Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » familie » animale pasari
Acarioza dermanisica (dermanisitoxicoza)

Acarioza dermanisica (dermanisitoxicoza)
ACARIOZA DERMANISICA (DERMANISITOXICOZA)

Ectoparazitoza a pasarilor domestice si salbatice, cu tulburari cutanate pruriginoase, evoluand ca sindrom de anemie grava, slabire si mortalitate la pui, este produsa de Dermanyssus gallinae. Acesti ectoparaziti, temporari, obligatorii (in afara de pasari), ataca si mamiferele producandu-le prurit, depilatii si otite.

Incidenta parazitismului este crescuta in gospodariile mici, individuale, insa se semnaleaza si in unitati de crestere intensiva.

Diagnostic Stabilirea infestatiei se bazeaza pe controlul niselor, adaposturilor (crapaturile mobilierului, cuibarele, stinghiile, asternutul), unde acarienii se gasesc imobili, in colonii, aglomerati, iar ouale acestora in gramezi caracteristice. Recoltati impreuna cu particulele de praf, pe o suprafata neteda, alba, la lumina se observa ca devin mobili, incercand sa se retraga (lucifugi). Pentru vizualizarea exemplarelor tinere, nehranite, se recomanda examenul la lupa. Adultii sunt depistabili pe corpul pasarilor numai daca controlul se efectueaza in cursul noptii.

Clinic : atacul parazitilor duce la nelinistea pasarilor in cursul noptii, intepaturile produc eritem cutanat, urmat de ciugulire si stare de anemie, cu paliditatea crestei, membrelor. In unitatile invadate, randamentul de crestere al tineretului se reduce, puii slabesc si apare mortalitate. Productia de oua regreseaza si este iminenta aparitia canibalismului. Saliva parazitilor are efecte puternice anticoagulant si hemolizant. In cazul complicatiilor cu otite si conjunctivite apar simptome de organe: ataxie, torticolis respectiv epifora si fotofobie.
Combatere. Masurile terapeutice si de deparazitare vor fi adecvate sistemului de crestere si exploatare al pasarilor. Datorita faptului ca in complexele avicole sunt dificultati in utilizarea substantelor acaricide, mai ales la pui si tineretul aviar, accentul se va pune pe masurile riguroase de deparazitare a adaposturilor, la terminarea fluxului de exploatare - dupa evacuarea pasarilor - si pe supravegherea si deparazitarea obiectelor, materialului avicol, la introducerea in unitate.

Pentru deparazitare, se vor introduce in solutiile dezinfectante sau in lichidul pentru varuire substante acaricide (Tabel 1.). Popularea halelor se va face numai dupa 2-3 zile de la terminarea actiunii.

Se deparaziteaza intreg inventarul - cuibare, stinghii, baterii, custi s.a. Utilizarea apei clocotite si flambarea au efect foarte bun. Tratamentul pasarilor se bazeaza pe utilizarea prin pudraj sau spray-aj a acaricidelor: organofosforice, carbamati, piretroide, organoclorurate.

Se recomanda: Cihalotrin (Garratox) sol. 2%, 0,5 ml/gaina ; Sevin (Carbaril) pulbere sau spray; Co-Ral (Cumafos) spray; Diclorvos (Vapona) 0,25%; Flumetrin, Permetrin 0,5-1‰, aplicate in biotopi. Este necesara repetarea tratamentului la 7-10 zile.

In adaposturile cu asternut permanent se indeparteaza si se inlocuieste asternutul, se aseaza bai cu nisip sau cenusa, cu adaos de substante acaricide 0,5% bine omogenizate. In actiunea de combatere se va evita poluarea apei de baut si a hranei. In cazul invaziei la tineretul aviar, actiunea va fi precedata de tratamentul unui lot pentru verificarea tolerantei si la 24-48 ore, daca nu au aparut fenomene adverse, se instituie tratamentul.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Pisicile unice in lumea lor
Lumea animala – Reptilele
Biotina in nutritia animalelor
INGRIJIREA CAINILOR DE SERVICIU DRESATI PENTRU DETECTAREA DROGURILOR
PRINCIPALII FACTORI CARE INFLUENTEAZA MANAGEMENTUL FAUNEI DE INTERES CINEGETIC
Singamoza si ciatostomoza
INGRIJIREA SI INTRETINEREA CAINELUI
Acarioza dermanisica (dermanisitoxicoza)

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu