Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » copii
Jocuri de cooperare si de comunicare

Jocuri de cooperare si de comunicare
Jocuri de cooperare si de comunicare

Cooperarea contribuie la crearea unei atmosfere prietenoase, de ajutor reciproc, incredere, bunavointa, comunicare deschisa, facand ca procesul de convietuire in grup sa fie mai putin anevoios.

Scopul principal al acestor jocuri il constituie consolidarea grupului si promovarea unei comunicari eficiente intre participanti:

- sa se simta parte a unui grup;

- sa-si dezvolte increderea in propria persoana si in ceilalti;

- sa demonstreze respectul pentru sine si pentru altii;- sa deosebeasca emotiile de ganduri, realitatea de fantezie;

- sa cerceteze si sa analizeze realitatea;

- sa ia decizii de sine statator si in grup;

- sa manifeste empatie si ajutor reciproc;

- sa-si exprime liber opiniile;

- sa faca fata stresului si fricii;

- sa gaseasca modalitati de lucru si comunicare nonviolente;

- sa asigure echilibrul intre dorinta de a fi independent si nevoia de a mentine relatii cu ceilalti;

Aceste jocuri isi propun sa stimuleze comunicarea intre participanti; ajuta grupul sa exploreze alte cai de comunicare decat cele verbale, sa stimuleze comunicarea non - verbala: expresiile, gesturile, contactul fizic, privirea etc.

Sunt un mijloc eficient de integrare sociala a participantilor traditional exclusi, izolati. Sarcina educatorului consta in implicarea tuturor participantilor.

Jocul contrariului

Marimea unui grup este de la 10 pana la 30 de participanti.

Timp de desfasurare: 15 minute.

Materiale: nimic.

Obiective:

A percepe dificultatile si posibilitatile de a comunica ceva prin diferite metode. A ajunge la comunicarea verbala si nonverbala la nivel de persoana si de grup.

Procedura:

Grupul se divizeaza, fiecare subgrup avand un numar egal de membrii. Se aranjeaza in doua siruri, fiecaresa aiba in fata o persaona din grupul celalalt, la o distanta de 3 m. Animatorul jocului prezinta succesiv sau alternativ urmatoarele conditii:

vorbiti cu una dintre persoanele din grupul de vis-a-vis;

comunicati cu privirea cu una din persoanele din celalalt grup;

intrati in contact cu cineva din grupul din fata prin intermediul gesturilor,

conversati intre grupuri ca echipe.

2. Zoo

Marimea unui grup este de la 10 pana la 30 de participanti.

Timp de desfasurare: 15 minute.

Materiale: foi de hartie cu nume de animale ( cate doua pentru un animal).

Obiective:

A ajunge la cooperare in pereche pentru a se putea intalni pentru lucru. A favoriza sensibilitatea si atentia.

Procedura:

Jocul se desfasoara in intuneric ( sau cu ochii legati). Fiecarui participant i se da o fisa cu numele un animal, sunetul caruia trebuie sa-l imite. Jocul consta in a-si gasi perechea, adica persoana ce imita acelasi sunet. Cautarea se permite doar prin intermediul sunetului fara a pune intrebari.

Evaluare:

Fiecare persoana va incerca sa explice cum s-a simtit, ce dificultati a avut pentru a-si intalni perechea.

Note:

Cu cei mai mici, trebuie sa se incerce a face acest joc nu pe perechi, ci pe grupuri mai mari, pentru a evita intinderea jocului sau pierderea interesului, pentru a evita pericolul izolarii vreunui copil.

3. Oglinda

Marimea unui grup este de la 10 pana la 30 de participanti.

Timp de desfasurare: 15 minute.

Materiale: nimic.

Obiective:

A dezvolta concentrarea si comunicarea nonverbala. Poate fi aplicat ca " preludiu" pentru un joc teatral, de roluri , etc.

Procedura:

Participantii formeaza doua randuri, la 2-3 m distanta intre ele. Participantii dintr-un rand incep sa faca o serie de gesturi, care sunt copiate, ca intr-o oglinda, simultan, de parteneri. Animatorul da semnalul de incepere si de sfarsit. Terminand, participantii raman la locurile lor, observandu-si colegul. Apoi, schimba rolurile.

4. Microfonul fermecat

Marimea unui grup este de la 10 pana la 30 de participanti.

Timp de desfasurare: 20 de minute.Materiale: un creion, un deodorant, etc, orice obiect care ar putea imita un microfon.

Obiective:

A anima membrii timizi ai grupului sa vorbeasca. A favoriza cooperarea in utilizarea cuvintelor, a auzului, etc in situatii ca " dialoguri intre surzi".

Procedura:

Participantii formeaza un cerc. " Microfonul" este transmis de la unul la altul. Este permis de a vorbi doar prin intermediul " microfonului". Participantii decid daca vor sau nu sa spuna ceva. Se poate conversa cu persoana de la care primesti " microfonul" ( A primeste de la B " microfonul si ei impreuna vorbesc de tema propusa de A, apoi B ii transmite " microfonul" lui C vorbind despre tema propusa de B etc.), ceea ce reprezinta cooperare.

Note:

Cum te-ai simtit cand nu poti spune nimic fiindca nu ai " microfonul"? te-a provocat la discutie detinerea acestuia?

5. Luarea rapida a deciziilor

Marimea unui grup este de la 10 pana la 30 de participanti.

Timp de desfasurare: 30 de minute.

Materiale: nimic.

Obiective:

A invata sa se concentreze asupra esentialului pentru luarea deciziilor. A dezvolta creativitatea in vederea cautarii unor solutii rapide in situatii dificile.

Procedura:

Se divizeaza grupul in echipe de cate 3-4 membrii. Timpul de meditatie va fi foarte scurt ( 30 sec.). animatorul prezinta diferite situatii, acordand timp pentru ca grupurile sa-si formuleze solutiile. Apoi, in acelasi timp, se procedeaza si in celelalte situatii ( aproximativ 6). La sfarsitul jocului, se recitesc situatiile si se asculta solutia fiecarui grup. Inainte de a trece la o noua situatie, se face o evaluare a solutionarii ce4lei precedente.

6. Modelarea plastilinii

Obiective

A stimula comunicarea pe diverse canale alternative. A stimula luare deciziilor.

Procedura

Se leaga ochii copiilor care nici nu pot vorbi si nici nu pot emite vreun sunet. Perechile se formeaza pe nevazute. Fiecare pereche se situeaza fata in fata. Intre ei se pune o bucata de plastilina , destul de mare si moale pentru a o putea modela. Apoi mainile participantilor sunt puse pe aceasta bucata si ei sunt rugati sa modeleze ceva impreuna.

7. Fantoma

Obiective

A dezvolta atentia, favorizand un climat relaxant. A initia o forma de comunicare neobisnuita.

Procedura

Intr-un capat al camerei se intinde cortina. Dupa cortina se aprinde lumina, mentinand restul incaperii in intuneric. Cateva persoane trec dupa cortina pentru a-si proiecta umbra. Acestia trebuie sa reprezinte ceva: diferite actiuni, gesturi, un film etc. Restul jucatorilor vor incerca sa identifice fantoma si ceea ce reprezinta.

8. Furtuna de idei

Obiective

A stimula creativitatea in grup. A favoriza participarea la intregului grup la activitate.

Procedura

Animatorul formuleaza o intrebare sau prezinta o situatie. Participantii trebuie sa spuna cat mai multe idei. Nimeni nu poate fi intrerupt sau corectat. Orice idee este foarte buna, admisa, iar cu cat este mai originala cu atat mai bine. Toate ideile sunt inscrise pe o bucata de hartie. Se pot analiza aspecte diferite ale unei probleme sau situatii problematice intalnite de copii.

9. Afirmarea in grup

Obiective

A cunoaste diferite aprecieri ale tuturor participantilor. A invata sa respectam opiniile celorlalti. A favoriza comunicarea si dialogul.

Procedura

Se alege o tema concreta asupra careia participantii urmeaza sa-si expuna parerile. Jucatorii isi pot scrie ideile pe o lista. Apoi de face o prezentare in comun. Se scriu parerile pro si contra. Apoi se desfasoara o dezbatere referitor la cauza alegerii unei anumite opinii.

10. Transmiteti desenul

Obiective

A observa diferite metode de comunicare

Procedura

Realizati un desen simplu pe o foaie mare sau folositi o imagine deja desenata. Desenul trebuie sa fie destul de mare pentru a-l vedea copiii. Rugati 5 voluntari sa plece din sala. Aratati desenul celor ramasi. Rugati sa vina unu din voluntari sa intre si sa priveasca desenul. Acoperiti desenul. Chemati urmatorul voluntar. Primul voluntare trebuie sa-i povesteasca desenul si tot asa pana la ultimul voluntar, care este rugat sa deseneze pe baza descrierii. La final se arata grupului ambele desene. Se discuta cu copiii despre maniera in care a decurs jocul.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

ALIMENTATIA ADOLESCENTULUI (DUPA 13 ANI)
ALIMENTATIA SCOLARULUI 6(7) - 13 ANI
Abordari eficiente in conversatiile cu copii mici
OBIECTIVELE NECESARE APARARII SI MENTINERII SANATATII
DEZVOLTAREA NEUROPSIHICA A SUGARULUI SI COPILULUI MIC
Carte de colorat
Ce vrea copilul sa exprime prin comportamentul sau?
NEVOI NUTRITIONALETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu