Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Acarioze

Acarioze


Acarioze

RAIA PICIOARELOR (RAIA VAROASA)

Intalnita obisnuit la galiforme, evolueaza foarte rar la porumbei.

Etiologie. Agentul etiologic este Cnemidocoptes mutans, iar clinic se observa aspectul solzos, neregulat al regiunii tarso-metatarso-falangiene. Crustele sunt gri-albicioase, varoase.

Terapeutic se folosesc unguente cu substante acaricide 1-2‰ sau cu vitamina A uleioasa, cu adaos de acaricide 0,5-2‰. Concomitent actului terapeutic, se deparaziteaza volierele, spatiile de cazare etc. Se interzice scoaterea porumbeilor din crescatoriile contaminate, eventual numai dupa eradicarea focarului.

RAIA CORPULUI (RAIA DEPLUMANTA)

Boala este diagnosticata la circa 0,3% din porumbeii voiajori, determinata de Cnemidocoptes laevis v. columbae. Parazitii se dezvolta obisnuit pe crupion, abdomen, aripi. Dermatita este eritemo-crustoasa, pielea apare rosie, deplumata, cu cruste fine, furfuracee.

Boala se va diferentia de favus si malofagoza.

Tratament si profilaxie: ca si la raia galinaceelor.

LAMINOSIOPTOZA

Este semnalata la porumbei adulti, produsa de Laminosioptes cysticola, cu localizare in tesutul conjunctiv subcutanat si la nivelul pulmonului..

Se diagnostica morfopatologic. Nu se cunosc mijloace terapeutico-profilactice.



DERMANISITOXICOZA (ATACUL CU DERMANYSSUS

Dermanyssus gallinae invadeaza crescatoriile de porumbei intretinuti necorespunzator, cu mobilier din lemn deteriorat.

In infestatii puternice determina anemie grava, dermatita, neliniste, ciugulire, imposibilitatea zborului, mortalitate. Parazitismul fiind nespecific, sursele de contaminare sunt diverse: gainile, alte pasari, rareori mamiferele.

Sunt atacati preferential puii si tineretul de porumbei. Depistarea capuselor in crescatorie se bazeaza pe controlul atent al incaperii si mobilierului, datorita dimensiunilor mici (0,4-0,5 mm) ale formelor preimaginale.

Combaterea se face ca si in cazul galinaceelor, cu unele masuri de precautiune datorita riscului intoxicarii porumbeilor cu substante acaricide. Este recomandabila evacuarea porumbeilor din incaperi, apoi se efectueaza curatenia spatiilor si se dezinfecteaza cu acaricide piretroide (Cipermetrin), organoclorurate (Lindavet), organofosforice (Neguvon, Sevin 2‰). Dupa 24 ore se va spala cu apa pentru indepartarea substantelor si apoi se repopuleaza.

Solutiile si suspensiile se pot aspersa cu pompe (la 4-5 atmosfere), pentru a patrunde in fisurile, orificiile, nisele ascunse.

Pulverizarea cu acaricide a porumbeilor se va face dupa 24 ore de la efectuarea unui test de toleranta pe cativa porumbei fara valoare, daca sunt bine suportate.

Repetarea tratamentului este conditionata de regimul termic: la temperaturi mai mari de 20°C, se face la 5 zile; la 15-20°C - la 7 zile, iar la mai putin de 12°C, la 12-24 zile.

ARGASIDITOXICOZA

Infestatia porumbeilor se produce cu Argas persicus si Argas reflexus, urmata de sindrom toxico-anemic, intepaturi dureroase, pruriginoase si cauzand mortalitate.





Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.