Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Analiza orzului

Analiza orzului




Analiza orzului

Analiza fizica si mecanica a orzului

ASPECT EXTERIOR

Orzul este materia prima de baza in industra berii.de calitatea acestei materii prime depinde intr-o mare masura calitatea produsului finit-berea.

Practica a stabilit ca pentru fabricarea maltului de bere se cere un orz de calitate superioara ,cu bobul mare si mult amidon.

Aprecierea initiata a calitatii orzului se face pe baza unui examen exterior, stabilindu-se daca materia prima este sau nu utilizabila.



Boabele trebuie sa fie complet sanatoase, de aceeasi marime, curate, fara corpuri straine si stricaciuni.Orzul trebuie sa aiba un miros placut, culoarea galbena a paiului, lucioasa.O culoare cenusie, galben-roscata, galben-bruna sau galbena cu capetele bobului innegrite, dovedeste ca recoltarea s-a facut pe timp ploios sau depozitare necorespunzatoare.boabele necoape au culoare verzuie.culoarea cenusie mata sau albastruie a orzului se datoreza actiunii mucegaiurilor.Un orz bun are miros de paie proaspete.Nu se admite un orz cu miros statut sau de mucegai.

Determinarea mirosului se face astfel: se introduc 5 - 10 g boabe intregi sau macinate intr-un pahar, se toarna deasupra apa calda de 60s-70٥ C.se lasa paharul acoperit cu o sticla de ceas timp de 2-3 minute.Se scurge apa si se cerceteaza mirosul boabelor .

Pentru determinarea mirosului se mai procedeaza astfel:se iau 10 - 20 boabe de orz in palma si se incalzesc prin respiratie , putandu-se percepe mai usor mirosul.

LUAREA PROBELOR

Dupa o apreciere prealabila se trece la analiza propriu zisa a orzului.

Aceste analize se efectueaza asupra acestei probe medii luata din lotul de orz.Pentru a se obtine o proba medie caracteristica trebiue luate cantitati mici din diferite parti ale lotului de orz.Luarea probelor se face cu instrumente speciale (sonde) care permit luarea probelor atat dinsaci cat si din straturi mari de orz(silozuri, vagoane).Cand orzul se gaseste in saci se iau probe de 10% din continutul saculu, iar cand se gaseste in straturi mari, se iau probe de la diferite inaltimi cu ajutorul unei sode Barth - Eckhardt.

Sunt si aparate automate de luat probe (Grafe) care permit luarea probelor din diferite parti ale lotuluide orz.

Dupa luarea probelor se face omogenizarea lor (aceasta amestecare nu trebuie sa se faca cu mana, deoarece boabele mici se lasa la baza vasului).Pentru aceasta se folosesc amestecatoare de probe(Bishop) care permit o amestecare omogena a orzului.

Probele astfel pregatite se pastreaza in vase inchise (de preferinta din tabla alba), in caz contrar continutul de apa se modifica foarte repede (dupa 11 ore umiditatea scade de la 17,9% la 11,9%).

IDENTIFICAREA PROBELOR

Indiciile de baza pentru diferentierea intre sorturi sunt:

Simetria - prin care se deosebeste orzul cu 2 randuri (hordeum distichum) de orzul cu 6 randuri (Hordem hexastichum).Orzul cu 2 randuri are bobul simetric pe cand cel cel cu 6 randuri, asimetric.

Aspectul bazei bobului (cu sau fara protuberanta transversala) face posibila diferentierea orzului cu 2 randuri 'nuntas' (Hordeum distichum nutans) de orzul cu 2 randuri 'erectum' (Hordeum distichum erectum).

Indiciile lui Neergaard constau in porozitatea apendicelui bazal (par ce poate fi lung si drept sau scurt si ondulat) si nervii longitudinali si dorsali (care se pot sau nu numara).

Culoarea stratului aleuronic se priveste dupa indepartarea invelisului orzului si poate sa fie galbena pana la albastra;aceasta culoare apare dupa mai multe ore de inmuiere in apa.

Forma lodiculei - este de o mare importanta pentru identificarea sortului, mai ales ca aceasta esre protejata de invelisul bobului, forma ei pastrandu-se chiar la maltificare.Bergal a studiat forma lodiculei la mai multe sorturi de orz in mod detaliat.Tot unele varietati de orz lodicula este asemanatoare (Sprat si Sprat-Archer).Pentru a studia lodicula se face o sectiune la baza bobului si se indeparteaza coaja inferioara sub care se gaseste lodicula.Se prinde cu o penseta si se inmoaie cateva ore in alcool de 25°, apoi se pune pe o lama, se acopera cu o lamela si se observa la microscop cu grosisment mic.Se poate colora si cu safranina( 0,2% in alcool de 70%) sau cu violet de gentiana (1% in alcool de 70 %).Trebuie sa se studieze lodiculele de la cel putin 20 de boabe.

DETERMINAREA MASEI HECTOLITRICE

Prin masa hectolitrica se intelege greutatea a 100 litri boabe, determinata in anumite conditii cu ajutorul balantei hectolitrice. Numita 'Samvar'.

Principiul metodei



Determinarea se bazeaza pe observatia ca amidonul care functioneaza cea mai mare parte a extractului este componentul cel mai greu al orzului;un orz mai greu este mai productiv.Spatiile intermediare intre boabe depind foarte mult de forma bobului si de modul cum s-a facut treierisul.Continutul in apa micsoreza densitatea orzului .Determinarea greutatii hectolitrice poate da directo idee asupra continutului in amidon al orzului.

Descrierea balantei 'Samovar'

In mod curent se folosesc Samovar de 1 litru si de 0,25 litri.Partile componente ale balantei sunt:

-o balanta cu platou pentru greutati ti un cilindru cu fund perforat;

-un tub cilindric ce se poate inbina cu cilindrul perforat la partea superioara a acestuia;

-un cutit ce serveste la delimitarea unui volum exact de boabeprin introducerea lui in fanta de la partea superioara a cilindrului perforat prin caderea ei;

-un cilindru cu fund plin pentru luarea probelor;

-o cutie cu greutati.

Mod de lucru:

Inainte de determinarea propriu - zisa samovarul trebuie verificat , daca platanul pentru greutati echilibreaza cilkindrul perforat si greutatea cazatoare.

Samovarul se instaleaza pe capacul cutiei.Se monteaza bratul balantei pe suport.Sefixeazavasul cilindric perforat pe capacul cutiei.Se introduce cutitul in deschizatura vasului cilindric, se aseaza pe el greutateacazatoare si se ambina vasul cilindric cu tubul cilindric.

Se umple vasul cilindricajutator cu cereale din proba luata pana la semnul indicator (daca lipseste semnul pana la 1 cm de la marginea superioara). Cerealele se toarna intr-un jet uniform si neintrerupt tinand cilindrul ajutator pe marginea tubului cilindric.

Se trage cutitul.Greutatea cazatoare si cerealele vor trece in cilindrul masurator (cilindrul perforat). In acest timp se va evita deplasarea sau scuturarea balantei.

Se introduce cutitul in deschizatura pentru a indeparta surplusul de boabe.Se desrinde samovarul de pe capacul cutiei si,prin imclinarea lui, se indeparteaza surplusul de boabe.Se desprinde samovarul de pe capacul cutiei si, prin inclinarea lui, se indeparteaza surplusul de boabe.Greutatea hectolitrica se gaseste in tabele in functie de greutatea corespunzatoare la 1 litru sau 0,25 litri boabe.

Greutatea unitatii de volum a orzului este cunoscuta si sub denumirea de 'natura amidonului'. Dupa marimea si forma bobului, orzul are urmatoarea natura:

graunte usor60 kg/hl

graunte mijlociu.65 kg/hl

graunte greu75 kg/hl

graunte foarte greu..76 kg/hl

Greutatea hectolitrica a orzului romanesc este cuprinsa intre 52 si 72 kg/hl cu o medie de 66 kg/hl.greutatea hectolitrica a orzului cu doua randuri variaza intre 65 si 75 kg/hl.

Dupa greutatea hectolitrica orzul pentru malt se imparte in doua categorii:

Calitatea I..64 kg/hl

Calitatea II.62,5 kg/hl

DETERMINAREA GREUTATII SPECIFICE



Este necesar sa se cunoasca si greutatea specifica adevarata a orzului.Pentru aceasta se cantareste o cantitate de orz si se introduce in alcool.Intr-un cilindru gradat cu dop rodat, se agita si se masoara cresterea volumului de alcool prin introducerea orzului.

Greutatea probei de orz raportata la cresterea volumului de alcoolde greutatea specifica.Se foloseste alcool deoarece acesta adera bine la boabe, pe cand in apa intotdeauna raman bule de aer la suprafata boabelor.

Barezewsky foloseste un vas gatuit la mijloc care are si un racord.Se introduce alcool paana la nivelul racordului(care se tine deschis), apoi 200 g orz.Se agita si alcoolul care depaseste racordul, se trece intr-un cilindrude masura cu scala care indica direct greutatea specifica.Greutatea specifica a orzului este cuprinsa intre 1,2 si 1,35.

DETERMINAREA STICLOZITATII

Acet indice este legat de consistenta endospermului bobului de orz.

Se deosebesc astfel boabe sticloase, semisticloase si fainoase. Boabele sticloase sunt de obicei mai bogate in proteine decat cele fainoase. In industria berii este apreciat un malt cu un procent cat mai ridicat in boabe fainoase ceea ce indica un un continut ridicat in amidon.

Sticlozitatea se determina cu farinotomul sau cu diafanoscopul.

a.Cu farinotonul. Un farinotonum se compune din doua placi rotunde suprapuse, avand fiecare cate 50 orificii.Intre cele doua placi se introduce un disc metaliccu marginea taioasa.Placile si cutitul se pot deplasa liber in jurul unui ax.Pentru determinare se scoate cutitul dintre placi, placile fixandu-se una deasupra celeilaltesi se aseaza in orificii boabe.Se acopera placa superioara cu o placa de lemn si se introduce cutitul intre placi care sectioneaza transversal boabele.

Se inlatura cutitul si placa superioara (impreuna) si se examineaza aspectul in sectiune al jumatatilor de boabe din placa inferioara. Se exprima apoi procentul boabelor sticloase, semisticloase si cele fainoase.

Exista si fariotomuri care sectioneaza boabele longitudinal.

b.Cu diafanoscopul. Diafanoscopul este o caseta mica cu un bec in interior a carui lumina este proiectata cu ajutorul unei oglinzi pe o placa de sticla cu 100 excavatii in care se introduce boabele de orz.Determinarea se face intr-o camera obscura, numarandu-se boabele netransparente si cele transparente.Boabele netransparente sunt fainoase iar cele transparente sunt sticloase. De asemenea se numara si boabele semisticloase.

Cu ajutorul diafanoscopului se obtine o sticlozitate mai mare decat cu ajutorul farinotomului, deoarece in primul caz se analizeaza boabele intregi,rezultatele fiind astfel necomparabile.

DETERMINAREA UNIFORMITATII

Deoarece boabele de marimi diferite se comporta diferit se comporta diferit atat la inmuiere cat si la germinare , este de dorit ca la fabricarea maltului sa se utilizeze orz cu bobul mare si pe cat posibil uniform.

Pentru aceasta orzul trebuie in prealabil sortat in laborator;sortarea se face la un aparat de sortare care se compune dintr-un vibrator cu 3 site fixate pe el, care au fante dreptunghiulare de diferite latimi: prima sita 2,8 mm, a doua 2,5 mm, a treia 2,2 mm.

100 g orz se aseaza pe sita superioara a aparatului, apoi se fixeaza capacul superior si se pune in functiune aparatul timp de 5 minute. Se desfac apoi sitele si se cantaresc separate boabele ramase pe cel 3 site.

Se considera ca uniformitate suma valorilor cantarind boabele ramase pe sitele 1 si 2, Greutatea boabelor ramase pe sita 3 are numai valoare informativa.Uniformitatea se exprima in procente.

Pentru fabricarea berii se foloseste orzul de pe sita 1 si 2 (categoria I si a II-a). Un orz bun pentru o bere trebuie sa aiba o uniformitate de peste 80%.







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.