Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Consilierea si orientarea carierei. O sarcina a tuturor

Consilierea si orientarea carierei. O sarcina a tuturor
Consilierea si orientarea carierei. O sarcina a tuturor

In mod traditional, profesorii considera ca sarcina lor fata de tanara generatie consta, in esenta, in transferul de cunostinte si in dezvoltarea capacitatilor necesare pentru imbunatatirea procesului de invatare. De cele mai multe ori profesorii nu sunt altceva decat persoane care transmit cunostinte organizate in cadrul unei discipline si sunt raspunzatori numai pentru calitatea procesului instructiv. Celalalt aspect al contributiei lor la procesul educational, contributie legata, mai ales, de dezvoltarea personalitatii, a calitatilor sociale, a evolutia sistemului de valori etc. ale elevilor se bucura de mai putina atentie. De asemenea, nici pregatirea pentru rolurile de copil, elev, muncitor, petrecerea timpului liber, intemeierea familiei, cetatean etc. nu sunt vazute intotdeauna ca fiind esentiale.

In unele tari, in functie de sistemul de organizare a societatii, se acorda atentie aspectelor specifice ale dezvoltarii personalitatii sau anumitor aspecte ale rolurilor, eventual, chiar si rolului in intregime. Aceasta se intampla totusi, in cadrul unor cursuri speciale, de exemplu, cursuri despre alegerea carierei, de educatie civica, de educatie morala, cursuri de formare a deprinderilor sociale sau activitati speciale de orientare a carierei din afara sistemului traditional de invatamant. Aceste cursuri si activitati sunt repartizate unor profesori speciali si consilierilor scolari.Datorita repartizarii acestei parti a sarcinilor educationale unor specialisti, majoritatea celorlalti profesori implicati in cursuri specializate pe obiecte de invatamant, traiesc cu convingerea ca, prin aceste cursuri de specialitate si prin informatiile pe care le furnizeaza consilierii, toate sarcinile educationale sunt acoperite si ca ei nu trebuie sa se mai preocupe de acest lucru si, deci, se pot concentra numai pe transferul de cunostinte.

Aceasta abordare era posibila in sistemele relativ stabile si cu o organizare clara a societatii, in care sistemele de valori erau corelate si usor de identificat. Sistemul ca atare nu este foarte important. Caracteristica principala era faptul ca aveam de-a face cu sisteme in care exista o anumita viziune dominanta asupra societatii si in care evolutiile viitoare erau relativ usor de prevazut. In societatea actuala, cu atat de multe contacte globale si multiculturale, cu schimbari rapide, cu instabilitate economica, predictibilitatea viitorului a disparut.

Elevii se confrunta acum cu sisteme de evaluare de tip concurential, cu o societate in schimbare si cu incertitudinea asupra viitorului. Aceasta a dat nastere printre tineri la o serie de intrebari in legatura cu ceea ce pot spera pentru viitor si cum trebuie sa se pregateasca cel mai bine in acest sens. Acestia sunt constienti de faptul ca parintii si adultii din preajma lor nu-i pot ajuta intotdeauna. Experienta lor nu este adaptata la situatia prezenta, deoarece a fost dobandita intr-o societate foarte diferita. Parintii sunt si ei constienti de acest lucru si inteleg ca vechile valori si abordarea traditionala nu mai pot face fata situatiei actuale.

Din aceasta cauza, parintii, elevii si societatea in ansamblu asteapta mai mult de la organizatia care ii pregateste pe tineri pentru viitor: scoala. Tot mai multi oameni se asteapta ca scoala sa preia o mare parte din sarcinile educationale care, prin traditie, se aflau in sfera de responsabilitate a parintilor si a celorlalti adulti din familia largita.

Aceasta va fi o problema cu totul noua pentru profesori si celelalte persoane implicate in sistemul de invatamant. Abordarea traditionala a expertului nu mai da rezultate. Problemele si intrebarile pe care le ridica elevii vor fi din ce in ce mai numeroase si mai complexe. Specialistii nu vor mai fi in stare sa satisfaca toate nevoile elevilor care solicita sprijin in rezolvarea problemelor lor.

Singura solutie este implicarea tuturor actorilor din sistemul de invatamant: directori, consilieri si profesori. Sprijinul in domeniul consilierii va deveni o preocupare a scolii si a tuturor persoanelor implicate in educarea si dezvoltarea copiilor. Chiar si rolul parintilor si al expertilor externi in cadrul procesului de orientare scolara va trebui reconsiderat. Redefinirea rolurilor arata ca trebuie sa se acorde o importanta mai mare profesorilor, nu numai in ceea ce priveste transferul de cunostinte, ci si in privinta sarcinii de promovare a dezvoltarii personalitatii si a progresului elevilor. In aceasta viziune noua asupra invatamantului, se propune un model axat pe elev, elaborat la diverse niveluri de sprijin si punand laolalta cele mai diferite experiente de viata pentru a promova o abordare holista a problemei orientarii scolare.Procesul de invatamant si orientare scolara va trebui sa ajute la dezvoltarea cunostintelor si deprinderilor corespunzatoare care sa permita elevului:

sa actioneze in mod corespunzator pe tot parcursul vietii sale de adult, ca membru matur si responsabil al societatii;

sa faca fata tuturor rolurilor pe care le va avea de jucat in viata;

sa se comporte ca o persoana independenta si constienta;

sa-si asume raspunderea pentru propriile decizii si sa-si directioneze (influenteze) propria evolutie.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiectarea unitatii de invatare calitate motrica „viteza” - clasa a-iv-a
 PROIECT DE ACTIVITATE GRUPA: mare-pregatitoare - Surprizele Zanei Toamna
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 Proiect - TEHNOLOGIA DE ASAMBLARE PRIN LIPIRE

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA BALNEOFIZIOTERAPIE - METODE DE RECUPERARE MEDICALA BALNEOFIZIPTERAPICE IN GERIATRIE
 Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA EDUCATIE FIZICA SI SPORT - Studiu statistic privind eficacitatea procedeelor de aruncare la poarta la nivelul jucatorilor specializ
 LUCRARE DE LICENTA Ingineria si Protectia Mediului in Industrie - Proiectarea unui depozit de deseuri urbane pentru un oras cu 200.000 de locuitori
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Standarde ocupationale, profiluri ocupationale si standarde de pregatire profesionala pentru meseria ZIDAR PIETRAR
Sistemul de scriere Braille
Abordari clasic-rationale ale alegerii carierei
MODELE DE INSTRUIRE LOGOCENTRIC VS. EMPIRIOCENTRIC
Introducere in statistica educationala
PROIECT DE LECTIE MATEMATICA CLASA I Compararea numarului de elemente a doua multimi
Ce ar trebui sa stii despre zona in care traiesti ?
Educatia pentru timpul liberTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu