Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » animale pasari
Amidostomoza

Amidostomoza
AMIDOSTOMOZA

Amidostomoza afecteaza anseriformele, in special gastele, manifestandu-se prin tulburari digestive, distrofice, locomotorii. Este produsa de nematozi din fam. Amidostomidae.

Diagnostic

Clinic - este orientativ, in special cand boala apare la boboci, in perioada estivala, la pasune, exprimata prin: apetit diminuat, miastenie, ataxie, anemie, uneori diaree, slabire accentuata, stagnare in dezvoltare ponderala, pareze, paralizii, stare de prostratie preagonica. In formele grave, moartea survine dupa 5-10 zile de boala. Evolutia poate fi si subclinica. La boboci cu afectiuni intercurente, cu reactivitate scazuta, mortalitatea este ridicata.

Microscopic, se face prin metode ovoscopice: examen coproscopic direct, intre lama si lamela si prin metode de flotatie. Are valoare in evolutia subclinica a bolii. Depistarea oualor de tip strongil are semnificatie in faza patenta a amidostomozei.

Morfopatologic este de certitudine, observandu-se leziuni la nivelul segmentelor digestive parazitate: necroza si hipertrofia stratului cornos si galerii multiple ale acestuia, cu sfacelari si ulcere circulare  si prezenta parazitilor tineri si adulti, fixati cu capsula bucala la nivelul mucoaselor. Se mai intalnesc: ingluvita, ventriculita, duodenita catarale sau nodulare; necroze si ulcere hemoragice, mai frecvent in zona dintre stomacul glandular de cel muscular. Parazitii adulti sunt usor vizibili datorita marimii (1,5-2 cm) si nuantei lor rosietice. Histologic, se observa gastrita hemoragica, proliferativa cu procese de necrobioza si infiltratie eozinofilica.

Diagnostic diferential, se face cu alte helmintoze cu tablou clinic comun: cestodoze (mai ales drepanidoteniaza); heterakidoza, acuarioza, capilarioza, acantocephaloza, histomoonoza si trichomonoza.Tratament. Preparatele antihelmintice, cu eficacitate remarcabila, se aplica la intreg efectivul la care se diagnostica boala:

- Thiabenzadol, in doza de 0,1-0,3 g/kg corp, in hrana, repetabil de 2-3 ori la interval de 24 ore, dupa o dieta hidrica de circa 15 ore. Preparatul se omogenizeaza in tainul de dimineata calculandu-se circa 50 g furaj/gasca.

Cu spectru larg se folosesc:

- Fenbendazol, 100 ppm in hrana, administrat 4 zile;

- Mebendazol, 60 ppm, in hrana, timp de 7 zile;

- Levamisol, 20 mg/kg, per os;

- Tetramisol, 15 mg/kg, individual, in sol. 15‰, revenind 1 ml/kg corp;

- Ivermectine, 0,2 mg/kg, s. c. Terapia se aplica la intreg efectivul de anseriforme, urmata de masuri depoluante aplicate la 4-5 zile p.t.

Profilactic: aplicarea dehelmintizarilor bianuale (in efective de palmipede infestate), primavara cu circa 10 zile inainte de accesul pasarilor la pasune si toamna la retragere in adaposturi; actiunea va fi urmata de masuri de deparazitare a adaposturilor; intretinerea separata a bobocilor pe pasuni nefolosite anterior de gaste adulte; igienizare hranei si bazinelor de apa si optimizarea densitatii pasarilor; alimentatia corespunzatoare, reprezinta actiuni cu efect profilactic general.

Popularea unitatilor de crestere intensiva sau semiintensiva cu tineret de gaste se va face dupa dehelmintizarea acestora in unitatile furnizoare.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Lumea animala – Reptilele
MANAGEMENTUL APELOR DE MUNTE
NOTIUNI PRACTICE DE APICULTURA
ALIMENTATIA CAINELUI
Acarioza dermanisica (dermanisitoxicoza)
Rase caprine
INGRIJIREA CAINILOR DE SERVICIU DRESATI PENTRU DETECTAREA DROGURILOR
DINAMICA SI REPRODUCEREA POPULATIILOR FAUNEI DE INTERES CINEGETICTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu