Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » gradinita
IMPREUNA IN EUROPA Parteneriat educational

IMPREUNA IN EUROPA Parteneriat educational


IMPREUNA IN EUROPA

Parteneriat educational

Educatoare:

Gradinita ,,Lumea prichindeilor",

Campia Turzii, jud. Cluj

ARGUMENT:

Integrarea europeana este o provocare atat pentru tarile membre cat si pentru cele ce aspira la un asemenea statut. Acestei provocari i se poate raspunde prin ,,educatia in spiritul valorilor europene si al integrarii europene", ce poate fi considerata o componenta a noilor educatii , dar si un principiu al educatiei integrale. In ultimele decenii societatea contemporana tinde tot mai mult sa depaseasca granitele impuse de frontiere, iar implementarea educatiei interculturale in programul educational este necesara. Trebuie promovate toleranta, colaborarea, comunicarea, egalitatea de sanse.

SCOP: constientizarea identitatii europene in consonanta cu identitatea nationala; cunoasterea si asimilarea valorilor culturii si civilizatiei europene in raport cu cea nationala.

OBIECTIVE:

 • Familiarizarea cu valorile nationale si europene;
 • Cunoasterea drapelului UE si a altor tari europene;
 • Cunoasterea drepturilor copilului;
 • Colaborarea cu copii din alte tari si familiarizarea cu activitatile derulate de ei plan educational;
 • Familiarizarea copiilor cu obiceiuri si traditii din alte tari, cu aspecte de limba;

BENEFICIARI: copiii din unitatile care participa la proiect, cadre didactice, parinti.PARTENERI:

 • Gradinita ,,Lumea prichindeilor", Campia Turzii, Romania
 • Scoala medie Ruseni, raion Edinet, Moldova
 • Scoala Dane Krapcev, Skopje, Macedonia

RESURSE FINANCIARE: costurile acestui proiect sunt suportate de participanti.

RESURSE MATERIALE: fotografii, CD-uri, desene, picturi, lucrari ale copiilor, calculator, retea internet, etc.

RESURSE DE TIMP: 15. 02. 2008- 01. 03. 2008.

TEME POSIBILE PROPUSE:

 1. Drapelul national si drapelul UE.
 2. Pace in Europa.
 3. Ce drepturi au copiii?
 4. Cine sunt eu? ( apartenenta la un stat)
 5. Cum sunt copiii din alte tari?
 6. Traditii si obiceiuri locale.
 7. Teme din literatura nationala.
 8. O Europa curata!- tema de ecologie.
 9. Harta tarii mele.
 10. Expozitie cu lucrarile copiilor

REZULTATE ASTEPTATE:

Prin actiunea propusa s-a urmarit familiarizarea copiilor cu aspecte din alte tari, dezvoltarea unor capacitati de relationare europeana bazata pe interculturalitate, realizarea unui album cu imagini si mesaje ale copiilor avand ca tematica-,, Ne facem prieteni in Europa!"

EVALUAREA PROIECTULUI:

Evaluarea directa s-a realizat printr-o activitate integrata, derulata la grupa ;;Fluturasii", Gradinita ,,Lumea prichindeilor", care a urmarit interculturalitatea prin intermediul artei si imaginii, totul vazut prin ochi de copil. Am realizat un album care cuprinde tematica derulata in unitatile educationale participante si care reprezinta imaginea copiilor care au aceleasi vise: pace, prietenie, speranta intr-o viata frumoasa.

DISEMINAREA REZULTATELOR - s-a realizat prin mediatizarea acestui proiect in comunitate, prin prezentarea rezultatelor la nivel local, national, international.

La  inceputul acestui proiect am inaintat o scrisoare de intentie unor cadre didactice cu care am putut lua legatura telefonic sau prin intermediul internetului. De asemenea o colaborare stransa am avut cu parintii care m-au ajutat cu diferite informatii , materiale, si care au achizitionat pentru fiecare copil jocul ,,Cu Europa la joaca", material pe care l-am folosit in derularea proiectului tematic ,,Europa prin ochi de copil"

SCRISOARE DE INTENTIE

STIMATE COLEGE

Construirea unei Europe unite, prin dezvoltarea comunitatilor ei, depinde nu numai de puterea economica si financiara a statelor membre sau in curs de aderare, dar si de prestigiul cultural pregatit si afirmat prin sistemul educational.

Copiii si tinerii trebuie sa accepte si sa inteleaga ca dobandirea cetateniei europene inseamna aderarea la valorile promovate si respectarea lor , fara a-ti uita , insa, propriile valori.

Copiii trebuie pregatiti pentru a-si cunoaste drepturile dar si indatoririle , pentru a face fata concurentei profesionale, pentru a se afirma in conditii de competitivitate.

Am initiat acest proiect la care sa participe efectiv si copiii mici in speranta ca limba si distanta nu este o piedica in calea prieteniei, iar colaborarea noastra, a cadrelor didactice, nu poate fi decat benefica.

Ramane la latitudinea dumneavoastra sa derulati activitati cu copiii care sa va reprezinte cat mai bine tara, traditiile si locul in Europa. Va rog sa trimiteti pe adresa mea de e-mail fotografii, lucrari ale copiilor, alte materiale care va reprezinta.

In cadrul acestui parteneriat s-au derulat urmatoarele activitati:

 • ,,Europa prin ochi de copil - proiect tematic , Gradinita ,,Lumea prichindeilor , Campia Turzii, ROMANIA
 • ,,Moldova, patria mea!"- activitate desfasurata la Scoala medie Ruseni, Republica MOLDOVA
 • ,, Pe urmele stramosilor"- proiect desfasurat la Scoala D.Krapcev, Skopje, Macedonia.

Rezultatele acestor activitati le-am cuprins intr-un album .

Acest parteneriat a fost pentru noi prima participare directa la o actiune pe plan european. Familiarizarea copiilor cu diferite aspecte din spatiul european, acum cand frontierele sunt deschise, a fost pentru ei o provocare , este primul pas in formarea lor ca viitori cetateni constienti ca drepturile implica si indatoriri, ca a convietui in pace si colaborare este calea spre o viata mai buna.

A vedea Europa prin ochi de copil, inseamna pentru noi, adultii, a invata cate ceva din inocenta lor, a ne modela comportamentul in asa fel incat copiii sa paseasca alaturi de noi fara teama.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.