Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Blocajul pedagogic

Blocajul pedagogic


BLOCAJUL PEDAGOGIC


Blocajul pedagogic reprezinta o realitate de natura psihologica si sociala, care apare la nivelul structurii de functionare a actiunii educationale/didactice in momentul in care intre subiectul si obiectul educatiei nu exista un repertoriu comun (vezi Actiunea educationala/didactica).

Cauzele blocajului pedagogic pot proveni de la nivelul:

mesajului educational, saturat prin excesul de informatie, neprelucrata in sens prioritar formativ;

comunicarii educationale, unidirectionata prin extrapolarea continuturilor intelectuale, in defavoarea celor morale, tehnologice, estetice fizice.

- empatiei educationale, diminuata prin incapacitatea subiectului (profesorului) de raportare permanenta la cerintele afective, motivationale, caracteriale ale obiectului (e-levului, studentului etc).



- ambiantei educationale, nevaforabila prin climatul psihosocial perturbator intretinut in cadrul scolii, colectivului didactic, clasei, (micro)grupurilor de elevi etc.

Efectele blocajului pedagogic sunt in mod fundamental negative, evidentiind practic imposibilitatea realizarii actiunii educationale, datorita incapacitatii obiectului educatiei (elevului), de receptare si de interiorizarelsubiectivizare a mesajului educational elaborat si transmis de profesor. Asemenea situatii pot avea consecinte sociale grave in cazul 'examenelor gresit organizate si conduse care solicita interventia atenta a examinatorului pentru ca examinatul sa reintre in posibilitatile sale normale' (Dictionar de pedagogie, 1979, pag.51).

Solutiile necesare pentru realizarea deblocajului pedagogic sunt dependente de calitatea speciala a proiectului care trebuie conceput in sens curricular prin: centrarea pe obiective si realizarea concordantei permanente dintre obiective-continuturi-meto-dologie-evaluare. Un asemenea proiect pedagogic permite elaborarea unui mesaj educational, bazat pe interdependenta dirtie informativ-formativ, premisa asigurarii repertoriului comun dintre profesor si elev. El devine posibil si necesar in contextul (auto)cultivarii unei empatii educationale superioare, definitorie pentru personalitatea subiectului educatiei.

Depasirea blocajului pedagogic presupune constientizarea mesajului educational de catre elev, subiectivizarea si valorificarea sa in contextul unor sarcini didactice dirijate de profesor. Raspunsurile elevului, evaluabile de profesor la nivelul unor circuite de conexiune inversa externa, asigura autoreglarea activitatii educationale.

Elaborarea si valorificarea permanenta a acestor circuite de conexiune inversa externa asigura preintampinarea unor noi surse de blocaj pedagogic, in contextul cultivarii creativitatii profesorului, a capacitatii sale de autocontrol, de autoevaluare, de au-toperfectionare.



Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.