Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Sistemul educatiei permante

Sistemul educatiei permante
Sistemul educatiei permante

Abordata din perspectiva sistemica, educatia permanenta apare ca un sistem in cadrul caruia pot fi identificate mai multe paliere, mai multe subsisteme care nu sunt etanse ci intercorelate tocmai in scopul ca, in globalitatea ei, educatia permanenta sa se soldeze cu efecte de maxima eficienta.

Referindu-se la maniera de structurare a sistemului educatiei permanente, I. Jinga (1974) considera ca principalele componente structurale ale acesteia sunt urmatoarele:

educatia in familie (inteleasa intr-un sens mai larg care nu vizeaza numai educatia copiilor, ci si educatia tuturor membrilor unei familii).

subsistemul invatamantului, care cuprinde urmatoarele cicluri:

-invatamantul prescolar

invatamantul primar

-invatamantul gimnazial

-invatamantul liceal

-invatamantul profesional

-invatamantul superior

-invatamantul postuniversitar

-doctoratul si alte forme de perfectionare.

3) Activitatea cultural-artistica, considerata in sens larg (spectacole, concerte, activitate editoriala, activitatea din case de cultura, biblioteci,universitati populare, muzee etc).

4) Educatia adultilor, care de multe ori este echivalata cu educatia permanenta desi, ea este numai un subsistem al acesteia si careia ii sunt specifice o serie de activitati de genul:

a)     activitati de reciclare;

b)     activitati de perfectionare;c)     activitati de reconversie profesionala;

d)     activitati de recuperare sau de retrapare.

Societatea (transportul in comun, cadrul organizational, magazine etc.) se constituie ca un subsistem educational in ansamblul sau care, prin influentele sale, de multe ori incidentale (mediul ambiant, strada, mijloacele), determina caracterul permanent al educatiei.

Analizand modul de structurare a sistemului educatiei permanente, usor se poate observa ca prin intermediul subsistemelor acesteia se realizeaza toate formele educatiei si toate laturile educatiei, desi gradul de implicare a diverselor subsisteme poate sa fie diferit.

De exemplu, daca se are in vedere felul in care subsistemele educatiei permanente sunt implicate in realizarea diverselor forme ale educatiei, atunci usor se poate constata faptul ca educatia formala este realizata in mod preponderent prin contributia subsistemului invatamantului care la randul sau face apel la un curriculum prescris, educatia nonformala este realizata intr-o mare masura prin subsistemul activitatii cultural-artistice si, in sfarsit, educatia informala, prin implicarea familiei si a societatii in ansamblul sau.

La fel se intampla si cand se pune problema implicarii diverselor subsisteme ale educatiei permanente in realizarea unor laturi ale educatiei, putandu-se aprecia ca, de exemplu, in realizarea educatiei intelectuale o contributie majora o are subsistemul invatamantului, deoarece in cadrul acestuia elevii asimileaza nu numai un volum impresionant de cunostinte si informatii, ci isi formeaza si o serie de abilitati intelectuale, structuri operatorii care le permit ulterior sa rezolve diverse tipuri de probleme si sa desfasoare o multitudine de activitati.

Cand este vorba de celelalte laturi ale educatiei (educatia morala, educatia estetica, educatia igienico-sanitara etc.), la sustinerea acestora, pe langa subsistemul invatamantului, o contributie semnificativa o au si celelalte subsisteme ale educatiei permanente si de aceea aportul lor in aceasta directie nu poate si nu trebuie sa fie subestimat.

Ca nota generala se poate aprecia ca educatia permanenta, in ansamblu, nu poate determina consecinte benefice daca unul sau altul din subsistemele sale nu functioneaza la parametri normali si daca intre aceste subsisteme nu exista relatii functionale de sustinere reciproca.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

METODE ACTIV-PARTICIPATIVE APLICATE IN DEMERSUL DIDACTIC MODERN
PROIECT DIDACTIC Clasa: a VII-a VERBUL. DIATEZA PASIVA
PROIECT DIDACTIC CLASA: a II-a Cunoasterea mediului -In livada
Delimitari conceptuale si acceptiuni ale termenului de educatie
Planul de studiu individual
De ce sa evaluam? Functiile evaluarii
MODELE DE INSTRUIRE LOGOCENTRIC VS. EMPIRIOCENTRIC
PROIECT DE ACTIVITATE CLASA:a-IV-a Prietenii naturiiTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu