Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » gradinita
Activitatea integrata - strategie moderna in invatarea prescolara

Activitatea integrata - strategie moderna in invatarea prescolara
ACTIVITATEA INTEGRATA - STRATEGIE MODERNA IN INVATAREA PRESCOLARA

Modernizarea continua a procesului instructiv-educativ, impune ca strategiile aplicate sa fie cat mai riguros selectate si intr-o forma accesibila, novatoare. Prin folosirea diversificata a metodelor, educatoarea urmareste eludarea monotoniei, plictisului, rutinei, deschizand in sufletul copilului dorinta de invatare intr-un mod eficient si creativ.

Printre experientele consacrate de organizare a continuturilor invatamantului pot fi catalogate ca inovatii: abordarea interdisciplinara, predarea integrata a cunostintelor, organizarea modulara si invatarea asistata de calculator.

Instruirea interactiva reprezinta un tip superior de instruire, care se bazeaza pe activizarea subiectilor instruirii, pe implicarea si participarea loractiva si deplina in procesul proprie formari, precum si pe instaurarea de interactiuni, schimburi intelectuale si verbale, schimburi de idei, confruntare de opinii, argumente etc. intre acestia.

Invatarea activa are la baza implicarea copilului in procesul de invatamant transformandu-l intr-un coparticipant la propria instruire si educare. Prin accentuarea caracterului formativ educativ a tuturor strategiilor se contribuie la dezvoltarea potentialului individual, a capacitatii de a opera cu informatiile asimilate, de a le aplica in practica, la dezvoltarea capacitatii de a investiga de a cauta solutii situatiilor problema.Predarea integrata a cunostintelor este considerata o metoda, o srategie moderna, iar conceptul de activitate integrata se refera la o activitate in care se abordeaza ca metoda predarea-invatarea cunostintelor. Aceasta maniera de organizare a continuturilor invatamantului este oarecum similara cu interdisciplinaritatea,in sensul ca obiectul de invatamant are ca referinta nu o disciplina stiintifica, ci o tematica unitara, comuna mai multor discipline.

De multe ori se fac confuzii intre conceptele de organizare interdisciplinara si organizare integrata. Din punct de vedere al cunoasterii, desebirea dintre cele doua consta in aceea ca interdisciplinaritatea identifica o componenta a mediului pentru organizarea cunoasterii, in timp ce integrarea ia ca referinta o idee sau un principiu integrator care transcede granitele diferitelor discipline si grupeaza cunoasterea in functie de noua perspectiva, respectiv tema. In DEX conceptul "a integra" ii corespund urmatoarele:a include, a inloba, a incorpora, a armoniza intr-un tot, iar "integrarea" - ca sintagma este explicata ca:reuniunea in acelasi loc, respectiv in aceeasi activitate a mai multor activitati de tip succesiv.Prin metoda predarii integrate, copiii pot sa participe, sa se implice cat mai mult, atat efectiv cat si afectiv, prin antrenarea unor surse cat mai varate, prin prezentarea continutului cu ajutorul experientelor diverse, exersarii tuturor analizatorilor al invatarii prin descoperire.

Cultivarea unor trasaturi cum ar fi:curiozitatea, admiratia, imaginatia, gandirea critica, spontaneitatea si placerea in experientele estetice se realizeaza pe calea predarii grupate, pe subiecte sau unitati tematice, asa numita predarea tematica.

Se crede ca invatarea integrata se reflecta cel mai bine prin aceasta predare tematica, care sprijina dezvoltarea concomitenta a unor domenii, in loc sa se concentreze pe un aspect izolat, lucru nefiresc pentru dezvoltarea copilului. Procesul educational trebuie sa fie creativ, interdisciplinar, conplex, sa-i stimuleze pe copii in vederea asimilarii informatiilor. Pentru a fi posibila abordarea in maniera integrata, educatoarea stabileste clar, precis obiectivele si continuturile activitatilor zilnice, iar pe baza acestora concepe un scenariu cat mai interesant al zilei. In vederea realizarii obiectivelor propuse pentru fiecare domeniu experential se gandeste atent repartizarea sarcinilor activitatilor zilnice la fiecare sector de activitate. Intreg programul se desfasoara prin joc, dar nu un joc intamplator, ci unul organizat, in care copilul are prilejul sa exploreze medii diferite si sa indeplineasca sarcini fie individual, fie in grup. Educatoarea are rolul unui ghid atent, organizand in asa fel activitatea incat, sa le ofere copiilor o paleta variata de optiuni, care sa permita realizarea celor propuse la inceputul abordarii programului. In activitatile integrate accentul va cadea pe grup si nu pe intreaga clasa, in care o idee transcede granitele diferitelor discipline si organizeaza cunoasterea in functie de noua perspectiva, respectand tema de interes.

In cadrul activitatilor integrate, abordarea realitatii se face printr-un demers global, granitele dintre categorii si tipurile de activitati dispar, se contopesc intr-un scenariu unitar si de cele mai multe ori ciclic, in care tema se lasa investigata cu mijloacele diferitelor stiinte. Varietatea materialelor spre care sunt orientati copiii, ii incurajeaza pe acestia sa se manifeste, sa observe, sa gandeasca, sa-si exprime liber ideile, sa interpreteze date, sa faca predictii.

Abordarea integrata a activitatilor promoveaza invatarea centrata pe copil, acesta beneficiind de:

- posibilitati de a se manifesta natural, fara a sesiza ca aceasta activitate este "impusa";

- personalitatea copilului se dezvolta;

- copilul invata lucrand;

- mai multa libertate in actiune;

- oportunitati de a se implica in pregatirea activitatilor cautand si aducand diferite materiale de acasa;
- sporirea increderii in propriile posibilitati, deveninand capabili sa indeplineasca sarcinile ce le-a ales sau li s-au incredintat;

- orice lucrare care se finalizeaza duce la dezvoltarea personalitatii copilului;

- educarea capacitatii de a lucra in grup, de a ajuta la indeplinirea sarcinilor echipei;

- manifestarea creativitatii in toate domeniile;

- contribuie la formarea stimei de sine si la dezvoltarea spiritului participativ;

Educatoarea trebuie sa fie preocupata sa conceapa scenarii care sa ofere situatii de invasare interesante pentru copii, are urmatoarele oportunitati:

- incurajeaza diferite tipuri de conportament

- cunoaste mai bine copiii;

- aplica metode noi, activ-participative;

- stabileste relatii de tip colaborativ cu celelalte educatoare si grupe din unitate, cu parintii copiilor.

Reusita predarii integrate a continuturilor in gradinita, tine in mare masura de gradul de structurare a continutului proiectat, intr-o viziune unitara, urmarind anumite finalitati.

Noile cerinte ale copiilor si societatii impun ca sistemmul de instruire si de metodologie didactica sa fie suplu si permisiv la dinamica schimbrii care au loc in componentele procesului instructiv si educativ. Pentru a implenta aceste idealuri ale societatii, adica de dezvoltare a creativitatii copiilor, este nevoie de noi metode si mijloace care sa asigure acest lucru.

Trebuie insa, sa folosim pe scara larga metodele activ- participative, prin apelarea la metode pasive, dar cand este nevoie, prin maximizarea dimensiunii active a acestora, prin punerea in valoare a aspectelor calitative ale metodei. In cadrul procesului de predare - invatare - evaluare trebuie sa tinem cont de alternarea unor caracteristice a acestuia in planurile activ- pasiv, abstract - concret etc. si sa nu apara o singura metoda dominanta .

Se poate considera, astfel, ca orice metoda poseda la un moment dat trasaturi care sa se integreze succesiv in procesul instructiv educativ, deoarece nu putem renunta la anumite metode, pentru ca astfel prescolarul nu ar mai avea nici un punct de pornire de la care sa creeze.

Un copil isi manifesta spiritul creativ atunci cind: se implica activ in procesul de formare si invatare, adopta o atitudine activa si interactiva; exploreaza mediul si gaseste solutii personale; problematizeaza continuturile si face descoperiri; elaboreaza produse intelectuale unice si intelectuale etc. Acest fenomen al creativitatii trebuie sa-l urmarim si sa-l dezvoltam in permanenta , fara a-l bloca.

Activitatea integrata se dovedeste a fi o solutie pentru o mai buna corelare a activitatilor de invatare cu societatea, cultura si tehnologia didactica. Ea lasa mai multa libertate de exprimare si actiune atat pentru copil cat si pentru educatoare.

Prin aceste activitati se aduce un plus de lejeritate si mai multa coerenta procesului didactic, punandu-se accent pe joc ca metoda de baza a acestui proces.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

PROIECT DIDACTIC Grupa mijlocie Desen liber "Familia mea"
PROIECT DIDACTIC Grupa: Mijlocie Jocuri si activitati alese in ariile de stimulare - Sfarsit de iarna in padure
PROIECT TEMATIC TOAMNA GRUPA mijlocie - Cand,cum si de ce se intampla?
COSULET CU LEGUME DE TOAMNA
EVALUAREA GRADULUI DE INSUSIRE A ACTIVITATILOR MATEMATICE
Familia si rolul ei in formarea unei personalitati de succes
INVITATIE FRUNZA
Educarea Limbajului la varsta prescolara Lucrare stiintificaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu