Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Relatia educator - educat - baza a dezvoltarii personalitatii scolarului mic

Relatia educator - educat - baza a dezvoltarii personalitatii scolarului mic
Relatia educator - educat - baza a dezvoltarii personalitatii scolarului mic

Constituie una din problemele majore ale invatamantului contemporan. Sensul formativ al invatamantului contemporan - in plan mondial, cat si romanesc - impune mai mult ca oricand luarea in considerare a acestei relatii, pe fondul careia se realizeaza sarcinile complexe ale formarii personalitatii elevului.

in plan istoric, atat in gandirea pedagogica, cat si in practica educativa s-au conturat doua puncte de vedere opuse privind relatia educator - educat. Unul, specific pedagogiei traditionale, bazat pe comunicare unilaterala, de la educator la educat, care pune accentul pe influentele exterioare ce se exercita asupra elevului, neluandu-se in considerare clasa cu reteaua ei complexa de comunicatii, altul, care considera elevul exclusiv ca subiect al educatiei, in afara oricarei dirijari din partea educatorului (educatia libera). Ambele puncte de vedere au caracter unilateral si resping posibilitatea realizarii unei comunicari si a unui dialog autentic intre cei doi factori implicati: educator - educat.

in viziunea pedagogiei moderne relatia educator - educat este conceputa ca o relatie de mare complexitate, care implica un dialog permanent intre cei doi factori implicati in procesul educational, o comunicare reciproca angajand toate laturile personalitatii acestora.Experienta indelungata a scolii arata ca elevii invata si se formeaza asa cum sunt calauziti de educator. Personalitatea elevului este educata de personalitatea educatorului, spiritualitatea unuia se hraneste din spiritualitatea celuilalt, ceea ce face necesara o abordare interpersonala plurisubiectuala, dialogata a interactiunii pedagogice, capabila sa asigure nu numai dimensiunea informational-operationala a transmiterii de cunostinte ci si dimensiunea umana, psihosociala, a cresterii si coevolutiei in comun a partenerilor de interactiune: educatorul si elevii. Educatorul nu mai reprezinta doar persoana care propune continuturi, da lectii, formeaza sarcini, are anumite conduite, ci are rolul de a stimula si intretine activismul investigator al elevului, de a crea conditiile in care elevul sa se comporte intr-un anume fel, sa descopere si sa-si puna probleme si sarcini de cunoastere. El trebuie sa cunoasca bine si sa se transpuna in psihologia elevului, urmarind schimbarea locului si rolului elevului in actul educational, stimularea activitatii si angajarii acestuia in procesul propriei formari. Dialogul deschis trebuie sa solicite spontaneitatea si receptivitatea elevilor, sa dezvolte gandirea divergenta, spiritul de investigare, curiozitatea stiintifica si creativitatea in rezolvarea problemelor.

Pe de alta parte, elevul - ca obiect si subiect al educatiei - trebuie sa fie constient de rolul sau, deoarece eficienta actiunii educative este dependenta de gradul de angajare si participare a sa la propria formare.

Din precizarea locului si rolului celor doi factori in relatia pedagogica apare ideea de autoritate si libertate, ca elemente indispensabile ale procesului educational. Autoritatea, in acceptia pedagogiei moderne, este inteleasa ca un "factor care mediaza accesul la cultura, suscita cautarea, stimuleaza spiritul de initiativa si participarea activa si creatoare a elevilor in procesul educational'.(Stroe Marcus- Empatia si relatia profesor - elev, pag. 50)Functionalitatea relatiei educator - educat presupune largirea continua a sferei atributelor pe care cerintele sociale si conditiile psiho - pedagogice ale invataturii le impun fata de status-ul profesorului si al elevului.

Relatia educator - educat presupune si a-1 considera pe acesta din urma ca facand parte dintr-un grup social. Din punct de vedere psihosocial, in cadrul relatiei educator - educat, se pot distinge doua niveluri: nivelul formal si nivelul informai.

Nivelul formal include toate fenomenele ce apar ca urmare a interactiunii dintre educator si educati, in urma investirii sale oficiale cu diverse roluri: conducator al procesului de invatamant, diriginte, conducator de cerc etc.

Nivelul informai este constituit din relatiile interpersonale, intersubiective sau psihologice ca se stabilesc intre educator si elevi, sau intre elevi ca membrii ai aceluiasi grup. Aceste relatii de simpatie - antipatie - indiferenta au o puternica incarcatura afectiva si faciliteaza aparitia unui climat psihosocial care poate amplifica sau diminua conlucrarea dintre educator si educati.

Cele doua niveluri se afla intr-o stransa interdependenta, functionand, de fapt, concomitent si fiind doua laturi inseparabile ale aceluiasi fenomen: interactiunea educator - elevi. Nu trebuie uitat insa faptul ca aceasta interactiune este conditionata de conduita empatica a educatorului fata de educat, a educatului fata de educator, dar si de sistemul relational existent la nivelul grupului clasei. Astfel, o relatie pedagogica fondata pe o comunicare autentica va permite educatorului sa sesizeze momentul si sa suscite experiente favorabile elevilor in deplin acord cu personalitatea lor.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Proiect de activitate integrata - omul si universul
CONSILIERE VOCATIONALA - FORMA DE SOCIALIZARE SI INVATARE
Invatamantul postuniversitar
Proiect de lectie matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale formate din zeci, in concentrul 0- 100
PROIECT DE LECTIE CLASA a-III-a Limba si comunicare - Compunere dupa tablou
PROIECT DIDACTIC Clasa: a XI-a Textile - Operatii de prelucrare
Perspectivele serviciilor oferite de invatamant in perioada 2009-2011
PROGRAM EDUCATIONAL "SI NOI VOM FI SCOLARI!"Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu