Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » copii
Alte jocuri de autocunoastere, de prezentare si de cunoastere interpersoanla

Alte jocuri de autocunoastere, de prezentare si de cunoastere interpersoanla


Alte jocuri de autocunoastere, de prezentare si de cunoastere interpersoanla

Prenumele si mingea

Foloseste o minge sau un balon pentru a facilita cunoasterea. Pentru inceput, participantul care prinde mingea  isi spune prenumele. Apoi cel care arunca mingea stabileste un contact vizual cu o persoana din grup si pronunta prenumele sau, plasandu-i mingea. Daca cineva nu este sigur de prenumele cuiva are posibilitatea sa intrebe. Odata cu avansarea jocului poti mari ritmul de aruncare a mingii, dupa care poti introduce inca una sau doua, pana cand viteza de aruncare creste considerabil.

Obiecte zburatoare

Animatorul arunca o minge, spunand prenumele celui caruia ii este aruncata. Cel care a prins mingea rosteste prenumele altui participant si ii arunca mingea. Pentru a complica jocul, pe rand, se introduc si alte obiecte ( minge, mar, hartie igienica, un servet etc.). Jocul ia  sfarsit cand incepe haosul.Coloreaza-mi lumea

Distribuie foi si creioane colorate si roaga participantii sa scrie culoarea lor preferata. Apoi, pe rand, fiecare anunta culoarea sa preferata si pentru fiecare litera din cuvantul respectiv numeste o caracteristica personala, de exemplu: galben - galagios, amabil, liberal, bucuros, energic, nervos.

Foaia cu autograf

Distribuie fiecarui participant cate o fisa si un pix sau creion. Roaga-i sa se reprezinte printr-un desen si sa adauge o propozitie care sa descrie un lucru unic despre sine, o preferinta, o deprindere, o realizare etc ( de exemplu, imi place varza, rezolv bine ecuatii, vorbesc limba spaniola, ma descurc la jocurile cu mingea, imi place fotbalul). Cand toti au terminat, colecteaza fisele intr-o punga, amesteca-le si distribuie-le la intamplare. Daca cineva a extras fisa sa, spune-i sa o schimbe. Acum propune participantilor sa gaseasca posesorul fisei si sa-i ia un autograf.

Siluete pe perete

Participantii formeaza perechi. Partenerii lipesc o foaie de hartie pe perete si, in perechi, isi deseneaza unul altuia silueta. Apoi le coloreaza si scriu sau deseneaza alaturi cateva lucruri pe care le-au aflat unii despre altii. Pe rand, perechile se prezinta tuturor membrilor grupului.

Eu sunt

Distribuie fiecarui participant cate o foaie sau o copie a fisei Eu suntsi roaga-i sa completeze propozitiile. Dupa ce toti au terminat de scris, invita-i sa prezinte raspunsurile pe rand. Alte modalitati de prezentare pot fi:

colecteaza toate foile si apoi redistribui-le, iar participantii sa incerce sa gaseasca autorul fisei, dupa care sa-l prezinte grupului;

participantii isi pot impartasi raspunsurile in perechi, iar apoi fiecare va prezenta grupului fisa partenerului.

1. Eu sunt

  1. Cel mai mult imi place.
  2. Daca as fi un animal ( insecta, pasare), as fi..
  3. Prietenii spun despre mine
  4. Daca as avea puteri magice, as

Propozitii

Participantii formeaza grupuri de 2-3 persoane care urmeaza sa completeze propozitiile din fisa. Daca nu dispui de suficient timp, poti dicta sau scrie pe tabla doar cateva dintre ele.

Fisa propozitii

- pana a veni aici interesul meu cel mai mare era

- modul in care mi-asi descrie familia este

- lucrul pe care il tin minte cel mai bine din scoala.

- prietenul meu cel mai neobisnuit este..

- lucrul pe care il pretuiesc cel mai mult este

- modul meu preferat de a petrece timpul este

- lucrul care ma nelinisteste cel mai mult este

- unele lucruri care ma bucura sunt

- peste cinci ani sper sa ajung..

- lucrul pe care vreau sa-l realizez anul acesta..

- in prima zi cand ne-am intalnit, lucrurile pe care le-am observat la tine au fost..

- de atunci lucrurile care m-au surprins au fost ..

- ce-mi place la tine este..

- eu cred ca lucrul cel mai important pe care l-am invatat din aceasta discutie este..

Floarea

Fiecare participant primeste cate o fisa floarea si isi scrie numele pe ea. In fiecare petala participantii noteaza cate un lucru despre sine. Cei care doresc isi pot colora florile. Dupa prezentari, poate fi organizata o expozitie de flori. Poti incuraja participantii sa deseneze florile singuri.

Steaua

Imparte fiecarui participant cate o foaie de hartie si un creion sau o carioca de o culoare diferita, pentru a accentua faptul ca fiecare este unic. Anunta participantii ca urmeaza sa-si reprezinte personalitatea printr-o stea. Fiecare isi va desena propria stea, alegand 7-10 caracteristici importante ale personalitatii sale si scriind fiecare din ele intr-o raza separata a stelei. Roaga participantii sa mearga in cerc si sa-si compare stelele. Cand cineva va gasi o alta persoana care are aceeasi raza, va scrie numele acelei persoane langa raza respectiva a stelei sale.

Taxiul


Roaga participantii sa-si imagineze ca sunt taxiuri. Spune-le ca se vor misca prin sala, facand cunostinta unii cu altii. Explica regulile:

- cand muzica incepe sa cante, toti se misca;

- cand aud un fluierat, taxiurile intra in coliziune cu alte taxiuri. Numarul de soferi din coliziune va fi determinat de numarul de fluieraturi auzite;

- in timpul coliziunii, soferii se vor cunoaste intre ei;

- cand participantii aud un alt fluierat, ei continua miscarile;

- de fiecare data se intra in coliziune cu alte persoane.

Include muzica. Dupa 30 de secunde, fluiera de 3 ori si opreste muzica. Acorda-le 30 de secunde ca sa faca schimb de informatie. Include din nou muzica. Repetati procesul pana la 5 fluieraturi. Fluieratul poate fi inlocuit cu o bataie din palme sau cu lovitura intr-un obiect.

Avem ceva in comun?

Anunta ca vei citii o caracteristica pe care fiecare din ei o poate avea in comun cu alti participanti. Atunci ei ar trebui sa gaseasca imediat o alta persoana care poseda aceasta caracteristica. Explica-le ca de fiecare data ei trebuie sa-si gaseasca o alta persoana cu care sa aiba ceva in comun. Uneori vor fi persoane care nu vor avea asemanari. Roaga acei participanti sa ridice mainile in sus, sa strige " suntem unici" si sa se alature unui grup. Poti folosi lista de mai jos pe care o vei completa pe parcurs:

- culoarea parului;

- culoarea ochilor;

- marimea incaltamintei;

- culoarea preferata;

- varsta;

- greutatea;

- mancarea preferata;

- gen de muzica;

- gen de sport;

- echipa favorita;

- tara de vis;

- emisiunea preferata.

Jocul franghiilor

Pregateste din timp bucati de franghie de diferite marimi. Propune participantilor sa aleaga cate o bucata de franghie. Sarcina lor este sa infasoare toata franghia pe degetul aratator al unei maini. La fiecare infasurare a franghiei persoana trebuie sa dezvaluie un detaliu despre sine.

Ziua de nastere

Spune-le participantilor despre importanta sarbatoririi zilelor de nastere - reamintirea si pretuirea unor persoane doar pentru existenta sa. Roaga-i sa se plimbe prin sala repetand propria luna de nastere si sa gaseasca alte persoane care sa fie nascute in aceeasi luna. Cand toti s-au impartit pe " grupuri lunare" spune-le sa se aranjeze in ordine crescatoare incepand cu luna ianuarie. Propune-le sa-si afle zilele de nastere. Intreaba cine a descoperit zile de nastere comune. Poti introduce conditia ca participantii sa se gaseasca doar prin gesturi.

Graficul zilelor de nastere

Roaga participantii sa se alinieze conform lunilor sau anotimpurilor de nastere. Impreuna cu ei constata in care luna sau in care anotimp s-a adunat cel mai mare numar de participanti si discuta care ar putea fi cauza.

Cat de repede se uita

Spune participantilor sa se ridice si sa gaseasca o persoana pe care nu o cunosc si sa faca cunostinta. Dupa cateva minute roaga participantii din perechi sa se intoarca cu spatele unul la altul, poate chiar sa se indeparteze putin. Important este sa nu se intoarca inapoi sau sa discute. Distribuie participantilor cate un chestionar. Spune-le ca au 30 de secunde pentru a completa chestionarul referitor la partenerul sau. Dupa 30 de secunde perechile se vor reuni si vor vedea cate raspunsuri corecte sunt.

Te rugam sa completezi rubricile de mai jos cu referinta la partenerul tau:

Culoarea ochilor.

Culoarea parului..

Greutatea.

Hainele..

Cu sau fara ochelari.

Prenumele.

Numele..

Alte amanunte

Aleea plecaciunilor

Grupul se imparte in doua coloane ce se aranjeaza una in fata alteia ( cu fata unul spre altul, lasand o trecere intre randuri). Toti participantii vor trece unul cate unul prin aceasta alee improvizata ( alegandu-si un mers si o plecaciune cat mai originala). Ceilalti ii vor incuraja cu aplauze.

Oglinda magica

Un voluntar va incepe activitatea. Ceilalti vor forma o oglinda unica de dimensiunea unui perete. Voluntarul sta in fata oglinzii si face diverse miscari, pe care oglinda le reflecta cu exactitate. Cand doreste, persoana se intoarce la locul sau, iar altcineva trece in fata.

Imi place deoarece

Participantii sunt rugati sa se aseze in cerc si sa spuna ce le place la persoana din dreapta lor. Ofera-le timp pentru ca mai intai sa se gandeasca la intrebare.

Biletul

Alcatuieste o lista cu insarcinari simple pe care participantii le vor trage la sorti la inceputul sesiunii si le vor indeplini pe parcurs intr-un mod discret, fara ca altii sa-si dea seama. Copiaza activitatile pe fise separate si distribuie-le participantilor. Pe parcursul sesiunii reaminteste-le participantilor sa indeplineasca sarcina. La sfarsitul sesiunii revezi insarcinarile si discuta despre lucrurile pe care le-au descoperit participantii.

Fisa Biletul

Da mana cu cel putin 5 persoane.

Fa complimente la cel putin 5 persoane.

Intreaba 2 persoane despre hobby-urile lor.

Intreaba 4 participanti care sunt echipele lor favorite de fotbal.

Afla 3 lucruri deosebite despre 3 persoane.

Intreaba 5 persoane despre lucrurile pe care le pot confectiona.

Gaseste-ti nuca

Rastoarna in mijlocul salii o punga cu nuci si roaga participantii sa-si gaseasca nuca care li se potriveste cel mai mult si care ii reprezinta. Dupa ce fiecare si-a prezentat obiectul si a explicat de ce l-a ales, intreaba participantii cum si-au recunoscut nuca, daca au aparut conflicte pentru o anumita nuca si cum au fost solutionate. Initiaza o discutie despre unicitatea si similaritatea oamenilor. In loc de nuci poti folosi pietricele sau alte obiecte care se aseamana mult intre ele.

Amestec de semnaturi

Distribuie fiecarui participant cate o fisa Amestec de semnaturi. Scopul lor este sa gaseasca pe cineva care sa-si scrie prenumele in dreptul fiecarei afirmatii din fisa. Ei se vor apropia de cineva, ii vor pune o intrebare si, daca raspunsul este " nu", vor merge la altcineva inainte de a reveni peste un timp la aceeasi persoana cu o alta intrebare. Daca raspunsul este " da" persoana va fi rugata sa-si  scrie prenumele in dreptul afirmatiei. Dupa 10 minute se determina persoana cu cele mai multe semnaturi. Roaga participantii sa spuna pe cine au gasit pentru fiecare enunt din fisa.

Amestec de semnaturi

Eu ma spal pe dinti de 3 ori pe zi.

Eu am o gaura in ciorap la momentul de fata.

..Eu privesc emisiuni tv pentru copii.

..Eu am fost nascut la 250 de km de aici.

.. ..Mie imi place sa joc fotbal.

.. ..Eu cred in drepturile omului.

..Eu dansez tangou.

..Eu am dintii afectati de carii.

..Eu mi-am petrecut vara in tabara.

..Eu am mers calare pe cal.

..Eu am o colectie.

..Mie imi place sa ascult manele.

..Eu plang privind filme.

. Eu ma tem de inaltime.

Facand cunostinta

Imparte fiecarui copil cate o fisa si roaga-i sa scrie pe ea mancarea, animalul preferat, emisiunea, sportul si culoarea preferata. Apoi colecteaza toarte fisele si citeste pe rand raspunsurile intregului grup. Copiii vor incerca sa ghiceasca cui apartine fisa. Cine isi cunoaste cel mai bine colegii?

Transmite coletul

Animatorul impacheteaza din timp un cadou mic in multe straturi de hartie. Pe fiecare strat este scrisa o insarcinare sau o intrebare. Exemplu: " canta o piesa", " imbratiseaza persoana de langa tine", " numeste culoarea ta preferata", " spune cum te cheama" etc. Animatorul poate include o muzica " energica" sau poate bate din palme. Participantii transmit coletul aruncandu-l unul altuia. Cand animatorul opreste muzica sau inceteaza sa bata din palme, persoana care are in mana coletul, desface un strat de hartie si indeplineste insarcinarea sau raspunde la intrebarea scrisa. Activitatea continua pana cand toate straturile de hartie sunt desfacute. Cadoul este castigat de ultima persoana care il despacheteaza.

Puterea mingii

Anunta copiii ca cel care are mingea detine puterea si poate adresa oricui din grup o intrebare. Participantii isi transmit mingea unul altuia, de fiecare data intreband cate ceva si primind raspunsurile care ii intereseaza.

Luptand cu ursul

Descrie o scena in care o persoana merge singura prin padure si intalneste un urs. Roaga copiii sa dea un raspuns alcatuit dintr-un singur cuvant care ar arata ce ar face el in asemenea situatie. Inregistreaza toate raspunsurile pe-o coala mare de hartie. Apoi dezvaluie faptul ca raspunsurile date sunt de asemenea feluri in care reactionam la " ursii" cu care ne intalnim zilnic - probleme cu care ne confruntam.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.