Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » gradinita
ROLUL FORMATIV AL ACTIVITATILOR MATEMATICE IN PROCESUL INSTRUCTIV-EDUCATIV

ROLUL FORMATIV AL ACTIVITATILOR MATEMATICE IN PROCESUL INSTRUCTIV-EDUCATIV


ROLUL FORMATIV AL ACTIVITATILOR MATEMATICE IN PROCESUL INSTRUCTIV-EDUCATIV

Scopurile eductiei intelectuale privesc transformarile calitative ale intelectului uman , prin intersectarea cu mediul extern socio-cultural, ele insemnand capacitati de cunoastere , creativitate si autonomie intelectuala .

Dintre toate activitatile desfasurate in gradinita, activitatile matematice vizeaza in mod deosebit dezvoltarea intelectuala a copiilor, stimuland inteligenta si creativitatea acestora, contribuind la trecerea treptata de la gandirea concret - intuitiva la gandirea simbolica, abstracta, pregatind copiii pentru intelegerea si insusirea matematicii ca stiinta a celor mai abstracte notiuni .

N. Oprescu, intr-un articol de-al sau ''Contributie la gandirea elevilor'' arata ca , aritmetica are un rol activ in dezvoltarea gandirii , atat prin inarmarea copiilor cu cunostinte matematice cat si prin formarea deprinderilor matematice . Influenta activitatilor matematice iese in evidenta mai pregnant in diferite momente ale procesului de invatare . Gandirea este activata atat in momentul intelegerii cunostintelor de catre copii cat si in perioada de inceput a formarii deprinderilor .

Gandirea copilului este legata in mare masura de activitatea cu obiectele . Structurile mentale fundamentale ( conservarea, clasificarea, scrierea ) se formeaza prin actiunea mijlocita de obiecte, activitatea practica fiind o componenta indispensabila a cunoasterii ce va favoriza interiorizarea pana la nivelul exercitiului operational .Pentru a optimiza educatia intelectuala a copiilor prescolari, prin continutul activitatilor matematice, am urmarit in permanenta educarea unor caracteristici comportamentale specifice varstei .

a). Curiozitatea - care este perceptiva la aceasta varsta .

Elementele epistemice ( intelegerea si explicarea relatiilor ) fiind episodice si instabile am cautat sa stimulez interesele investigative, invatand copiii sa observe sistematic obiectele , sa le clasifice .

Exemplu : activitatea de ordonare a multimilor, exercitiul de ordonare, fisele matematice.

b). Activitatea intelectuala - se constituie atunci cand activitatile exterioare sunt interiorizate. Prescolarii insutindu-si primele numere naturale in intelegerea fiecarui numar cu cele trei elemente componente ale sale ca un tot unitar ( nr. 6 se formeaza prin adaugarea unui element la multimea cu 5 elemente cunoscute, ca acel numar este comun tuturor multimilor care au 6 elemente, ca el formeaza dupa 5 si este mai mare cu 1 ( unu ) decat acesta isi dezvolta si formeaza deprinderea de munca intelectuala .

c) . Capacitatea de reprezentare - prin exersarea sistematica are un rol determinat in formarea rationamentelor . Pentru aceasta am solicitat copilul sa-si imagineze rezultatele unor actiuni ( la nivel reprezentativ ) in cadrul unor activitati de rezolvare de probleme aritmetice .

Exemplu : - Pe un lac stau 9 (noua) ratuste . Bunica mai aduce o ratusca . Cate ratuste sunt pe lac ?

Copilul face legatura cu reprezentarile pe care le are el despre lac , ratuste , apoi isi structureaza aceste reprezentari in funttie de enuntul problemei precum si noua relatie creata prin aducerea a inca unei ratuste la cele 9 ( noua ) . Aceste activitati antreneaza atat memoria , imaginatia cat si gandirea .

d). Inclinatia spre joc - este specifica copilului de 3-7 ani si constituie elementul de sustinere a oricarei actiuni mentale .

Cu ajutorul jocurilor matematice ( jocuri didactice si jocuri logice ) se introduc conceptii matematice si operatii legate de teoria multimilor sau de structura de grup inca de la varsta de 6-7 ani ( activitati de compunere si descompunere a numerelor naturale 1-20 ) .

Intr-un cadru de joc copilul invata prin actiune sa clarifice obiectele, isi dezvolta capacitatea de a compara, de a seria, de a opera cu cunostinte matematice .

Exemplu : ''Domino'' , in care copilul este pus in situatia de a consolida si verifica cunosstintele despre compunerea numerelor . ''Jocul celor doua (trei) cercuri pregateste copiii pentru intelegerea operatiilor cu multimi ( intersectie, reuniunea, diferenta, complementare) educa calitati ale gandirii : flexibilitatea , operativitatea , rapiditatea .

e). Memorarea se realizeaza cu mare usurinta la varsta prescolara . Pentru a exersa si educa memoria pentru a deveni, treptat, logic ca am urmarit in fiecare activitate matematica , constientizarea scopului unei actiuni, am avut in vedere natura materialului folosit, prin locul ocupat de acesta in structura unei activitati si exersarea unor scheme de actiune . Prin exercitiile si jocurile didactice care privesc insusirea numeratiei , consolidarea numarului , de pilda : ''alcatuirea scarii numerice'' , copiii trebuie sa-si reaminteasca locul fiecarui numr in sirul numerelor naturale si sa redea sarcina atat in sir crescator cat si descresctor . Este intens activizata memoria copiilor, ei trebuie sa retina, sa pastreze si sa reproduca unele cunostinte dobandite in legatura cu numeraia si operatiile aritmetice . In acest sens amintesc jocurile didactice :

- '' Cine are un numar mai mare sau mai mic decat mine cu unu sau cu doi ? ''

- '' Cine rezolva mai repede problema ? ''

- '' Invatam sa socotim ? ''

f.) Atentia este la aceasta varsta instabila, copilul oboseste foarte repede , interesele de cunoastere nefiind inca cristalizate, de aceea unul din aspectele esentiale ale acestui proces este cel motivational legat nemijlocit de cultivarea interesului pentru cunoastere , care sa mentina starea activ-participativa si implicarea constienta in domeniul invatarii . Exemple concrete pot fi jocurile didactice matematice si jocurile logice care prin natura lor de ''joc'' cat si prin metodele folosite in desfasurarea cadrului de organizare, materialul didactic folosit sunt stimulate, consolidate, cristalizate interesele de cunoastere favorizand dezvoltarea atentiei .

Deci, prin activitatile matematice desfasurate de copiii prescolari in gradinita este cultivata si dezvoltata : perceptia, memoria, gandirea, limbajul care este ''oglinda mintii'' dupa Chomsky si nu in ultimul rand imaginatia, creativitatea. Aceste activitati ofera copiilor posibilitatea de a lucra independent, de a aplica creator cunostintele insusite, ii ajuta pe toti copiii sa devina constienti si precizia si corectitudinea raspunsurilor pe care le dau .

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.