care recunoasterea numelui de brand il are asupra reactiei clientilor la produsul sau serviciul in cauza.

Cause Related Marketing
Tip de program CSR prin care o companie se angajeaza sa doneze in favoarea unei cauze o suma care depinde de vanzarile pe care le realizeaza intr-o anumita perioada.

Ciclu de viata al produsului
Orice produs lansat de o companie are o durata de viata limitata. Produsul trece printr-un proces de evolutie ciclica in ceea ce priveste vanzarile si profitul. Exista 5 etape distincte:

 • dezvoltarea produsului incepe cand compania gaseste si dezvolta o idee de produs nou. In aceasta etapa, vanzarile sunt 0, iar costurile investitionale ale companiei cresc;
 • introducerea este o perioada de crestere lenta a vanzarilor, pe masura ce produsul intra pe piata. Profiturile sunt inexistente in aceasta etapa din cauza cheltuielilor foarte mari cu introducerea produsului;
 • cresterea este o perioada de acceptare rapida pe piata si de crestere a profitului;
 • maturitatea este o etapa de incetinire a cresterii vanzarilor pentru ca produsul a fost acceptat de majoritatea cumparatorilor potentiali. Nivelul profiturilor ramane constant sau scade din cauza cheltuielilor mai mari de marketing in scopul apararii produsului de concurenta;
 • declinul este perioada in care vanzarile se diminueaza si profiturile scad.

Comunicare de criza
Ansamblul metodelor si politicilor utilizate de o corporatie pentru diseminarea informatiilor atunci cand organizatia este implicata intr-o situatie de criza. Pentru o organizatie, criza este o situatie neprevazuta, care intervine in desfasurarea normala a activitatii si care ii poate periclita imaginea si reputatia. Consecintele ei sunt importante la nivelul unuia sau mai multor publicuri. De regula, in cazul unei crize, publicul va cauta mai activ informatii in mass media pentru a intelege semnificatia evenimentelor. Prin intermediul comunicarii de criza, organizatia trebuie sa raspunda intr-un termen foarte scurt, cu acuratete si completitudine acestei nevoi de informare a publicului.

Comunicare integrata de marketing (Integrated Marketing Communication)
Concept care desemneaza eforturile unei companii de a integra si de a coordona in mod strategic multitudinea de canale de comunicare de care dispune (mass media, advertising, relatii publice, vanzari directe, promotii, marketing direct etc.) pentru a transmite un mesaj clar, consistent si convingator despre organizatie si produsele sale.


Comunicare interna
Totalitatea formelor de comunicare cu angajatii sau alti membri dintr-o companie sau dintr-o organizatie.

Comunicat de presa
Document scris, realizat de un specialist in relatii publice, care cuprinde o informare periodica despre activitatile intreprinse de client - o companie sau o organizatie ? si care este distribuit institutiilor de presa in scopul de a fi adus la cunostinta publicului.

Conferinta de presa
Intalnire organizata, in cadrul careia purtatorul de cuvant al unei organizatii sau al unei persoane aflate in atentia presei furnizeaza informatii si raspunde intrebarilor jurnalistilor.

Corporatist
Care tine de corporatism si de ideologia lui, privitor la corporatism si la ideologia lui. Termenul este adesea folosit ca adjectiv pentru a desemna calitatea de a apartine unei ?corporatii?, ceea ce constituie o greseala avand in vedere sensul ideologiei corporatismului. Vezi corporatism = doctrina social-politica si economica, aparuta dupa primul razboi mondial, care preconiza inlocuirea sindicatelor muncitoresti cu corporatii, organizatii profesionale din care sa faca parte atat muncitorii, cat si patronii, precum si inlocuirea Parlamentului cu o reprezentanta nationala a corporatiilor.

Corporativ
Care tine de corporatii, privitor la corporatii.

Cota de piata (Market Share)
Ponderea detinuta de catre un ofertant in vanzarile totale ale unei anumite piete, exprimate de regula procentual. Piata de referinta poate fi definita atat in sens larg, ca sfera de activitate economica cat si in sens restrans, ca segment de piata specific sau ca arie geografica.

Dosar de presa
Dosar care contine comunicatul de presa, fototografii si alte materiale care ofera informatii despre contextul unei comunicari cu presa, si care este distribuit jurnalistilor. Odata cu dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, dosarele de presa au inceput sa includa si documente in format electronic, de ex. prezentari multimedia. In plus, site-urile organizatiilor cuprind acest tip de documente in sectiunea de presa.

Emotional Selling Proposition
Un atribut non-functional al unui produs, care produce asocieri unice pentru consumatori. Conceptul are rolul de a-l suplini pe cel de Unique Selling Proposition. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand companiile se confrunta cu dificultatea de a-si pastra superioritatea beneficiului functional in fata competitiei.

Focus-grup
Focus-grupul este o tehnica de cercetare calitativa, utilizata in advertising, marketing si relatii publice. Un focus-grup poate sa isi propuna sa identifice atitudinile si motivatiile unui public specific, sa testeze sau sa formuleze anumite teme si strategii de comunicare. Tehnica presupune o discutie informala, de maxim 2 ore, la care participa 8-12 persoane, alese astfel incat sa reprezinte un public-tinta dorit. Discutia este orientata de un moderator, care incurajeaza membrii focus-grupului sa vorbeasca liber despre anumite teme. Rezultatele nu pot fi generalizate la o intreaga populatie, ci dau directii asupra opiniilor participantilor si pot fi folosite ca ipoteze pentru cercetarile cantitative.

Gross Rating Point - GRP
Indicator care evalueaza procentul din audienta totala care poate fi expus mesajului publicitar. Se calculeaza insumand rating-urile programelor folosite pentru transmiterea reclamei. Acest indicator se raporteaza intotdeauna la un grup tinta si nu tine cont de expunerile repetate ale unui individ la mesaj. Indicatorul trebuie calculat prin raportare la acelasi univers media.

Grup tinta (Target Market)
In marketing: Un grup de cumparatori care au in comun anumite nevoi sau caracteristici si pe care compania decide sa ii serveasca.

In advertising: un grup avand anumite caracteristici (demografice, psihografice, etc), vizat pentru a fi atins de un mesaj publicitar sau o campanie publicitara.

In relatiile publice: alegerea din multitudinea de publicuri ale unei organizatii (publicuri interne: angajati, actionari si publicuri externe: media, comunitatea, institutii guvernamentale, etc) a unuia specific, considerat prioritar si care devine punctul de interes pentru eforturile relatiilor publice.

Lider de opinie
Persoana din interiorul unui grup de referinta care, gratie abilitatilor, cunostintelor sau personalitatii sale ori altor caracteristici, exercita influenta asupra celorlalti.

Lobby
Procesul de construire si mentinere a relatiilor cu legislatorii si administratia in scopul influentarii legilor si politicilor formulate sau implementate de acestia. Este o practica folosita de specialistii in relatii publice care lucreaza pentru corporatii sau pentru servicii publice, atunci cand ajung sa reprezinte o anumita ramura industriala (de ex. petrolul sau gazele) sau anumite interese (de ex. organizatii din domeniul sanatatii).

Logo
Element de identitate vizuala a unei organizatii sau brand, a carui functie esentiala este de reprezentare. Logo-ul se caracterizeaza prin prezenta unor elemente pur figurative (linii drepte sau curbe, incadrari, sublinieri, etc), a unor simboluri, a unei culori sau combinatii de culori, precum si prin caracterele tipografice si caligrafia specifica. Puterea de reprezentare a logo-ului se manifesta prin prezenta sa pe toate suporturile de comunicare ale organizatiei: foi cu antet, carti de vizita, rapoarte anuale, afise publicitare, ambalajul produselor, masinile firmei etc.

Marketing
Procesul de planificare si realizare a productiei, a politicii de preturi si a distributiei de bunuri, idei si servicii pentru a determina schimburi care sa satisfaca atat obiectivele organizationale ale producatorului, cat si obiectivele actorilor de pe piata careia i se adreseaza acesta.

Marketing direct
Activitati de marketing care se bazeaza pe o comunicare directa cu un public anume, ales in functie de informatiile cuprinse intr-o baza de date proprie sau a unei firme specializate. Mesajele sunt create pentru a stimula un raspuns din partea celui vizat. Ceea ce diferentiaza marketingului direct de formele traditionale de marketing este trecerea de la o comunicare de masa, nediferentiata la o comunicare personala, individuala (one-to-one). Exista mai multe forme de marketing direct: scrisori directe, tele-marketing (marketing prin telefon), marketing online etc. Toate au trasaturi comune, precum:

 • caracterul personal ? mesajul se adreseaza direct unui anumit individ (se utilizeaza numele sau alte date ale persoanei);
 • interactivitatea ? comunicatorul cauta sa il implice pe consumator intr-un dialog. In functie de raspunsul acestuia din urma, comunicatorul isi poate modifica raspunsurile ulterioare;
 • selectivitatea - marketingul direct permite o segmentare extrem de fina a pietei. Mesajele au capacitatea de a ajunge la indivizi care pot fi identificati prin nume, adresa, stil de viata etc.

Misiune organizatie
Reprezinta prima etapa din planificarea strategica a unei organizatii. Misiunea afirma scopul unei companii ? ceea ce vrea organizatia sa realizeze in ansamblul societatii. O declaratie clara asupra misiunii actioneaza ca o mana invizibila care ghideaza oamenii din organizatie. Unele companii isi definesc misiunea in termenii produselor oferite sau ai tehnologiei de productie utilizate.

Declaratiile de misiune trebuie sa fie orientate spre piata, adica prin definirea activitatii companiei in termenii satisfacerii unor nevoi fundamentale ale clientului. De exemplu, misiunea eBay nu este doar de a organiza licitatii online (misiune axata pe produs) ci cuprinde si conectarea vanzatorilor si cumparatorilor de pe piata online a lumii (misiune axata pe piata); Nike are ca misiune sa vanda incaltaminte sport (misiune axata pe produs) si, la nivelul satisfacerii nevoilor clientului, sa ajute oamenii sa traiasca sentimentul intrarii in competitie si al obtinerii victoriei.

Mix de marketing
Este un model de elaborare si implementare a unor strategii de marketing. Cuprinde mai multe variabile, dintre care cele mai des folosite sunt:

 • produsul (totalitatea bunurilor si serviciilor pe care o companie le ofera pe o piata vizata);
 • pretul (suma de bani pe care un consumator o plateste pentru un bun sau serviciu);
 • plasamentul/distributia (activitatile companiei pentru a face un produs sau serviciu disponibil publicului vizat);
 • promovarea (activitati de comunicare a beneficiilor brand-ului, menite sa convinga publicul-tinta sa cumpere).

Dimensiunile pe care oamenii de marketing le pot lua in considerare in realizarea mixului de marketing pot fi:

 • pentru produs: varietatea, calitatea, trasaturile produsului, numele brandului etc.
 • pentru pret: politica de stabilire a preturilor, conditiile de creditare, discount-urile etc.
 • pentru plasament: canalele de distributie, locatiile de desfacere, transportul etc.
 • pentru promovare: advertising-ul, promotiile, vanzarea directa, relatiile publice, etc.

Nise de piata
Seturi mai mici de cumparatori, care au cerinte mai bine definite sau o combinatie unica de cerinte.

Pozitionare de brand
Pozitia unui produs reprezinta locul pe care il ocupa acel produs in mintea consumatorilor, raportat la produsele concurente. Pozitionarea este un proces natural, care intervine din cauza avalansei de informatii la care sunt supusi consumatorii. Acestia nu pot reevalua produsele de fiecare data cand iau o decizie de cumparare. In procesul de achizitionare, consumatorii apeleaza la o serie de categorii mentale in care sunt ordonate produse, servicii sau firme.

Astfel, prin pozitionarea unui produs se intelege un set complex de perceptii, impresii, si sentimente pe care consumatorul le are despre un produs, in comparatie cu alte produse concurente. O companie isi poate propune sa isi pozitioneze un brand la 3 niveluri: al atributelor brand-ului (ex. sapunul Dove ?contine un sfert crema hidratanta?), al avantajelor oferite pentru consumatori (ex. sapunul Dove ofera ?o piele mai catifelata?) si, nivelul cel mai puternic, al valorilor si convingerilor (ex. sapunul Dove ?te face mai atragator?).

Preferinta de brand
Este o dimensiune importanta a comportamentului consumatorului, fiind procesul prin care cumparatorii aleg anumite brand-uri in fata altora. Se manifesta ca o motivatie pozitiva, exprimata prin compatibilitatea afectiva cu un produs, rezultata in urma contactului cu o serie de calitati ale produsului respectiv. Orientarea spre un anumit brand se realizeaza in functie de evaluarea relativa de catre client a functiilor produsului si de increderea sa ca brand-ul respectiv isi va indeplini promisiunile mai bine decat brand-urile concurente.

Produs
Orice lucru care poate fi oferit unei piete pentru a i se acorda atentie, a fi achizitionat, utilizat sau consumat, si care ar putea satisface o dorinta sau o nevoie.

Publicatie externa
Publicatie realizata de o organizatie pentru alte publicuri decat grupurile de angajati sau de membri ai sai: clienti, parteneri de afaceri, comunitatea locala.

Publicatie interna
O publicatie destinata angajatilor sau membrilor unei companii sau ai unei organizatii.

Publicity
O functie a relatiilor publice care implica diseminarea, prin diversele media selectate, a unor mesaje planificate si executate cu scopul de a mari interesul pentru o organizatie sau o persoana. Caracteristic pentru ?publicity? este ca organizatiile nu platesc publicarea acestor informatii de catre media.

Rating
Numarul de persoane sau gospodarii care urmaresc la un moment dat un anumit program tv sau radio. Se calculeaza procentual din universul audientei media.

Relatii comunitare (Community Relations)
O componenta a relatiilor publice care consta in activitati de stabilire a unor relatii de incredere intre o organizatie si comunitatea in care opereaza. Obiectivele urmarite sunt sa se obtina sprijinul publicului si sa se creeze o imagine buna a organizatiei. Printre activitatile de relatii comunitare se numara:

 • descoperirea asteptarilor si nevoilor comunitatii pentru a veni in intampinarea lor;
 • construirea unei reprezentari pozitive a comunitatii, in privinta organizatiei;
 • informarea permanenta si coerenta a comunitatii despre organizatie, etc.

Relatii cu grupurile multiculturale (Multicultural Relations)
Componenta a relatiilor publice care consta in stabilirea unor relatii cu indivizi si grupuri apartinand unor comunitati multiculturale. Caracterul multicultural se refera la diferentele percepute in legatura cu anumite grupuri la nivelul: originii etnice, religiei, rasei, abilitatilor fizice, orientarii sexuale etc. Rolul acestor activitati este de a arata ca organizatia respecta si raspunde nevoilor pe care le au indivizii care apartin unor grupuri multiculturale.

Relatii cu presa (Media Relations)
O functie a relatiilor publice care implica lucrul cu presa in scopul de a face cunoscuta o organizatie si de a raspunde solicitarilor jurnalistilor cu privire la acea organizatie.Relatii financiare (Financial Relations)
O componenta a relatiilor publice care consta in crearea unui climat de incredere si a unor relatii reciproc avantajoase intre organizatie si comunitatea investitorilor sau, in general, intre organizatie si comunitatea financiara. Printre activitati se pot numara:

 • consilierea managementului asupra modului de actiune al organizatiei in domeniul financiar-investitional (de ex. cum sa evite preluarea de catre o alta companie),
 • gasirea celor mai eficiente modalitati de comunicare cu actionarii sau investitorii (de ex. orice crestere a profitului companiei trebuie comunicata pentru ca prezinta interes si va provoca reactii pozitive in randurile investitoriilor), etc.

Relatii guvernamentale (Government Relations)
O componenta a relatiilor publice care consta in stabilirea unor legaturi directe cu legislatorii sau cu agentiile de reglementare, care sa serveasca intereselor organizatiei. Aceasta componenta este importanta mai ales pentru companiile din industriile care sunt supuse unei legislatii stricte si care sunt afectate in mai mare masura de deciziile pe care le iau autoritatile. Activitatile de relatii guvernamentale pot cuprinde:

 • monitorizarea actiunilor autoritatilor;
 • informarea autoritatilor in privinta punctelor de vedere ale managementului companiei;
 • cooperarea cu institutiile guvernamentale in proiecte care aduc beneficii de ambele parti; activitatile de lobby etc.

Relatii publice (Public Relations)
O functie distincta a managementului, care ajuta la stabilirea si la mentinerea unor relatii reciproce de comunicare, intelegere, acceptare si cooperare intre o organizatie si publicurile sale. Relatiile publice actioneaza in urmatoarele directii:

 • realizeaza managementul problemelor,
 • ajuta conducerea organizatiei sa fie informata despre publicuri si sa fie receptiva la opinia publica,
 • defineste si accentueaza responsabilitatea managementului fata de interesul public,
 • da posibilitatea conducerii sa fie in pas cu schimbarile si sa le utilizeze eficient,
 • foloseste cercetarea si tehnicile etice de comunicare ca instrumente principale.

Componentele de baza ale relatiilor publice sunt: consilierea, cercetarea, relatiile cu presa, activitatea de publicity, relatiile cu angajatii/membrii organizatiei, relatiile comunitare, afacerile publice, relatiile guvernamentale, managementul crizelor, organizarea de evenimente, strangerea de fonduri, relatiile financiare, relatiile cu industria, comunicarea de marketing si relatiile cu grupurile multiculturale ? conform Public Relations Society of America.

Relatiile cu industria (Industry Relations)
Componenta a relatiilor publice, care urmareste sa stabileasca relatii bazate pe incredere, cu actorii din industria in care activeaza compania (asociatiile patronale sau profesionale, companiile concurente, etc).
Reputatie
Parere publica, favorabila sau defavorabila, despre cineva sau ceva; felul in care cineva este cunoscut sau apreciat.

Responsabilitatea sociala a companiilor (Corporate Social Responsibility)
Adoptarea unor politici de afaceri care sa indeplineasca sau sa depaseasca asteptarile de ordin etic, legal, comercial sau asteptarile pe care le are societatea de la o companie - conform Business for Social Responsibility.

Segmentare de piata
Procesul de impartire a unei piete in grupuri distincte de cumparatori, care au nevoi, caracteristici sau comportamente relativ omogene si care ar putea necesita produse sau mixuri de marketing separate. Cele mai frecvent folosite tipuri de segmentare de piata sunt:

 • Segmentarea demografica (impartirea pietei pe baza unor variabile demografice: sex, varsta, venit, ocupatie, educatie, religie, etc)
 • Segmentarea geografica (impartirea unei piete in unitati geografice distincte: tari, regiuni, orase, cartiere)
 • Segmentarea psihografica (impartirea unei piete in grupuri diferite, definite in functie de clasa sociala, stilul de viata sau caracteristicile de personalitate).

Shareholder
Persoana care detine actiuni din capitalul unei corporatii sau al unui fond mutual. In cazul corporatiilor, la dreptul de proprietate, se adauga dreptul de a dispune de dividende si dreptul de vot in legatura cu anumite probleme ale organizatiei, inclusiv asupra consiliului director. Reprezinta o categorie importanta din randul stakeholder-ilor unei organizatii.

Social Marketing
Este un domeniu specializat al marketingului, care foloseste principiile si tehnicile de marketing pentru a influenta un public tinta sa accepte, sa respinga, sa isi modifice sau sa renunte in mod voluntar la un comportament, cu scopul de a servi binelui unor indivizi, al unor grupuri sau al societatii in ansamblu.

Spot
In audiovizual - reclama care dureaza mai putin de 1 minut.

Stakeholders
Publicuri (indivizi, comunitati, organizatii, grupuri socio-profesionale etc.) care afecteaza sau sunt afectate de operatiunile unei companii. Aceste publicuri pot fi interne (ex. angajatii companiei) sau externe (ex. clienti, furnizori, actionari, comunitatea locala, administratia etc).

Storyboard
Prezentare ilustrata a unui spot tv, pe cadre esentiale succesive, cu adnotari privind modul de filmare, elementele audio, timpul estimat pentru fiecare cadru sau replicile personajelor.Unique Selling Proposition
Un beneficiu unic al produsului, pe care o companie il promoveaza agresiv si permanent in fata unei piete vizate. Acest beneficiu reflecta, de regula, superioritatea functionala a produsului: cea mai buna calitate, cele mai bune servicii, cel mai mic pret, cele mai moderne tehnologii. Uneori companiile se confrunta cu dificultatea de a-si pastra superioritatea beneficiului functional in fata competitiei. De aceea a fost dezvoltat un nou concept, Emotional Selling Proposition, care subliniaza un atribut emotional, care determina asocieri unice cu produsul.

Universul audientei media
Totalitatea indivizilor cu anumite caracteristici dintr-o anumita regiune (de ex. populatia unei tari, persoanele care au televizor, etc) considerat grup de referinta.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.