Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » didactica » copii
Somnul copil

Somnul copil
Somnul copil

Somnul este un factor esential de echilibru, cu un rol important in crestere datorita hormonului secretat in timpul somnului.

De la nastere si pana la varsta adulta, somnul trece prin diferite stadii in ceea ce priveste durata, repartizarea in zi, si organizarea lui interna.

Durata somnului se scurteaza progresiv:

20-23 ore pana la 1 luna;

18-20 ore la 1 luna;

16-18 ore la 4 luni;
14-16 ore la 8 luni;

13-15 ore la 1 an;

11 ore la 3 ani.

Aceste valori sunt orientative, existand mari diferente de la o persoana la alta, atat in randul copiilor cat si a adultilor.

Exista doua tipuri de somn: somn lent, calm, profund – cu destindere musculara totala si predomina in prima parte a noptii; somn rapid sau paradoxal – cand creierul are o activitate intensa, predomina in partea a doua a noptii.

Cele doua tipuri de somn alterneaza si se succed pe perioada noptii, realizand cicluri succesive.

In primele luni de viata ale sugarului, somnul este strans legat de mesele lui. Cand este satul, prefera sa doarma. Bineinteles ca trezitul din somn nu inseamna intotdeauna si dorinta de a manca. Se trezeste si cand ii este sete, cand simte dureri sau se murdareste si scutecul trebuie schimbat.

La aproximativ 9 luni copilul incepe sa spuna cand vrea sau nu sa doarma. Poate sa reactioneze, sa incerce sa evite somnul, chiar si atunci cand este cu adevarat obosit. Este posibil sa vrea sa continue un joc care ii place, fara sa bage in seama oboseala, sau poate sa se simta in nesiguranta si sa nu vrea sa fie lipsit de prezenta parintilor, mai ales daca isi formeaza impresia ca somnul este mijlocul folosit de familie pentru a scapa de el. Sugarul nu are preferinte pentru locul unde doarme. Isi poate savura somnul oriunde: pe canapea, in port-bebe, cand merge la plimbare sau in patutul lui. Este suficient doar sa se simta in siguranta. Acest fapt vine in ajutorul mamei, care poate astfel sa il supravegheze, evitand efortul de a se deplasa fara rost.

Mai tarziu, cand somnul de noapte devine mai linistit, este bine ca micutul sa aiba un loc stabil, al lui, unde sa doarma.

Nu este obligatoriu sa existe o liniste absoluta cand sugarul doarme. Nu este nevoie sa existe o schimbare radicala in programul dumneavoastra cotidian (numai in cazul in care obisnuiti sa ascultati muzica mai tare). Sugarul se obisnuieste cu zgomotele si nu se simte deranjat.Nu il imbracati foarte gros, lasati-l sa ia aer si sa se miste liber. Caldura excesiva poata sa duca la supraincalzire. Temperatura cefei va va face sa intelegeti daca ii este cald sau nu.

Faceti placuta ora de somn, adoptand un plan: daceti-i patul, dati-i lapte, faceti-i baie, spalati-l pe dinti, puneti-i pijamaua, cititi-i o poveste si sarutati-l dulce de noapte buna! Urmand un „program de seara”, copilul se obisnuieste cu un ritual care il relaxeaza si il invata sa se bucure de somnul sau.

Este recomandabil ca sugarul sa doarma fara perna, mai ales cand este foarte mic (poate sa-i impiedice respiratia).

Cu scutece de unica folosinta, foarte bune absorbante, copilul se va simti mai uscat si va dormi mai linistit.

Sunetele catifelate si miscarea calma a jucariilor muzicale il „leagana” si il relaxeaza. Nu ii rapiti placerea de a dormi cu una dintre jucariile sale favorite; este suficient sa fiti convinsa ca se afla in siguranta.

In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca copiii au nevoie de mai multe ore de somn dimineata pentru a avea un randament si o concentrare mai buna la scoala, deoarece creierul lor functioneaza diferit de cel al adultilor, sunt mult mai activi dupa orele pranzului. Astfel ca multi copii merg la culcare mai tarziu pentru ca asa este programat ritmul lor biologic nu pentru ca sunt lenesi. Astfel ca ritmul biologic al copiilor este decalat cu doua ore fata de cel al adultilor. In urma acestui studiu cercetarii recomanda ca elevii sa invete dupa masa, nu de la primele ore ale diminetii, astfel ca rezultatele la invatatura ale acestora se vor imbunatatii simtitor. Se pare ca ora ideala pentru a incepe cursurile este de 11:00 dimineata. Copii care sunt lasati sa doarma mai mult in weekeduri si vacante risca mai putin decat ceilalti sa se confrunte cu obezitatea, la maturitate. Radiatiile provenite de la telefoanele mobile intarzie si reduc somnul. Cercetarea a dus la concluzia ca folosirea mobilului, cu putin timp inainte de culcare, impiedica organismul sa ajunga rapid la stadiile profunde ale somnului si interfereaza cu capacitatea creierului de a repara deteriorarile din timpul zilei.

Rezultatele studiului sunt alarmante in special pentru copii si adolescenti. Multi dintre ei folosesc telefoanele mobile seara tarziu, sau chiar in cursul noptii, cand in mod normal au nevoie de somn. Utilizarea in exces a mobilului, in detrimentul somnului, poate conduce la schimbari de personalitate, depresie, lipsa de concentrare si performante scolare slabe.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Alte jocuri de autocunoastere, de prezentare si de cunoastere interpersoanla
Parcul disneyland
Carte de colorat
CRESTEREA Sl DEZVOLTAREA COPILULUI
Bolile contagioase - copii
Ce este dizabilitatea?
Cresterea productiilor vocale – cum il invatam pe copil sa vorbeasca
Jocuri dinamice

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu