Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Acarioza dermanisica (dermanisitoxicoza)

Acarioza dermanisica (dermanisitoxicoza)


ACARIOZA DERMANISICA (DERMANISITOXICOZA)

Ectoparazitoza a pasarilor domestice si salbatice, cu tulburari cutanate pruriginoase, evoluand ca sindrom de anemie grava, slabire si mortalitate la pui, este produsa de Dermanyssus gallinae. Acesti ectoparaziti, temporari, obligatorii (in afara de pasari), ataca si mamiferele producandu-le prurit, depilatii si otite.

Incidenta parazitismului este crescuta in gospodariile mici, individuale, insa se semnaleaza si in unitati de crestere intensiva.

Diagnostic Stabilirea infestatiei se bazeaza pe controlul niselor, adaposturilor (crapaturile mobilierului, cuibarele, stinghiile, asternutul), unde acarienii se gasesc imobili, in colonii, aglomerati, iar ouale acestora in gramezi caracteristice. Recoltati impreuna cu particulele de praf, pe o suprafata neteda, alba, la lumina se observa ca devin mobili, incercand sa se retraga (lucifugi). Pentru vizualizarea exemplarelor tinere, nehranite, se recomanda examenul la lupa. Adultii sunt depistabili pe corpul pasarilor numai daca controlul se efectueaza in cursul noptii.

Clinic : atacul parazitilor duce la nelinistea pasarilor in cursul noptii, intepaturile produc eritem cutanat, urmat de ciugulire si stare de anemie, cu paliditatea crestei, membrelor. In unitatile invadate, randamentul de crestere al tineretului se reduce, puii slabesc si apare mortalitate. Productia de oua regreseaza si este iminenta aparitia canibalismului. Saliva parazitilor are efecte puternice anticoagulant si hemolizant. In cazul complicatiilor cu otite si conjunctivite apar simptome de organe: ataxie, torticolis respectiv epifora si fotofobie.Combatere. Masurile terapeutice si de deparazitare vor fi adecvate sistemului de crestere si exploatare al pasarilor. Datorita faptului ca in complexele avicole sunt dificultati in utilizarea substantelor acaricide, mai ales la pui si tineretul aviar, accentul se va pune pe masurile riguroase de deparazitare a adaposturilor, la terminarea fluxului de exploatare - dupa evacuarea pasarilor - si pe supravegherea si deparazitarea obiectelor, materialului avicol, la introducerea in unitate.

Pentru deparazitare, se vor introduce in solutiile dezinfectante sau in lichidul pentru varuire substante acaricide (Tabel 1.). Popularea halelor se va face numai dupa 2-3 zile de la terminarea actiunii.

Se deparaziteaza intreg inventarul - cuibare, stinghii, baterii, custi s.a. Utilizarea apei clocotite si flambarea au efect foarte bun. Tratamentul pasarilor se bazeaza pe utilizarea prin pudraj sau spray-aj a acaricidelor: organofosforice, carbamati, piretroide, organoclorurate.

Se recomanda: Cihalotrin (Garratox) sol. 2%, 0,5 ml/gaina ; Sevin (Carbaril) pulbere sau spray; Co-Ral (Cumafos) spray; Diclorvos (Vapona) 0,25%; Flumetrin, Permetrin 0,5-1, aplicate in biotopi. Este necesara repetarea tratamentului la 7-10 zile.

In adaposturile cu asternut permanent se indeparteaza si se inlocuieste asternutul, se aseaza bai cu nisip sau cenusa, cu adaos de substante acaricide 0,5% bine omogenizate. In actiunea de combatere se va evita poluarea apei de baut si a hranei. In cazul invaziei la tineretul aviar, actiunea va fi precedata de tratamentul unui lot pentru verificarea tolerantei si la 24-48 ore, daca nu au aparut fenomene adverse, se instituie tratamentul.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.