Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » familie » animale pasari
Cestodozele pasarilor

Cestodozele pasarilorCESTODOZELE PASARILOR

Cestodozele pasarilor se intalnesc la diverse specii, evoluand asociate sau cu etiologie monospecifica, adesea asimptomatica sau cu simptomatologie necaracteristica, benigna. Raspandite la pasari crescute in sistem traditional si semiintensiv, sunt determinate de dezvoltarea la nivel intestinal a cestodelor din familia Davaineidae; Dilepididae; Hymenolepididae si Diphylobothridae.

Diagnostic Se bazeaza pe examenele clinic, coproscopic (macro- si microscopic) si, de certitudune, morfopatologic.

Clinic, se intalneste un tablou extrem de variat. Evolutia este inaparenta la pasarile adulte, la care se manifesta numai prin slabire si diminuarea ritmului de ouat. La tineretul aviar apar tulburari grave, indeosebi provocate de Davainea la puii de galinacee si de Drepanidotaenia si Ligulla la bobocii de palmipede, exprimate prin: apetit capricios sau inapetenta, diminuarea ritmului de crestere, slabire, anemie, diaree, tulburari nervoase (mai frecvent la boboci): astazie, ataxie, pareze si paralizia aripilor si picioarelor, pozitii anormale.

Datele epizootologice sunt orientative, izbucnirea imbolnavirilor la efective din zone cu biotopuri de G.I. (moluste, insecte, crustacee) in lunile cu densitate foarte mare a acestora.

Examenul coproscopic, cu valoare partiala, este revelator in cazurile pozitive si nesemnificativ la cele negative. Macroscopic, se pot observa fragmente de proglote, in cazul prezentei cestodelor de dimensiuni mari (Raillietina, Drepanidotaenia), dar controlul fecalelor se impune repetat, datorita eliminarilor discontinue.

Microscopic, este indicat prin sedimentare, la palmipede, in cazul ligulozei sau pentru depistrea proglotelor de dimensiuni mici (Davainea, Amoebotaenia). In ultimul caz excrementele se omogenizeaza in apa si examineaza la lupa sau microscop. Examenul ovohelmintoscopic nu constituie un mijloc uzual de laborator.

Morfopatologic, ramane diagnosticul de certitudine. In efective mari de pasari, pierderile prin mortalitate fiind aproape continue, se impune examinarea unui numar satisfacator pentru o estimare semnificativa. In lumenul intestinal la cadavre se gasesc cestodele in numar variabil, insotite de: enterita catarala, proliferativa cronica sau nodulara ( cu Davainea); anemie, casexie.

Diagnosticul diferential comporta evitarea confuziilor cu eimerioza si spirochetoza, in focarele subacute; capilarioza, ascaridioza, tuberculoza intestinala, leucoza si carentele alimentare, hipovitaminoza (complexul B) - la galinacee; eimerioza (coccidioza), amidostomoza, trematodoze intestinale, acantocefaloze, toxiinfectii alimentare, la palmipede.

Tratament. Din grupa antihelminticelor moderne cu eficacitate ridicata, administrabile pe grupe mari, sub forma de furaje medicamentoase date la intreg efectivul infestat, sunt:

- Niclosamid, in hrana, in doza de 50-75 mg/kg corp/zi, 2 zile consecutiv; la curci doza poate fi de 200 mg/kg;

- Bunamidina; dozaj de 25-40 mg/kg corp, per os;

- Butynoratul, 180 mg/kg corp;

- Fenbendazol (Panacur), 100 ppm/kg furaj, 4-5 zile;

- Mebendazol (Mebenvet), 60 ppm/kg furaj, 7 zile, cu eficacitate ridicata asupra speciilor din genul Raillietina si Hymenolepis.

Se mai utilizeaza: tetraclorura de carbon, 1 ml/kg viu, in amestec cu ol vegetal, cu sonda ingluviala, sau in capsule gelatinoase (Avipar). La palmipede: arecolina bromhidrica, 1-2 mg/kg, sol. 1‰, cu sonda ingluviala (Negru si colab., 1964). La porumbei se utilizeaza: Niclosamid (Yomesan), in doza de 100-200 mg/kg corp, per os, este bine tolerat si cu eficacitate terapeutica ridicata si Droncit, in doza de 10 mg/kg corp.

Ca recomandare, pasarile se supun la dieta, o durata de circa 12 ore cu variatii in functie de varsta. Primele 24 de ore p.t. loturile tratate vor fi intretinute in spatii limitate, inchise, pentru o posibila colectare a materialului poluat (asternut, excremente) si termosterilizare; al doilea tratament se va face preimaginal, la 21-25 zile dupa primul. Actiunea de dehelmintizare comporta deparazitarea adaposturilor (curatenie mecanica, dezinfectii cu solutii alcaline, formolate, incalzite). La efectivele infestate in complexul de combatere se vor aplica dehelmintizari bianuale (primavara si toamna) repetate la 18-25 zile; actiuni repetate de dezinsectizare in vara, in perioada de maxima densitate a populatiilor.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Originea si caracterele animalelor domestice
Gongilonemoza
BAZELE AMELIORATIVE ALE POTRIVIRII PERECHILOR LA ANIMALELE DOMESTICE
PETERSIME – NOUTATI TEHNOLOGICE
ALIMENTATIA CAINELUI
Entomoze
NOTIUNI PRACTICE DE APICULTURA
FAMILIA SITTIDAE, Specia SITTA EUROPAEATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu