Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Lumea animala - Reptilele

Lumea animala - Reptilele


Lumea animala - Reptilele

Animalele formeazacel mai mare regn din cele cinci ale lumii naturale. Desi au evoluat in urma altor fiinte vii, ele reprezinta acum forma de viata dominanta pe Pamant. Intre insusirile care le-au facut sa evolueze, se numara capacitatile de a-si adapta comportamentul si de a se deplasa. Animalele sunt foarte complexe si exceptional de sensibile in comparatie cu alte forme de viata, ele pot invata din experienta - o capacitate unica in lume. Timp de peste un milliard de ani, ele s-au adaptat la lumea schimbatoare din jurul lor, dezvoltand o mare diversitate de stiluri de viata in lupta pentru supravietuire.

Aproape toate animalele cele mai mari si mai cunoscute din lume sunt vertebrate, iar dintre ele, ne-am oprit la reptile, datorita spectaculozitatii lor, care nu conteneste sa ne uimeasca.

Reptilele, care au aparut cu cca. 300 milioane de ani in urma, sunt vertebrate care se inmultesc prin oua, au pielea groasa, acoperita cu solzi si cuprind serpii, soparlele, testoasele si crocodilii.Serpii sunt pradatori formidabili, inalt evoluati. Desi nu au membre, pleoape si urechi externe, se deplaseaza cu mare usurinta si isi localizeaza prada cu ajutorul simturilor complexe. Oasele craniului lor au articulatii lejere si o structura usoara, astfel ca maxilarele lor se pot deschide foarte larg , pentru ca prada sa fie inghitita intreaga. Serpii au colonizat toate zonele principale de uscat (cu exceptia Antarcticii) si doar cca. unul din zece este veninos.

Sa cunoastem, in continuare, cateva din grupele si speciile de serpi:

Crotalul cu spate de diamant - cu o lungime de pana la 2 m, este cel mai periculos din America de Nord, cauzand cel mai ridicat nr. de decese umane. Este deci un pradator letal, iar trasatura sa distinctiva - clopoteii - sunt de fapt, varful cornos al cozii, format din segmente lejer prinse intre ele. Are o pereche se solzi termici intre ochi si nari, pentru a detecta si localiza prada cu sange cald, iar coloritul sau variaza in functie de habitat, putand fi gri, maro, verde - masliniu sau maro- roscat.

Sarpele orb al brahmanului - 15-18 cm, singurul sarpe cunoscut care se inmulteste prin partenogeneza. Nu au fost descoperiti masculi, iar femelele depun oua fara a se imperechea anterior. Fiecare ou are marimea unei alune. Obiceiul acestui sarpe este de a se ascunde in ghivecele cu plante si de aceea s-a raspandit in toate regiunile calde ale lumii.

Anaconda - constrictor urias, poate atinge 10 m lungime si o greutate de cca. 250 kg. Este cel mai greu sarpe din lume si poate trai peste 25 ani.

Sarpele mancator de melci - este un sarpe arboricol, ce traieste in America de Sud si este "specializat" in a extrage melcii din cochilie: isi impinge maxilarul inferior in cochilie, prinde carnea cu dintii si o trage afara. Vaneaza noaptea, iar ziua sta ascuns.

Cobra indiana - renumit pentru spectacolele de strada, acesta este unul dintre cei mai periculosi serpi din India, fiind responsabil pentru un nr. semnificativ de decese cauzate de serpi in India, care ating cifra de 10 000/an. Este un bun catarator si inotator.

Soparlele reprezinta cel mai de succes grup de reptile, numeros , variat si totodata dificil de definit in mod concis. Au neobisnuita capacitate de a-si lepada coada cand sunt atacate, aceasta regenerandu-se dupa aceea. Se inmultesc prin oua , dar unele nasc pui vii. Iata cateva curiozitati despre unele din ele:

Dragonul de Komodo - cu o lungime de cca. 3 m, o greutate de 70 kg si uneori dubla in captivitate, varanul, cum mai este numit, este cea mai grea soparla din lume. Ataca serpi, soparle, uneori caprioare, porci salbatici si bivoli de apa. Este si canibal. Are un acut simt olfactiv si poate detecta mirosul lesurilor chiar si de la 5 km distanta.

Iguana cu coif - este arboricola, iar trasatura sa distinctiva este casca inalta si ingusta care se intinde de la cap pana la ceafa. Functia acesteia este necunoscuta. Pentru a se apara, se bazeaza pe camuflaj.

Cameleonul lui Jackson - cu cele 3 coarne orientate anterior, este unul din cei mai deosebiti cameleoni, el fosind coarnele in luptele cu alti masculi. Femelele nu au insa coarne, sunt ovovivipare, aducand pe lume 2 serii de pana la 50 pui in fiecare an. Puii sunt maro-deschis, iar la 4 luni devin verzi. Traieste pana la 3 ani.

Testoasele sunt unele dintre primele specii de reptile care supravietuiesc inca si astazi.Au aparut acum 200 milioane de ani, dar nu au evoluat foarte mult. Principala lor trasatura este testul, care protejeaza partile moi ale corpului. Ele nu au dinti, folosindu-si maxilarele ascutite pentru a-si marunti hrana. Se remarca:

Testoasa de Galapagos - cu lungimea de 1,2 m, are o carapace uriasa, este un ierbivor generalizat, poate atinge impresionanta varsta de 100 de ani, dar cu toate acestea, este un animal vulnerabil. Principala amenintare o constituie caprele si vitele cu care concureaza pentru vegetatie.

Testoasa- vultur - acest animal formidabil este cea mai mare testoasa de apa dulce din lume, cu o greutate de 100 kg. Traieste in SUA si ziua sta cu ciocul deschis si atrage pestii, agitand o mica excrescenta roz din central gurii. Masculii isi petrec intreaga viata pe fundul lacurilor, doar femelele ies din apa primavera pentru a depune ouale.

Crocodilii si aligatorii - aceste reptile de mari dimensiuni sunt printre putinii supravietuitori ai epocii dinozaurilor, suferind putine schimbari in decursul ultimilor 65 milioane de ani. Includ , de fapt, crocodili, aligatori si caimani, plus o specie de gavial. Sunt pradatori semiacvatici. Despre ei, cateva informatii suplimentare :

Aligatorul american - poate atinge 5 m lungime. Intensiv vanat pentru pielea sa , a devenit astazi o specie grav periclitata. Este negru si are un al patrulea dinte inferior caracteristic, care intra bine in locasul de pe maxilarul superior. In sezonul de imperechere, masculii emit strigate pentru a atrage femelele.

Caimanul cu ochelari - traieste in America Centrala si de Sud si are o creasta osoasa in fata ochilor. Masculii sunt teritoriali si isi stabilesc ierarhii de dominanta. Mai multe femele impart acelasi cuib, pe care il pazesc impotriva pradatorilor.

Gavialul - poate atinge pana la 7 m lungime si traieste in nordul subcontinentului Indian. Este acvatic. Se recunoaste usor, gratie botului foarte ingust, lung , subtire si multifunctional, cu dinti mici si foarte ascutiti. In sezonul de imperechere, masculul aduna in jurul sau un harem.Ouale sunt neobisnuit de mari, cca. 150 g fiecare.

Incheiem aici scurta noastra prezentare, in speranta ca v-am facut curiosi sa aflati mai multe despre reptile, aceste curioase si impresionante vertebrate terestre si acvatice. Nu in ultimul rand, trebuie sa adaugam ca multe specii sunt azi in pericol, deoarece au avut de suferit in decursul timpului, din cauza modificarii habitatului si a vanatorii abuzive. Ca urmare a nevoii lor de a respira, sunt usor de prins in larg, iar pe tarm, comportamentul de cuibarit constituie un element de vulnerabilitate deopotriva pentru femele si pentru pui, cauza fiind vanatorii si colectionarii.

Bibliografie :

Animale - Ghid vizual complet al lumii salbatice, enciclopedia RAO 2006, pentru versiunea in limba romana.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.