Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Gestiunea educatiei

Gestiunea educatiei


GESTIUNEA EDUCATIEI

Gestiunea educatiei reprezinta o modalitate de administrare a resurselor pedagogice (umane, materiale, financiare, informationale) existente la nivelul sistemului de invatamant, in cadrul diferitelor organizatii scolare, in context national, teritorial si local.

in perspectiva managementului pedagogic, gestiunea educatiei angajeaza actiunile de informare-evaluare-decizie in activitatea de conducere globala-optima-strategica necesara pentru realizarea functiei de planificare-organizare a institutiei scolare la nivel de sistem.

Operationalizarea conceptului de gestiune a educatiei stimuleaza eficienta activitatii de conducere manageriala a organizatiei scolare. Deschiderea modelului cultural al societatii postindustriale, informatizate institutionalizeaza activitatea de gestiune strategica, angajata in stabilirea orientarilor generale si de perspectiva inovatoare ale organizatiei scolare care subordoneaza toate mecanismele administrative, executive, specifice actiunilor de gestiune curenta.



Organigrama institutiei scolare trebuie sa reflecte cerintele gestiunii strategice a resurselor pedagogice valorificabile la nivelul tuturor functiilor manageriale (planificare-organizare; orientare-lndrumare metodologica; reglare-autoreglare /prin actiuni de cercetare si de perfectionare) nu numai la nivelul functiilor administrative (planifi-care-organizare-coordonare-control-decizie) elaborate de H.Fayol in conditiile culturii societatii industrializate (vezi Bremond, J.; Geledan, A., 1995. pag. 164, 165).

Aplicarea gestiunii prin obiective asigura realizarea managementului pedagogic si la nivel de proces (vezi De Landsheere, Gilbert, 1992, pag. 144). Aceasta presupune ca fiecare manager scolar (inspector scolar, director, director adjunct, profesor-consili-er, profesor-metodist, profesor-sef de catedra/de comisie metodica etc):

'sa elaboreze un set de obiective prioritare care se inscriu pe linia scopurilor generale adoptate la nivel de sistem';

sa determine mijloacele necesare pentru atingerea obiectivelor intr-o anumita perioada de timp (an scolar, trimestru/semestru scolar);

sa defineasca operational sarcinile membrilor colectivului in termeni de actiuni competente realizabile practic, 'pe teren' si evaluabile concret la o anumita data precizata cu exactitate.

Reusita gestiunii prin obiective depinde de strategia generala adoptata de managerul scolar care solicita fiecare nivel al ierarhiei sa raspunda la realizarea unor sarcini care trebuie corelate si urmarite cu consecventa in timp si in spatiu. Eficienta pedagogica reala angajeaza 'toate persoanele implicate care participa la definirea obiectivelor si la deciziile referitoare la prioritatile organizatiei, acceptand integral responsabilitatea' la nivelul lor de competenta,, pe verticala si pe orizontala sistemului si a procesului de invatamant.

- Vezi Conducerea scolii, Managementul educatiei. Managementul organizatiei scolare.



Politica de confidentialitate


logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.