Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
Igiena personalului din unitatile de industrie alimentara

Igiena personalului din unitatile de industrie alimentara
Igiena personalului din unitatile de industrie alimentara

Igiena personalului din industria alimentara constituie cel mai important factor de prevenire a contaminarii microbiene,produselor alimentare si a imbolnavirii consumatorilor.Astfel este necesara respectarea unor cerinte privind controlul medical la angajare si periodic,igiena personalului si echipamentului de protectie si insusirea unor notiuni de igiena.

1 Norme specifice privind igiena individuala a personalului din unitatile alimentare

Tot personalul dintr-o unitate de industrie alimentara trebuie sa efectueze in mod obligatoriu control medical la angajare si periodic stabilit prin reglementarile Ministerului Sanatatii si sa se prezinte la medicul de familie sau cel care asigura asistenta medicala a unitatii unde lucreaza pentru orice afectiune digestiva sau cutanata..Persoanele care sunt purtatoare sau suspecte de vreo boala ce poate fi transmisa prin alimente,purtatoare de agenti patogeni,care prezinta infectii cutanate,eczeme sau boala diareica nu pot fi autorizate pentru activitate in spatii unde se prelucreaza alimente datorita riscului de contaminare directa sau indirecta a produselor.

De asemenea personalul si inclusiv studentii care efectueaza ore de practica trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor ce indeplinesc urmatoarele conditii :

-sa acopere imbracamintea ;

-sa fie confectionat din material alb sau culoare deschisa ;

-sa fie impermeabil in partile care vin in contact cu umezeala.

Toate persoanele care lucreaza intr-un spatiu unde se manipuleaza alimente trebuie sa aiba unghiile taiate,sa nu poarte bijuterii,sa aiba parul strans sub boneta si sa se spele pe maini cu apa si sapun inainte de inceperea programului.

Datorita faptului ca mainile personalului din industria alimentara vin cel mai des in contact cu materiile prime,produsele finite,utilaje,echipamente,trebuie sa li se acorde cea mai mare atentie.Se impune respectarea urmatoarelor conditii privind igiena mainilor :mainile sa fie curate pe toata perioada lucrului,sa fie spalate cu apa calda asi sapun lichid la inceputul lucrului,dupa manipularea materiei prime si auxiliare,dupa fiecare pauza,dupa folosirea toaletei,dupa curatirea si dezinfectia locurilor de munca,sa se dezinfecteze cu solutii alcoolice,sa se usuce cu un sistem de uscare cu aer cald si unghiile sa fie taiate.2 Controlul medical la angajare si periodic

Personalul din sectorul alimentar este obligat la angajare si periodic sa se supuna unor controale si analize medicale pentru controlul starii de santatate.Acestea au rolul de a depista bolnavii si purtatorii de germeni.

Angajarea se face dupa efectuarea controalelor stabilite de Ministerul Sanatatii din care sa rezulte ca persoana respectiva este apta sa lucreze pe sectorul respectiv.

Controlul medical consta :

-examinare clinica generala ce cuprinde :tegumentele si mucoasa,ganglionii limfatici,aparatul digestiv,aparatul respirator,aparatul circulator ;

-examen radiologic pulmonar ;

-examen serologic ;

-examen coprobacteriologic pentru depistarea starii de purtator de Shigella si Salmonella.

Aceste controale sunt efectuate de dispensarul medical al unitatii sau cel teritorial in cazul in care unitatea nu are asistenta proprie.

Personalul din sectorul alimentar va fi supus vaccinarii pentru maladii care apara  sanatatea personalului ai raspandirea unor boli transmisibile.Unitatile sunt obligate sa tina intr-un carnet evidenta controalelor de sanatate a angajatilor sai care sunt pastrate de responsabilul unitatii sau seful de sectie.

3 Igiena echipamentului de protectie

Personalul din unitatea alimentara in conformitate cu legislatia sanitara trebuie sa poarte in timpul lucrului o imbracaminte pentru protectia sanitara a alimentelor.Acesta protejeaza produsele alimentare de impurificari microbiene sau mecanice (praf) provenite de la imbracamintea de strada.

Echipamentul trebuie sa fie alb si sa contina :halate,jachete,sorturi,bonete,cizme de cauciuc si haine impermeabile.Echipamentul personalului de la curatenie trebuie sa fie de alta culoare pentru a fi deosebit de cel productiv.

Angajatii trebuie sa cunoasca regulile de igiena pentru industria respectiva si cerintele igienice deoarece influenteaza starea de sanatate a unei intregi colectivitati care consuma produsele realizate de persoana respectiva.

Spalarea si dezinfectarea echipamentului de protectie se realizeaza centralizat,atat la unitate intr-un spatiu dotat cu masini de spalat,uscator si masini de calcat cat si in unitati prestatoare de servicii specializate.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele

 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor

 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”

 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina

 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma

 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA

 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea

 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES

 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta

 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului

 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT

 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa

 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat

 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT

 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton

 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat

 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”

 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare

 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows

 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM


ASPECTE GENERALE LEGATE DE ALIMENTATIA RATIONALA
Alimentatia in spitale
Alimentatia femeii in perioada de sarcina si alaptare
OUA
ALIMENTATIA ADOLESCENTULUI
Influenta temperaturilor scazute asupra valorii nutritive - produse agroalimentare
Igiena aerului in unitatile de industrie alimentara
LIPIDELE {grasimile}Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu