Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » copii
Alte jocuri pentru copii ce pot inlocui privitul la televizor

Alte jocuri pentru copii ce pot inlocui privitul la televizor
Alte jocuri pentru copii ce pot inlocui privitul la televizor

1. Abecedar cu animale

Putem crea o gradina zoologica acasa. Luam un carton pe care il taiem in patrate de dimensiuni potrivite pe care vom pune copiii sa scrie litere din alfabet ( la alegere). Dupa aceea, amestecati bine si cereti copilului sa aleaga un cartonas. Apoi, puneti-l sa enumere animale care incep cu litera respectiva si sa le scrie pe o hartie; repetati procedeul pana la extragerea ultimului biletel.

Alta varianta: daca bucatile de carton sunt mai mari putem face carti de joc din ele: pe o parte sa figureze animalul desenat sau lipit, iar pe partea cealalta - litera corespunzatoare.

2. Teatru de papusi cu animale

Luati o bucata de carton si indoiti-i capetele in asa fel incat sa fie sprijinite pe masa. Copilul sa deseneze pe carton plante, pamantul, cerul si tot ce tine de natura, in afara de animale. Desenati apoi pe carton sau lipiti fotografii cu animale si taiati dupa contur. Taiati din carton dreptunghiuri de 10 cm lungime si 2,5 cm latime si lipiti pe acestea ilustratii cu animale. Intrebati copiii unde ar dori sa aseze animalele in natura si faceti o deschizatura pe desen, in locul indicat de ei.Daca animalul respectiv e unul mai putin activ, atunci deschizatura trebuie sa fie scurta, daca animalul este mai mobil deschizatura trebuie sa fie mai lunga.

Amenajati teatrul de papusi la capatul mesei, pentru a putea pune in miscare animalele cu ajutorul bucatii de carton.

3. Volei cu balonul

O camera se poate transforma usor intr-un teren de volei. Faceti loc, intindeti o sfoara si legati-i capetele de spatarele a doua scaune. Astfel aveti terenul si fileul. Umflati un balon si sunteti gata. Pentru ca jocul sa fie cat mai oficial, agatati de fileu funde si resturi de ate. Pentru amuzament, balonului i se fac ochi, nas, gura, urechi.

4. "Mata" cu fasole

Puneti boabe de fasole ( o jumatate de ceasca) intr-o punga si legati bine cu o sfoara ( sa ramana loc in punga atat cat sa se poata misca boabele). Puneti punga cu fasole intr-o soseta si taiati capatul care atarna. Apoi legati bine soseta, ca sa nu se desfaca. La acest joc avem nevoie de doua saculete cu fasole si de bariere facute din scaune, masute. Un copil este " mata", iar celalalt soarecele; ambii trebuie sa poarte pe cap un saculet de fasole. Scopul este ca " mata", trecand de toate obstacolele din camera, sa atinga " soarecele", fara ca vreunuia sa ii cada saculetul.

5. Papusa de carton

Puneti copilul sa stea pe spate, pe o coala mare de hartie, si desenati-i conturul cu creionul. Cand terminati, decupati hartia si lipiti-o pe un carton. Copilul este lasat sa o decoreze cu carioca, creioane colorate, acuarele, hartie colorata, etc pentru ca forma de carton sa prinda viata.

Daca vreti ca papusa sa isi miste picioarele sau mainile, trebuie mai intai sa le decupati si apoi sa le prindeti cu ace cu gamalie.

La ce foloseste verdeata morcovilor

Avem nevoie de capatul mai gros cu verdeata de la morcov. Cereti copilului sa puna capatul cu verdeata intr-o farfurie cu putina apa. Asezati farfuria aproape de fereastra si aveti grija ca apa sa nu scada. Din prima zi masurati inaltimea plantei. Copilul va putea sa observe dupa cateva zile ca planta s-a dezvoltat.

7. La ce folosesc frunzele de telina

Cautati o frunza groasa de telina si faceti din tulpina sa doua " picioare", adica despicati de la baza, in lungime, cam 10 cm. Umpleti apoi doua pahare cu apa: in unul turnati colorant alimentar rosu si in celalalt, albastru. Peste noapte, asezati telina cu o parte de tulpina in apa rosie, iar pe cealalta parte, in apa albastra. Dimineata, copilul va fi uimit sa vada ca jumatate din frunze sunt rosii si jumatate sunt albastre.

Explicati-i ca apa colorata a fost absorbita de mai multe " vinisoare" care conduc lichidul la tesuturile frunzelor. Tot asa se intampla cand o planta este in pamant.

Dupa aceea, despicati tulpina ca sa se poata vedea si mai bine.

8. Un oras construit din cutii

Cutiile goale de la lapte sau orice alt tip de cutii sunt bune pentru jocul nostru. Cutiile de la smantana pot sluji drept case, iar cele de lapte inlocuiesc blocurile mari, cu 10 etaje. Pentru ca aceste cladiri sa fie perfecte, trebuie sa le ambalam in prealabil in hartie, pe care sa desenam geamuri, usi, terase etc. Ferestrele si usile se pot decupa in asa fel incat sa se deschida. Copilul va lipi cladirile pe o coala mare de carton pe care ve desena strazi.

Noi il putem ajuta sa amenajeze construi orasul: fixam tufe din vata, iarba din hartie verde, felinare din betisoare, copaci din pahare etc. Daca asezam si cateva masini de jucarie, orasul este gata.

9. Desene fara sfarsit

La inceput, trasati o linie sau faceti o forma oarecare pe o coala de hartie. Copilul trebuie sa continue cum doreste, dupa care este din nou randul dvs, si tot asa, pana terminati desenul ( incercati sa desenati in asa fel incat, de cate ori va vine randul, sa desenati cu alta culoare). Inainte de a tresa o noua linie, spuneti ce vedeti si cereti copilului sa faca la fel; poate fi amuzant, mai ales daca priviti desenul din diferite unghiuri.

Daca vreti sa antrenati mai multi copii, luati o coala mare de hartie sau carton, pe acre fiecare sa deseneze ceva inedit. Dupa ce terminati, opera de arta se poate colora. Desigur, artistii trebuie sa se gandeasca apoi la denumirea pe care o va purta lucrarea.

10. Pete colorate

Indoiti o hartie in jumatate si, dupa aceea, desfaceti-o. Puneti cantitati din tuburile tempera pe o parte a hartiei. Indoiti din nou, in asa fel incat culoarea sa se intinda bine. Cand veti desface hartia, veti vedea tot felul de modele ciudate. Ce descopera copilul in aceste modele? Daca " intrevede" o fizionomie, cereti-i sa traseze conturul ( dupa ce s-a uscat vopseaua). Daca vede urme de animal sau un fluture, sa procedeze la fel, adica sa completeze desenul conturand figura pe care o percepe.

11. Specialistul in culori

Putem invata copilul sa simta culorile fara sa le vada. Prietenii lui vor crede ca e ceva magic la mijloc. Cum se face? Copilul va sustine in fata prietenilor ca poate deosebi culorile fara sa se uite la ele. Pentru demonstratie, va cere celor din jurul sau sa aleaga o creta de o anume culoare, apoi o va introduce intr-o punga de hartie. Fara sa o vada copilul va numi culoarea cretei, pentru ca este un adevarat " specialist": in timp ce pipaie creta, isi infige unghia in ea, astfel incat sa ii ramana un fragment infim de creta sub unghie. Mai tarziu, cand se concentreaza, spunand cateva cuvinte magice, se uita la deget cu prudenta, fara sa fie observat.

12. Carti postale ilustrate

Se dau copilului cateva coli de carton, plicuri si carioca. Indoiti cartoanele si apoi lasati-l sa se descurce singur. Cei mai mici vor face doar desenele, noi vom concepe textul si il vom scrie pe felicitare. Se pot folosi si frunze si flori presate sau putem orna cu nisip.

13. In cautarea oaselor de dinozaur

Strangeti betisoare sau lingurite de la inghetata. Din ele vom confectiona " oasele" de dinozaur. Puneti copilul sa reconstituie gigantica creatura. Cand scheletul e gata poate fi asezat la loc de cinste.

14. Diorame

Este ceva magic in dioramele expuse in muzeu, care au ca subiect peisaje din tinuturi indepartate sau din epoci de mult apuse. Parca timpul ar fi oprit in loc si oferit privirii noastre.

Daca dorim sa confectionam diorame avem nevoie de un recipient de marimea unei cutii de pantofi. Puteti pune aici diferite jucarii ( masini, papusi) sau chiar poze decupate din reviste. De exemplu:

Scena din jungla. Pentru fundal, folositi poze cu animale si plante din jungla. Puneti in cutie ( daca aveti) animale de jucarie sau chiar un " explorator" in miniatura si incercati sa faceti o coliba din carton.

Scena din spatiu. Fundalul se poate face dintr-o hartie neagra, pe care, cu tempera alba, desenati stelele. Lipiti poze care reprezinta imagini din spatiu. De tavan puteti atarna o nava spatiala confectionata din carton.

Scena din apartament. Fundalul il faceti cu poze taiate din reviste. Puneti in cutie papusi, mobila de jucarie etc.

Pentru inchiderea dioramelor folositi celofan, prins cu banda adeziva, transparenta ( scotch).

15. Puncte, puncte, puncte

Acest mod de a desena deschide o intreaga lume noua a culorilor, pentru copil. Regula este simpla: indiferent cu ce se coloreaza ( creioane, acuarela, carioca), copilul va putea folosi un singur procedeu, sa faca puncte.

Ca sa sporim putin dificultatea sarcinii il putem pune sa faca puncte doar in culorile de baza ( rosu, galben, albastru). Daca are nevoie de alte culori, trebuie sa le obtina din amestecul acestora. Privita de aproape, combinatia rosu - albastru, de pilda, va aparea in mod distinct, dar de la distanta nu se va zari decat o nuanta de mov.16. Casa din carti de joc

Nu e nevoie sa sacrificati un pachet de carti de joc pentru ca puteti confectiona din carton niste bucati dreptunghiulare, cu dimensiunea de 8x15 cm. Apoi trebuie sa taiati cartile (vezi desenul) cu foarfecele in patru locuri.

Casa se construieste prin potrivirea cartoanelor in locurile taiate, in asa fel incat sa reziste daca suflati asupra lor. La inceput, ajutati copilul sa proiecteze o cladire simpla; treceti apoi si la constructii mai complexe.

Ati putea sa ii cereti sa construiasca un tren, un pod, un avion, un robot sau un castel.

17. Dansul elefantilor

Cum putem realiza o masca de elefant? Aveti nevoie de o punga mare de hartie, care va fi capul elefantului. Gauriti-o in 3 locuri, pentru ochi si pentru trompa. Dintr-o9 coala de carton ( de cel putin 60 de cm lungime) rulata strans, puteti realiza trompa, pe care trebuie apoi sa o lipiti de punga ( pe dinauntru). Din hartie, croiti o pereche de urechi cat mai mari si prindeti-le cu banda adeziva lata, pe cele doua laturi inguste ale pungii de hartie. Ele nu trebuie insa sa stea nemiscate, pentru ca elefantul isi misca urechile cu o mare mobilitate. Masca e gata si copilul o poate pune pe cap.

18. Blazonul centrului

Blazonul este un simbol special. Pentru a-l proiecta avem nevoie de hartie, carioca si tempera. Puteti desena copilului un scut sau un cerc pe care el il va colora si il va completa cu insemne heraldice, dupa dorinta. Cand blazonul e gata il puteti lipi pe un perete.

19. Teatru de papusi dintr-o manusa

Luati o manusa veche pe care n-o mai folositi si taiati-i partile in care se introduc degetele, cu care veti confectiona ulterior papusile. Desenati cu carioca trasaturile fetei pe " degetul" decupat din manusa. Din vata lipiti barba, par, mustata etc.

Teatrul il faceti intr-o cutie de lungimea de 30 cm, in care taiati un loc pentru " scena". Introduceti mana in cutie si spectacolul poate incepe.

20. O figura apetisanta

Decupati din reviste poze cu diferite mancaruri, legume, fructe, oua, etc. Cand aveti mai multe imagini ale fiecarui aliment, lasati copilul sa faca o fata din ele: o banana poate fi gura, din rosii se pot face ochii, din struguri - par etc. Pentru conturul fetei, copilul poate folosi o farfurie.

21. Zar urias

Taiati capacul unei cutii de lapte, in asa fel incat sa obtineti un cub perfect.  Dintr-o bucata de carton, decupati un patrat cu care sa inlocuiti capacul cutiei cu lapte. Impachetati cubul, strans, in hartie, si lipiti-l cu banda transparenta. In acelasi fel, confectionati inca un zar. Decorati cuburile pe toate partile cu diferite forme, animale, litere, numere sau cuvinte. Aveti la dispozitie cele doua zaruri. Inventati jocuri! Cine poate sa arunce zarurile si sa dea doua numere identice? De cate ori trebuie sa aruncam ca sa obtinem un anumit numar? Daca folositi litere, copilul va trebui sa gaseasca nume cu initiala respectiva.

22. Carti - album

Decupati poze din diferite reviste si lipiti-le pe coli de carton. Lasati-l pe copil sa aleaga ordinea imaginilor. Perforati colile in partea stanga si prindeti-le cu sfoara. Inainte de a prinde colile laolalta, copilul ar putea sa faca si o coperta, cu ilustratii si cu titlu. Exemple de titluri: masini preferate, animale preferate, staruri de fotbal etc. Scrieti data pe carte si pastrati-o.

23. Par verde

Cu acest joc putem crea un cap de animal sau de om caruia ii creste foarte repede parul. Parul va fi din iarba.

Jocul se desfasoara in felul urmator: dati copilul pahare de plastic pe care sa deseneze o fata de om sau de animal cu ajutorul creioanelor. Pentru nas putem folosi si lipi un dop de pluta, pentru mustata - vata.

Umpleti paharele cu pamant si plantati seminte de iarba. Udati pamantul si puneti paharele intr-un loc racoros. Fiti atenti ca pamantul sa fie in permanenta umed. Peste o saptamana - doua, vor rasari in pahar fire de iarba care din cand in cand vor trebui smulse si rarite.

Sub supravegherea noastra copilul poate sa treaca de la meseria de gradinar la aceea de frizer, pentru a " tunde parul" fiintei de plastic, dupa fantezia lui.

24. Truc cu palarie

Trebuie sa aruncati de la distanta cartile de joc intr-o palarie.

Puneti palaria in mijlocul camerei. Fiecare jucator va primi un numar egal de carti. Ei vor arunca, pe rand, cate o carte in palarie. Se stabileste linia de la care se arunca. Jucatorul care a nimerit tinta, mai poate arunca o data. Castiga cel care a aruncat mai multe carti in palarie. Drept recompensa el incepe urmatorul joc.

25. Oua goale

Spalam ouale, le gaurim cu un ac, la ambele capete. Se sufla in gaura de sus pana ce continutul oului se scurge intr-un vas. Coaja de ou va fi lasata o zi la uscat.

Putem acum sa incepem decorarea oului. Vom folosi acuarele, carioca, dar si " pietre pretioase", adica materiale lipite pe coaja si vopsite strident, pentru efect ( utilizati, de pilda, rondele de paste fainoase, dupa ce , in prealabil, le-ati fiert).

26. Copil robot

Construiti un  robot. Aveti nevoie de o punga de hartie, in care sa decupati gauri pentru ochi, nas si gura. Decupati partea inferioara a doua cutii de smantana si lipiti-le in locurile lasate pentru ochi. Din carton, confectionati un nas in forma de patrat. Intr-o punga cat mai mare de hartie ( bineinteles, alta decat cea din care ati confectionat capul), faceti din nou gauri, pentru gat si brate. Lipiti tuburile goale de la prosoapele de hartie, capace de la cutii de plastic si alte obiecte patrate, triunghiulare sau rotunde. Folositi cat mai mult plastic pentru ca sugereaza usor o " masinarie". Impachetati apoi in hartie o cutie goala de la cacao si lipiti-o pe capul robotului. Desenati pe ea, cu carioca sau cu creioane colorate, " butoanele de comanda".27. Presarea frunzelor

Alegeti frunze cazute din cele mai proaspete. Pentru o conservare reusita aveti nevoie de multe ziare pentru ca fiecare frunza trebuie pusa separat. Asezati apoi ziarele unul peste altul si puneti deasupra o greutate. Dupa o saptamana sunt uscate si copilul poate sa le lipeasca pe hartie. Poate nota de fiecare data ziua in care a fost culeasa frunza, locul si specia de planta careia ii apartine.

Felicitari din paste fainoase

Pentru acest tip de felicitari, folosim bucati uscate si crude de macaroane ( sau orice alt tip de paste fainoase). Le lipim pe o foaie de hartie cu un adeziv nontoxic, dupa care le lasam sa se usuce si le coloram, impreuna cu foaia, cu acuarele tempera.

29. Sculptura cu magnet

Pentru a crea " operele de arta" magnetice, vom avea nevoie de un magnet puternic si de niste agrafe de birou. Agrafele vor fi magnetizate prin frecare cu magnetul, in aceeasi directie, in mod repetat. Dupa aceasta, copilul le va aseza una peste alta sau le va lega orizontal, creand nenumarate forme si figuri. Putem sugera mai multe teme: sperietori de pasari, litere sau cifre, catel sau alte figuri simple. Jocul ofera posibilitatea de a explica celor mai mari fenomenul magnetizarii. Punem magnetul sub o bucata de hartie si presaram deasupra pilitura de fier. Pilitura se va aranja in functie de liniiile de forta ale campului magnetic. Sa explicam ca magnetul are un pol pozitiv si unul negativ, iar polurile opuse se atrag, pe cand cele asemanatoare se resping.

30. Sa confectionam o pasare!

Luam o coala de hartie si rugam copilul sa deseneze conturul acesteia dupa o ilustratie decupata dintr-o revista. Dupa aceea, putem incepe sa decoram pasarea cu pene si frunze. Adunam din timp frunze de diferite culori pe care le presam. Dupa ce le-am lipit, culorile se vor asorta dupa cum vrem sa arate pasarea: de exemplu, cu capul rosu, gatul galben, trupul maro, aripile portocalii. Frunzele vor fi lipite pe hartie in asa fel incat sa se suprapuna partial, pentru a da senzatia de pene veritabile.

31. Scrierea cu pana

Daca procurati o pana de gasca sau de gaina puteti caligrafia cu ea.

Inainte de intrebuintare, ascutiti pana taindu-i capatul in diagonala. Luati apoi acuarele tempera si diluati-le cu putina apa. Povestiti copiilor dvs despre vechile culturi, cand oamenii foloseau pana in locul actualelor instrumente de scris. Lasati copilul sa experimenteze pe o ciorna scrierea cu pana, pana cand isi va insusi metoda de folosire a acesteia. Cand scrisul devine cursiv si poate manui usor pana, rugati-l sa scrie o scrisoare sau un mesaj unei rude sau unui prieten.

32. Plastelina

Amestecati amidonul cu putina apa. Rezultatul este " plastilina", sau cel putin un material asemanator, cu o compozitie de o consistenta mai dura si mai aspra; dar framantat putin, ajunge sa fie moale ca untul.

In timp ce copilul se joaca, materialul isi schimba continuu starea fizica, fiind o surpriza pentru copil.

Pentru a obtine amestecul avem nevoie de un vas mare in care punem doua parti de amidon si o parte apa. Se amesteca pana la intarire. Putem adauga si niste colorant alimentar.

33. Ornamente de hartie

Avem nevoie de hartie si foarfeca. Impaturim hartia in patru sau opt si taiem cu o foarfeca, de-a lungul indoiturilor, mici triunghiuri. Despaturim si observam ca s-a transformat intr-o hartie frumos decorata. Copilul o poate colora sau o poate infrumuseta lipind pe ea staniol sau hartie colorata.

Se poate obtine un ornament frumos daca punem o farfurie sau un vas rotund de hartie, trasandu-i conturul; astfel, putem obtine un cerc. O impaturim si taiem diferite forme si triunghiuri pe margini. Folosim pe urma tehnicile de ornamentare mentionate. Putem sa atarnam podoabele cu ajutorul unei sfori pe un bat sau alt obiect alungit.

34. Masti din hartie

Cu ajutorul unei farfurii de carton si al catorva ornamente, putem organiza te un bal mascat la fiecare sfarsit de saptamana.

Putem face o masca dintr-o farfurie de carton. Taiem doua gauri pentru ochi, pe urma lasam copilul sa o coloreze. Daca vrem o masca mai nostima, putem folosi si alte materiale pentru decorarea ei: de exemplu, vata sau lana colorata pentru par, smirghelul pentru sprancene sau mustata, sarma pentru a face parul sa stea in sus etc. Se pot taia din carton de grosime medie coarne sau alte " accesorii", pe acre le putem lipi de farfurie.

Fixati la sfarsit un suport ( poate fi un bat sau o teava de carton), in interiorul mastii, pentru a o putea tine.

35. Confectionarea unui parasutist

Luati un material alb sau o batista si 4 sfori de lungime egala. Copilul coloreaza panza, apoi legam cele 4 sfori de colturile materialului. Capetele ramase libere fixati-le de o veriga. De aceasta veriga legam o figurina sau o papusa mica si usoara.

Aruncam parasutistul de la o oarecare inaltime.

36. Casuta din bete de inghetata

Adunam bete de la inghetata si putem construi din ele casute, statii de cale ferata, barci, vapoare si submarine. Folosind un adeziv nontoxic lipim betele. Pentru constructiile mai complexe este nevoie sa lipim mai intai elementele componente, iar abia dupa uscarea acestora, sa le imbinam pentru realizarea ansamblului final.

37. Chipuri din cartofi

Luam un cartof mare si il curatam cu o perie. Copilul poate sa ii faca nas, urechi, buze din plastilina, argila sau aluat. Ochii pot fi confectionati din hartie, nasturi sau bile. Plastilina se poate fixa cu bete de scobitori. Parul se poate confectiona din vata sau lana. Putem face o intreaga familie din chipuri de cartofi. In cazul chipului feminin putem pune si o funda in par.

38. Tipografie din cartofi

Avem nevoie de cartofi si cateva ustensile casnice obisnuite.

Taiem cartofii in jumatati, longitudinal, apoi dam cartofii copilului. Fiecare jumatate va fi o litera. Ii cerem copilului sa deseneze pe partea taiata a cartofilor cate o litera intoarsa ( imaginea literei in oglinda). Cartofii se pot colora cu carioca, dupa ce s-au uscat.

Trebuie sa taiem partile din jurul si interiorul literelor, astfel incat sa ramana literele in relief, avand o inaltime de circa 5 mm.

Putem face si alte forme din cartofi.

" Cerneala" tipografiei va fi vopsea tempera turnata intr-un vas nu foarte adanc. Ii cerem copilului sa vopseasca partile taiate si sculptate ale jumatatilor de cartofi, dupa care sa le apese pe hartie.

39. Picturi cu nisip

Trebuie sa desenam cu un creion o forma pe hartie, apoi, interiorul formei se acopera cu substanta adeziva. Se presara nisip si se lasa sa se usuce adezivul. Apoi se indeparteaza nisipul nelipit. Acel nisip se poate vopsi cu tempera si desenul poate fi completat.

40. Foaie de cusut

Desenam pe un carton subtire o masinuta, un animal sau un contur al unui obiect.

Facem gauri in carton, in punctele de intersectie si de intalnire a liniilor. Luam o ata groasa careia ii introducem capetele intr-un adeziv si le vom lasa sa se usuce. Copilul va putea sa introduca ata in gaurile pe care le-am facut in carton.41. Sera in cutia de pantofi

Cofrajele de oua sunt ideale pentru rasaduri. Umplem cofrajele de oua cu pamant de flori, umed. Perforam partea inferioara a adanciturilor pentru a permite scurgerea apei de prisos. Punem in fiecare adancitura mai multe seminte de legume, flori.

Cofrajele de oua se pun intr-o sera, care va fi o cutie de pantofi, izolata in interior cu folie de aluminiu. " Sera" se acopera cu celofan si se pune intr-un loc intunecos si cald. Dupa ce semintele au incoltit, indepartam folia si asezam cutia la soare. Dupa ce cresc rasadurile se pot planta in gradina.

42. Popice cu 10 tuburi

Avem nevoie de 10 tuburi de la hartia igienica pe care le putem vopsi, decora cu carioca, tempera sau hartie colorata. Asezam tuburile in forma de " V" apoi lansam bila ( care trebuie sa fie de cauciuc, cu diametru de 15 cm). Scopul jocului este de a darama mai mult de 3 tuburi odata. Putem introduce reguli pentru a spori gradul de dificultate, putem juca pe echipe, etc.

43. Constructii din scobitori

Avem nevoie de o cutie de scobitori, plastilina. Facem bile mici care vor fi elementele de rezistenta. Putem construi poduri, case bidimensionale, vapoare, tunele, etc.

44. Cosul cu fructe

Obiective

Favorizeaza destinderea si dezvolta reflexele.

Procedura

Copiii stau pe scaune, in forma de cerc. In centrul cercului sta un copil care nu are scaun. Copiii au nume de fructe. Persoana care sta in centru va numi doua fructe si jucatorii vor trebui sa se schimbe cu locurile, incercand sa ocupe un loc liber, inclusiv jucatorul din centrul cercului. Cine ramane fara scaun reia jocul. Poate fi strigat si cuvantul fructe si toti copiii vor trebui sa isi schimbe locurile.

45. Dragonul

Obiective

Crearea unui mediu placut. Favorizeaza coordonarea si comunicarea in grup.

Procedura

Formam 6-7 grupuri. Fiecare grup sta in sir indian, tinandu-se de talia celui din fata. "Capul" va incerca sa apuce cozile celorlalti dragoni. Cand o coada este prinsa, dragonul careia ii apartine, se uneste cu cel de care a fost prinsa, formand un dragon mai mare. Jocul ia sfarsit cand ramane un singur dragon.

46. Dansul in perechi

Obiective

Stabilirea de relatii intre membrii grupului, favorizeaza contactul personal.

Procedura

Copiii se impart in perechi, lipindu-se spate in spate. Se pune muzica si copiii se misca prin sala, lipiti. Cand cantecul se opreste, fiecare isi cauta un alt partener. Perechile nu trebuie sa se repete.

47. Floricele de porumb

Obiective

Imbunatatirea coordonarii miscarilor.

Procedura

Copiii sunt floricele de porumb ce sar continuu pe o tigaie, tinand mainile lipite de corp. Sar prin incapere, dar daca se ating de un alt copil, se lipesc si vor sari mai departe impreuna, tinandu-se de mana. Jocul se termina odata cu formarea unei " aglomerari" imense.

48. Atinge albastrul

Un copil spune "atinge albastrul". Ceilalti trebuie sa atinga un obiect sau o haina de culoarea indicata, sau partea obiectului / corpului ce a fost numita.

49. Pietrarul

Formam doua echipe ce stau in doua spatii ce sunt despartite de un teritoriu. Pietrarul se poate misca doar pe teritoriul ce desparte cele doua tabere. La fiecare lovitura din palme a pietrarului, toti trebuie sa isi schimbe teritoriul. Pietrarul poate atinge pe cineva. Acesta se transforma si impietreste. Jocul se termina odata cu epuizarea numarului de participanti.

50. Cursa Cangurilor

-joc cu caracter sportive

Copii vor fi impartiti pe doua echipe. Fiecare echipa va avea cate o minge, care va fi tinuta intre genunchi. La semnalul conducatorului, primul copil din fiecare echipa va pleca, imitand saritura cangurului, pe un traseu stabilit in prealabil. Apoi se intoarce prin alergare usoara si preda mingea urmatorului coechipier. Jocul va fi executat de fiecare copil din echipa, castigand echipa care termina prima jocul.

51. Da sau nu

Jocul se joaca in doua sau mai multe persoane, se pune o intrebare oarecare si nu trebuie sa raspunzi cu da si nu . Daca ai raspuns cu da sau nu, primesti pedeapsa. Exemplu corect: Intrebare: 'Ai fost la magazin ?' Raspuns: 'Am fost. Pedeapsa poate fi :sa spuna un numar de cuvinte care incep cu un sunet, sa enumere obiecte sau fiinte intalnite intr-un anume loc, etc.

Bibliografie:

  • Centrul National de Resurse pentru Tineri - " 855 de jocuri si activitati. Ghidul animatorului", Asociatia European Youth Exchange Moldova, Centrul National de Resurse pentru Tineri, Chisinau, 2005
  • Ion Bogdanescu, Rus Grigore Nicolae - " 110 jocuri pentru copii", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2001;
  • Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, UNICEF - "Cartea mare a jocurilor"
  • Mariana Barjoveanu, Romel Barjoveanu - " Carte de invatatura pentru cei mici, parinti si bunici", vol II, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1970;
  • Angela Dumitrescu-Begu - " Iesi, papucule, de sub pat!", Editura Ion Creanga, Bucuresti, 1978;
  • Mariana Iordachescu - " Ala bala portocala", Editura Sport Turism, Bucuresti, 1970;
  • Maria Taiban, Maria Petre, Valeria Nistor, Antonia Berescu - " Jocuri didactice pentru gradinitele de copii", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1976;


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Jocuri de cooperare si de comunicare
ALIMENTATIA LA SAN A SUGARULUI
COPILUL ANTEPRESCOLAR ( perioada copilului mic)
Sanatatea si dezvoltarea copilului, educatia si instructia lui
ALIMENTATIA COPILULUI MIC (1-3 ANI)
Inceperea unui program de comportament verbal
Asigurarea conditiilor igienico - sanitare - copii
Metode de transferTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu