Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Fundamente teoretico-metodologice ale teoriei instruirii

Fundamente teoretico-metodologice ale teoriei instruirii


Fundamente teoretico-metodologice ale teoriei instruirii

1 Fundamente epistemologice; filosofice; psihologice; sociologice; tehnologice; manageriale ale instruirii.

Didactica generala valorifica un sistem vast de achizitii din domeniul particular al altor stiinte si ofera o conceptie stiintifica pluridisciplinara sau interdisciplinara fenomenelor educationale.

Psihologia fundamenteaza intreaga teorie si practica educationala. Cunoasterea psihicului, a factorilor si a posibilitatilor sale de dezvoltare, modul, tehnicile, metodele, stilul de invatare etc. sunt extrem de utile stiintelor educatiei si didacticii in special.

Deosebit de utile pentru didactica sunt psihologia gindirii, a memoriei, a motivatiei, a personalitatii, psihologia cognitivista etc. Rezultatele cercetarilor de psihologia sociala sunt valorificate atat de didactica generala cat si de didactica pentru adulti.

Logica si teoria cunoasterii (epistemologia) - asigura baza logica a invatamantului.Stiintele biologice (anatomia, fiziologia, genetica si igiena) abordand aspecte ale activitaii S.N.S - ajuta intelegerea proceselor invatarii.

De asemenea, matematica, statistica, informatica, cibernetica, managementul, teoria comunicarii prin sistemul conceptual si informational, prin aparatul logic matematic si conceptia ce o impun in demersurile de investigare a fenomenelor instructiv-educative, contribuie la aprofundarea cunoasterii, surprinderea legitatilor specifice, la intelegerea si dirijarea sa ca un sistem cibernetic, de comanda si control.

Achizitiile stiintelor socio-umane: filosofia, sociologia, istoria, axiologia, teleologia s.a. asigura orientarea stiintifica a cercetarilor si a activitatilor instructiv-educative, precum si metoda generala de cunoastere si metodologii ale cercetarii.

Didactica generala este o stiinta interdisciplinara, dat fiind ca obiectul sau de studiu - instruirea si educatia omului trebuie abordat din toate unghiurile de vedere, in functie de mediul si societatea in care traim.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.