Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Stilul de comunicare deschis

Stilul de comunicare deschis


Stilul de comunicare deschis

Dintre cele patru stiluri de interlocutori, cei "deschisi" sunt singurii care intr-adevar apreciaza, in mod sincer si deschis alti oameni. Acestia se dezvaluie prea des si prea mult si asteapta un prea mare feedback din partea partenerilor de comunicare. Din aceasta cauza acest tip de interlocutori incomodeaza uneori pe alti oameni. Ei sunt motivati in egala masura de placerea de a vorbi despre propria persoana sau despre propriile realizari, cat si de respectul fata de oameni.

Managerii "deschisi"

Managerii "deschisi" tind sa foloseasca dezvaluirile si feedback-ul pentru a crea o atmosfera deschisa in care oamenii pot avea incredere unul in celalalt.Un asemenea manager este sensibil la nevoile angajatilor si din aceasta cauza le permite sa ocupe roluri active in activitatile organizatiei, iar acestia la randul lor, dezvolta relatii bune, sanatoase si obtin cresteri ale productivitatii.

Managerul "deschis" incearca de cele mai multe ori sa rezolve situatiile conflictuale prin implicarea tuturor sau a majoritatii angajatilor in cautarea unei solutii. Ca rezultat, urmareste obtinerea unei decizii pe care fiecare o poate accepta in consens, iar daca nu se reuseste, managerul va lua decizia, in final.

In organizatiile unde managerii si angajatii prefera stilul deschis, se stabilesc relatii interpersonale bune, iar productivitatea este in continua crestere.

Angajatii "deschisi"

Acesti angajati sunt prietenosi, cauta feedback-ul si isi spun deschisi ideile si parerile sefului si colegilor. In acelasi timp, isi sustin ideile prin fapte si isi asuma responsabilitatea pentru propriile erori. Totodata, ei admira oamenii si pot sa isi concentreze eforturile pentru a ajunge cei mai buni.

Unii angajati "deschisi" pot fi considerati prea deschisi pentru colaboratorii mai putin receptivi la un asemenea stil si care se pot chiar simti inconfortabil in prezenta acestora. Intr-un mediu inchis, un angajat "deschis' este putin probabil sa faca o impresie buna. Este recomandabil ca intr-un mediu organizational nou pentru un angajat "deschis", la inceput acesta sa-i asculte si sa-i observe pe ceilalti, pentru a-si putea da seama cat de deschis este climatul organizational respectiv.

Caracteristicile persoanelor care apartin stilului de comunicare "deschis"

In incercarea de a face o analiza interna si a comportamentului persoanelor care fac parte din aceasta categorie, vom identifica elementele pozitive considerate drept calitati, cat si elementele negative necesare a fi cunoscute pentru a putea fi remediate sau utilizate corespunzator.

Din categoria elementelor pozitive ale "deschisilor' retinem:

Au o productivitate deosebit de ridicata;

Sunt de cele mai multe ori flexibili in folosirea stilurilor de comunicare;

Dau dovada de abilitati de ascultatori atenti;

Accepta critica atunci cand aceasta este constructiva;

Sunt priviti de restul colectivului ca oameni de incredere, prietenosi si pe care te poti baza;

Cel mai adesea sunt dispusi sa dezvaluie pareri si cunostinte proprii;

Se dovedesc a fi adevarati "iubitori de oameni" in sensul ca sunt real interesati in cunoasterea nevoilor indiviziior.

Pentru ca descrierea facuta sa nu dea impresia ca aceste persoane nu au si defecte, amintim si punctele slabe ale "deschisilor":

Devin frustrati de lipsa de oportunitati creative atunci cand sunt sub conducerea unor sefi "inchisi" si se manifesta ca atare;

Demonstreaza o nerabdare accentuata fata de timpul necesar producerii unor schimbari;

Prea "deschisi" uneori nu sesizeaza intotdeauna daca este oportun sau nu sa se manifeste ca atare;

Pot fi perceputi ca ineficienti, mai ales cand ocupa functii de conducere sau au de a face cu manageri de rang superior de tipul "orbi'.

Asa cum am precizat si in cazul celorlalte stiluri de comunicare prezentate anterior,  pentru a aduce imbunatatiri sesizabile comunicarii in relatiile cu managerii de tip "deschis", putem recomanda strategii care prevad:

Adoptarea unei atitudini sincere si deschise;

Utilizarea unor abordari a problemelor din toate punctele de vedere, dar folosind tactul ca masura;

Dezvaluirea de sentimente, probleme si chiar indoieli legate de munca;

Relatarea unor episoade din viata personala, in incercarea de a urmari modelul managerului;

Acceptarea si impartirea responsabilitatilor si chiar a puterii.

Cu privire la angajatii deschisi, urmand analizei caracteristicilor pozitive si negative,  de asemenea sunt recomandate anumite tehnici ce vizeaza imbunatatirea comunicarii:

Impartasirea de sentimente sau confidente, actiuni la care se obtin in general raspunsuri pozitive;

Plasarea acestora intr-un mediu in care se pot lega usor prietenii, se pot construi relatii interpersonale puternice;

Critica adusa sa aiba un caracter constructiv;

Implicarea in rezolvarea unor sarcini competitive;

Recunoasterea rezultatelor pozitive obtinute si exprimarea publica a acestora.

In unitatile unde climatul organizational este deschis, daca managerii prefera stilul deschis si daca angajatii, in principiu, sunt deschisi, atunci pot fi stimulate relatii interpersonale bune, care la randul lor, conduc la eficientizarea muncii.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.