Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » gradinita
ROLUL FORMATIV AL ACTIVITATILOR MATEMATICE IN PROCESUL INSTRUCTIV-EDUCATIV

ROLUL FORMATIV AL ACTIVITATILOR MATEMATICE IN PROCESUL INSTRUCTIV-EDUCATIV
ROLUL FORMATIV AL ACTIVITATILOR MATEMATICE IN PROCESUL INSTRUCTIV-EDUCATIV

Scopurile eductiei intelectuale privesc transformarile calitative ale intelectului uman , prin intersectarea cu mediul extern socio-cultural, ele insemnand capacitati de cunoastere , creativitate si autonomie intelectuala .

Dintre toate activitatile desfasurate in gradinita, activitatile matematice vizeaza in mod deosebit dezvoltarea intelectuala a copiilor, stimuland inteligenta si creativitatea acestora, contribuind la trecerea treptata de la gandirea concret - intuitiva la gandirea simbolica, abstracta, pregatind copiii pentru intelegerea si insusirea matematicii ca stiinta a celor mai abstracte notiuni .

N. Oprescu, intr-un articol de-al sau ''Contributie la gandirea elevilor'' arata ca , aritmetica are un rol activ in dezvoltarea gandirii , atat prin inarmarea copiilor cu cunostinte matematice cat si prin formarea deprinderilor matematice . Influenta activitatilor matematice iese in evidenta mai pregnant in diferite momente ale procesului de invatare . Gandirea este activata atat in momentul intelegerii cunostintelor de catre copii cat si in perioada de inceput a formarii deprinderilor .

Gandirea copilului este legata in mare masura de activitatea cu obiectele . Structurile mentale fundamentale ( conservarea, clasificarea, scrierea ) se formeaza prin actiunea mijlocita de obiecte, activitatea practica fiind o componenta indispensabila a cunoasterii ce va favoriza interiorizarea pana la nivelul exercitiului operational .Pentru a optimiza educatia intelectuala a copiilor prescolari, prin continutul activitatilor matematice, am urmarit in permanenta educarea unor caracteristici comportamentale specifice varstei .

a). Curiozitatea - care este perceptiva la aceasta varsta .

Elementele epistemice ( intelegerea si explicarea relatiilor ) fiind episodice si instabile am cautat sa stimulez interesele investigative, invatand copiii sa observe sistematic obiectele , sa le clasifice .

Exemplu : activitatea de ordonare a multimilor, exercitiul de ordonare, fisele matematice.

b). Activitatea intelectuala - se constituie atunci cand activitatile exterioare sunt interiorizate. Prescolarii insutindu-si primele numere naturale in intelegerea fiecarui numar cu cele trei elemente componente ale sale ca un tot unitar ( nr. 6 se formeaza prin adaugarea unui element la multimea cu 5 elemente cunoscute, ca acel numar este comun tuturor multimilor care au 6 elemente, ca el formeaza dupa 5 si este mai mare cu 1 ( unu ) decat acesta isi dezvolta si formeaza deprinderea de munca intelectuala .

c) . Capacitatea de reprezentare - prin exersarea sistematica are un rol determinat in formarea rationamentelor . Pentru aceasta am solicitat copilul sa-si imagineze rezultatele unor actiuni ( la nivel reprezentativ ) in cadrul unor activitati de rezolvare de probleme aritmetice .

Exemplu : - Pe un lac stau 9 (noua) ratuste . Bunica mai aduce o ratusca . Cate ratuste sunt pe lac ?

Copilul face legatura cu reprezentarile pe care le are el despre lac , ratuste , apoi isi structureaza aceste reprezentari in funttie de enuntul problemei precum si noua relatie creata prin aducerea a inca unei ratuste la cele 9 ( noua ) . Aceste activitati antreneaza atat memoria , imaginatia cat si gandirea .

d). Inclinatia spre joc - este specifica copilului de 3-7 ani si constituie elementul de sustinere a oricarei actiuni mentale .

Cu ajutorul jocurilor matematice ( jocuri didactice si jocuri logice ) se introduc conceptii matematice si operatii legate de teoria multimilor sau de structura de grup inca de la varsta de 6-7 ani ( activitati de compunere si descompunere a numerelor naturale 1-20 ) .

Intr-un cadru de joc copilul invata prin actiune sa clarifice obiectele, isi dezvolta capacitatea de a compara, de a seria, de a opera cu cunostinte matematice .Exemplu : ''Domino'' , in care copilul este pus in situatia de a consolida si verifica cunosstintele despre compunerea numerelor . ''Jocul celor doua (trei) cercuri pregateste copiii pentru intelegerea operatiilor cu multimi ( intersectie, reuniunea, diferenta, complementare) educa calitati ale gandirii : flexibilitatea , operativitatea , rapiditatea .

e). Memorarea se realizeaza cu mare usurinta la varsta prescolara . Pentru a exersa si educa memoria pentru a deveni, treptat, logic ca am urmarit in fiecare activitate matematica , constientizarea scopului unei actiuni, am avut in vedere natura materialului folosit, prin locul ocupat de acesta in structura unei activitati si exersarea unor scheme de actiune . Prin exercitiile si jocurile didactice care privesc insusirea numeratiei , consolidarea numarului , de pilda : ''alcatuirea scarii numerice'' , copiii trebuie sa-si reaminteasca locul fiecarui numr in sirul numerelor naturale si sa redea sarcina atat in sir crescator cat si descresctor . Este intens activizata memoria copiilor, ei trebuie sa retina, sa pastreze si sa reproduca unele cunostinte dobandite in legatura cu numeraia si operatiile aritmetice . In acest sens amintesc jocurile didactice :

- '' Cine are un numar mai mare sau mai mic decat mine cu unu sau cu doi ? ''

- '' Cine rezolva mai repede problema ? ''

- '' Invatam sa socotim ? ''

f.) Atentia este la aceasta varsta instabila, copilul oboseste foarte repede , interesele de cunoastere nefiind inca cristalizate, de aceea unul din aspectele esentiale ale acestui proces este cel motivational legat nemijlocit de cultivarea interesului pentru cunoastere , care sa mentina starea activ-participativa si implicarea constienta in domeniul invatarii . Exemple concrete pot fi jocurile didactice matematice si jocurile logice care prin natura lor de ''joc'' cat si prin metodele folosite in desfasurarea cadrului de organizare, materialul didactic folosit sunt stimulate, consolidate, cristalizate interesele de cunoastere favorizand dezvoltarea atentiei .

Deci, prin activitatile matematice desfasurate de copiii prescolari in gradinita este cultivata si dezvoltata : perceptia, memoria, gandirea, limbajul care este ''oglinda mintii'' dupa Chomsky si nu in ultimul rand imaginatia, creativitatea. Aceste activitati ofera copiilor posibilitatea de a lucra independent, de a aplica creator cunostintele insusite, ii ajuta pe toti copiii sa devina constienti si precizia si corectitudinea raspunsurilor pe care le dau .Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Programa pentru disciplina optionala domeniul estetic-creativ " Prietenii culorilor"
PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
TIPURI SI FORME DE ORGANIZARE A ACTIVITATII MATEMATICE
Simfonia toamnei Proiect tematic - prescolarii grupei mici
Proiect didactic Grupa: pregatitoare "Animale si pasari polare"-colaj
"Iata ce cunosc!" GRUPA: pregatitoare; Joc didactic interactiv
Evaluare initiala Nivel I
Educatia si sanatatea in gradinitaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu